Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο προσκήνιο αντιδράσεις για τα νέα παζάρια

Από την τελευταία συνάντηση, τον Αύγουστο, του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς (σε πρώτο πλάνο) και των ηγετών των Κοσσοβάρων Αλβανών με αξιωματούχους της ΕΕ
Από την τελευταία συνάντηση, τον Αύγουστο, του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς (σε πρώτο πλάνο) και των ηγετών των Κοσσοβάρων Αλβανών με αξιωματούχους της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με φόντο τα κατά καιρούς σενάρια για «αλλαγές» ή «διορθώσεις» συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες νέες συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, με τη συμμετοχή της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Βούτσιτς απαίτησε πριν την επανάληψη νέας συνάντησης να αρθούν οι πρόσφατοι δασμοί 10% σε σερβικά προϊόντα που επέβαλε μονομερώς η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο επειδή το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο. Η απόφαση της Πρίστινας για τους δασμούς είχε προκαλέσει την Τετάρτη και την αντίδραση της ΕΕ, που ζήτησε την απόσυρσή τους, θεωρώντας πως αντιβαίνουν σε αποφάσεις για διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων στην περιοχή. Εκπρόσωπος της Μογκερίνι, σχολιάζοντας αργότερα τη χτεσινοβραδινή συνάντηση με τους Βούτσιτς και Θάτσι, εξέφρασε την προσδοκία της ΕΕ οι δύο πλευρές «να εκπληρώσουν γρήγορα τη δέσμευσή τους» για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων στο μονοπάτι ένταξης στην ΕΕ.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και δρομολογήθηκε περίπου 2,5 μήνες μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια να συναντηθούν στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο δε Θάτσι, μιλώντας το πρωί σε αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε ότι δεν αναμένει «τίποτε θετικό» από τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε «συνάντηση με τον διάβολο παρά με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς». Κάλεσε, από την άλλη, τους άλλους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς να δείξουν «μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης και διάθεση για ευρύτερη πολιτική εκπροσώπηση» στις διαπραγματεύσεις που δρομολογεί η ΕΕ, με στόχο μία υποτίθεται «τελική συμφωνία για ομαλοποίηση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου».

Ο Βούτσιτς, που είχε μεταβεί χτες το πρωί στο Ελσίνκι για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις συνομιλίες δείχνοντας επιφύλαξη για το όποιο αποτέλεσμα, ενώ σερβικές διπλωματικές πηγές απέδωσαν την «ξαφνική συνάντηση» σε αποτέλεσμα πίεσης που άσκησε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το σενάριο «διόρθωσης συνόρων» μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον ο Βούτσιτς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Pink TV» από το Ελσίνκι, εξέφρασε την ενόχλησή του για την προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πως «με κανένα κόστος δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η πλήρης κυριαρχία και ακεραιότητα των δικαιωμάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο». Σημείωσε ότι για αυτόν «προέχουν οι άνθρωποι» και ότι «πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα προϋποθέτουν σερβικό στρατό και αστυνομία», που δεν υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια, από όταν στήθηκε το προτεκτοράτο από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠA και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org