ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρηματιών

Στα τέλη Νοέμβρη θα έχουν εξειδικευθεί πλήρως όλες οι πτυχές του επιχειρησιακού προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», με το οποίο «επιτυγχάνεται» η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με όρους ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες και στους εργαζόμενους σε αυτή.

Το πρόγραμμα - για την πορεία εφαρμογής του οποίου ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος - θυμίζουμε ότι εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, στόχος του οποίου είναι, σε γενικές γραμμές, η δημιουργία ενός ακόμα πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνολογίας όχι για τη βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων αλλά για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις επιχειρηματικές ανάγκες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη δημόσια διοίκηση, με το πρόσχημα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς - τα οποία κατά τον υπουργό πολεμά η κυβέρνηση με το πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» - επιταχύνεται η συγκρότησή της σε επιχειρηματική βάση. Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κατ' αυτόν τον τρόπο θεωρείται αναγκαία για τη διασφάλιση των αναγκών του συστήματος και για το λόγο αυτό τα έργα του προγράμματος, ανάμεσα σε άλλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία στην είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων και γενικά στις συναλλασσόμενες με το δημόσιο επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, μετά από συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ, στις αρχές της χρονιάς, ότι «θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων». Τότε, αποφασίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου ίδρυσης των επιχειρήσεων. Θυμίζουμε επίσης ότι στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ σε οργανώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην ΑΔΕΔΥ, για την προώθηση δράσεων με στόχο την προσαρμογή των εργαζομένων στις απαιτήσεις της κρατικής μηχανής ή στον ΣΕΒ για την καταγραφή των διοικητικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και του βαθμού ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Στην κατεύθυνση, άλλωστε, της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης στόχος είναι να ενταχθεί και η Τοπική Διοίκηση, με τη συγκρότηση μεγαλύτερων διοικητικών μηχανισμών που θα μπορούν αποτελεσματικότερα να αναλαμβάνουν επιχειρηματική δράση, το λεγόμενο «Καποδίστρια 2». Να σημειωθεί ότι ήδη η Τοπική Διοίκηση έχει αναλάβει κρατικές αρμοδιότητες, συμβάλλοντας στην παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, στην όξυνση των ταξικών φραγμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό κόστος των σχετικών χρηματοδοτούμενων έργων από το Πρόγραμμα ανέρχεται σε 630 εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευθούν σε τέσσερις άξονες: Ο πρώτος, ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών. Ο δεύτερος, ύψους 213 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο τρίτος αφορά σε πολιτικές για την ισότητα και την οριζόντια τομή στη δημόσια διοίκηση και υπολογίζεται περίπου στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Ο τέταρτος άξονας, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην τεχνική υποστήριξη.

Τέλος, όπως δήλωσε χτες ο Πρ. Παυλόπουλος, ως το τέλος του 2009 υπολογίζεται να έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι προκηρύξεις που έχουν γίνει είναι 27 και καλύπτουν έργα κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ 21 προσκλήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 128 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη γίνει, ενώ οι σχετικές εντάξεις αφορούν σε έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ξεπεράσει το 20%.


ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Φοβούνται το λόγο του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους

Καταγγελία της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του Κόμματος

Από τη δράση του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων (στιγμιότυπο από κινητοποίηση στο Μαραθώνα)
Από τη δράση του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων (στιγμιότυπο από κινητοποίηση στο Μαραθώνα)
Τη στάση μεγαλοξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου να απαγορεύσουν την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αντώνη Σκυλλάκο, που περιοδεύει στην Κρήτη, στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων τους προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, καταγγέλλει η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της. Σε αυτή σημειώνεται:

«Η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στους εργαζόμενους του Ηρακλείου τη συντονισμένη κίνηση μεγαλοξενοδόχων του νομού να μην επιτρέψουν σε αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή σ. Σκυλλάκο Αντώνη, να συναντήσει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς των εγκαταστάσεών τους.

Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις των ξενοδοχείων AGAPI BEACH, MOVENPICK, CAPSIS, ElELVEDERE και CRETA MARIS είχαν έγκαιρα ενημερωθεί για την πρόθεση κλιμακίου του ΚΚΕ, στα πλαίσια διήμερης περιοδείας του σ. Σκυλλάκου στην Κρήτη, να συναντηθεί με τους εργαζομένους τους σε ώρα και μέρος που δε θα διατάραζε την καθημερινή λειτουργία. Παρ' όλα αυτά και με πρόσχημα το φόρτο εργασίας ή και ότι "πολιτική της εταιρείας είναι να μην επιτρέπει την παρουσία κομμάτων στο εσωτερικό τους" αρνήθηκαν την επαφή του κλιμακίου του ΚΚΕ με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η όποια δημοκρατία αφορά τους εργαζόμενους σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι εκείνο που πραγματικά ενοχλεί τους μεγαλοξενοδόχους είναι η ζωντανή επαφή του ΚΚΕ με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους εκεί που πραγματοποιείται η εκμετάλλευση: Μέσα στο χώρο δουλειάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός αυτό πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης και συντονισμένης προσπάθειας των μεγαλοξενοδόχων, με τις πλάτες και της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά το μάρμαρο.

Οι ξενοδόχοι, αποθρασυμένοι από τον πακτωλό εκατομμυρίων που τους επιδοτεί η κυβέρνηση, με τη στάση τους αυτή θέλουν να κρύψουν, μέσα από τις πύλες των ξενοδοχείων, τον εργασιακό μεσαίωνα και την τρομοκρατία που έχουν επιβάλει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλοξενοδόχων έχουν κάνει καθεστώς: Την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών και την περικοπή επιδομάτων (όπως αυτό της μετακίνησης, που οδηγεί σε μείωση κατά 100 ευρώ του μισθού).

Τα υποχρεωτικά επιπλέον ρεπό άνευ αποδοχών, που ουσιαστικά αποτελούν την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

Τη λειτουργία με μεγάλο ποσοστό "νόμιμα" ανασφάλιστων εργαζομένων μέσω της μαθητείας.

Την πραγματοποίηση μαζικών απολύσεων, ενώ πολλοί ετοιμάζονται άμεσα στον επόμενο μήνα να απολύουν κάθε εργαζόμενο που συμπληρώνει τα απαιτούμενα ένσημα για το εποχικό ταμείο ανεργίας!

Η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να βγάλουν ώριμα πολιτικά συμπεράσματα. Η ανάπτυξη και γιγάντωση της τουριστικής οικονομίας και κάθε ξενοδοχείου χωριστά έχει γίνει με το δικό τους ιδρώτα. Γι' αυτό κι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν τον ιδρώτα αυτό με πείσμα και μαχητικότητα.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν κάθε συμφέρον να καταδικάσουν τα κόμματα των ξενοδόχων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και τα συμπληρώματά τους. Εχουν κάθε συμφέρον να συνταχθούν με το ΚΚΕ και τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του πλούτου που παράγουν, με σύνθημα: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ!

Καλούμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Να μετατρέψουν το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, από γραφειοκρατικό μηχανισμό και γρανάζι της εργοδοσίας, σε όπλο στα χέρια τους για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Να εμπιστευτούν τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων" και τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την επαφή μας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, πραγματοποιώντας περιοδείες στις πιάτσες ξενοδοχοϋπαλλήλων, ξεκινώντας από αύριο Κυριακή 9/8, 6 π.μ., στην πιάτσα του Κατσαμπά και στις 13.30 στο Γιόφυρο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ