ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμεσες διαβουλεύσεις και οι αντιθέσεις στο προσκήνιο

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει αποστολή επιστολής σε Ομπάμα και επιδίωξη συνάντησης με Πούτιν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, είχε χτες στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά την απόφαση της κυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις ως απάντηση στις νέες προκλήσεις από Αγκυρα και Κατεχόμενα. Θυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε προκλητικά ότι «δεσμεύει» μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμικές έρευνες (ενώ πολεμικά πλοία παρακολουθούσαν τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση), εκδίδοντας μάλιστα οδηγία προς ναυτιλλομένους, ενώ το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και το ίδιο γεωτρήσεις, κατηγορώντας τη Λευκωσία για μονομερείς κινήσεις.

Από την πλευρά του, ο Αϊντε φέρεται να έκανε λόγο για πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει, επιλέγοντας να προσθέσει ότι το «θέμα παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές (maritime disputes)» (βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ζήτημα εισβολής και κατοχής από ξένη χώρα). Δήλωσε, ακόμα, ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αν τύχουν καλής διαχείρισης, θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους Κυπρίους, ενώ αν γίνουν πηγή έντασης, θα είναι πρόβλημα για όλους και περισσότερο κατάρα για τις συνομιλίες. Απηύθυνε γενική έκκληση για υπευθυνότητα και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις και με τις δύο πλευρές, εκφράζοντας την ευχή ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα αρχίσουν ξανά οι απευθείας επαφές των δύο ηγετών. Ακόμα, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τουρκική ηγεσία και σύντομα θα βρεθεί στην Αγκυρα.

Οι εξελίξεις έχουν δώσει νέα ώθηση στις διπλωματικές επαφές, με έντονη την «ανάμειξη» και των ΗΠΑ. Μεταξύ των κινήσεων, που εξετάζει η Λευκωσία, είναι η αποστολή επιστολής στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμα, η επιδίωξη συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστολές προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «επιπτώσεις» σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στα Κατεχόμενα. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ μετέδωσε από τη Λευκωσία - επικαλούμενος διπλωματική πηγή - πως ο Κύπριος Πρόεδρος είχε χτες τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Μπερνς φέρεται να επέκρινε την Αγκυρα και να ζήτησε από τη Λευκωσία να επιδείξει ψυχραιμία.

Στο μεταξύ, στις 4 Οκτώβρη (δηλαδή μία μέρα αφού το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων») η εφημερίδα «North Cyprus Daily» μετέδωσε ότι ο Ντερβίς Ερογλου είχε συνάντηση στο «προεδρικό μέγαρο» με τον Τζον Κένινγκ, τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ «δεν επιτράπηκε στον Τύπο να είναι παρών στη συνάντηση».

Κατά τα άλλα, ο Ερογλου σημείωσε σε συνέντευξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έπρεπε να περιμένει πως η Τουρκία θα αντιδράσει στις νέες έρευνες που διεξάγει για φυσικό αέριο.

Σε γραπτή του δήλωση, με την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε προχτές τον Ερογλου για την αναστολή της συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες. Την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφωρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων, προσθέτει. Βεβαίως, ουσιαστική λύση για τον κυπριακό λαό αλλά και τους λαούς της περιοχής δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε σύγκρουση με ιμπεριαλιστικά σχέδια.

47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ
Το παράδειγμά του εμπνέει

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στη Βολιβία από τη CIA στις 9 Οκτώβρη του 1967 (είχε την προηγούμενη μέρα τραυματιστεί μετά από σκληρή μάχη στην περιοχή Λα Ιγιέρα κι αιχμαλωτιστεί, πριν εκτελεστεί εν ψυχρώ). Ηταν 39 χρόνων. Ο Αργεντινός γιατρός συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στον επαναστατικό αγώνα του κουβανέζικου λαού. Το 1952 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο, ως γιατροί, έκαναν ένα 9μηνο ταξίδι στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα), που, γνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βίωναν οι λαοί, τους σημάδεψε τη ζωή. Ο Τσε συναντιέται τον Ιούλη του 1955 στο Μεξικό με τον Φιντέλ Κάστρο, εντάσσεται στους επαναστάτες που με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» φτάνουν στην Κούβα και ξεκινάει ο ένοπλος επαναστατικός αγώνας κατά της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα.

Ηταν ο διοικητής της αντάρτικης φάλαγγας που απελευθέρωσε τη Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μνημείο του. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας μετά από τη νίκη της επανάστασης και συνέβαλε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα ως το 1965. Στη συνέχεια, επέλεξε να βρεθεί ξανά στον αντάρτικο επαναστατικό αγώνα δίπλα σε άλλους λαούς, του Κονγκό και της Βολιβίας, όπου δολοφονήθηκε.

Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για να πάρει ο λαός τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και την εξουσία, στα χέρια του. Ηγήθηκε στην προσπάθεια για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα και για την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, σε όλη την Κούβα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες στέλνονται στη Σιέρα Λεόνε

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Μετά από τις ΗΠΑ, χτες και η Βρετανία εκμεταλλεύεται την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει εδώ και μήνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της. Χτες, ανακοίνωσε την αποστολή 750 στρατιωτών για να βοηθήσουν, υποτίθεται, τη Σιέρα Λεόνε να «περιορίσει» την επιδημία του «Εμπολα».

Το ίδιο 24ωρο στη Σιέρα Λεόνε οι περίπου 600 εργάτες που συμμετέχουν στις 12μελείς ομάδες νεκροθαφτών, που έχουν αναλάβει τις κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη για τη ζωή απέναντι στον «Εμπολα», πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουν σε σχέση με την υψηλή επικινδυνότητα της δουλειάς τους.

Στα όριά τους έχουν φτάσει και οι υγειονομικοί υπάλληλοι και νοσηλευτές στη Δυτικοαφρικανική Λιβερία, που προειδοποίησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν ως το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αύξηση των μηνιαίων αποδοχών από 500 στα 700 δολάρια και παροχή ποιοτικού προσωπικού υγειονομικού εξοπλισμού σε μάσκες, γάντια, στολές, που θα τους θωρακίσει απέναντι στον «Εμπολα».

Από τον περασμένο Μάρτη η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 3.400 ανθρώπων.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα ο θάνατος του Λιβεριανού Τόμας Ερικ Ντάνκαν,που νοσηλευόταν στο Τέξας έχοντας μολυνθεί από τον ιό του «Εμπολα» μετά από ταξίδι στη Λιβερία. Επιπλέον, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή για... επαγρύπνηση στο προσωπικό ασφαλείας αεροδρομίων, λιμένων και με θερμομέτρηση.

Στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, η διευθύντρια του οργανισμού που είναι αρμόδια για τα μέτρα περιφρούρησης απέναντι στον «Εμπολα», δρ. Ισαμπέλα Νουτάλ, σημείωσε πως η Ισπανίδα νοσηλεύτρια - που καταγράφηκε προ ημερών ως το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ευρώπη - δε θα είναι σίγουρα το τελευταίο περιστατικό «Εμπολα» στη «Γηραιά Ηπειρο», μεταξύ άλλων και λόγω των απανωτών κυμάτων μεταναστών από αφρικανικές χώρες. Πάντως στην Ισπανία οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για ελλιπή μέτρα προστασίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, που σημειώνει ότι κινούνται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην Κύπρο και ιδιαίτερα η έναρξη σεισμικών ερευνών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους ότι η Τουρκία "δεσμεύει" σχετικές περιοχές μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη αποτελούν πρόκληση κατά του κυπριακού λαού, κινούνται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Η θέση που αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως εγγυητές για τα "κυριαρχικά δικαιώματα" της Κύπρου και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν έχει υπόσταση και διαψεύδεται συνεχώς στην πράξη.

Το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Εχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, να απαιτήσουν λύση για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ