ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος Γαλάζιων Σημαιών για το 1997, με την αποστολή κριτηρίων και ερωτηματολογίων από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης σε δήμους και κοινότητες με οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κατά το πρώτο πενθήμερο του Φλεβάρη και μετά την τελική αξιολόγηση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι βραβευθέντες θα ανακοινωθούν τον Ιούνη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι σχετικά υψηλές συναλλαγές στα επίπεδα των 8-10 δισ. δρχ. και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών οδήγησαν χτες το γενικό δείκτη μετά από πολύ καιρό πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.002,3. Η παρατεταμένη άνοδος του γενικού δείκτη σχετίζεται άμεσα με τα θετικά μηνύματα από τα μέτωπα του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Πέρα απ' αυτό όμως, τα προβλήματα της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένουν, ενώ βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η κοινοποίηση των πορισμάτων και των ποινών των ελεγκτικών αρχών για παράνομες πράξεις που έλαβαν χώρα τους περασμένους μήνες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ενα νέο σημείο πώλησης απέκτησε η Εμπορική Τράπεζα στην Περαία θεσσαλονίκης από τις 2 Δεκέμβρη 1996. Το νέο κατάστημα προσφέρει πληθώρα κλασικών και νέων τραπεζικών υπηρεσιών, όπως χορηγήσεις κάθε μορφής, καταθέσεις σε δραχμές και σε συνάλλαγμα, Αμοιβαία Κεφάλαια, μετοχές, λοιπά χρεόγραφα κτλ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κυκλοφόρησε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μια νέα έκδοση για την ελληνική οικονομία με τίτλο "Το διαρθρωτικό πρόβλημα και ο οικονομικός προγραμματισμός στη μεταπολεμική Ελλάδα". Κύριο αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η κριτική διερεύνηση των παραγόντων που επηρέασαν καθοριστικά τη μορφή και το περιεχόμενο των 5ετών προγραμμάτων που στόχο είχαν τη βαθμιαία επίτευξη της "αυτοτροφοδοτούμενης" οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Δ. Σακκά, καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε μεταπολεμικά, άσκησε η δυσαναλογία της εγχώριας παραγωγής, η ουσιαστική δηλαδή ανυπαρξία εγχώριων κλάδων παραγωγής διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών (κυρίως μηχανών). Η διαρθρωτική αυτή δυσαναλογία κατέστησε πρακτικά αδύνατη τη δημιουργία εγχώριας τεχνικής προόδου ή την παραγωγική διάχυση της εισαγόμενης, με κύριες συνέπειες, αφ' ενός τον αισθητό περιορισμό των δυνατοτήτων συσσώρευσης πάγιου κεφαλαίου σε τεχνολογικά σύγχρονες και παραγωγικές, κυρίως, δραστηριότητες και αφ' ετέρου το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
"Εκλεισε" με ρυθμό 8,5%

Μεγάλη η απόκλιση από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση. Εντονα ερωτηματικά δημιουργεί η απότομη ...πτώση του δείκτη τους δύο τελευταίους μήνες

Στο 8,5%, σε μέσα επίπεδα, έκλεισε τελικά ο επίσημος πληθωρισμός το 1996, καθιστώντας "όνειρο θερινής νυκτός" τους στόχους που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση, στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης". Οροι, βάσει των οποίων η κυβέρνηση υπέβαλλε για μια ακόμη χρονιά τον ελληνικό λαό σε θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν επίσημα χτες στη δημοσιότητα, το Δεκέμβρη του 1996 ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε πέρσι (αρχή - τέλος) 7,5%,ενώ σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός ανόδου ήταν 8,5%.Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στις αρχές του 1996 είχε θέσει στόχο για πληθωρισμό 6,5% σε μέσα επίπεδα...

Πλήθος ερωτηματικών πάντως προκαλούν οι ιδιαίτερα γρήγοροι ρυθμοί πτώσης του πληθωρισμού μόλις τους δύο τελευταίους μήνες. Αρμόδιοι παράγοντες οικονομικού υπουργείου - όπως είχε γράψει πρόσφατα ο "Ρ" - δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν με σαφήνεια τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αφήνοντας έντονα υπονοούμενα για ενδεχόμενο "μαγειρέματος" του πληθωρισμού κατά τους μήνες αυτούς. Οι ίδιοι παράγοντες χαρακτηρίζοντας "απρόσμενη" την πτώση του πληθωρισμού από τον περασμένο Νοέμβρη, εξέφραζαν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΣΥΕ, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο η τιμοληψία στο παραπάνω διάστημα να έγινε "κατά παραγγελία", δηλαδή στα δελτία της ΕΣΥΕ να καταγράφηκε μικρότερη άνοδος των τιμών σε σχέση με την πραγματική.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο επίσημος τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 0,9% τον περασμένο Δεκέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη, έναντι αύξησης 1% πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού να περιοριστεί στο 7,5% (αρχή- τέλος) από 7,7% που έτρεχε τον περασμένο Νοέμβρη και σε 8,5% σε μέσα επίπεδα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις σε αρκετές κατηγορίες βασικών ειδών και υπηρεσιών ξεπέρασαν κατά πολύ το γενικό δείκτη, που σε δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε αύξηση 7,5%.Συγκεκριμένα, στο ίδιο δωδεκάμηνο η "ένδυση - υπόδηση" ακρίβυνε 8,8%,τα "οινοπνευματώδη ποτά - καπνός" κατά 9,4%,η "υγεία - ατομική καθαριότητα" κατά 7,6%,η "εκπαίδευση - μόρφωση - αναψυχή" κατά 9,9%,οι "μεταφορές - επικοινωνίες" κατά 8,5% και τα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες" κατά 9,5%.

Πάντως ακόμη κι αν τα παραπάνω ενδεχόμενα για "μαγείρεμα" του τιμαρίθμου έχουν βάση, η αποτυχία και η αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής είναι δεδομένη, γιατί ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει σαν στόχο να περιορίσει το ρυθμό πληθωρισμού (αρχή - τέλος) στο 5% και 6,5% σε μέσα επίπεδα, ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά με μεγάλη απόκλιση. Εξέλιξη που ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι και ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση - βάσει των όρων του προγράμματος "σύγκλισης" - για πληθωρισμό 4,5% (αρχή - τέλος) και 6,5% (σε μέσα επίπεδα) το 1997, θα παραμείνει ανέφικτος.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβαίνει πάλι το πετρέλαιο

"Τσίμπησε" και η βενζίνη

Ακριβαίνουνγια μια ακόμη βδομάδα οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης ενώ αυξάνεται και η τιμή της βενζίνης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) οι τιμές πώλησης των βενζινών αυξάνονται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη κατά 0,30 δρχ. το λίτρο, του ντίζελ κίνησης κατά 1,7 δρχ. το λίτρο και του ντίζελ θέρμανσης κατά 1,8 δρχ. το λίτρο. Συνολικά τις δύο τελευταίες βδομάδες η τιμή του ντίζελ έχει αυξηθεί κατά 2 δρχ. περίπου. Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο οφείλονται στην αύξηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου λόγω και της αυξημένης ζήτησης στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ παράγοντες της ΔΕΠ δεν αποκλείουν να υπάρξει νέα αύξηση την επόμενη βδομάδα. Με βάση τις νέες τιμές, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στις 108,4 δρχ. το λίτρο περίπου. Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης διαμορφώνονται γι' αυτή τη βδομάδα ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η σούπερ στις 215,90 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 199,90 δρχ.
  • Για τα πρατήρια στις περιοχές της Α ζώνης η σούπερ στις 220,90 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 204,90 δρχ.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 223,90 και η αμόλυβδη στις 207,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 225,90 και η αμόλυβδη στις 209,90 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13%, η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 215,90 και της αμόλυβδης στις 200,90 δρχ. το λίτρο.
Εντός ορίων η "σκληρή δραχμή" το 1996

Εντός του στόχου της συναλλαγματικής πολιτικής διαμορφώθηκε για το 1996 η ισοτιμία της δραχμής έναντι της Ευρωπαϊκής Λογιστικής Μονάδας (ECU). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας, η δραχμή διολίσθησε (έγινε φθηνότερη) σε σχέση με το ECU στο δωδεκάμηνο Δεκέμβρη 1995-96 κατά 0,44%. Στο ίδιο διάστημα, το δολάριο ΗΠΑ ανατιμήθηκε κατά 3,11%, σε αντίθεση με το γιεν Ιαπωνίας που "έχασε έδαφος" σε σχέση με το εθνικό μας νόμισμα κατά 7,81%.

Το ίδιο συνέβη και με τα περισσότερα ευρωπαϊκά νομίσματα που υποτιμήθηκαν σε σχέση με τη δραχμή, άλλα πολύ (ελβετικό φράγκο -9,58%, γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, φιορίνι Ολλανδίας, Μάρκο Φινλανδίας περίπου -4%) και άλλα λίγο (εσκούδο Πορτογαλίας -0,5%). Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μεγάλες ανατιμήσεις που παρουσίασαν η λίρα Αγγλίας (+11,53%), η λίρα Ιρλανδίας (+7,59% και η ιταλική λιρέτα (+7,58%).

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των συναλλαγματικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο το περασμένο έτος ήταν η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ στις αγορές όλου του κόσμου, καθώς η αμερικανική οικονομία παρουσίασε καλούς μακροοικονομικούς δείκτες, ενώ, απ' την άλλη μεριά, η πολιτική διολίσθησης που ακολούθησε η ιαπωνική κυβέρνηση και η αβεβαιότητα για την υλοποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, δεν επέτρεψαν ισχυροποίηση του γιεν και του γερμανικού μάρκου αντίστοιχα.

Οι συνεχείς προσφορές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν τιθάσευσαν τον

Οι συνεχείς προσφορές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν τιθάσευσαν τον πληθωρισμό



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ