ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οταν οι «αντιμνημονιακοί» αποκαλύπτονται...

Ανακοίνωση, με αφορμή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Τη στάση των άλλων δυνάμεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ, απέναντι στους βάρβαρους νόμους των μνημονίων και στην «αξιολόγηση», αποκαλύπτουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών έχει ως εξής:

«Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη νέα σχολική χρονιά (4/9/2012), οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση:

"Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφασίζει να καλέσει τα κόμματα της Βουλής ώστε να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων, των Δανειακών Συμβάσεων, των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων και των Εφαρμοστικών Νόμων.

Τέρμα οι θυσίες για την σωτηρία των δανειστών και των τραπεζιτών.

Ενότητα, συντονισμένος Αγώνας, Συμμαχία για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα".

Η πρόταση αυτή: που έχει κάθε συμφέρον να τη στηρίξει το συνδικαλιστικό κίνημα και που εκφράζει την αγωνία κάθε εργαζόμενου, ανεξάρτητα σε "τι θεό πιστεύει", ώστε να απαλλαγεί από τα βάρβαρα μέτρα, που τον οδηγούν στην εξαθλίωση, καταψηφίστηκε από ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ αλλά και από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ)!

Κατά τα άλλα, κορόνες από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, αλλά και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα Μνημόνια. Και κάλεσμα τάχα, "όλοι μαζί" και "ενότητα όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων"!

Ιδιαίτερα, η εγκατάλειψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της θέσης του για κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων, πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακριβώς η ίδια πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, παρά και ενάντια στο γεγονός ότι οι ηγεσίες της ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ την καταψήφισαν.

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ καταψήφισαν την πρόταση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ να απορριφθεί η προωθούμενη αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Καταψήφισαν κάθε πρακτικό μέτρο παρεμπόδισης που προτάθηκε από το ΠΑΜΕ (π.χ. να μη συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια), ακόμα και τη διαγραφή από το συνδικαλιστικό κίνημα συγκεκριμένου στελέχους εκπαίδευσης - σχολικού συμβούλου που είναι αξιολογητής και συμμετέχει στην επιτροπή για την προώθηση της αξιολόγησης που έχει συστήσει το Υπουργείο.

Η θέση για διαγραφή των στελεχών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση, ήταν και απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΣ 24/2/2012), όπως και της ΑΔΕΔΥ. Δεν εφαρμόζουν ούτε τις αποφάσεις που οι ίδιοι ψηφίζουν, αφού η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ), στηρίζει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, το βασικό εργαλείο για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, που έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική της ΕΕ. Και την ίδια ώρα σπέρνει αυταπάτες για μια "άλλη, τάχα καλή αξιολόγηση" στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ και του σχολείου της αγοράς, δηλαδή στα πλαίσια της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Την ίδια στάση κράτησε και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), που απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΜΕ. Αλλωστε, η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ) με απόφασή της πάνω στο θέμα της αξιολόγησης προτείνει τρόπους στο υπουργείο, για να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς! Και στην Απεργία που έχει προκηρύξει για τις 12 Σεπτέμβρη δεν λέει ούτε κουβέντα για την προωθούμενη αξιολόγηση!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να πάρουμε τώρα την υπόθεση στα χέρια μας, με ενεργοποίηση στα σωματεία, στους Συλλόγους και στις ΕΛΜΕ, στις ΓΣ και στους αγώνες.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε συνδικάτο έχει συμφέρον να παλέψει, ώστε να μπει τέρμα στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για μονομερή διαγραφή του χρέους. Να δώσουμε απάντηση στα βάρβαρα μέτρα με Γενική Απεργία».

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργούν την Τετάρτη

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή

Απεργούν την Τετάρτη δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ενώ οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν στάση εργασίας. Τα σχολεία ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μια σειρά προβλήματα οικονομικά, με αδυναμία να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ελάχιστους διορισμούς κ.ά. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει προχωρήσει σε περιοδείες στα σχολεία, καλώντας σε οργάνωση της απεργίας, ενώ μια μέρα πριν καλεί σε τοπικές κινητοποιήσεις. Τη μέρα της απεργίας το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 11.30 το πρωί.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών παλεύει για να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ απ' την τσέπη των γονιών, να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες μαθητών (μετακίνηση κ.ά.) και εκπαιδευτικών και φυσικά να καλυφθούν όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί. Απαιτεί έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία, δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία, διαμονή νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών σε ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία ή επιδότηση ενοικίου, δωρεάν μετακίνηση προς το σχολείο κ.ά.

Επίσης, την Τετάρτη απεργούν οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία, αντιδρώντας σε ρύθμιση - «δώρο» στους εργοδότες που εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και οδηγεί σε μειώσεις μισθών αντίστοιχες με τις μειώσεις που έχουν γίνει στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το υπουργείο έκανε δεκτή Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ακολουθούν αναγκαστικά αυτές των δημοσίων εκπαιδευτικών. Στο Δημόσιο έχουν γίνει μειώσεις με το νέο μισθολόγιο και πατώντας πάνω σε αυτό, οι σχολάρχες θα μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις έως και 40% στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε οργάνωση της απεργίας και σε κλιμάκωση του αγώνα.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας, αφού έχει εγκρίνει τη σχετική γνωμοδότηση - δώρο στους σχολάρχες, επιδιώκει τριμερή διάλογο (εκπαιδευτικοί - εργοδότες - υπουργείο) για να «χρυσώσει» το χάπι, με κατεύθυνση να βρεθούν ...λύσεις στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού. Με λίγα λόγια, επιδιώκεται να φανεί πως εργοδότες και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν «άκρη», ενώ ήδη έχει εγκριθεί η δυνατότητα για μειώσεις επίσημα. Να επισημάνουμε πως ήδη οι σχολάρχες είχαν προχωρήσει σε μειώσεις αποδοχών το προηγούμενο διάστημα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων σωματείων

Κινητοποιήσεις και συσκέψεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παίρνουν μια σειρά ΕΛΜΕ και σύλλογοι εκπαιδευτικών.

Με αίτημα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης) διοργανώνει την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, μετά τον αγιασμό, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, στην Αγία Παρασκευή (Σολωμού και Μεσογείων). Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στις τοπικές Ενώσεις Γονέων να δώσουν το «παρών» και βάζει πούλμαν για την κινητοποίηση, το οποίο θα ξεκινήσει από το άγαλμα της Ηλέκτρας Αποστόλου στο Ηράκλειο, στις 11.30 π.μ.

Επίσης, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, μετά τον αγιασμό, απαιτώντας άμεση κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, καθώς και να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών κατά τις τοποθετήσεις - μετακινήσεις, να υπολογιστούν τα κενά και οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς με βάση τον αριθμό των 20 μαθητών ανά τμήμα κι όχι με υπεράριθμα τμήματα κ.ά.

Σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης με όλους τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και γονείς, καλεί το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η σύσκεψη με θέμα: «Μεταφορές μαθητών και λοιπά προβλήματα (μαθητική υγεία και ασιτία, στελέχωση και λειτουργικές δαπάνες σχολείων), ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς» θα γίνει τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο 2ου- 3ου Γυμνασίου. Η ΕΛΜΕ - Κ-Ι καταθέτει πρόταση για αγωνιστικές πρωτοβουλίες (παραστάσεις - συγκεντρώσεις ανά σχολείο) και πρώτη κορύφωση με παγκεφαληνιακή κινητοποίηση την Τετάρτη, 19 Σεπτέμβρη.

Απεργία πανεπιστημιακών

Μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης για πετσόκομμα στις αποδοχές των πανεπιστημιακών έως και 30% (17,5% μεσοσταθμικά), αλλά και λόγω της συνολικής κατάστασης στα πανεπιστήμια, οι Σύλλογοι των πανεπιστημιακών παίρνουν αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη.

Τέτοιες αποφάσεις, με διευρυμένο πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στις περικοπές στα μισθολογικά, το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, το νόμο - πλαίσιο και την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, έχουν πάρει οι Σύλλογοι ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σύλλογος ΕΣΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Απόφαση για απεργία τη Δευτέρα έχουν πάρει και οι Σύλλογοι ΔΕΠ της Ιατρικής Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ