ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Με αντιφάσεις συνεχίζονται οι έρευνες...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Μάλλον στο σκοτάδι φαίνεται να συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό Ινδονήσιων αστυνομικών και Αυστραλών επιθεωρητών για τον εντοπισμό των φυσικών και ηθικών αυτουργών της αιματηρής επίθεσης στο ξενοδοχείο Μάριοτ. Εως χτες βράδυ οι έρευνές τους δεν είχαν οδηγήσει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα, ενώ η πρότερη είδηση πως συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σε σχέση με την επίθεση στο ξενοδοχείο, ανακαλέστηκε ως αναληθής. Οι δύο συλληφθέντες πιάστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές ανατολικά της ινδονησιακής πρωτεύουσας και θεωρήθηκαν ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Τζακάρτας στις 28 του περασμένου Απρίλη...

Το ίδιο διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντόουνερ, ανέλαβε το ρόλο «υπεράσπισης» της ινδονησιακής αστυνομίας μετά την προχτεσινή ανακοίνωση στην Τζακάρτα πως υπήρχαν στην κατοχή των αστυνομικών αξιωματούχων έγγραφα (μετά από προ μηνός έφοδο σε πόλη της Ιάβας) που μαρτυρούσαν σχέδια επίθεσης κοντά στο ξενοδοχείο Μάριοτ... Ο Ντόουνερ ισχυρίστηκε πως τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους επί ένα μήνα οι ινδονησιακές αστυνομικές αρχές...«δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν την επίθεση»...

Στο μεταξύ, οι φακοί της δημοσιότητας στην Ινδονησία έπεσαν χτες στην πολύκροτη δίκη των 36 κατηγορουμένων για τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί του περασμένου Οκτώβρη. Ο βασικός κατηγορούμενος, Αμρόζι, κρίθηκε (όπως αναμενόταν...) ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο (όπερ επετράπη προσφάτως με προεδρικό «αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα» διάταγμα). Ο Αμρόζι, πάντως, υποδέχτηκε την ετυμηγορία του δικαστηρίου χαμογελαστός υψώνοντας θριαμβευτικά τις γροθιές του την ώρα που οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν από την αίθουσα του δικαστηρίου...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τα φονικά συνεχίζονται, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε μια «καλά οργανωμένη και θρασύτατη» επίθεση στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, δεκάδες ένοπλοι περικύκλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες κυβερνητικό κτίριο κι άνοιξαν μαζικό πυρ. Εξι στρατιώτες και ένας Αφγανός οδηγός, που εργαζόταν για αμερικανική οργάνωση αρωγής, βρήκαν το θάνατο. Οι περίπου 40 ένοπλοι, «μαχητές των Ταλιμπάν» σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, μπήκαν σε αυτοκίνητά τους κι έφυγαν.

Η κατάσταση από πλευράς (αν)ασφάλειας πάει από το κακό στο χειρότερο στο Αφγανιστάν -- όπου σε μερικές ημέρες υποτίθεται ότι αναλαμβάνει την «παροχή ασφάλειας» στην Καμπούλ το ΝΑΤΟ, διαδεχόμενο την ISAF. Θα είναι μια επικίνδυνη αποστολή για τις νατοϊκές λεγεώνες. Αν μη τι άλλο, πάντως, οι άνθρωποι θα μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους να... βγάλουν μερικά χρήματα από το εμπόριο των ναρκωτικών, το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, γιγαντώνεται στην «πρωτεύουσα των ναρκωτικών», σύμφωνα με το πικρό σχόλιο του BBC.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του Οργανισμού για τη χρήση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, που δημοσιεύτηκε χτες, κάνει λόγο για «χιλιάδες» εξαρτημένους από την ηρωίνη, το όπιο, άλλα ναρκωτικά, όπως και το αλκοόλ. Συνολικά, λέει το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, καταγράφονται κάπου 24.000 χρήστες χασίς, 11.000 χρήστες οπίου, 7.000 χρήστες ηρωίνης και 7.000 αλκοολικοί - μόνο στην πρωτεύουσα.

Η υποτιθέμενη προσπάθεια για την καταπολέμηση της καλλιέργειας παπαρούνας με πρωτοβουλία της Βρετανίας όπου το 90% της εισαγόμενης ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν, έχει επιτύχει «ελάχιστη πρόοδο» κατά τα στοιχεία του ΟΗΕ που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Τουλάχιστον 6 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν μετά τη ρίψη χειροβομβίδας από αγνώστους, που οι αρχές υποπτεύονται ότι ανήκουν σε κάποια από τις δεκάδες ισλαμιστικές αυτονομιστικές οργανώσεις που δρουν στο Κασμίρ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια θα διεκδικήσει ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Τετάρτη. Η υπόνοια ότι ο Σβαρτσενέγκερ θα επιχειρήσει, με τη σειρά του, όπως ο Ρόναλντ Ρίγκαν, να χρησιμοποιήσει τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια ως εφαλτήριο για το Λευκό Οίκο είναι στο μυαλό πολλών αναλυτών.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Δύο «σκίνχεντς» επιτέθηκαν χτες στον 11χρονο γιο Αιγύπτιου διπλωμάτη που υπηρετεί στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Κροατία. Το παιδί κατάφερε να ξεφύγει απ' τα χέρια των δραστών με μώλωπες. Ωρες πριν, ένας 47χρονος Πακιστανός τουρίστας δέχτηκε την επίθεση τριών χούλιγκαν μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα, επειδή «τον πέρασαν για τσιγγάνο»...

ΤΑΝΑΡΙΒΟ.- Σε δεκαετή καταναγκαστικά έργα καταδικάστηκε χτες ερήμην ο πρώην Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης Ντιντίερ Ρατσιράκα καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση κεφαλαίων απ' την κεντρική τράπεζα της χώρας. Ο καταδικασθείς έχει «αυτοεξοριστεί» στη Γαλλία.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Σε εννεαετή ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ένας 60χρονος Βρετανός, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τις κατηγορίες της -προ δύο ετών- σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αιθιοπίας.

ΡΕΚΙΑΒΙΚ.- Τις έντονες αντιδράσεις των Ισλανδών αλλά και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων προκαλεί η απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να άρει το 14ετές μορατόριουμ στο κυνήγι φαλαινών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Εταιρίες που λειτουργούν στις ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να λάβουν άδεια και μετά να προχωρήσουν στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών που θα φτιάχνουν χημικά συστατικά για ουσίες όπως απορρυπαντικό πλυντηρίου αποφάνθηκε χτες το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ...

ΡΩΜΗ.- Το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο γεννήθηκε στην Ιταλία στις 28 Μάη και βαφτίστηκε «Προμηθέα». Δημιουργήθηκε στο Ιδρυμα «Σπεριμεντάλε Ιταλιάνο Λαζάρο Σπαλαντζάνι» στην Κρεμόνα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν τους 34 εργάτες, που είχαν παγιδευτεί από φωτιά που ξέσπασε σε ημιτελή σιδηροδρομική σήραγγα στην κεντρική Ισπανία.

ΕΥΡΩΠΗ
Παρατεταμένος καύσωνας

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μικρή ανάσα πήραν χτες περιοχές της Ευρώπης, αφού οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημείωσαν ελαφριά πτώση. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ο καύσωνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενώ το ιταλικό ερευνητικό κέντρο «CNR» υποστηρίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι το Σεπτέμβρη. Επιπλέον, το κύμα καύσωνα συνέχισε να προκαλεί ποικίλα προβλήματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αφού εκτός από τις μεγάλες πυρκαγιές, προβλήματα υπήρξαν και στις μετακινήσεις των τρένων, ενώ η στάθμη ποταμών σημείωσε πτώση.

Η πρωινή βροχή εμπόδισε τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου όπως προέβλεπαν Βέλγοι μετεωρολόγοι για περιοχές της χώρας, ενώ πτώση της θερμοκρασίας καταγράφηκε και στη Βρετανία, εξαιτίας των βόρειων ανέμων. Μικρή ανάσα πήραν και οι Παριζιάνοι, αφού το θερμόμετρο έδειξε χτες 36 βαθμούς, ωστόσο πόλεις της νοτιο-ανατολικής Γαλλίας παρέμειναν για τρίτη συνεχόμενη μέρα χωρίς τρένα, αφού τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών λύγισαν από τη ζέστη.

Την ίδια στιγμή πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε στην Ιταλία και για ακόμη μια φορά δεκάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Τοσκάνη και στη Λιγουρία. Επίσης, περίπου 1.600 άτομα εκκένωσαν τα σπίτια τους στη βορειο-ανατολική Ισπανία κοντά στην πόλη της Μασανέ ντε Λα Σέλβα. Πάντως, καλά ήταν τα νέα από την Πορτογαλία, αφού σύμφωνα με τις αρχές μόνο μια φωτιά καίει ακόμα ανεξέλεγκτα.

Τέλος, η στάθμη του Δούναβη σημείωσε πτώση και σε ορισμένα σημεία πλοία που βυθίστηκαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πλέον ορατά, ενώ η Σερβία προειδοποίησε ότι η κίνηση στα νερά του Δούναβη ενδεχομένως να διακοπεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ