ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η διευκρίνιση του Νίκου Ζαχαριάδη για το δεύτερο και τρίτο γράμμα

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό» το 1945
Από τη μεγάλη συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό» το 1945
ΜΕΡΟΣ 5ο

Σχετικά με το 2ο ανοιχτό γράμμα του σ. Ν. Ζαχαριάδη που η Γενική Ασφάλεια έδωσε προς δημοσίευση στον αθηναϊκό Τύπο και δημοσιεύτηκε από τις αστικές εφημερίδες στις 9 του Μάρτη 1947, γράφτηκε στο «Ριζοσπάστη» της 11 του Μάρτη 1947 με τα αρχικά Ν.Ζ. το παρακάτω σημείωμα:

«Αγαπητέ "Ρίζο",

Η Γενική Ασφάλεια αποφάσισε, επιτέλους (!), να δημοσιεύσει από το αρχείο της το δεύτερο γράμμα μου. Και, φυσικά, από "κακή συνήθεια" που της κατάντησε δεύτερη φύση, δεν μπορεί κι εδώ, όπως και στο πρώτο γράμμα μου, ν' αποφύγει τις πλαστογραφήσεις και παραποιήσεις. Οπως είναι κιόλας γνωστό, στο πρώτο γράμμα μου είχε κολλήσει, πλαστογραφώντας το, την επικεφαλίδα: "Προς τον κ. Μανιαδάκη κλπ." πράγμα που εγώ δεν είχα γράψει. Κάτι σχετικό γίνεται και με το δεύτερο γράμμα. Το γράμμα αυτό δεν το έστειλα εγώ στο Μεταξά. Το απηύθυνα τότε στην "Προσωρινή διοίκηση" του ΚΚΕ για να το στείλει αυτή. Φυσικά, η "Προσωρινή διοίκηση" δεν το 'στειλε γιατί "δε συμφωνούσε" με τη γραμμή που έβαζα. Και δε συμφωνούσε γιατί ήταν κατασκεύασμα και όργανο του Μανιαδάκη. Μάλιστα τότε οι Μανιαδάκης - Παξινός - Χαραλαμπίδης έβαλαν το "θεωρητικό" της "Προσωρινής διοίκησης" Τυρίμο και μου έγραψε μια μακρόσυρτη απάντηση για να δικαιολογήσει και θεμελιώσει "θεωρητικά" την άρνηση αυτή της "Προσωρινής διοίκησης". Εννοείται πως ο Τυρίμος δε μου παρουσιάστηκε με το όνομά του μα αυτός ήταν ο δράστης της απάντησης εκείνης. Η απάντηση εκείνη ξεσκέπαζε τελειωτικά το χαφιεδικό ρόλο της "Προσωρινής διοίκησης". Και ένας λόγος που το δεύτερο γράμμα το 'στειλα στην "Προσωρινή διοίκηση" ήταν ακριβώς αυτός. Ηθελα να τους αναγκάσω να πάρουν ανοιχτή θέση για να ξεσκεπαστούν. Αυτό το δεύτερο και έγινε.

Ο Ν. Ζαχαριάδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το Μάη του 1945. Στα γραφεία του «Ρ» με τους Κ. Θέο, Β. Μπαρτζιώτα, Μ. Πορφυρογένη, Π. Ρούσσο, Λ. Στρίγγο και άλλους
Ο Ν. Ζαχαριάδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το Μάη του 1945. Στα γραφεία του «Ρ» με τους Κ. Θέο, Β. Μπαρτζιώτα, Μ. Πορφυρογένη, Π. Ρούσσο, Λ. Στρίγγο και άλλους
Η διχτατορία τότε δεν τόλμησε να δημοσιεύσει το "προδοτικό" εκείνο γράμμα και να με στείλει παράλληλα στο στρατοδικείο, αφού με κρατούσε στα χέρια της και μια και επρόκειτο για πράξη "έσχατης προδοσίας". Και δεν τα 'κανε όλα αυτά η διχτατορία τότε γιατί καταλάβαινε ότι η γραμμή που έβαζε το δεύτερο γράμμα ήταν μια εθνική - πατριωτική γραμμή, που κάλυπτε πέρα για πέρα τα εθνικά συμφέροντα και ανταποκρινόταν στη θέληση του λαού.

Οι τεταρτοαυγουστιανοί απ' τη Γενική Ασφάλεια, με εντολή της κυβέρνησης, δημοσιεύουν, ύστερα από εξίμισι χρόνια, το γράμμα εκείνο, νομίζοντας πως έτσι θα ενισχύσουν κάπως τη σάπια προσφυγή τους στον ΟΕΕ. Θέλουν να δείξουν κυρίως στους αγγλοσάξονες αφέντες τους ότι ήσαν πάντα λακέδες τους και ότι το ΚΚΕ και τότε πάλευε ενάντια σ' οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική υποδούλωση της Ελλάδας, ενάντια στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό και για την εθνική ανεξαρτησία όπως αγωνίζεται και σήμερα. Φυσικά, όπως τότε έτσι και τώρα, αυτό ήταν και είναι για το ΚΚΕ η πιο εθνική - πατριωτική αποστολή και η πιο μεγάλη τιμή. Δείχνει ακόμα αυτό την αδιάσπαστη συνέπεια και συνέχεια που έχει η αντιιμπεριαλιστική και λαϊκή πολιτική του κόμματός μας.

Οταν η "Προσωρινή διοίκηση" αρνήθηκε να δημοσιεύσει το δεύτερο γράμμα, αναγκάστηκα ν' αποτανθώ τότε με δικό μου μέσο που προσπάθησα να βρω μέσα απ' τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας, μόνος μου και απευθείας, προς το κόμμα και προς το λαό. Και έδωσα άλλο γράμμα - το τρίτο αυτό - στο Λιανόπουλο. Εκεί έβαζα τη γραμμή του δεύτερου γράμματος και ξεσκέπαζα τη χαφιεδική "Προσωρινή διοίκηση". Ομως και ο Λιανόπουλος, που πήρε το τρίτο αυτό γράμμα, αποδείχτηκε προδότης του αγώνα μας. Ετσι ούτε αυτό έφτασε έγκαιρα στον προορισμό του.

Τώρα η Γενική Ασφάλεια, δημοσιεύοντας το δεύτερο γράμμα μου προσφέρει, άθελά της βέβαια, υπηρεσίες στο ΚΚΕ που τόσο μισεί. Μια απ' αυτές είναι και το ότι ομολογεί έτσι ανοιχτά πως η "Προσωρινή διοίκηση" ήταν κατασκεύασμά της. Αυτό θα βοηθήσει ορισμένους να ξεκαθαρίσουν κάποιες συγχύσεις που ακόμα τους μπέρδευαν.

Η δημοσίευση του δεύτερου γράμματος πρέπει ακόμα να δώσει αφορμή σε μερικούς που πήραν μέρος "καλή τη πίστει", όπως λεν, στην κίνηση της "Προσωρινής διοίκησης", να διασαφηνίσουν τη θέση τους και το ρόλο τους τόσο γενικά όσο και ειδικότερα γύρω απ' το δεύτερο γράμμα. Ασφαλώς η Γενική Ασφάλεια και τα όργανά της που, όπως στον καιρό του Μανιαδάκη, διευθύνουν και τώρα προσωπικά την αντικομμουνιστική δουλιά της, αποβλέπουν ακόμα στο να δώσουν "όπλα" και στους διάφορους συνεργάτες τους "αντιπολιτευόμενους του ΚΚΕ" και τροτσκιστές ενάντια στο κόμμα μας. Συμφωνάμε απόλυτα με την πρόθεσή της αυτή και θα την παρακαλούσαμε να συνεχίσει και να δημοσιεύει και τ' άλλα "ντοκουμέντα" μας που κρατά στα χέρια της και που τα πήρε χάρη στην "Προσωρινή διοίκηση", το Λιανόπουλο είτε άλλους πράκτορές της.

Αθήνα 9 του Μάρτη 1947

Ν.Ζ.»

  • Τα τρία γράμματα αναδημοσιεύονται από τα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ, τόμος 5ος 1940 - 1945.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ

Μετά την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο πόλεμο, ο βασικός όγκος των δυνάμεών του πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Το λαϊκοεπαναστατικό κίνημα, βρίσκεται σε υποχώρηση. Αλλά για κάθε επαναστατικό κόμμα, είναι αρχή βγαλμένη μέσα από τη διεθνή πείρα της ταξικής πάλης, πρέπει να ξέρει να επιτίθεται όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, αλλά και να υποχωρεί συντεταγμένα στην ήττα. Είναι όρος για την προετοιμασία της επόμενης εφόδου.

Μπροστά στο Κόμμα έμπαινε ένα διπλό καθήκον. Η προσαρμογή των δυνάμεων που πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες στις νέες συνθήκες ζωής και δράσης σε χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και η ανάληψη δράσης επίσης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονταν στο εσωτερικό της χώρας μετά την ήττα και την εγκαθίδρυση ενός από τα πλέον αντιδραστικά καθεστώτα που γνώρισε ποτέ ο λαός της Ελλάδας.

Η αστική τάξη, σχετικά με το ζήτημα της εξουσίας, είπαμε ήδη ότι πραγματικά «είδε το χάρο με τα μάτια της». Επρεπε, λοιπόν, να τη στεριώσει απέναντι σ' ένα λαό που και δοκιμασμένος στην απελευθερωτική πάλη στην περίοδο της κατοχής αλλά και του εμφυλίου ήταν, αλλά και μπροστά σε κατάσταση πείνας, φτώχειας και εξαθλίωσης. Επομένως, δεν ήταν εύκολο με τα αστικοδημοκρατικά μέσα να τιθασευτεί, όσο και αν τα δέκα, ουσιαστικά, χρόνια πολέμου, (1940 - 1950), έφερναν μπροστά του την προσδοκία της ειρηνικής και σε όφελός του ανάπτυξης. Αυτό το δεύτερο, το σε όφελός του, ήταν αδύνατο.

Ετσι, το νέο καθεστώς κατανοούσε ότι δεν ήταν εύκολη η σταθεροποίησή του. Αυτό ήταν φανερό και από την αδυναμία συγκρότησης σταθερών κυβερνήσεων, τις αλλεπάλληλες εκλογές, που έδειχναν σημάδια πολιτικής κρίσης. Επόμενο ήταν να συνεχίσει με την πιο μεγάλη ένταση την κατασταλτική του δράση κατά του ΚΚΕ, με φυλακίσεις, βασανιστήρια, δίκες και καταδίκες και τα έκτακτα στρατοδικεία για την επιβολή θανατικών ποινών και εκτελέσεων.

ΑΥΡΙΟ

Το τελευταίο μέρος του μικρού μας αφιερώματος στον Ν. Ζαχαριάδη. Μετά την ήττα του ΔΣΕ. Οι διαφωνίες. Η διαγραφή. Η πορεία προς το τέλος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ