ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Με χρήματα του λαού ενισχύουν το κεφάλαιο

Αποκαλυπτικά στοιχεία, για την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει και η Εθνική Τράπεζα - στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης - έδωσε χτες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Δικαιολόγησε τους τοκογλυφικούς όρους των καταναλωτικών δανείων, τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου και τις διαγραφές θαλασσοδανείων

Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις συναλλαγές με τους πελάτες της. Ετσι, έχοντας θέσει ως αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, εντείνει την εκμετάλλευση των πελατών της με μικρά και μεσαία εισοδήματα και ενισχύοντας τους "καλούς πελάτες". Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής γίνεται με την εξασφάλιση φτηνού χρήματος από τις λαϊκές καταθέσεις και με τη χρέωση υψηλών επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια, με ταυτόχρονη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, τα χρέη των οποίων πολλές φορές ακόμα και παραγράφονται. Αυτό είναι κάτι που το επιβεβαίωσε χτες - εμμέσως πλην σαφώς - ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της Εθνικής για το 1996 και τους στόχους για το 1997 και τα επόμενα χρόνια.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής - που συμβαδίζει με τις επιλογές της κυβέρνησης - ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας:

  • Δικαιολόγησε το γεγονός ότι χρεώνει με υψηλά επιτόκια τους πελάτες της που παίρνουν καταναλωτικά δάνεια με τη χρήση πιστωτικής κάρτας (επιτόκιο πάνω από 25%), προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως τα καταναλωτικά δάνεια έχουν αυξημένο κίνδυνο επισφάλειας! Μάλλον "άχαρη" δικαιολογία, καθώς την ίδια στιγμή - και ουσιαστικά αυτοδιαψευδόμενος - ανακοίνωσε την προώθηση νέας πιστωτικής κάρτας VISA από την Εθνική τον επόμενο μήνα. Διαπίστωση που ενισχύεται, αφού σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι "οι λόγοι που μας διαμορφώνουν την πολιτική επιτοκίων είναι καθαρά εμπορικοί".
  • Επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Τράπεζα εφαρμόζει εμπορικά κριτήρια,για να δικαιολογήσει τα χαμηλά επιτόκια που πληρώνει στις καταθέσεις ταμιευτηρίου.
  • Δικαιολόγησε τη διαγραφή χρεών διαφόρων μεγαλοϊδιωτών στην Τράπεζα, ύψους αρκετών δεκάδων δισ. δραχμών, με το επιχείρημα ότι ήταν "επισφαλείς απαιτήσεις" και ότι αυτό αποτελεί "εξυγίανση" του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ. Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας το 1996 - είπε ο Θ. Καρατζάς - ισχυροποιήθηκε κυρίως από διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκποιήσεις θυγατρικών εταιριών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως διευκρινίστηκε, η διοίκηση της Εθνικής προέβη το 1996 σε: α) Διαγραφές μετοχικών συμμετοχών σε άλλες επιχειρήσεις ύψους 63,5 δισ. δρχ. β) Διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων (σ. σ. "θαλασσοδανείων") ύψους 54 δισ. δρχ. γ) Σε πωλήσεις των θυγατρικών εταιριών ΗΛΙΟΦΙΝ (1,35 δισ. δρχ.), ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ και ΑΓΕΤ (32 δισ. δρχ.). δ) Σε ρυθμίσεις των εκκρεμών υποθέσεων των "Τσιμέντων Χαλκίδας" και της μεταλλουργικής "Χάλυψ". Ρυθμίστηκε επίσης το ομολογιακό δάνειο που θα αποφέρει στην Τράπεζα περίπου 102 δισ. δρχ. νέα κεφάλαια, ενώ για το 1997 προγραμματίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος του οποίου ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο και θα ανακοινωθεί αργότερα. Ο διοικητής της ΕΤΕ δήλωσε πως θα συνεχιστεί και το 1997 η πολιτική "εξυγίανσης" της Τράπεζας, διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων (σ. σ. θαλασσοδανείων), πώληση πακέτων μετοχών εμποροβιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων (εκτός του πιστωτικού τομέα).

Στα σχέδια του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνεται επίσης η σε αρχικό στάδιο συνεργασία της Εθνικής Στεγαστικής και της Κτηματικής Τράπεζας, με προοπτική να καταλήξει αργότερα σε μεταξύ τους συγχώνευση - εξέλιξη που πάντως συνδέεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό χώρο. Από την άλλη μεριά, η ΕΤΕΒΑ (επίσης θυγατρική) θα δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στο χώρο των επενδυτικών υπηρεσιών και θα επεκταθεί στο εξωτερικό με την υποστήριξη της μητρικής Εθνικής. Στο μεταξύ προχωρούν ήδη οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των τεσσάρων θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών "Εθνική", "Αστήρ", "Ασφάλειες ΕΤΕΒΑ" και "Πανελλήνιος", με απορρόφηση των τριών τελευταίων από την πρώτη.

Ο διοικητής της ΕΤΕ έκρινε σκόπιμο να τονίσει πως θα καταβληθούν προσπάθειες στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων από παράγωγα προϊόντα και από έσοδα εκτός τόκων.Δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ότι η διοίκηση Τραπεζών προαναγγέλλει την αλλαγή του ρόλου των εμπορικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της οικονομίας στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση από παρατραπεζικές εργασίες.

Οσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, σημειώθηκε με έμφαση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι προσλήψεις "πάγωσαν", με συνέπεια το προσωπικό να μειωθεί το 1996 σε 14.851 άτομα έναντι 15.160 το 1995, ενώ παράλληλα περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών σε 11,5% από 17,3% το 1995, που είναι και η χαμηλότερη αύξηση ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Κύριος άξονας της πολιτικής της Εθνικής για το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι στο εξής η αύξηση της παραγωγικότητας και η δημιουργία νέας νοοτροπίας...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Μετέωροι χιλιάδες ασφαλισμένοι

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν μερικές ακόμη χιλιάδες ασφαλισμένοι γιωταχήδες, που οι εταιρείες τις οποίες επέλεξαν για να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους βρίσκονται στο "κόκκινο φως" και απειλούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουλάχιστον εταιρίες, που εμφανίζουν οικονομικά ανοίγματα και δεν καταβάλλουν στους ασφαλισμένους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, κινδυνεύουν να κλείσουν, αν μέχρι τα μέσα του Γενάρη δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των μεγαθηρίων του χώρου των ασφαλιστικών εταιριών δε χάνουν ευκαιρία να προβάλλουν τις αξιώσεις τους να κλείσουν άμεσα πάνω από δέκα εταιρίες, όχι βέβαια γιατί "καίγονται" για την εξυπηρέτηση των γιωταχήδων, αλλά για να μείνουν οι λίγοι και εκλεκτοί να ολιγοπωλούν την αγορά ανενόχλητοι.

Τα μεγάλα θύματα από αυτή την ανακατανομή της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς δεν είναι άλλοι από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι αφήνονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία στο έλεος της ελεύθερης αγοράς και των νόμων της, με τους οποίους λειτουργούν προβληματικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους, οι ασφαλισμένοι χάνουν τα χρήματα που έχουν προκαταβάλει, κάνοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αναγκάζονται να αναζητήσουν μέσα σε ένα μήνα άλλη εταιρία να ασφαλιστούν μεταξύ αυτών που λειτουργούν νόμιμα χωρίς να γνωρίζουν για πόσο ακόμη.

ΟΒΣΑ
Μη μετατρέπετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φοροεισπράκτορα

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καταγγέλλει με χτεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλο, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία τονίζει ότι είναι υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί προκάλυμμα για την επιβολή νέας βαριάς φορολογίας σε βάρος των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και των υπόλοιπων εργαζομένων. Ειδικότερα, εκφράζει την αντίθεσή της στην επιβολή της δημοτικής ενημερότητας, νέου τέλους περιβάλλοντος και τέλους 2% σε σειρά από επιχειρήσεις και κλάδους κατά το πρότυπο της επιβολής του στα επισιτιστικά επαγγέλματα. Η ΟΒΣΑ ζητά την άμεση αναθεώρηση τέτοιων προθέσεων και την απόδοση των πόρων που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη του οποίου ήδη τα λαϊκά στρώματα υποβάλλονται σε βαριά φορολόγηση, τη στιγμή που συγκεκριμένα οι ΕΒΕ βρίσκονται σε πολύ δυσμενή κατάσταση, αντιμετωπίζοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα, και για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καταφεύγουν ακόμα και σε τοκογλύφους.

Κάτω από αυτή την κατάσταση, και ενώ το 45 - 50% των ΜΜΕ οδεύει σε αφανισμό, η Ομοσπονδία τονίζει ότι η έκρηξη της αγανάκτησης που διακατέχει τους ΕΒΕ είναι αναπόφευκτη και ότι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση μέσα στο Γενάρη με κλείσιμο των καταστημάτων, μέρα που θα είναι η απαρχή κλιμάκωσης πολύπλευρων αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στο 1997.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόταση για πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι επαγγελματοβιοτέχνες του Πειραιά

Με προσανατολισμό τον προγραμματισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων, συνήλθε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η ΣΕΑ κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί καθημερινά στο μαρασμό και τον αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να ανακοπεί η παραπέρα λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΜΜΕ του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής αποφάσισε να:

  • Συντονιστεί η δράση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού Αττικής και να αποφασιστεί η από κοινού έναρξη του νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να προστατευτούν από τους νέους κινδύνους.
  • Απευθύνει πρόσκληση και προς τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για συντονισμένο αγώνα.
  • Ζητήσει από τα τριτοβάθμια όργανα των εμπορικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών συλλόγων να ηγηθούν και να συντονίσουν νέες μορφές αγώνα.
  • Προτείνει προς την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών τις μέρες που συζητιέται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1996
Υστέρηση 200 δισ. στα έσοδα

Υστέρηση γύρω στα 200 δισ. δρχ. αναμένεται να εμφανιστεί τελικά στο σκέλος εσόδων του προϋπολογισμού του 1996, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 1997 υπήρχε η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα έφταναν τελικά τα 7.540 δισ. δρχ. περίπου και θα υπολείπονται των αρχικών προβλέψεων κατά 170 δισ. δρχ. ή σε ποσοστό 2,2%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την παραπάνω αποτυχία - η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις κυβερνητικές προβλέψεις - στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996, αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων επικαλούνται τις ...δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν - με κυρίαρχες τις αγροτικές - τον προηγούμενο μήνα, ενάντια στην προωθούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 1997 προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισ. δρχ., αφού προβλέπεται να ανέλθουν στα 7,8 τρισ. δρχ. έναντι 6,8 τρισ. δρχ., που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εισπράχθηκαν το 1996.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ