ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινά την Παρασκευή το 12ο Συνέδριό της

Με σύνθημα: «Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση»

Στις 11, 12 και 13 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών), θα πραγματοποιηθεί το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών, αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν από τις συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών σε όλη τη χώρα.

«Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», είναι το σύνθημα του Συνεδρίου, με το οποίο η ΟΓΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στις γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, διεκδικώντας κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, στη δουλειά, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο και τη δημιουργική ζωή.

«Οι ανάγκες μας για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των μονοπωλίων και την καταπίεση», υπογραμμίζει η ΟΓΕ, και καλεί τις γυναίκες να αναλογιστούν τα εξής: «Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να μπορεί η γυναίκα να συνδυάζει αρμονικά την εργασία με τη μητρότητα. Που σημαίνει ότι χρειάζεται πλήρης και αποκλειστικά κρατική κοινωνική προστασία της μητρότητας. Με δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης όλων των αναγκών της γυναίκας, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της. Για την πλειοψηφία των γυναικών αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με ατομικό τρόπο. Η λύση τους πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας, του κράτους. Για να μπουν στη ζωή είναι προϋπόθεση η κατάργηση του κέρδους σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Οσο η μόρφωση, η εργασία, η μητρότητα, οι ανάγκες μας θα θεωρούνται ατομική υπόθεση, όσο τα πάντα θα μετρώνται με το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, θα είμαστε διπλά καταπιεσμένες».

Να σημειωθεί ότι στο χώρο που θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, η ΟΓΕ έχει προβλέψει για την παράλληλη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες μικρών παιδιών. Ετσι, τα παιδιά θα έχουν τη δική τους «γωνιά» και ένα παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ηλικίες τους, σε μια προσπάθεια της Ομοσπονδίας να στηρίξει και να διευκολύνει με πρακτικά μέτρα τη συμμετοχή νέων μητέρων στις εργασίες του Συνεδρίου.

Επιπλέον, στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η σύγχρονη γυναίκα μέσα από το φακό». Σε αυτή θα εκτίθενται φωτογραφίες γυναικών και αντρών που ανταποκρίθηκαν και πήραν μέρος στην πρωτοβουλία της ΟΓΕ να τιμήσει και με μια τέτοια πρωτοβουλία την 40ή επέτειο της δράσης της, τον περασμένο Ιούνη.

Κινητοποιούνται για την απληρωσιά στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ

Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» στην Αρτα
Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» στην Αρτα
Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τις 3/11 οι 40 εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» (ΓΑΝΤΖΟΥΛΑ), που αναλαμβάνει εργολαβίες από τον ΔΕΔΔΗΕ, στο εργοτάξιο στην Αρτα. Οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν δεδουλευμένα τα οποία ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ στον καθένα, προχώρησαν τη Δευτέρα σε γενική συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου και αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας στηρίζει τον αγώνα τους και απαιτεί από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, τον όμιλο της ΔΕΗ και την κυβέρνηση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση ώστε να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να σταματήσουν το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβοποίησης και του εργασιακού μεσαίωνα που τη συνοδεύει. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον όμιλο της ΔΕΗ με τους εργαζόμενους στους εργολάβους και τους συμβασιούχους που είναι μόνιμα σε ομηρία».

Στο μεταξύ, συνεχίζουν την πολυήμερη απεργία τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ», που απασχολούνται στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική. Στη γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας, ενώ έχουν προγραμματίσει νέα συνέλευση για σήμερα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Εκδήλωση για την Υγεία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Υγεία: Η διαρκής υποβάθμισή της, επικίνδυνη για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας», διοργανώνει αύριο Πέμπτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, στις 7 μ.μ., στα γραφεία των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (Εγνατίας 6). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, Αθηνά Γραμματικοπούλου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Καβάλα

-- Κινητοποίηση ενάντια στις συνεχιζόμενες περικοπές των συντάξεων από τη σημερινή κυβέρνηση οργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ (οδός Ασκληπιού), τα ΔΣ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Νομού Λάρισας.

-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων Νομού Καβάλας οργανώνει κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. έξω από το ΙΚΑ.

Και στις δύο κινητοποιήσεις, οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν ως απαράδεκτες τις επιστολές του εμπαιγμού από το υπουργείο Εργασίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Σε κινητοποίηση με αυτοκίνητα καλούν σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, αρχικά με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη Μεσογείων (μεταξύ Νοσοκομείων «Σωτηρίας» και «Γενικού Κρατικού») και στη συνέχεια με πορεία στο υπουργείο Μεταφορών. Μεταξύ άλλων, προβάλλουν αιτήματα όπως: Αφορολόγητο όριο, αύξησή του στις 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Κατάργηση όλων των ληστρικών νόμων και χαρατσιών. Αφορολόγητο πετρέλαιο και αέριο κίνησης, δραστική μείωση του ΦΠΑ στα ταξί, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας, εργαλείων δουλειάς, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις, κατάργηση όλων των νόμων της απελευθέρωσης έργου κ.ά.

Νέος Αγροτικός Σύλλογος στη Βόνιτσα

Στη δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου προχωρούν οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, προκειμένου να παλεύουν από καλύτερους όρους ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση. Ο νεοσύστατος Σύλλογος συγκεντρώνει αιτήσεις εγγραφής και υποψηφιότητες για τις αρχαιρεσίες του μέχρι τις 15/11. Οι εκλογές του θα πραγματοποιηθούν στις 8, 9 και 10 Δεκέμβρη, με κάλπες που θα στηθούν στο Δημαρχείο της Βόνιτσας και σε άλλα τοπικά διαμερίσματα.

«Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός συνδικαλιστικού φορέα που θα εξασφαλίζει την ενότητα των φτωχομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων σε κατεύθυνση διεκδικητική, αγωνιστική, που θα οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή μας, με συμμάχους όλα τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα, εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες του Μπλόκου Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και καλούν τους αγρότες και τις αγρότισσες της περιοχής να στηρίξουν τη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση αγροτών στον Πύργο

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο χώρο του παλιού νοσοκομείου στον Πύργο διοργανώνει σήμερα Τετάρτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας, υλοποιώντας τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Η ΟΑΣΗ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους σε μαζική συμμετοχή, ώστε να σταλεί δυναμικά το μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Δίκες ενάντια σε αγρότες και εργαζόμενους για κινητοποιήσεις

Το νέο «αγροτοδικείο» που στήνεται σήμερα, Τετάρτη, στα Χανιά, διώκοντας αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το 2013, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ., στα Δικαστήρια Χανίων, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση των αγώνων.

Παράλληλα, σε μια ακόμα δίκη σέρνονται την Παρασκευή 11/11 συνδικαλιστές στη Ζάκυνθο, με κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση το Φλεβάρη του 2010. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο του νησιού, οι διώξεις, που έχουν στόχο το εργατικό κίνημα, αφορούν τον σημερινό και τον προηγούμενο πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου και Τάκη Στρούζα, αντίστοιχα, καθώς και τον πρώην Γραμματέα της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, Σπύρο Μπέτση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org