Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ικανοποίηση» και «προειδοποιήσεις» για το τέλος του προγράμματος

Καθημερινές είναι οι εκφράσεις ικανοποίησης αλλά και οι «υπενθυμίσεις» για την ανάγκη συνέχισης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από αξιωματούχους της ΕΕ με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την επικείμενη λήξη του 3ου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.

Ετσι, χτες, την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση του ESM να προχωρήσει στην εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 15 δισ. ευρώ, εξέφρασε η εκπρόσωπός της, Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνολικής συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της 22ης Ιούνη. Οπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» που προέβλεπε η 4η «αξιολόγηση», υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε ότι η εκταμίευση αποτελεί το «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου».

Την ίδια στιγμή, ο Kάλιν Γιάνσεν, μέλος του ΔΣ και γενικός γραμματέας του ESM, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μετά από μια οκταετή κρίση ολοκληρώνει το «πρόγραμμα διάσωσης» πιο δυνατή. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι Ελληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι' αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20% - 30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο». Παρ' όλ' αυτά, συνέχισε, «μετά τη δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά. Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα», κρύβοντας βέβαια ότι και εκεί όπως ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται και επεκτείνονται παραπέρα.

Εξάλλου, τον σχετικό «τόνο» είχε σπεύσει να δώσει εκ νέου προχτές ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, υπενθυμίζοντας ξανά πως «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», όπως ακριβώς προβλέπουν και οι σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο

Στο μεταξύ, χτες, δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Γενάρη - Ιούνη 2018 ανήλθε σε 10,527 δισ. έναντι 11,584 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,1%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών στο εξάμηνο ανήλθε στο ποσό των 26,964 δισ. ευρώ έναντι 25,796 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 16,437 δισ. ευρώ έναντι 14,211 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7%.

Η ΕΕ παραμένει σταθερά η βασική πηγή εισαγωγών προϊόντων, με συνολική αξία στο εξάμηνο 1,392 δισ. ευρώ και αντίστοιχα οι εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ ανήλθαν στα 7,566 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έφτασαν τα 5,580 δισ. ευρώ και αντίστοιχα οι εξαγωγές τα 3,419 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org