ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Ν. Χριστοδουλίδης συνάντησε και τον πρόεδρο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον

Από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μπόλτον
Από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μπόλτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις επίσημες επαφές του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, που χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) αναμενόταν να συναντήσει στη Νέα Υόρκη την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Προχτές, ο Χριστοδουλίδης είχε επίσημη συνάντηση και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, με τον οποίο - όπως δήλωσε ο υπουργός - «συζητήσαμε την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε «είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως (...) πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυσή του - που αποτελεί και την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας - αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής».

Αυτό που με σιγουριά επιβεβαιώνεται είναι πως η Κύπρος αποκτά ειδικό ρόλο στην προώθηση των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κάτι που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό του νησιού και όλης της περιοχής, που σταθερά βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το ζήτημα της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της είναι από τα πιο βασικά και επειδή τα μονοπώλια είναι αυτά που κάνουν κουμάντο, έχει αποδειχτεί ότι μόνο προς όφελος των λαών δεν μπορεί να αποβεί.

Ο Χριστοδουλίδης στην επαφή με τον Μπόλτον, σημείωσε ότι «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και παρουσίασε τη μοιρασιά στην Ενέργεια ως μια κατάσταση που μπορεί δήθεν να ωφελήσει τους πάντες. Είπε χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας», καθώς «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες - οι οποίες όπως κατ' επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους - μπορούμε (...) να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Τα ρεπορτάζ του αστικού Τύπου, όχι τυχαία, εστιάζουν στην «αξία του εποικοδομητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, πρόβαλαν ως θετικό στοιχείο το ότι η «πολυθεματική» εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κύπρος - μέσω τριμερών σχημάτων συνεργασίας και των σχέσεων που διατηρεί με γειτονικά κράτη της περιοχής - μπορεί να συνδεθεί με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλλωστε, αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που προγραμματίστηκε η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, πρόβαλαν ως επίτευγμα το ότι «η Ουάσιγκτον πλέον δεν συνδέει τη Λευκωσία μόνο με τη ενδεχόμενο διευθέτησης του Κυπριακού αλλά την αντιμετωπίζει και ως εταίρο με τον οποίο μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων». Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, την Τρίτη οι δύο πλευρές υπέγραψαν «Δήλωση Προθέσεων» για τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας στην Ασφάλεια, για το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις.

Επίσης, ο Χριστοδουλίδης συνάντησε και εκπροσώπους της αμερικανο-ισραηλινής οργάνωσης AIPAC (βασική πτέρυγα του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ) και έλαβε πρόσκληση για τη συμμετοχή του Κύπριου Προέδρου στο παγκόσμιο συνέδριο της οργάνωσης, την πρώτη βδομάδα του Μάρτη στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα, ο Χριστοδουλίδης αναμενόταν να μιλήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council».

Και το γαλλικό ενδιαφέρον για τις τριμερείς

Στο μεταξύ, το ρόλο της Κύπρου μελετά καλά και η ιμπεριαλιστική Γαλλία, όπως έδειξε η συνάντηση που έγινε χτες στη Λευκωσία, με αντικείμενο την πρόοδο της υλοποίησης της Στρατηγικής Ατζέντας Κύπρου - Γαλλίας που υπογράφτηκε το 2016. Τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν αντίστοιχα ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο γενικός γραμματέας του γαλλικού ΥΠΕΞ πρέσβης Μορίς Γκουρντό - Μοντάν.

Σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ο Γάλλος διπλωμάτης «ενημερώθηκε για τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Ενέργειας καθώς και για τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας με χώρες της περιοχής και για το ενδεχόμενο τομεακής διεύρυνσής τους με εταίρους όπως η Γαλλία».

Η ίδια ανακοίνωση θυμίζει ότι η Ατζέντα εστιάζει ειδικά και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, θέματα που ξεχώρισαν και στη χτεσινή συνάντηση. Επίσης, τονίζεται χωριστά η σημασία της συμμετοχής των δύο χωρών στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (PESCO) και του ότι «επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ενωσης μέσω μιας ανανεωμένης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας, που θα εδράζεται στην αλληλεγγύη και αμοιβαία συνδρομή ανάμεσα στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση απειλών και την προστασία των πολιτών της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Κύπρο καταγράφεται και στο γερό μπάσιμο του γαλλικού κολοσσού «Τotal» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη διμερή συνεργασία για την ασφάλεια, έχουν υπάρξει σενάρια ακόμα και για το ενδεχόμενο δημιουργίας γαλλικής βάσης στο νησί.

ΗΠΑ
Νέες απειλές κατά του Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες απειλές σε βάρος του Ιράν, ειδικά των μονοπωλίων στην Ενέργεια και ναυτιλιακών εταιρειών, εξαπέλυσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ. Με αφορμή την επαναφορά - την περασμένη Δευτέρα - όλων των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Χουκ εκτόξευσε απειλές κατά εταιρειών και χωρών σε περίπτωση που δεν θα φροντίσουν να αποφύγουν «εξ ολοκλήρου κάθε επαφή με ιρανικά πλοία και ειδικά τα δεξαμενόπλοια», ισχυριζόμενος ότι για τις ΗΠΑ «τα ιρανικά σκάφη είναι απειλή που πλέει στη θάλασσα».

«Αφού χάσουν οι εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών και τα ιρανικά πλοία την πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά ασφαλίσεων, θα στραφούν προς τις εθνικές ασφαλιστικές», είπε ο Χουκ, προσθέτοντας με νόημα: «Αν λοιπόν γίνει ένα ατύχημα στο οποίο θα εμπλέκεται ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο, απλούστατα αποκλείεται οι ιρανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση των ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο, τα οποία γενικά ασφαλίζονται έναντι ποσού ίσου ή υψηλότερου με ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ενεργειακή συνεργασία Συρίας - Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη στέλνει «εκατομμύρια βαρέλια αργού» στη Συρία για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ Ασαντ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ προέβλεψε πως θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα «οδυνηρές περίοδοι» για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, εκτιμώντας πως η επιλογή των ΗΠΑ να εξαιρέσει προσωρινά - για ένα εξάμηνο - από τις κυρώσεις οκτώ χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία) δεν θα αποτρέψει τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

Επιπλέον, χτες ο Ιρανός εκπρόσωπος στον ΟΠΕΚ, Χοσέιν Καζεμπούρ Αρντεμπίλι, δήλωσε πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία βοηθούν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνοντας την δική τους πετρελαϊκή παραγωγή, ώστε να διατηρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

  • Στο Ιράν βρίσκεται αυτές τις μέρες ο 85χρονος Αμερικανός ισλαμιστής ιερέας και αρχηγός της οργάνωσης «Εθνος του Ισλάμ», Λούις Φάραχαν. Χτες προειδοποίησε τον Τραμπ να μην πυροδοτήσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπό την επιμονή του Ισραήλ, «γιατί θα προκαλέσει ένα άλλο είδος πολέμου, που θα φέρει την Κίνα, τη Ρωσία και όλες τις χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, και ο πόλεμος αυτός θα σημάνει το τέλος της Αμερικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα».
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές καταγγελίες για τις σφαγές των ΗΠΑ στη Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η καταστροφική επιχείρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πέρσι τον Οκτώβρη, στο αλλοτινό προπύργιο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», στη Ράκα της Συρίας, είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν καθολική καταστροφή της πόλης και τη σφαγή πολλών χιλιάδων αμάχων. Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των βομβαρδισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τονίζοντας ότι βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους στη Ράκα τα λείψανα πάνω από 8.000 αμάχων.

«Την περασμένη βδομάδα η συριακή κυβέρνηση, σε επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενημέρωσε για τα τραγικά στατιστικά αναφορικά με τα θύματα των βομβαρδισμών του συνασπισμού των ΗΠΑ στην πόλη της Ράκα στη διάρκεια "απελευθέρωσής" της από το "Ισλαμικό Κράτος"», τόνισε η Ζαχάροβα, λέγοντας ότι σχεδόν οι μισές σοροί (4.000 ατόμων) βρέθηκαν κοντά στο στάδιο και τον ζωολογικό κήπο της πόλης, καθώς και σε τουλάχιστον δύο συνοικίες, αφού απομακρύνθηκαν τα ερείπια και τα μπάζα. Πρόσθεσε πως βρέθηκαν τα λείψανα 2.500 γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων κοντά στην παιδιατρική κλινική και το Εθνικό Νοσοκομείο της Ράκα και πως άλλος μαζικός τάφος εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή Αλ Πανοράμα, όπου είχαν θαφτεί άλλα 1.500 θύματα αεροπορικών βομβαρδισμών.

Επιπλέον, χτες στην περιοχή Χαμίμα, ανατολικά της Παλμύρας στη Συρία, ο συριακός στρατός κατάφερε να απελευθερώσει άλλες 19 γυναίκες και παιδιά Δρούζων που κρατούσαν ομήρους από τον περασμένο Ιούλη μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Τα γυναικόπαιδα αυτά είχαν απαχθεί στη νότια επαρχία Σουέιντα στις 25 Ιούλη από τζιχαντιστές, μετά από φονική επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 210 ατόμων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ