ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοι στην 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 13 του Ιούλη

Κάλεσμα σε σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για μαζική συμμετοχή στην απογευματινή απεργιακή συγκέντρωση, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά

Με σειρά απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από την αρχή της χρονιάς κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή τον αγώνα για ΣΣΕ
Με σειρά απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από την αρχή της χρονιάς κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή τον αγώνα για ΣΣΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη πανεργατική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις 13 του Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, απευθύνουν τα Παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στον Πειραιά, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Κοραή, όπου θα γίνει συναυλία.

Αιτήματα αιχμής της απεργίας είναι τα εξής: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για την Ναυπηγοεπισκευή, με επαναφορά σε ισχύ της τελευταίας υποχρεωτικής ΣΣΕ (όπως ίσχυε, ανά ειδικότητα), του 2009 - 2010. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ανθρώπινα ωράρια, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μεροκάματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργατών, ανάκτηση των απωλειών.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως «από την αρχή του χρόνου χιλιάδες συνάδελφοι δίνουμε τη μάχη για την Συλλογική Σύμβαση. Ο αγώνας μας, που έχει πάρει πολλές μορφές όλο αυτό το διάστημα, έχει φέρει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Οι εργοδότες φυσικά δεν παραιτούνται από τις επιδιώξεις τους, να μας προσλαμβάνουν στη δουλειά με όσο χειρότερους όρους γίνεται. Ομως με τον αγώνα μας τους έχουμε δυσκολέψει και μπορούμε να τους δυσκολέψουμε κι άλλο».

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδικάτου την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε ότι αν μέχρι τις 15/7 η εργοδοσία δεν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων, τότε, εκτός από την απεργία στις 13/7, θα προκηρυχθεί νέα απεργιακή κινητοποίηση για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας στο επόμενο διάστημα τον αγώνα με διάφορες μορφές.

Για την απεργιακή συγκέντρωση στις 13 του Ιούλη, η ανακοίνωση των Παραρτημάτων του Συνδικάτου σημειώνει: «Προχωράμε από κοινού με σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, που από την αρχή στέκονται στο πλευρό μας και παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, με τα ίδια αιτήματα, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τις οικογένειές τους. Δίνουμε το μήνυμα στους εργαζόμενους όλου του Πειραιά ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς μαζικό ταξικό αγώνα (...). Με τη μαζική μας συμμετοχή απαντάμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη που φέρνουν μετά και το τέταρτο μνημόνιο θα καλυτερέψει και τη ζωή του λαού. (...) Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Την υποταγή και την τρομοκρατία προς όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ενα δρόμο έχουμε εμείς, τον δρόμο του αγώνα, και είτε χιονίζει, είτε έχει καύσωνα θα συνεχίζουμε κάθε φορά να διεκδικούμε (...) Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε».

Καταγγέλλει εργατικά «ατυχήματα» και έλλειψη μέτρων

Την ίδια ώρα, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με χτεσινό έγγραφό του προς τα υπουργεία Ναυτιλίας, Εργασίας και Οικονομίας, καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος της ίδιας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η οποία κλιμακώνεται με τη στήριξη και την ανοχή της κυβέρνησης.

Αφορμή για την καταγγελία στάθηκε η απόκρυψη εργατικού «ατυχήματος» από την εργοδοσία της επιχείρησης «Spanopoulos Group SA» («Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σπανόπουλος.). Για το «ατύχημα» έμαθε το Συνδικάτο από καταγγελίες και ζήτησε από το Λιμεναρχείο να πραγματοποιήσει έλεγχο. Το Λιμεναρχείο ενημέρωσε ότι έστειλε κλιμάκιο αλλά η επιχείρηση αρνήθηκε το γεγονός. Τελικά, μετά από τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου αργά το βράδυ δηλώθηκε το «ατύχημα» από την επιχείρηση!

Επίσης, το Συνδικάτο αναφέρει ότι ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες στο πλοίο «Παντάνασσα» (που επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα) και καταγγέλλει ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα και συγκεκριμένα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μέχρι τώρα καμία αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

«Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης και ο εθνικός στόχος στον οποίο μας καλεί η κυβέρνηση να βαδίσουμε χέρι - χέρι, εργοδότες και εργαζόμενοι», σημειώνει το Συνδικάτο. «Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση αφορά τα κέρδη εργοδοτών και μονοπωλίων, ενώ για τους εργαζόμενους έχει δουλειά από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί και η ζωή - υγεία των εργαζομένων να μετριέται σαν κόστος και να πηγαίνει στα αζήτητα. (...) Αμεση απάντηση θα πάρετε με την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Ιούλη».


Ο αγώνας των εργατών του Μετάλλου και της Ζώνης είναι και δικός μας αγώνας

Ανακοίνωση Λαϊκών Επιτροπών από τις συνοικίες του Πειραιά

Κάλεσμα σε όλο το λαό του Πειραιά να σταθεί αλληλέγγυος και να στηρίξει τον αγώνα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας. Καλούν επίσης σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 13/7, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στην πλατεία Κοραή.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι ο αγώνας των εργατών στη Ζώνη «μας αφορά όλους», καθώς αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, τα τρομοκρατικά διλήμματα και τους διάφορους υπηρέτες τους.

Κανένας εργάτης να μην «τσιμπήσει» στα τερτίπια της εργοδοσίας

Η ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τα προηγούμενα χρόνια ακούσαμε και σήμερα ακούμε πολλά. Κάθε εργάτης πρέπει να σκεφτεί, να μην "τσιμπήσει" στα τερτίπια της εργοδοσίας, που προσπαθεί να χτυπήσει με κάθε μέσο αυτόν τον αγώνα. Λένε ότι αν υπογραφεί από μέρους τους η ΣΣΕ θα είναι "κοινωνική πρόκληση". Ουσιαστικά μιλάνε για τα δικά τους συμφέροντα. Λένε "σήμερα με αφορμή την κρίση πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα φτηνά μεροκάματα που εφαρμόζονται παντού", με στόχο βέβαια να κερδίσουν περισσότερα.

(...) Επιστρατεύουν το "μπαμπούλα" της "Cosco", λέγοντας ότι "θα μας κλείσει όλους". Κοροϊδεύουν γιατί θέλουν να συμπαρασύρουν τους εργάτες να σταθούν στο πλευρό της εργοδοσίας χωρίς να έχουν τον "πονοκέφαλο" των εργατικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων. Ο καπιταλισμός όμως έτσι είναι, "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", αλλά πάντα γύρω από το μεγάλο μονοπώλιο παραμένουν μικρότερες επιχειρήσεις που και αυτές μαζί ξεζουμίζουν τους εργάτες. (...)

Η εργοδοσία της Ζώνης μαζί με την "Cosco" έχουν σαν στόχο την υποταγή του εργάτη στη χαμοζωή, γι' αυτό επιστρατεύουν και άλλες δυνάμεις, φανερές και σκοτεινές.

Μια από αυτές είναι και η Χρυσή Αυγή, η οποία διαμορφώθηκε και ενισχύθηκε από την ίδια την εργοδοσία στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, ώστε να έχει μια εύκολη εφεδρεία για να χτυπήσει το ταξικό εργατικό κίνημα. Κανένας εργάτης δεν πρέπει να ξεχνά! Το χτύπημα στους συνδικαλιστές της Ζώνης πριν την δολοφονία του νεολαίου μεταλλεργάτη Φύσσα, είναι κομμάτι του "παζλ" της επίθεσης της εργοδοσίας στη Ζώνη του Περάματος. Η οποία συνεχίστηκε με τη δημιουργία του δουλεμπορικού "σωματείου" της Χρυσής Αυγής ονόματι "Αγιος Νικόλαος", που έχει διακηρυγμένο στόχο να χτυπήσει το ταξικό σωματείο. Και η "βρομοδουλειά" συνεχίζεται, με προσπάθεια να φτιαχτεί νέο δουλεμπορικό "σωματείο" της Χρυσής Αυγής στην "Cosco". Οι χρυσαυγίτες λοιπόν, σήμερα, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν λένε για τα "δίκαια" του εργοδότη και εμποδίζουν την εφαρμογή του 7ωρου και την υπογραφή της ΣΣΕ. (...)

Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περιορίζουν τον εργάτη στα ψίχουλα

Σήμερα διάφορες δυνάμεις, μαζί και η συμμαχική δύναμη της εργοδοσίας, Χρυσή Αυγή, λένε "βάλτε νερό στο κρασί σας", "τώρα που ήρθαν οι δουλειές αν κάνετε απεργίες θα φύγουν πάλι τα καράβια". Ξαναλένε με άλλο τρόπο εκείνο το βρομερό ψέμα που προσπάθησαν να πούνε και στα πρώτα χρόνια της κρίσης, ότι "οι δουλειές από το Πέραμα έφυγαν λόγω των απεργιών και του σωματείου".

Ομως η αλήθεια είναι ότι οι δουλειές δεν έφυγαν ούτε από τη δράση των εργατών μαζί με το σωματείο, ούτε επειδή είχε αναγκαστεί η εργοδοσία να εφαρμόζει ΣΣΕ. Οι δουλειές από το Πέραμα "έφυγαν" στα χρόνια της κρίσης, όπως "έφυγαν" και σε όλους τους άλλους κλάδους, λόγω της κρίσης. Οι δουλειές μάλιστα της ναυπηγοεπισκευής και ναυπηγικής έφυγαν συνολικά, όχι μόνο από το Πέραμα, αλλά και από την Ελευσίνα, τη Σύρο, τη Χαλκίδα και από την Ευρώπη συνολικά και πριν την κρίση, και μετατοπίστηκαν στην Κίνα, στη Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία και κατά πολύ λιγότερο στην Τουρκία. Πράγμα που συνδυάστηκε με την έλλειψη υποδομών και δεξαμενών στην περιοχή μας. Αυτά όμως έχει ο καπιταλισμός! Ανάλογα με την κερδοφορία των μονοπωλίων και των εφοπλιστών, μετακινούνται τα κεφάλαια στα σημεία που μπορεί να έχουν περισσότερα κέρδη.

Σήμερα που φαίνεται να "ξαναέρχονται οι δουλειές", δεν είναι τίποτα άλλο από τη διακηρυγμένη επιδίωξη επιχειρηματιών και μονοπωλίων να ενισχύσουν το δρόμο μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολή και την Κίνα στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου άρα και μέσω της Ελλάδας. Το λεγόμενο "νέο δρόμο του Μεταξιού" της Κίνας στην Ευρώπη.

Ετσι μας ήρθε και η "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά, και στο όνομα του αντιλαϊκού παραμυθιού της "ανάπτυξης", κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, επιχειρηματίες, "Cosco" θα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αρκεστεί στα λίγα ο εργάτης και θα φτιάχνονται φασιστικά μορφώματα κρούσης τύπου Χρυσής Αυγής, ώστε να χτυπάνε τον αγώνα των εργατών.

Γι' αυτό λοιπόν κάθε εργατοϋπάλληλος, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, ο λαός του Πειραιά, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια την καθημερινότητα και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Πρέπει με όλους τους τρόπους να συμπαραταχθεί αλληλέγγυα με τον αγώνα των εργατών του Περάματος. Πρέπει μαζί με το σωματείο του, το ταξικό εργατικό κίνημα, να σταθεί αλύγιστος στα διάφορα διλήμματα. Η πάλη για τις ΣΣΕ είναι η πάλη για το γάλα των παιδιών μας!

Η οργάνωση και η πάλη είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος! Ο,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να οδηγήσει τους αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και για τις σύγχρονες ανάγκες μας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org