ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
Λάμπει ο ήλιος, πυκνώνει το σκοτάδι

Την ώρα που βλέπεις και τους τελευταίους να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους για να εκδράμουν, δεν έχεις όρεξη για «βαριά φιλοσοφία», ούτε είναι αυτής της στήλης αρμοδιότητα. Την ίδια ώρα όμως δε σε αφήνουν και να αγιάσεις. Οχι αυτοί που φεύγουν, αλλά αυτοί που μένουν, αυτοί που δεν πα' να λέει ο Τσίπρας ότι «η κυβέρνηση είναι απούσα», είναι παρόντες και μάλιστα στα γεμάτα. Εκτός κι αν είναι οφθαλμαπάτη το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν άμεσα τους πάντες.

Εχει γίνει πλέον καθεστώς χρόνια και χρόνια τα καλοκαίρια να περνάνε μπαράζ το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα. Και μετά κανείς «δε θυμάται» πότε πέρασε αυτή ή η άλλη ρύθμιση. Κάποια στιγμή κατά το Γενάρη θα ψάχνουν να βρουν γιατί οι αυξήσεις στους μισθούς είναι επί της ουσίας μείωση μισθών, γιατί κοπήκανε οι υπερωρίες, γιατί αυξήθηκαν οι εργολαβίες, από πού ήρθανε όλοι αυτοί οι μερικής απασχόλησης. Κι όμως, όλα αυτά αποφασίζονται το καλοκαίρι.

Στο οικονομικό ρεπορτάζ όλοι γνωρίζουν πως κατακαλόκαιρο κυκλοφορεί μία αθώα εγκύκλιος που καθορίζει τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί το κρατικό ταμείο όλον τον επόμενο χρόνο. Χτες το βράδυ ως επένδυση στο θέμα για τις συστάσεις του ΔΝΤ, οι οικονομικοί συντάκτες στα κανάλια θυμήθηκαν ότι πράγματι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δώσει ήδη κατεύθυνση οι κρατικές δαπάνες να περικοπούν για μία ακόμα χρονιά κατά 10%.

Οι κυβερνήσεις δεν ποντάρουν μόνο στον κόσμο που λείπει αλλά και στις σύμμαχες δυνάμεις, στα άλλα κόμματα, που βρίσκουν ευκαιρία να συμφωνήσουν εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι.

Η κριτική του ΠΑΣΟΚ εξ απαλών ονύχων, η κριτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανύπαρκτη (και δε φταίνε τα εσωκομματικά τους, μόλις προχτές ο Τσίπρας δε βρήκε κουβέντα να πει για την ΚΑΠ της ΕΕ και τα 'ριξε στην «απούσα κυβέρνηση», δηλαδή αν ήταν και παρούσα τι θα είχε γίνει;).

Είναι πράγματι παράξενη εποχή, αλλά όχι για να απορείς. Εχει εξήγηση το γεγονός ότι από το «κάθε χρόνο και καλύτερα» πέφτουμε ραγδαία στο «κάθε πέρσι και καλύτερα». Η αντεπανάσταση δεν είναι στιγμιαία. Οι καπιταλιστές σπεύδουν να προλάβουν. Και γιατί όλο και θα οξύνεται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός και γιατί παράλληλα θα παίρνει τα πάνω του το εργατικό κίνημα.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα δεν αρκεί να κλαίμε για τις καλύτερες μέρες του χτες που χάθηκαν. Ισα ίσα που πρέπει να αναλύουμε το γιατί της πτώσης για να βρούμε δρόμο ανόρθωσης. Ακόμα κι αν δε συμφωνήσουμε ως το τέλος του δρόμου παραμένει κρίσιμο να συμφωνήσουμε στο τι συμβαίνει. Τα δεδομένα δεν αλλάζουν μόνα τους, είναι ο κυρίαρχος ιμπεριαλισμός που τα καθορίζει. Αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι μονόπατο. Απέναντί τους έχουν ήδη αντίσταση, αυτή πρέπει να γίνει γενικευμένη ανυπακοή, εμείς λέμε πως πρέπει να γίνει και πάλη με στρατηγική στόχευση τον ίδιο το σοσιαλισμό.

Κι εδώ η διαφορά με όσους κλαίνε και ψάχνουν σ' ατομικές λύσεις να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Δε γίνεται, το ξέρουν κι είναι κρίμα για ένα γονιό να βγάζει κοινωνικά «ανάπηρο» το παιδί στη ζωή λέγοντάς του πως με ένα καλό ρουσφέτι, ένα καλό φροντιστήριο, χωρίς να σπάσει αυγά, θα ζήσει καλύτερα.

Η χαμοζωή ποτέ δεν ήταν καλή ζωή. Η σκληρή ζωή του αγώνα είναι αυτή που στην ιστορία έδινε πάντα το παράδειγμα του τι σημαίνει Ανθρωπος, έτσι που κι όταν φεύγεις να έχεις αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα σου. Αν μιλάμε για κάτι τέτοιο...

Ασχετο: Πικρό αλλά έτσι είναι: Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχει φετίχ με τους ζωντανούς εργάτες. Ισα ίσα που καταστρέφοντας εργατική δύναμη βγάζει κέρδος. Τεράστια η εφεδρική δύναμη και αναλώσιμη. Γι' αυτό υπάρχει και το κράτος - κέρβερος να βάζει στη θέση του όποιον νομίζει ότι σ' ένα σύστημα που υπάρχει από και για το καπιταλιστικό κέρδος έχουν σημασία οι εργατικές κατακτήσεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΜΕΡΙΚΗ ΖΩΗ: «Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης εμφανίζονται αυξημένες κατά 57% και έως 75% οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (οι λεγόμενες "ευέλικτες")» (τα στοιχεία του ΣΕΠΕ στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ: «Οι φορείς, οι τράπεζες και οι οικονομολόγοι, μαζί με τους πολιτικούς που απηχούν σαν φερέφωνα τις "προβλέψεις" τους για επικείμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει ένα νέο μοντέλο για τη σωτηρία του συστήματος: την ανάπτυξη χωρίς εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι είναι οι μεγάλοι απόντες από την οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Στα 16 κράτη - μέλη της ευρωζώνης, οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά έφτασαν στο 9,4%, ενώ η ανεργία των νέων είναι πια υπερδιπλάσια από την ανεργία των ενηλίκων, στο 19,5%. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στον ασιατικό πόλο του συστήματος, την Ιαπωνία, όπου η ανεργία σημείωσε ρεκόρ εξαετίας, ανεβαίνοντας στο 5,4%. Στη μητρόπολη του συστήματος, τις ΗΠΑ, έφτασε στο 9,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των 26 τελευταίων ετών. Παρ΄ όλα αυτά τα θλιβερά, αναλυτές και πολιτικοί αισιοδοξούν και φουσκώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια με προβλέψεις για μια επικείμενη ανάκαμψη, σαν να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας κάτι που δεν στηρίζεται στη ζωή των εργαζομένων αλλά στον θάνατό τους (...) Τα παπαγαλάκια της "επερχόμενης ανάκαμψης" προαναγγέλλουν έναν νέο παράδεισο, πάνω στα αποκαΐδια της κόλασης που έφερε ο προηγούμενος. Ομως, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει χωρίς τους εργαζομένους» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

ΚΕΡΒΕΡΟΣ: «Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης (...) για την άρνηση των συνδικαλιστών εργαζομένων της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης να επιδιορθώσουν τις βλάβες του δικτύου και τις διαρροές του νερού στη Θεσσαλονίκη (...) το πρόβλημα εντείνει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ για τον τρόπο μεταφοράς του προσωπικού στα σημεία των βλαβών (...) οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι δέχονται πιέσεις να οδηγήσουν οχήματα χωρίς επαγγελματικό δίπλωμα ή να μεταβούν στον τόπο βλάβης με ΙΧ αυτοκίνητα ιδιωτών» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ από Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προεκλογικές ασκήσεις στο κράτος και στο κόμμα

ΕΘΝΟΣ: ΦΑΜΠΡΙΚΑ μετατάξεων στο Πεντάγωνο

ΤΑ ΝΕΑ: Στον αέρα οι ημιυπαίθριοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στον αέρα οι ημιυπαίθριοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσέξτε! Πιάνετε πάτο στην οικονομία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ και αύξηση της ανεργίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκθεση - τελεσίγραφο του ΔΝΤ

Η ΑΥΓΗ: «Ξύνουν» τις τσέπες μας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΒΑ τρομοκρατικού χτυπήματος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενεργειακή ανατροπή από Πούτιν και Ερντογάν

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΡΑΚΙ ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΟΝΤΡΑ στην τουρκική προκλητικότητα η νέα ηγεσία των ΕΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η λύση είναι έξω από τον «οίκο»

«Στο πιο βαθύ σημείο της ύπαρξής μας, "στομάχι" το αποκαλούν οι παλιοί, όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν γύρω μας συθέμελα και εμείς δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι για να προσαρμοστούμε σε αυτό που έρχεται. Συζητούμε για τις αγωνίες μας με τους όρους που έχουμε μάθει και επιμένουμε να αγνοούμε τα σημάδια. Υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας, και δεν θέλουμε να αποδεχθούμε ότι το σύστημα αξιών, όπως το ξέραμε, έχει αρχίσει να ανατρέπεται! Αναπαράγουμε τα κύματα των πληροφοριών που "σκάνε" καθημερινά επάνω μας, αλλά δεν προλαβαίνουμε καν να τις αφομοιώσουμε ή να τις αξιολογήσουμε για να τις αξιοποιήσουμε (...) Αυτή, η ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται τα δεδομένα, είναι πιθανότητα η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Παλαιότερα, υπήρχε ένας σταθερός κανόνας, αναλλοίωτος στον χρόνο, που για πρώτη φορά, στην τωρινή νέα γενιά, δείχνει να κλονίζεται: κάθε νέα γενιά ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη και αυτό ήταν που έδειχνε και την κατεύθυνση (...) Σήμερα, ποιος, άραγε, μπορεί να επικαλεστεί έναν γενικό κανόνα για να σχεδιάσει τα του οίκου του και να προγραμματίσει το μέλλον το δικό του ή να διευκολύνει εκείνο των παιδιών του;» (η Ελλη Tριανταφύλλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δικά τους τα γένια και τα χτένια

«Κατά το σενάριο, σε κατάσταση πολιτικής περιπλοκής, συμμαχικών κυβερνήσεων και ακυβερνησίας ο κ. Παπανδρέου θα φθαρεί γρήγορα, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί σε καμένη γη, έχοντας απέναντί του ένα δύσπιστο και απαιτητικό εκλογικό σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, κατά τους σεναριογράφους του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής θα έχει δυνατότητα ευελιξίας, θα μπορεί με περισσότερη άνεση και ευκολία να υπερασπισθεί οικουμενικές λύσεις και έτσι να κερδίσει εκ νέου ρόλο οδηγού της χώρας. Ουσιαστικά το σενάριο θέλει το 2009 ένα αντεστραμμένο σενάριο 1989, όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο Καραμανλής και όχι ο Παπανδρέου» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org