ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Με δικομματική «κοκορομαχία» για τα πρόσωπα θέλουν να κρύψουν την ουσία

Συνεχίζεται η δικομματική «κοκορομαχία» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ πάνω στα πρόσωπα που στελεχώνουν την κρατική μηχανή.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ζήτησε αντικατάσταση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ταφύλλη, χαρακτηρίζοντάς τον «στέλεχος με πλούσιο και σκοτεινό κομματικό παρελθόν, που μάλιστα έχει ήδη περάσει από δύο γενικές γραμματείες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χωρίς να έχει επιδείξει στοιχειώδες έργο», «ένα αποτυχημένο κομματικό στέλεχος».

Εξάλλου, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Παναγιωτόπουλος, κατέθεσαν χτες μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων και των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

Συγκεκριμένα, «ζητείται ιδίως η διερεύνηση της υπόθεσης παράνομης διαβίβασης σε τουλάχιστον τέσσερις (4) υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των ονομάτων, των στοιχείων και των προσόντων των υποψηφίων, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν νομιμοποιούνταν και δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν γνώση των σχετικών στοιχείων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία και θα μπορούσε να υπάρξει αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που θα επιλαμβανόταν του σχετικού ελέγχου». Η ΝΔ μιλά εν προκειμένω για υποκατάσταση και «εργαλειοποίηση» του ΑΣΕΠ.

Από πλευράς της κυβέρνησης η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είναι «ο πολιτικός φορέας που διαχρονικά στη μεταπολίτευση χρησιμοποίησε το Δημόσιο ως φέουδό της για την τοποθέτηση κομματικών φίλων, ποινικοποιεί την πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης για αποκομματικοποίηση του κράτους, εισάγοντας νέα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου». Οτι αντίθετα είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «να θέσει διαφανείς και αντικειμενικούς κανόνες στη δημόσια διοίκηση».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική το απόγευμα της φονικής φωτιάς στο Μάτι στις 23 Ιούλη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς να πάρουν καμία απάντηση.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο», αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να σταλεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κανείς δεν απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που διαθέτει η Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς οχλήσεις από τους εκφωνητές της ΓΑΔΑ. Σε υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρεται, μάλιστα, ότι η μοναδική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπηρεσίες ήταν όταν ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής τηλεφώνησε στο «100» για να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα στον Νέο Βουτζά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ικανοποίηση» και «προειδοποιήσεις» για το τέλος του προγράμματος

Καθημερινές είναι οι εκφράσεις ικανοποίησης αλλά και οι «υπενθυμίσεις» για την ανάγκη συνέχισης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από αξιωματούχους της ΕΕ με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την επικείμενη λήξη του 3ου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.

Ετσι, χτες, την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση του ESM να προχωρήσει στην εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 15 δισ. ευρώ, εξέφρασε η εκπρόσωπός της, Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνολικής συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της 22ης Ιούνη. Οπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» που προέβλεπε η 4η «αξιολόγηση», υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε ότι η εκταμίευση αποτελεί το «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου».

Την ίδια στιγμή, ο Kάλιν Γιάνσεν, μέλος του ΔΣ και γενικός γραμματέας του ESM, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μετά από μια οκταετή κρίση ολοκληρώνει το «πρόγραμμα διάσωσης» πιο δυνατή. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι Ελληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι' αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20% - 30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο». Παρ' όλ' αυτά, συνέχισε, «μετά τη δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά. Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα», κρύβοντας βέβαια ότι και εκεί όπως ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται και επεκτείνονται παραπέρα.

Εξάλλου, τον σχετικό «τόνο» είχε σπεύσει να δώσει εκ νέου προχτές ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, υπενθυμίζοντας ξανά πως «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», όπως ακριβώς προβλέπουν και οι σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο

Στο μεταξύ, χτες, δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Γενάρη - Ιούνη 2018 ανήλθε σε 10,527 δισ. έναντι 11,584 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,1%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών στο εξάμηνο ανήλθε στο ποσό των 26,964 δισ. ευρώ έναντι 25,796 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 16,437 δισ. ευρώ έναντι 14,211 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7%.

Η ΕΕ παραμένει σταθερά η βασική πηγή εισαγωγών προϊόντων, με συνολική αξία στο εξάμηνο 1,392 δισ. ευρώ και αντίστοιχα οι εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ ανήλθαν στα 7,566 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έφτασαν τα 5,580 δισ. ευρώ και αντίστοιχα οι εξαγωγές τα 3,419 δισ. ευρώ.

Κατεστραμμένη δεξαμενή νερού στον Κίσσαβο

Κατεστραμμένη υδατοδεξαμενή για πυρόσβεση στον Κίσσαβο
Κατεστραμμένη υδατοδεξαμενή για πυρόσβεση στον Κίσσαβο
Η διπλανή φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από δυο μέρες και δείχνει μια κατεστραμμένη δεξαμενή νερού για πυρόσβεση που ανήκει στη Δασική Υπηρεσία και βρίσκεται στο δρόμο προς την Ανατολή Αγιάς Λάρισας, στο βουνό Κίσσαβος. Η καταστροφή της εν λόγω δεξαμενής δεν έγινε τώρα.

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωτογραφία, σ' αυτήν την κατάσταση βρίσκεται επί πολλά χρόνια και ο ίδιος την είχε ξαναφωτογραφίσει έτσι πριν από μία δεκαετία περίπου. Το γεγονός ότι παραμένει επί δεκαετία χαλασμένη κι επομένως ανεκμετάλλευτη μία δεξαμενή νερού, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πυρόσβεση σε μια δασώδη περιοχή όπου πολλές φορές εκδηλώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές, «λέει» πολλά για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των τοπικών διοικήσεων...

Πυρκαγιές σε Σάμο και Σχοινιά

Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Συναγερμός σήμανε χτες στην Πυροσβεστική, καθώς μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι στην περιοχή Κονταίικα της Σάμου. Στον τόπο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ από αέρος μετείχαν στην προσπάθεια πυρόσβεσης ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά έκαιγε δασική έκταση, ξέσπασε περίπου στις 3.15 το μεσημέρι, ενώ δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Εκαιγε σε χαράδρα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 5 μποφόρ.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στη 1 το μεσημέρι σε ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση δίπλα στην οδό Γαλάζιας Ακτής στον Σχοινιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε γρήγορα, ενώ δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί στο Καλάμι των Χανίων, σε δύσβατο σημείο πάνω από την παραλία. Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική, που έσπευσε με 4 οχήματα και 10 άνδρες.

Η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης

Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας για τις φωτιές της 23ης Ιούλη στην Ανατολική Αττική. Η εισαγγελική έρευνα θα ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να έχουν κλείσει τον κύκλο της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Σημειώνεται ότι χτες έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων. Αυτήν τη φορά πρόκειται για τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα, έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα αποτιμήσουν όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Οι κάτοικοι των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιούλη μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις για ασφαλιστικές διευκολύνσεις, έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων που υπέστησαν σωματική βλάβη ή έχουν δευτερεύουσα κατοικία στις πληγείσες περιοχές. Η ηλεκτρονική υποβολή θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ http://www.efka.gov.gr/_eservices/pyroplhktoi.cfm, με τη χρήση των κωδικών του Taxis.

Συνταξιούχοι που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές θα λάβουν αυτόματα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, χωρίς να απαιτείται εκ μέρους τους αίτηση. Χωρίς να απαιτείται αίτηση θα γίνει η διαδικασία της επίσπευσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως τις 30/9/2018, από πυρόπληκτους που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ