ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Δεν έχει τέλος η σφαγή...

Κι άλλος νεκρός οικοδόμος την περασμένη Τρίτη

Τη ζωή του έχασε την περασμένη Τρίτη ο 50χρονος οικοδόμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών Χότζα Μάξι, όταν έσπασε ο συνδετικός κρίκος του μηχανήματος με το οποίο έριχνε μπετόν σε δρόμο, στην περιοχή Τραγανό. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα ανεβάζει τους νεκρούς εργάτες απ' το Γενάρη του 2006 σε 64, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες που δέχτηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, «το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο, βρισκόταν κυριολεκτικά σε αποσύνθεση και παρ' όλ' αυτά δούλευε ασταμάτητα για πολλές ώρες κάθε μέρα!!». Οι καταγγελίες αναφέρουν ακόμη ότι το μηχάνημα στερείται δελτίου καταλληλότητας.

«Ηθικός αυτουργός και αυτού του εγκλήματος είναι οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας, του ΠΑΣΟΚ χτες, της ΝΔ σήμερα, με την ίδια και απαράλλακτη πολιτική τους, ανελέητης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης από τη μια και παροχή πλήρους ασυδοσίας στους εργοδότες από την άλλη, για να αυξάνουν τα κέρδη τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του συνδικάτου. «Η ανασφάλιστη εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα, η πολύωρη πέραν του κανονικού ωραρίου δουλιά για τους εργάτες και τους χειριστές μηχανημάτων, η τεράστια ανεργία και ο φόβος της απόλυσης είναι μερικά από τα "επιτεύγματα" αυτών των κυβερνήσεων. Ακόμη, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς, η λειψή και πολλές φορές ανύπαρκτη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, συντήρηση των μηχανημάτων, είναι αιτίες για τον μακρύ κατάλογο των "χαμένων" παιδιών της εργατικής τάξης».

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλεί τους εργάτες του κλάδου να συσπειρωθούν στις γραμμές του συνδικάτου, «με μια γροθιά, Ελληνες και αλλοδαποί να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στη ζωή».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Αγριο πετσόκομμα στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων

Πατώντας στην αντιασφαλιστική νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ και στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης, η ΝΔ μεθοδεύει τη δραστική συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ για τους ασφαλισμένους από 1/1/2008

Την ώρα που οι συνθήκες δουλιάς επιδεινώνονται ραγδαία, η κυβέρνηση, πατώντας στους νόμους του ΠΑΣΟΚ, προχωράει στο πετσόκομμα της λίστα των ΒΑΕ
Την ώρα που οι συνθήκες δουλιάς επιδεινώνονται ραγδαία, η κυβέρνηση, πατώντας στους νόμους του ΠΑΣΟΚ, προχωράει στο πετσόκομμα της λίστα των ΒΑΕ
Με γοργούς ρυθμούς και στη βάση του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει τη νέα, γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Χτες, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση μεθοδεύει το ξήλωμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), εστιάζοντας την επίθεση κύρια στους νέους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από 1/1/2008. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων για τη χρηματοδοτική μίσθωση, διατάξεις περί δημόσιων εσόδων και άλλες ρυθμίσεις» και στα βασικά της σημεία προβλέπει:

«Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μέχρι 31/12/2007 με πρόταση του υπουργού Απασχόλησης επανακαθορίζονται για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από τις 1/1/2008 τα επαγγέλματα και οι εργασίες που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), του ΙΚΑ, της ΔΕΗ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόκειται για υλοποίηση της εξαγγελίας της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια για χιλιάδες εργαζόμενους και την παράλληλη μείωση των αποδοχών και των συντάξεών τους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επίθεσης, αρκεί να αναφερθεί ότι ο σημερινός Κανονισμός, ο οποίος ισχύει από το... 1964 (!) καλύπτει περί τα 90 επαγγέλματα και 60 ειδικότητες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Στο σύνολό τους, ειδικότητες όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία, λατομεία, τσιμεντοβιομηχανία, κατεργασία μαρμάρων, φορτοεκφορτώσεις ξηράς και θάλασσας, βυρσοδεψία, βιομηχανία παραγωγής και κατεργασίας σιδήρου, υαλουργία, χημική βιομηχανία, βιομηχανία παραγωγής απορρυπαντικών, λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων και εντομοκτόνων, χρωμάτων, κλωστοϋφαντουργία, ελαιουργία, βιομηχανία ελαστικών κλπ, βρίσκονται στον αέρα από τις 1/1/2008.

Εντεταλμένοι «ειδικοί»

Το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης αναφορικά με τα ΒΑΕ θα επικουρήσει, σύμφωνα με την τροπολογία μια «ειδική επιστημονική επιτροπή από άτομα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους με αρμοδιότητα την υποβολή πρότασης επί θεμάτων υπαγωγής εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα Βαρέα ή Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των ανωτέρω φορέων. Η γνώμη της επιτροπής (σ.σ. συγκροτείται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύς του νόμου), η οποία αποτελεί τη βάση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους από τη σύσταση της επιτροπής».

Πρόκειται για τη γνωστή επιτροπή που εξήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης από τον περασμένο Μάη, η σύσταση της οποίας προβλεπόταν από τον 3029/02 του ΠΑΣΟΚ και την οποία προσπάθησε να ενεργοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να αναθεωρήσει τη λίστα των ΒΑΕ από τις 1/1/2005. Μια επιτροπή που θα καταλήξει σε προαποφασισμένα συμπεράσματα, αφού η επιστημονική τεκμηρίωση προϋποθέτει ανάμεσα σε άλλα και την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στους τόπους δουλιάς. Μια καταγραφή που σκόπιμα δεν κάνει ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θα αποδεικνυόταν η αναγκαιότητα διεύρυνσης της λίστας των ΒΑΕ και όχι ο περιορισμός της.

Η πείρα των «επιτροπών»

Οι εργαζόμενοι έχουν οδυνηρή πείρα από τη λειτουργία τέτοιων «επιτροπών» και τις βαθιά αντεργατικές στοχεύσεις που εξυπηρετούν. Πέρα από την επιτροπή που επιχείρησε να ενεργοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, με την αιτιολογία ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (!) επιβάλλει τον επανακαθορισμό των επαγγελμάτων εκείνων που πληρούν υπαγωγής στον ΚΒΑΕ», μνημειώδης παραμένει η έκθεση του καθηγητή Γ. Σπράου, συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με την οποία ζητούσε «την κατάργηση των ΒΑΕ μαζί με το επασφάλιστρο, που θα δώσει - όπως υποστήριξε - μια ανάσα σε χειμαζόμενους κλάδους της βιομηχανίας»!

Αυτός είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο θα κινηθεί και η «επιστημονική επιτροπή» που τώρα ετοιμάζεται να συστήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλωστε, από το 1995 ακόμα, ο ΣΕΒ είχε κάνει σαφείς τις εντολές τους σε σχέση με τα ΒΑΕ: δημοσιοποιώντας τότε τις θέσεις τους, οι βιομήχανοι απαιτούσαν την κατάργηση της παλιάς νομοθεσίας γιατί, όπως υποστήριζαν, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μετά την ψήφιση σχετικών νόμων) και πλέον τα ΒΑΕ έχουν καταστεί περιττά!

Και οι αναγκαίοι ελιγμοί

Για να χρυσώσει το χάπι της νέας επίθεσης και να αποφύγει τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζόμενων, η κυβέρνηση σπεύδει στην τροπολογία να διασαφηνίσει ότι «οι μέχρι 31/12/2007 ασφαλισμένοι, των οποίων η εργασία ή η ειδικότητα έχει υπαχθεί στον κανονισμό των ΒΑΕ του ΙΚΑ, όπως ισχύει σήμερα, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του Κανονισμού αυτού».

Ελιγμό συγκάλυψης αποτελεί και η πρόβλεψη στην τροπολογία και για όσους σήμερα δεν είναι στα ΒΑΕ, αλλά ενδέχεται τα επαγγέλματα και οι ειδικότητές τους να ενταχθούν από την 1/1/2008 στο νέο Κανονισμό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, γι' αυτούς τους ασφαλισμένους, «ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε στις ανωτέρω εργασίες ή ειδικότητες πριν την ένταξή τους στο νέο κανονισμό, αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους». Οι εργαζόμενοι αυτοί δηλαδή θα μπορούν να εξαγοράζουν το χρόνο πριν ενταχτούν στα ΒΑΕ, προκειμένου να μπορούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μια πενταετία νωρίτερα και να απολαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για τα ΒΑΕ.

Πρόκειται για «παροχή» που στόχο έχει να θολώσει τα νερά, αφού η εξαγορά του χρόνου εργασίας που διανύθηκε εκτός ΒΑΕ είναι κοστοβόρα και ασύμφορη για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά και μόνο, το πρόσθετο ασφάλιστρο για τα ΒΑΕ φτάνει το 2,2% επί των αποδοχών τους. Παράλληλα αναγνωρίζεται έμμεσα ο εμπαιγμός της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν μέχρι τώρα στα ΒΑΕ, ενώ τα επαγγέλματά τους αντικειμενικά θα έπρεπε να χαρακτηριστούν σαν τέτοια εδώ και χρόνια.

Τα στοιχεία βοούν

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, πατώντας στους νόμους του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με την τροπολογία που κατέθεσε να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα ΒΑΕ, την ώρα που η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στους τόπους δουλιάς επιβάλλει τη διεύρυνση της λίστας και με νέα επαγγέλματα και όχι το πετσόκομμά της. Τα στοιχεία βοούν: 851 ήταν τα αναγγελθέντα στο ΣΕΠΕ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, μόνο την τελευταία εξαετία (τα πραγματικά είναι ακόμα περισσότερα) και 20.000 τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα μόλις την τριετία 2003-2005. Επιπλέον, στις 11.000 περίπου φτάνουν οι αναπηρικές συντάξεις, όσο και αν δεν καταγράφεται ως αιτία τους κάποια επαγγελματική ασθένεια, αλλά καταγράφονται ως απόρροια «κοινής νόσου».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Μεσάζοντας προνομίων σε βάρος των ανέργων

Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας εγκρίνει τα αντιδραστικά μέτρα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης

Την εφαρμογή του νόμου 3227/04 του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ζητά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη. Ενώ, ουσιαστικά, για άλλη μια φορά δηλώνει ότι αποδέχεται τη δημιουργία του ταμείου «ελεημοσύνης» για τους ανέργους - το αποκαλούμενο «Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» - διατύπωνοντας για τα μάτια του κόσμου ορισμένες επιφυλάξεις.

Η επιστολή αυτή απαντά σε προηγούμενη επιστολή του υπουργού. Και οι δύο επιστολές αποτελούν συνέχεια του «διαλόγου των κοινωνικών εταίρων» για τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Για το νόμο 3227 η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέει συγκεκριμένα «η θέση μας είναι να εφαρμόσετε το Νόμο ως έχει», ο οποίος προβλέπει από 50% μέχρι και 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας. Θεωρώντας τους εργαζόμενους χαζούς η πλειοψηφία κάνει πως δε γνωρίζει τους στόχους του νόμου και εντελώς ανερυθρίαστα αναφέρει στη συνέχεια: «Μετά από ικανό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε τη χρησιμότητά του ως προς την επίτευξη των επιδιωκομένων».

Για το λεγόμενο Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η πλειοψηφία έχει ήδη δηλώσει τη συγκατάθεσή της για τη δημιουργία του. Με την επιστολή το μόνο που κάνει είναι να διατυπώνει ορισμένες επιφυλάξεις διαχειριστικού τύπου, όπως το ποιος θα το χρηματοδοτεί, πού θα υπάγεται κλπ.

Υπενθυμίζουμε ότι το ταμείο αυτό, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, θα διοικείται από εκπροσώπους του κράτους και των «κοινωνικών εταίρων». Πρόκειται για μέτρο που «συστήνει» η ΕΕ και κινείται στη λογική της ελεημοσύνης, ενώ αφήνει και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων απ' έξω με τα κριτήρια που θέτει - αφορά ανέργους άνω των 50 ετών από κλάδους και περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία. Το επίδομα θα καταβάλλεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενώ θα διακόπτεται αμέσως μόλις ο ΟΑΕΔ βρει στον άνεργο οποιαδήποτε δουλιά, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους δουλιά και με τι συνθήκες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 10 Ιούλη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, απαιτώντας την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης και ενάντια στην πρόθεση των τραπεζιτών να χτυπήσουν το ωράριο εργασίας. Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, που, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον περασμένο Απρίλη, έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στους εργοδότες να προετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα τους, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για το ωράριο και διεκδικώντας αιτήματα, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

ΑμΕΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν τη Δευτέρα οι γονείς των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Γονέων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στις 12.30 μ.μ., για να διαμαρτυρηθεί για τις αποφάσεις διαφόρων κέντρων εκπαίδευσης και αποκατάστασης ΑμΕΑ - που έχουν κυρίως τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - είτε να αυξήσουν τα δίδακτρα είτε να επιβάλουν νέα.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές της Βόρειας Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις κλινικές «Αγ. Γεώργιος» και «Αγ. Μαρίνα» της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι στις δύο αυτές κλινικές, που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, είναι απλήρωτοι περίπου έξι μήνες τώρα. Ταυτόχρονα, ζητούν την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από την κλινική «Αγ. Γεώργιος».

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: Την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας οργανώνει τη Δευτέρα 10 Ιούλη το Συνδικάτο Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση - Αλληλεγγύη». Η συνδιάσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «GREEN PARK» (Μαυροματαίων 22, Πεδίον Αρεως), θα έχει θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και για τις γυναίκες, τα αιτήματα του κλάδου, ενημέρωση για την περίοδο 1991-1996». Μεταξύ άλλων, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΟΣΝΙΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία υλοποιούν τα αντιδραστικά μέτρα

Σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«H τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά στον επανακαθορισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, της ΔΕΗ και άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί βήμα εφαρμογής του αντεργατικού νόμου 3029 του 2002, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Αποδεικνύει πως η αντιασφαλιστική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία υλοποιούν τα αντιδραστικά μέτρα που κυνικά εκφράζει ο Ν. Γκαργκάνας ως εκφραστής της πλουτοκρατίας.

H τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στοχεύει στο να πραγματοποιήσει αυτό που δεν πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης, δηλαδή αποχαρακτηρισμού δεκάδων επαγγελμάτων που κατατάσσονται σήμερα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αυτό σημαίνει νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων για χιλιάδες εργαζόμενους. Φυσικά, για μια ακόμα φορά τα κύρια πυρά επικεντρώνονται στους νέους εργαζόμενους.

Αντίθετα, για τα νέα ελάχιστα επαγγέλματα που τυχόν θα προστεθούν στη λίστα, για να προκύψουν οφέλη για τους εργαζόμενους, πρέπει οι εργαζόμενοι σε αυτά να εξαγοράσουν τα προηγούμενα χρόνια που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν ανήκαν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν τα μέτρα τους, να πουν "όχι" στο "διάλογο" της απάτης, να ξεσηκωθούν για την απόκρουση των νέων μέτρων και για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα. Για την υπεράσπιση, επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Για σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία αντίστοιχα λιγότερη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους

Αμεση ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στη νομοθετική απόπειρα της κυβέρνησης να πετσοκόψει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Η κατάθεση της τροπολογίας για τα ΒΑΕ από την κυβέρνηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε ανακοίνωσή της, και συνεχίζει: «Υλοποιεί με συνέπεια τις αποφάσεις της ΕΕ. Εφαρμόζει πλήρως τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, που με τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους στα 65 χρόνια για σύνταξη, δυναμιτίζει συνολικά το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σίγουρα τώρα το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα νιώθουν δικαιωμένοι αφού πλέον με το νέο νόμο τα ΒΑΕ ανατρέπονται και οι εργαζόμενοι θα πάρουν σύνταξη "στον άλλο κόσμο". Ο διαχωρισμός νέων και παλαιών ασφαλισμένων είναι παλιό τέχνασμα για να χωρίσουν, να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να ευνουχίσουν το εργατικό κίνημα για να πέσουν στα μαλακά τα αντιδραστικά, αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο "διάλογος" της ντροπής και της απάτης που επιδιώκουν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στημένο παιχνίδι που στόχο έχει να χειραγωγήσει, να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη για να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας».

Και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει: «Καλούμε τους οικοδόμους - νέους και παλιούς - σε αγωνιστική δράση για να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου με πρώτη ευκαιρία αυτή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο εργατικό κίνημα. Να παλέψουν για το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ