ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση την Τετάρτη

Στις 10 π.μ. στο Μετρό ΚΑΤΕΧΑΚΗ και παράσταση στο υπουργείο Ανάπτυξης

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Ανάπτυξης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας συνεχίζει τη δράση της για την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου πάλης των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαλύει σταδιακά έναν ολόκληρο κλάδο και πλήττει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί για την Τετάρτη σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στη στάση Κατεχάκη του ΜΕΤΡΟ και από κει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα συμμετέχουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, οι παρατάξεις «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» και τα ιδρυτικά μέλη της κίνησης «Νέο Κίνημα Αλλαγής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Σε δελτίο Τύπου - ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται: «Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα λύσει το δικό του πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιποι θα εξαθλιώνονται. Η ίδια η εμπειρία μας, την τελευταία δεκαετία, μας διδάσκει ότι η ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα μας είναι ενιαία και μόνο με ενιαίο και κοινό αγώνα, στη βάση των κοινών μας προβλημάτων και κοινών συμφερόντων όλων των εργαζομένων, μπορεί να υπάρξει λύση». Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συμμετέχουν στην Επιτροπή ήδη έχουν ανοίξει τη συζήτηση στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και προετοιμάζονται κατά τόπους συσκέψεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

Εξόφληση τώρα των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Να σταματήσει άμεσα η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας σε βάρος των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να αποκατασταθούν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού.

Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να ακυρωθεί η συμφωνία με την Κίνα για τη χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών να κατασκευάζουν καράβια στα κινέζικα ναυπηγεία. Να περάσουν τώρα σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία και μαζί με τη Ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία. ΟΧΙ στην πώληση του λιμανιού. Αμεση χωροθέτηση της Ζώνης με νόμο που θα απαγορεύει την αλλαγή χρήσης τουλάχιστον για 50 χρόνια και άμεσες επενδύσεις σε υποδομές. Σύνδεση των πραγματικών αναγκών της χώρας για πλοία και άλλες μεταλλικές κατασκευές (ανεμογεννήτριες, πλωτές εξέδρες-δεξαμενές, άμυνα κλπ.) με τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Παραιτήθηκαν για να ... διευκολύνουν τη μείωση των μισθών

Την παραίτησή της από τις θέσεις του προεδρείου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική υπέβαλε η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου «να διευκολύνουμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (...) για να υπογραφεί άμεσα η Συλλογική Σύμβαση» (σ.σ. για μειώσεις μισθών), όπως η ίδια σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Αφού το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε σε μια επιχείρηση εγκλωβισμού των εργαζομένων στη λογική του «μικρότερου κακού», τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Στο ΔΣ του Συλλόγου η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» έχει πέντε έδρες, η ΠΑΣΚΕ πέντε και η ΔΑΚΕ τρεις.

Πρόσφατα, η εργοδοσία κάλεσε το σωματείο σε υπογραφή Σύμβασης για μείωση μισθών. Το ΔΣ του Συλλόγου αποδέχτηκε πρόταση της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» να γίνει μυστική ψηφοφορία στην οποία οι εργαζόμενοι - υποτίθεται ανεπηρέαστοι - θα ψήφιζαν αν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση της εργοδοσίας. Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» και συνολικά το ΔΣ του Σωματείου ενημέρωναν τους εργαζόμενους πως «το τελεσίγραφο της Διοίκησης είναι ότι αν δε συμφωνηθεί το προτεινόμενο από αυτή κείμενο της ΣΣΕ, η Εταιρεία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις» (από ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου στις 30 Αυγούστου), εμφανίζοντας αυτά ως μόνες εναλλακτικές στους εργαζόμενους.

Παράλληλα, η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» έβγαινε κι έλεγε ότι «δεν θα σας προτείνουμε το τι θα πρέπει να ψηφίσετε», προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση η Συλλογική Σύμβαση είναι απείρως καλύτερη από την ατομική σύμβαση». Για να κρύψει το ρόλο της βέβαια, την περασμένη Δευτέρα βγήκε στη γενική συνέλευση και ισχυρίστηκε ότι διαφωνεί με την υπογραφή της σύμβασης...

Πάντως, το πρόβλημα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ότι δεν υπάρχουν ικανοί ηγέτες-εκπρόσωποι της εργοδοσίας που θα υποτάξουν τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας. Να τι έλεγε σε ανακοίνωσή της η παράταξη στις 21 Αυγούστου: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε τη θυσία. Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τα ελάχιστα δυνατά, αν ένας πραγματικός ηγέτης μας το ζητούσε και μας έπειθε. Ενας γενναίος επικεφαλής που θα μας έλεγε ότι πρώτος αυτός θα περικόψει εξίσου όχι απλά το μισθό του, αλλά τις παροχές του για το καλό της Εταιρείας, που θα μπορούσε παράλληλα να εμπνεύσει τους εργαζόμενους ότι πρώτοι οι διοικούντες όλοι θα έκοβαν και το μισθό και τις παροχές τους. Οτι αφουγκράζονται τους εργαζόμενους και την αγωνία τους για την πορεία της Εταιρείας. (...) Τότε βεβαίως και θα τους ακολουθούσαμε, όπως όλους τους στρατηγούς σε όλες τις μεγάλες μάχες»!!!

Πάντως, στην ψηφοφορία που έκαναν οι εργαζόμενοι για τις μειώσεις των μισθών, παρά τους εκβιασμούς, σχεδόν το 40% είπε όχι στην πρόταση της εργοδοσίας. Γεγονός που φανερώνει αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά και μεγαλώνει τις ευθύνες του ΔΣ του Συλλόγου για την υπονόμευσή τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο πετσόκομμα των αποδοχών τους

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν να γίνει άμεσα γενική συνέλευση

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα της Αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ ενάντια στο πετσόκομμα των αποδοχών τους. Από την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη μέχρι και την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, πραγματοποιούν 3ωρες στάσεις εργασία ανά βάρδια. Από την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη συνεχίζουν με επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Η δραματική μείωση των αποδοχών τους είναι αποτέλεσμα του νόμου 4024/2011 ο οποίος ορίζει τη μεσοσταθμική μείωση του συνολικού «μισθολογικού κόστους» κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Τις περικοπές αυτές δέχθηκε η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ υπογράφοντας τριετή ΣΣΕ. Σήμερα οι δυνάμεις αυτές στο Σωματείο της Αποχέτευσης διαμαρτύρονται τάχα για το πετσόκομμα των αποδοχών αλλά προβάλλουν συντεχνιακά αιτήματα που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι.

Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στην Αποχέτευση σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με πλαίσιο αιτημάτων που προωθεί την ενότητα και την κοινή δράση, όρος αναγκαίος για την αποτελεσματική διεκδίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή κυκλοφορούν κείμενο στους εργαζόμενους για τη συλλογή υπογραφών. Με αυτό «απαιτούν να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, άμεσα, του σωματείου μας, ώστε να συντονίσουμε τον αγώνα μας, με όλο το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ για: καμιά περικοπή στους μισθούς μας, και στα εργασιακά δικαιώματά μας».

Ενοχλήθηκαν

Σαφώς ενοχλημένη από το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» που αποκάλυπτε το ρόλο της, αλλά χωρίς να διαψεύδει το περιεχόμενό του, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου κυκλοφόρησε χτες στο χώρο εργασίας αντίγραφα του δημοσιεύματος χαρακτηρίζοντάς το «ξεφτίλα». Ας απαντήσει ωστόσο η πλειοψηφία:

  • Η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- στην Ομοσπονδία υπέγραψε τριετή σύμβαση εργασίας που αποδέχεται τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 35%;
  • Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας (ΠΑΣΚΕ και οι δύο) του Σωματείου Αποχέτευσης ως μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας συμφώνησαν σε αυτή τη σύμβαση;
  • Ο πρόεδρος του Σωματείου αρνείται να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πλαίσιο αιτημάτων του αγώνα τους;
  • ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο Σωματείο προβάλλουν το αίτημα για «δίκαιες περικοπές»; Δηλαδή, συμφωνούν στο να γίνουν περικοπές;
  • Εντοπίζουν ή όχι μόνο την ανάγκη να μη γίνουν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στην αποχέτευση, ευνοώντας έτσι τη διαίρεση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ (και συνολικότερα) λες και η αντεργατική επίθεση δεν είναι ενιαία και ολομέτωπη και λες και μπορεί ένα μέρος των εργαζομένων να ξεφύγει όταν όλοι χτυπιούνται βάναυσα;
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Απήργησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ΤΤ και θα πραγματοποιήσουν νέα απεργία, μεθαύριο, Δευτέρα, ενάντια στην πώληση του ΤΤ. Παράλληλα, από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα κάνουν κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συγκέντρωση πραγματοποιεί την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ενάντια στις συνέπειες που έχει για τις λαϊκές οικογένειες η οικονομική ασφυξία των δήμων, απόρροια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στην Τοπική Διοίκηση, με τη συνδρομή και των δημοτικών αρχών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ: 4ωρη στάση εργασίας στις 13 Σεπτέμβρη και 24ωρη απεργία στις 28 Σεπτέμβρη κήρυξε η Ομοσπονδία των εφοριακών ενάντια στις περικοπές μισθών και στις απολύσεις μέσω εφεδρειών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ