ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Προεκλογική απανθρωπιά σε βάρος ανθρώπων με αναπηρίες

Ξετσίπωτο ψηφοθηρικό παιχνίδι σε βάρος των ανθρώπων με αναπηρίες (ΑμεΑ), παίζει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση. Η προχτεσινή «αθώα» ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) περί ακύρωσης χιλιάδων αιτήσεων και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον Οκτώβρη, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εφευρίσκει και νέους τρόπους, προκειμένου να παρατείνει τη χειραγώγηση και την ομηρία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η κυβέρνηση συστηματικά ενεργοποιεί προεκλογικά το Ν. 2643/98 για προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των ανάπηρων και άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και των οικογένειών τους, στις σημερινές συνθήκες της δραματικής διόγκωσης της ανεργίας.

Αν και ο νόμος προβλέπει να γίνονται προκηρύξεις κάθε χρόνο, στα πέντε χρόνια απ' την ψήφισή του έχουν γίνει μόλις δυο και τώρα, προεκλογικά, η κυβέρνηση υπόσχεται μια τρίτη προκήρυξη τον Οκτώβρη του 2003. Συνολικά, απ' το νόμο 2643, που αποτελεί επικοινωνιακή καραμέλα της κυβέρνησης για την επίδειξη του «κοινωνικού» της προφίλ, έχουν «ευεργετηθεί» μόλις 450 άνθρωποι που προσλήφθηκαν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από τον πρώτο διαγωνισμό (προκηρύχτηκε παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000), όμως οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί οδηγούν στην ομηρία και τη συναλλαγή χιλιάδες ανθρώπους.


Η δεύτερη προκήρυξη του νόμου έγινε τις παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2002 και αφορούσε 880 θέσεις. Και αφού η κυβέρνηση «αξιοποίησε» το νόμο τότε, τον ανασύρει ξανά τώρα, προκειμένου να παίξει νέα ρουσφετολογικά παιχνίδια.

Ανήθικες μεθοδεύσεις

Οπως αποκαλύπτεται, με ανήθικες μεθοδεύσεις απορρίφθηκαν οι αιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αναπήρων και ανθρώπων ειδικών κατηγοριών απ' το συγκεκριμένο διαγωνισμό, και τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται στους ανθρώπους αυτούς νέα, προεκλογική, προκήρυξη τον Οκτώβρη και ευκολίες στις διαδικασίες των αιτήσεων για να μην υπάρχει η «παραμικρή ταλαιπωρία». Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκαν συνολικά 23.000 αιτήσεις και απορρίφθηκαν 15.000. Η Ομοσπονδία Πολυτέκνων υπολογίζει σε 9.000 τις αιτήσεις αυτού του χώρου από τις οποίες απορρίφθηκε το 70%.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω του Αυγούστου και των καλοκαιρινών διακοπών ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι αναρτώνται στα γραφεία του Οργανισμού στο Καλαμάκι οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων του διαγωνισμού, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Οπότε και διαπιστώθηκε ότι 15.000 από τις περίπου 23.000 αιτήσεις δικαιούχων είχαν απορριφθεί! Ετσι, προχτές, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «κατά τη διαδικασία της μοριοδότησης, διαπιστώθηκε ότι ικανός αριθμός αιτήσεων δε συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά»!

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ήταν η έλλειψη των απαιτούμενων υπευθύνων δηλώσεων, με τις οποίες τα λοιπά μέλη της οικογενείας παραιτούνται του δικαιώματος να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Ν. 2643/98. Στην πραγματικότητα, όταν έγινε η προκήρυξη, στα δικαιολογητικά περιλαμβανόταν μόνο η υποχρέωση κατάθεσης της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης από τα αδέλφια των αιτούντων. Εκ των υστέρων και αφού ήδη είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις, ο ΟΑΕΔ τροποποίησε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ζητώντας υπεύθυνες δηλώσεις και των γονέων των δικαιούχων, κάποιοι απ' τους οποίους μάλιστα είναι υπέργηροι ή και μακαρίτες. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με άλλα παιδαριώδη προσχήματα, ακυρώθηκαν 15.000 αιτήσεις δικαιούχων!

  • Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» απορρίφθηκε η αίτηση τέκνου αντιστασιακού με έξι αδέλφια, όπου και οι έξι είχαν υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, γιατί ο 84χρονος αντιστασιακός πατέρας - η μητέρα ήταν ήδη θανούσα - δεν είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει θέση εργασίας!!!

Με απαράδεκτες, όμως, δικαιολογίες απορρίφθηκαν και μια σειρά άλλες αιτήσεις.

Για παράδειγμα:

  • Απορρίφθηκε η αίτηση τέκνου αντιστασιακού με τρία ανήλικα παιδιά, γιατί δεν είχε επικυρώσει φωτοτυπία του απολυτηρίου του στρατού - έγγραφο που θεωρείται απόρρητο και δεν επικυρώνεται από καμία αστυνομική αρχή.
  • Ακυρώθηκε ακόμα η αίτηση δικαιούχου, η οποία είχε αδερφή με 100% αναπηρία, διότι το έγγραφο της επιτροπής αναπηρίας που είχε προσκομίσει δεν ανέφερε ότι είναι ισοβίως ανίκανη για εργασία!
  • Αιτήσεις ακυρώθηκαν ακόμα και με το πρόσχημα ότι οι απαραίτητες σφραγίδες δε βρίσκονταν στην αρχή, αλλά στο τέλος των σχετικών εγγράφων!

Πέραν των άλλων:

Η επιλογή, να ανακοινωθούν οι πίνακες μοριοδότησης τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν είναι τυχαία, αφού αρκετοί από τους δικαιούχους και εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών δε θα λάβουν καν γνώση, προκειμένου να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.

Και μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέα προκήρυξη για τους προστατευόμενους από το Ν. 2643/98 τον προσεχή Οκτώβριο και ότι σε αυτήν θα αλλάξει ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών των υποψηφίων, που θα κατατίθενται πλέον και ταχυδρομικά... Επί της ουσίας προσπαθεί να βάλει σε νέα ομηρία αυτούς τους οποίους η ίδια προχτές απέρριψε...


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δέσμευση από την HFD ότι θα καταβάλει το επίδομα

Με την αγωνιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η HELLAS FLYING DOLPHINS ANE (HFD) εξαναγκάστηκε τελικά χτες να δεσμευτεί για την καταβολή του επιδόματος άγονης γραμμής στο πλήρωμα του «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ». Είχε προηγηθεί μια κατάπτυστη «γνωμοδότηση» από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο η πλοιοκτήτρια εταιρία επιχείρησε να αναγάγει κατά τη συνάντηση της Τετάρτης σε ρυθμιστικό παράγοντα, προσπάθεια που συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των συνδικαλιστών των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου «μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι επικρατούν οι ειδικές συνθήκες που δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος άγονης γραμμής» αλλά «οι ενδιαφερόμενοι(βλέπε εφοπλιστές), εφόσον το κρίνουν αναγκαίο, μπορούν να καταφύγουν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την επίλυση της διαφοράς». Από τη μία παραδέχεται την αυταπόδειχτη υποχρέωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας να πληρώσει τους ναυτεργάτες, ενώ από την άλλη στρώνει το δρόμο να μεταφερθεί η διένεξη στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως άλλωστε από την αρχή επιχείρησαν να κάνουν οι εκπρόσωποι της HELLAS FLYING DOLPHINS ANE!

Κόντρα στα παιχνίδια εφοπλιστών - υπουργείου, αλλά και στη συμβιβασμένη στάση της ηγεσίας της ΠΝΟ, ναυτεργάτες και συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατέβηκαν χτες το πρωί στο λιμάνι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον απόπλου του «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» αν δε δεσμευόταν η πλοιοκτήτρια εταιρία για την καταβολή του επιδόματος στο πλήρωμα. Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων του ναυτεργατικού κινήματος, η εταιρία υποσχέθηκε πως θα ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις της και έτσι το πλοίο απέπλευσε κανονικά από το λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η εταιρία δεν υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της.

Και νέα πεσκέσια στους εφοπλιστές

Στο μεταξύ, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το 2002 - 2003, επανήλθαν στην επικαιρότητα τα νέα μέτρα - προίκα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που επανέλαβε πρόσφατα ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. Το πακέτο περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς των εφοπλιστών στο χρεοκοπημένο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ΝΑΤ, την επιδότηση από το κράτος και του δεύτερου κύκλου της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών των ΑΕΝ, αλλά και την επιδότηση μέρους ή του συνόλου του κόστους επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών που απασχολούνται σε ελληνικά πλοία.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «στο όνομα της ανταγωνιστικότητας έχουν παρθεί εκατοντάδες μέτρα που διώχνουν τους ναυτεργάτες από τα πλοία, στέλνοντάς τους στην ανεργία, μειώνουν τα έσοδα του ΝΑΤ και τα εισοδήματα των Ελλήνων ναυτεργατών, αυξάνουν το στόλο των εφοπλιστών και τα τρισεκατομμύρια των καταθέσεών τους στις ξένες τράπεζες».

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, «συναγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης των εφοπλιστικών συμφερόντων. Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουν οι ναυτεργάτες και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Η ενίσχυση των δυνάμεων αυτών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής αλλά και των φορέων της, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η μόνη διέξοδος στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών» κατέληξε ο συνδικαλιστής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ