Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιές σε Σάμο και Σχοινιά

Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Συναγερμός σήμανε χτες στην Πυροσβεστική, καθώς μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι στην περιοχή Κονταίικα της Σάμου. Στον τόπο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ από αέρος μετείχαν στην προσπάθεια πυρόσβεσης ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά έκαιγε δασική έκταση, ξέσπασε περίπου στις 3.15 το μεσημέρι, ενώ δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Εκαιγε σε χαράδρα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 5 μποφόρ.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στη 1 το μεσημέρι σε ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση δίπλα στην οδό Γαλάζιας Ακτής στον Σχοινιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε γρήγορα, ενώ δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί στο Καλάμι των Χανίων, σε δύσβατο σημείο πάνω από την παραλία. Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική, που έσπευσε με 4 οχήματα και 10 άνδρες.

Η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης

Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας για τις φωτιές της 23ης Ιούλη στην Ανατολική Αττική. Η εισαγγελική έρευνα θα ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να έχουν κλείσει τον κύκλο της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Σημειώνεται ότι χτες έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων. Αυτήν τη φορά πρόκειται για τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα, έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα αποτιμήσουν όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Οι κάτοικοι των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιούλη μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις για ασφαλιστικές διευκολύνσεις, έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων που υπέστησαν σωματική βλάβη ή έχουν δευτερεύουσα κατοικία στις πληγείσες περιοχές. Η ηλεκτρονική υποβολή θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ http://www.efka.gov.gr/_eservices/pyroplhktoi.cfm, με τη χρήση των κωδικών του Taxis.

Συνταξιούχοι που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές θα λάβουν αυτόματα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, χωρίς να απαιτείται εκ μέρους τους αίτηση. Χωρίς να απαιτείται αίτηση θα γίνει η διαδικασία της επίσπευσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως τις 30/9/2018, από πυρόπληκτους που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι(2019-09-17 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Μέγαρα και Αργολίδα(2016-08-05 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο(2016-07-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-09-30 00:00:00.0)
Το χρονικό της καταστροφής(2010-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ