Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρηματιών

Στα τέλη Νοέμβρη θα έχουν εξειδικευθεί πλήρως όλες οι πτυχές του επιχειρησιακού προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», με το οποίο «επιτυγχάνεται» η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με όρους ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες και στους εργαζόμενους σε αυτή.

Το πρόγραμμα - για την πορεία εφαρμογής του οποίου ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος - θυμίζουμε ότι εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, στόχος του οποίου είναι, σε γενικές γραμμές, η δημιουργία ενός ακόμα πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνολογίας όχι για τη βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων αλλά για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις επιχειρηματικές ανάγκες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη δημόσια διοίκηση, με το πρόσχημα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς - τα οποία κατά τον υπουργό πολεμά η κυβέρνηση με το πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» - επιταχύνεται η συγκρότησή της σε επιχειρηματική βάση. Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κατ' αυτόν τον τρόπο θεωρείται αναγκαία για τη διασφάλιση των αναγκών του συστήματος και για το λόγο αυτό τα έργα του προγράμματος, ανάμεσα σε άλλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία στην είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων και γενικά στις συναλλασσόμενες με το δημόσιο επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, μετά από συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ, στις αρχές της χρονιάς, ότι «θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων». Τότε, αποφασίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου ίδρυσης των επιχειρήσεων. Θυμίζουμε επίσης ότι στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ σε οργανώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην ΑΔΕΔΥ, για την προώθηση δράσεων με στόχο την προσαρμογή των εργαζομένων στις απαιτήσεις της κρατικής μηχανής ή στον ΣΕΒ για την καταγραφή των διοικητικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και του βαθμού ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Στην κατεύθυνση, άλλωστε, της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης στόχος είναι να ενταχθεί και η Τοπική Διοίκηση, με τη συγκρότηση μεγαλύτερων διοικητικών μηχανισμών που θα μπορούν αποτελεσματικότερα να αναλαμβάνουν επιχειρηματική δράση, το λεγόμενο «Καποδίστρια 2». Να σημειωθεί ότι ήδη η Τοπική Διοίκηση έχει αναλάβει κρατικές αρμοδιότητες, συμβάλλοντας στην παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, στην όξυνση των ταξικών φραγμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό κόστος των σχετικών χρηματοδοτούμενων έργων από το Πρόγραμμα ανέρχεται σε 630 εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευθούν σε τέσσερις άξονες: Ο πρώτος, ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών. Ο δεύτερος, ύψους 213 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο τρίτος αφορά σε πολιτικές για την ισότητα και την οριζόντια τομή στη δημόσια διοίκηση και υπολογίζεται περίπου στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Ο τέταρτος άξονας, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην τεχνική υποστήριξη.

Τέλος, όπως δήλωσε χτες ο Πρ. Παυλόπουλος, ως το τέλος του 2009 υπολογίζεται να έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι προκηρύξεις που έχουν γίνει είναι 27 και καλύπτουν έργα κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ 21 προσκλήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 128 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη γίνει, ενώ οι σχετικές εντάξεις αφορούν σε έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ξεπεράσει το 20%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ