ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζική προσέλευση τη χτεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων

Σαν εικόνα από το φωτισμένο μέλλον αυτού του κόσμου «που είναι δικός τους και δικός μας», μικρό παράδειγμα της δύναμης της λαϊκής δημιουργίας, είναι η πολιτεία του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει στηθεί στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Από την πρώτη μέρα, η προσέλευση της νεολαίας αλλά και κόσμου κάθε ηλικίας ήταν μαζική από κάθε γωνιά της Αττικής. Ολα τα στέκια, οι σκηνές, οι χώροι συζήτησης γέμισαν από κόσμο. Ηταν μια πολύ καλή αρχή, μια παρακαταθήκη για τις μέρες που ακολουθούν.

Το κεντρικό σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» εκφράζεται σε κάθε γωνιά του Φεστιβάλ, σε κάθε περίπτερο, σε κάθε συζήτηση, σε κάθε εκδήλωση.

«Αγώνας, τόλμη, γνώση κι ανατροπή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» είναι το σύνθημα στην Κεντρική Σκηνή, που θα φιλοξενήσει τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Χιώνης, αλλά και τα μεγάλα αφιερώματα και τις συναυλίες.

Αντίστοιχα και όλοι οι άλλοι χώροι του Φεστιβάλ εξέπεμπαν δυνατά τα μηνύματά του, την πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, «θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό», όπως ακουγόταν από νωρίς από τα μεγάφωνα και τα αγωνιστικά τραγούδια στους χώρους, το μήνυμα ότι «στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε, σου 'ναι γραφτός ο δρόμος της συντριβής και να το ξέρεις θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» (Ναζίμ Χικμέτ), όπως τονίζεται σε γιγαντοπανό της Κεντρικής Σκηνής.

Και σήμερα το ραντεβού είναι πάλι στο Ιλιον.

Και αύριο πάλι εκεί, ακόμα πιο πολλοί!

Το καλωσόρισμα της ΚΝΕ στους επισκέπτες του 41ου Φεστιβάλ

Με μια ανακοίνωση καλωσορίζει η ΚΝΕ τους επισκέπτες του 41ου Φεστιβάλ. Ανακοίνωση που μοιράζεται στους επισκέπτες και δίνει μία εικόνα του πώς χτίζεται το Φεστιβάλ αλλά και το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι άνθρωποι να έρθουν κοντά στην ΚΝΕ και να παλέψουν για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Η ανακοίνωση - καλωσόρισμα αναφέρει:

«Το Φεστιβάλ στηρίζεται σε σένα! Ενίσχυσέ το! Ετσι "χτίζεται" το Φεστιβάλ μας. Τα "υλικά" μας. Η συλλογικότητα, η αυταπάρνηση, η συντροφικότητα! Η "έμπνευσή" μας. Οι ελπίδες, τα όνειρά μας, οι ανάγκες μας! Ο "χορηγός" μας.

Το μέλλον μας, η ζωή που μας αξίζει, ο σοσιαλισμός!

Καλώς ήρθες στο Φεστιβάλ μας, στη μεγαλύτερη συνάντηση νέων στη χώρα! Στο αντάμωμα της ελπίδας, της δημιουργίας και του αγώνα!

Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" φτιάχνεται και λειτουργεί με την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά και προσφορά, το μεράκι, την έμπνευση, την ανιδιοτέλεια και τον ενθουσιασμό των χιλιάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ενίσχυσε την προσπάθειά μας, το Φεστιβάλ στηρίζεται σε σένα για να "μεγαλώνει", να γίνεται καλύτερο, πιο δυνατό!

Για 3 μέρες, στο Πάρκο Τρίτση θα διασκεδάσουμε, θα τραγουδήσουμε, θα συζητήσουμε για το μέλλον μας, τις ανάγκες μας, την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ. Ελα μαζί μας για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση!

Ελα μαζί μας! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Παλεύουμε για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Με τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την αγάπη για τη μόρφωση και την ίδια τη ζωή κατακτάμε το μέλλον που μας αξίζει.

Παλεύουμε για τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ελα μαζί μας, γιατί "αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου!" (Τσε Γκεβάρα)».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο Φεστιβάλ

Το χώρο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, περιηγήθηκε στα περίπτερα των θεραπευτικών κοινοτήτων, της ΣΕΑΑΝ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ και του «Σπιτιού του Αγωνιστή».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε την έκθεση με τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη». Περιηγήθηκε για αρκετή ώρα στην έκθεση, βλέποντας τα ταμπλό, αλλά και τα υλικά που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, όπως μικρά αντικείμενα και γράμματα εκτελεσμένων, καλλιτεχνικές δημιουργίες φυλακισμένων και εξόριστων, χειρόγραφες εφημερίδες, τετράδια και σημειώσεις από ιδεολογικά μαθήματα, κρυφές ανακοινώσεις που διακινούνταν συνωμοτικά μέσα στις φυλακές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είδε στο χώρο της εκθεσης το ταμπλό όπου εκτίθεται το όπλο του Ταγματάρχη Πέρδικα, διοικητή της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου.

Ακόμα, επισκέφθηκε και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου ενημερώθηκε για τις νέες εκδόσεις.

Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...». Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ρίτα Αντωνοπούλου

22.00 Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και την Γλυκερία

23.45 «Με τα φώτα στη διαπασών». Συναυλία με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Συζήτηση με θέμα: «Ο συσχετισμός δύναμης στην Ελλάδα και διεθνώς και οι αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

21.30 «Τα τραγούδια των διώξεων» από το λαϊκο-ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ

22.15 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους Encardia

23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

21.00 Συζήτηση: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του» (απόσπασμα από το βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο; Ομιλητής θα είναι ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Καργόπουλος.

22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Orbital devise από Μεταμόρφωση

22.30 Sober

23.10 KollektivA

23.45 Πάνος Μουζουράκης

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο των εικαστικών Γ. Στεφανίδη και Γ. Φαρσακίδη. Θα μιλήσει η Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

19.30 «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Εκδήλωση για τον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 - 20.30 Επίδειξη Πάλης

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.00 Ζωγραφική με χαρακτική σε στρώμα κηρομπογιάς - Κατασκευή σφεντόνας

19.30 «Μάντεψε ποιος!» διαδραστικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ

20.15 «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» από τον Θανάση Λιούνη

21.15 «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ, για μικρούς και μεγάλους.

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις συναυλίες στη Λαϊκή Σκηνή και το Μαθητικό Στέκι, καθώς και ρεπορτάζ από όλες τις δραστηριότητες στους υπόλοιπους χώρους του Φεστιβάλ που έγιναν την πρώτη μέρα, θα δημοσιευθούν στο «Ριζοσπάστη» του Σαββάτου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ