ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Από τις φυλακές και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία

«Από τις φυλακές και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Οι στίχοι αυτοί του Κώστα Βάρναλη «μπάζουν» τον επισκέπτη ευθύς εξαρχής στο θέμα της έκθεσης φωτογραφίας και αρχειακού υλικού που φιλοξενείται στο χώρο του Φεστιβάλ: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε. Μέχρι την τελική νίκη».

Η έκθεση - συλλογική δουλειά των Επιτροπών Ιδεολογίας και Νέων Γυναικών της ΚΝΕ, με τη στήριξη των αντίστοιχων Τμημάτων της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας - «ζωντανεύει» τις απάνθρωπες διώξεις και τους τόπους μαρτυρίας κομμουνιστών και αγωνιστών ανά την Ελλάδα από το 1918 ως το 1974. Μόνο το διάστημα 1946 - '51, τα έκτακτα στρατοδικεία καταδίκασαν σε θάνατο, φυλακή, εξορία πάνω από 44.945 άντρες και 4.705 γυναίκες.

Η έκθεση αποτελείται από 23 κατασκευές αφιερωμένες σε εξορίες και φυλακές, με ιδιαίτερη αναφορά σε 5 από αυτές, στις γυναίκες αγωνίστριες. Εκτός από φωτογραφίες - ορισμένες σπάνιες - περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό, χειρόγραφα, καλλιτεχνικές δημιουργίες σε κάδρα, όπως τα δύο σκίτσα με μελάνη ενός κρατούμενου όπου απεικονίζεται η Ακροναυπλία, γράμματα, αντικείμενα - όπως το ρολόι τσέπης του μικρού εκτελεσμένου Ακροναυπλιώτη, Βαλάση Βαλασόπουλου - και βιβλία.

Φυλακές Αίγινας: Στις 6 και 7 Μάη 1948 εκτελούνται 36 κομμουνιστές. Ο Κώστας Γιαννόπουλος, ένα βράδυ πριν την εκτέλεσή του, έγραφε στη φυλακή στίχους. Αυτό το ποίημα πήρε το Α' Βραβείο στο 2ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Βερολίνο το 1951, με κριτές τους Πάμπλο Νερούδα, Ναζίμ Χικμέτ και Πωλ Ελυάρ. Εντύπωση προκαλεί το «Αντί Ντύρινγκ» του Ενγκελς, ένα από τα εκατοντάδες βιβλία της μυστικής βιβλιοθήκης των κρατουμένων.

Ανάμεσα σε άλλα ντοκουμέντα ξεχωρίζει η φωτογραφία από την τρύπα στον τοίχο των φυλακών Συγγρού, από την οποία απέδρασαν ο Μπεζεντάκος και άλλοι 8 κομμουνιστές.

Στην Ανάφη, υπήρχε πλούσια εκδοτική δραστηριότητα των κρατουμένων. Εκδίδονταν χειρόγραφες εφημερίδες όπως: Ο «Αντιφασίστας», το «Δελτίο», η «Πολιτική Επιθεώρηση», η «Εξόρμηση», η «Νειότη», η «Πρωτοπορία», τα «Καλλιτεχνικά Νέα», ο «Ζάλογγος», η «Γαζέτα».

Στο κάτεργο της Κέρκυρας, που η «ακτινωτή» δομή της δεν επέτρεπε την επικοινωνία ανάμεσα στις πτέρυγες, οι κρατούμενοι βρίσκονταν σε πολύμηνη απομόνωση. Εκεί ο Ν. Ζαχαριάδης έγραψε τα έργα «Ο αληθινός Παλαμάς» και «Ιστορία του ΚΚΕ» πάνω σε σεντόνια και ο ηρωικός Γραμματέας της ΟΚΝΕ, Χρ. Μαλτέζος, πέθανε από φριχτά βασανιστήρια.

Στον Αη Στράτη, από το Νοέμβρη '41 ως το Φλεβάρη '42 η Χωροφυλακή και η Ασφάλεια επιβάλλουν το βασανιστήριο της ασιτίας, με καταγεγραμμένους 37 νεκρούς. Εκτίθενται ακόμη χειρόγραφες αφίσες από ορισμένα έργα που ανέβασε ο θίασος των εξόριστων τα επόμενα χρόνια, όπως: «Το φως που πάντα καίει» του Βάρναλη, «Τα όπλα της κυρά Καρράρ» του Μπρεχτ, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

Ακολουθούν ντοκουμέντα από τα Σύρματα Μέσης Ανατολής, όπου εκτοπίστηκαν 15.000 στρατιώτες, ναύτες, αεροπόροι, όπως η «Αλήθεια», συνωμοτική εφημερίδα της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης. Από τον τόπο εκτέλεσης Γεντί Κουλέ, από το Ιτζεδίν, όπου έδιναν στους κρατούμενους νερό με το σταγονόμετρο, ενώ τους έβαζαν να το κουβαλούν σε μεγάλα δοχεία. Εκεί υπήρχαν εξόριστοι ήδη από το 1930 - '31 διωκόμενοι με το Νόμο 29 περί «Ιδιώνυμον».

Στο Τρίκερι, την περίοδο 1947 - '53 εξορίστηκαν 5.000 γυναίκες με 235 παιδιά και στερούνταν τα πιο στοιχειώδη: Νερό, τροφή, γιατρό, φάρμακα.

Αυθεντικά φύλλα αμερικάνικων εφημερίδων παρουσιάζουν ρεπορτάζ για το «σύγχρονο Παρθενώνα», την «εθνική κολυμβήθρα», όπως είχε ονομάσει η αστική τάξη το κολαστήριο της Μακρονήσου, προπαγανδίζοντας την «καλή δουλειά αναμόρφωσης» που γίνεται εκεί. Ανάμεσα στους χιλιάδες νεκρούς και ο Δημ. Τατάκης, πλοίαρχος και ηγετικό στέλεχος της ΟΕΝΟ, γνωστός ως σύγχρονος Προμηθέας, που πέθανε μετά το βασανιστήριο της ορθοστασίας επί 33 μέρες!

Από τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης πέρασαν παιδιά 800.000 «ανταρτόπληκτων» ξεριζώνοντάς τα από την αγκαλιά των μανάδων τους. Πολλά παιδιά κομμουνιστών δόθηκαν για υιοθεσία επί πληρωμή. Εκτίθενται χειροποίητες κάρτες του κομμουνιστή Ηλία Αργυριάδη για τα παιδιά του, πριν αυτά δοθούν για υιοθεσία στην Αμερική, μετά την εκτέλεσή του μαζί με τον Μπελογιάννη.

Από το Αναμορφωτήριο Ανηλίκων στην Κηφισιά «ζωντανεύουν» οι φωνές των μικρών παιδιών που τα βασάνιζαν, τα βίαζαν και τα κακοποιούσαν για να υπογράψουν «δήλωση».

Στην Ικαρία, οι εξόριστοι (15.000) ξεπερνούν τον ντόπιο πληθυσμό (11.000) και όλοι τους αναπτύσσουν στενές σχέσεις, επικοινωνία κι αλληλεγγύη, αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους.

Στον τοίχο του υπογείου του Στρατοδικείου Τρίπολης - γνωστό και ως «θανατοδικείο» - είναι χαραγμένες υπογραφές, ζωγραφιές, έργα τέχνης των κρατουμένων, μηνύματα των μελλοθάνατων. Αυτές οι συγκλονιστικές στιγμές αποτυπώνονται σε φωτογραφία της έκθεσης.

Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ο χώρος κατά των ναρκωτικών

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των επισκεπτών και στα περίπτερα των Θεραπευτικών Προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ «Στροφή», «Διάβαση», «Παρέμβαση», του Συλλόγου Γονέων και Φίλων «18 Ανω», αλλά και στο περίπτερο της ΚΝΕ «Χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Στέκονταν, ρωτούσαν, συζητούσαν με συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για να μάθουν, να ενημερωθούν, να λύσουν απορίες σχετικά με την εξάρτηση αλλά και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Αλλος ένας τρόπος, που συνδύαζε γνώσεις και... διασκέδαση, ήταν το παιχνίδι που έχει στηθεί και αφορούσε την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Δύο ομάδες, με τρεις καρτέλες για απαντήσεις (α, β, γ), καλούνταν να βρουν τη σωστή υπό το άγρυπνο βλέμμα της... Ζωής Κωνσταντοπούλου που ρωτούσε «τι είπατε;». Νικήτρια η ομάδα που θα έδινε τις περισσότερες σωστές απαντήσεις από τις 100 συνολικά ερωτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ερώτηση: Τι έκανε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών; Με απαντήσεις: α) Οργάνωσε αντιφασιστικές πορείες και άλλες εκδηλώσεις; β) Συνέδριο για τη διατήρηση της λίμπιντο των κεραμιδόγατων; ή γ) Συμμετείχε και συνδιοργάνωσε φεστιβάλ για τη νομιμοποίηση της μαστούρας; Η απάντηση δική σας!

Πούλμαν για το χώρο του Φεστιβάλ

Πούλμαν δρομολογούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από συνοικίες της Αττικής για το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» και τις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ. Τα δρομολόγια είναι μετ' επιστροφής και θα αναχωρήσουν ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή από:

Ζωγράφου, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Γαρδένιας. Ηλιούπολη, στις 6.30 μ.μ., από το Μουσείο Εθν. Αντίστασης. Καισαριανή, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Καισαριανής. Βύρωνα, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Εθνικής Αντίστασης («Ταπητουργείο»). Κυψέλη, στις 7.30 μ.μ, από πλ. Κυψέλης. Γαλάτσι, στις 7.00 μ.μ., από Γαλατσίου και Βεΐκου με στάση Γαλατσίου και Πατησίων (Πατήσια). Πανόρμου, στις 7.00 μ.μ., από τη στάση του Μετρό. Καλλιθέα, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Δαβάκη. Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., από το Δημοτικό Θέατρο. Κερατσίνι, στις 6.00 μ.μ., από το Τριγωνάκι της Τσαλδάρη (Αμφιάλη) με στάσεις: Στις 6.30 μ.μ. στα Ταμπούρια (Πλατεία Λαού) και στις 7.00 μ.μ. στο Πέραμα (Πλατεία Ηρώων).

Αύριο Σάββατο από:

Ζωγράφου, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Γαρδένιας. Ηλιούπολη, στις 6.00 μ.μ., από το Μουσείο Εθν. Αντίστασης. Καισαριανή, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Καισαριανής. Βύρωνα, στις 5.30 μ.μ., από πλ. Εθνικής Αντίστασης («Ταπητουργείο»). Υμηττό, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Δημαρχείου. Κυψέλη, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Κυψέλης. Χαλάνδρι, στις 6.30 μ.μ., από το πάρκινγκ στην πλατεία Χαλανδρίου. Γαλάτσι, στις 6.30 μ.μ., από Γαλατσίου και Βεΐκου με στάση Γαλατσίου και Πατησίων (Πατήσια). Αμπελόκηπους, στις 6.15 μ.μ., από πλατεία Αγ. Δημητρίου, με στάσεις: Ελληνορώσων (Κατεχάκη και Πραντούνα), Τουρκοβούνια (Περρίκου και Μητροπέτροβα) και Γκύζη (Γκύζη και Αλεξάνδρας). Νέο Κόσμο, στις 6.00 μ.μ., από Φραντζή 68 με στάση στο πάρκινγκ του Μετρό «Συγγρού - ΦΙΞ». Πλατεία Κολιάτσου, στις 6.15 μ.μ., με στάση στα Ανω Πατήσια (Αγ. Βαρβάρα). Πανόρμου, στις 6.30 μ.μ., από τη στάση του Μετρό. Δάφνη, στις 6.00 μ.μ., από Γυμναστική Ακαδημία. Καλλιθέα, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Δαβάκη. Ν. Σμύρνη, στις 5.30 μ.μ., από την οδό Αγ. Φωτεινής (έναντι «Polis Park»). Μπραχάμι, στις 6.00 μ.μ., από το νέο τέρμα Αγ. Δημητρίου. Μοσχάτο, στις 5.45 μ.μ., από πλ. Μεταμόρφωσης. Ταύρο, στις 6.00 μ.μ., από το Δημαρχείο. Γλυφάδα, στις 5.30 μ.μ., από τον Αγ. Τρύφωνα. Ελληνικό, στις 5.45 μ.μ., από πλ. Σουρμένων. Αργυρούπολη, στις 6.00 μ.μ., από το Δημαρχείο. Πειραιά, στις 6.00 μ.μ., από το Δημοτικό Θέατρο. Πέραμα, στις 6.00 μ.μ., από τα γραφεία της ΚΟ (Λ. Ειρήνης 73). Νίκαια, στις 6.15 μ.μ., από την πλ. Κουμπάκη, με ενδιάμεσες στάσεις στην πλ. Χαλκηδόνας, στο Περιβολάκι και το Κρατικό Νίκαιας. Κορυδαλλό, στις 6.00 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού, «Πλειάδες» (Λ. Λαμπράκη). Κερατσίνι, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Χαραυγής (Γαριδάδικα), με ενδιάμεση στάση στη Δραπετσώνα («τρίγωνο Εφραιμίδη»). Κερατσίνι, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Λαού. Λαύριο, στις 6.00 μ.μ., από το άγαλμα Μεταλλωρύχων. Νέα Μάκρη, στις 6.00 μ.μ., από την πλατεία Ν. Μάκρης. Μέγαρα, στις 5.30 μ.μ., από πλατεία Ηρώων. Ελευσίνα, στις 5.45 μ.μ., από Δημοτικό Πάρκινγκ.

Για την πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Με λεωφορείο

Οσοι ξεκινούν από Αθήνα προς το πάρκο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις εξής λεωφορειακές γραμμές:

-- Α10 Σταθμός Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Πλατεία Βάθης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί και να κατέβουν στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζοφριά - Αττική και να κατέβουν στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι και να κατέβουν στη στάση «Τέρμα».

Οδικώς

-- Από την Αττική οδό, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τον κόμβο 7 που οδηγεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τον Κόμβο 6 που οδηγεί στη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής).

-- Από την Εθνική Οδό, οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

Τέλος, όσοι εξυπηρετούνται από τον προαστιακό, κατεβαίνουν στη στάση Αγίων Αναργύρων και από εκεί φτάνουν στο χώρο του Φεστιβάλ με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12, 711.

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ