ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Κυβέρνηση - κουαρτέτο - εγχώριο κεφάλαιο: Προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών με «κράχτη» τις αντεργατικές ανατροπές

-- Ελλάδα - Βουλγαρία: Σχεδιασμοί ανάπτυξης κοινών δικτύων μεταφορών

-- Γερμανία: Οι βιομήχανοι «ξεδιπλώνουν» τα «θέλω» τους, ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη και βρίσκουν... δικομματική ανταπόκριση

-- Τουρκικό κεφάλαιο: Αυξημένες προσδοκίες και από τη συνεχιζόμενη κρίση στον Περσικό Κόλπο


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών με «κράχτη» τις αντεργατικές ανατροπές

«Η ανάγκη αποφασιστικής υποστήριξης της ανάκαμψης ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί», που διαπιστώνεται στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ, αποτελεί κοινό στόχο κυβέρνησης και κεφαλαίου (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

«Η ανάγκη αποφασιστικής υποστήριξης της ανάκαμψης ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί», που διαπιστώνεται στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ, αποτελεί κοινό στόχο κυβέρνησης και κεφαλαίου (φωτ. αρχείου)
«Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά αφενός με το 3ο Μνημόνιο της περιόδου 2015 - 2018 (...). Αφετέρου με το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που στοχεύει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα (...)».

Aυτό αναφέρεται επιγραμματικά σε προσχέδιο της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής» που καταρτίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με το κουαρτέτο και βέβαια σε ανοιχτό διάλογο με τον ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το επίπεδο, κυβέρνηση, κόμματα της αστικής διαχείρισης, και τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου συμπλέουν στους στόχους για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, στην προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, στο έδαφος βέβαια της αντιλαϊκής πολιτικής και των μόνιμων μέτρων που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια ώρα, με φόντο το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και στην πορεία για τον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, έχει ξεκινήσει «στα γεμάτα» η ενδοαστική συζήτηση και ο «προβληματισμός» γύρω από το νέο μοντέλο «ανάπτυξης» και διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας στη γραμμή βέβαια της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας, του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, παρουσιάζοντας έρευνα των εγχώριων βιομηχάνων σχετικά με το «επιχειρηματικό περιβάλλον», ουσιαστικά απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και ειδικά τα μέλη του Συνδέσμου «δεν έχουν πρόβλημα στα εργασιακά τους», στη βάση βέβαια των αντεργατικών ανατροπών που ήδη νομοθετήθηκαν και ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

Το πεδίο ξεκαθαρίζει περισσότερο το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, στην τριμηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τις προάλλες, «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την υφιστάμενη απασχόληση επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν», καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «οι προσαρμογές που χρειάζονταν στο παρελθόν, ήταν εφικτό να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια, με τη σταδιακή άρση ακαμψιών».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να συμβάλουν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων από υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς διευκολύνουν τη διαχείριση νέου / πρόσθετου προσωπικού»...

Επιπλέον, η έκθεση του ΙΟΒΕ, εστιάζοντας στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις της δεύτερης «αξιολόγησης», που «αναμένεται να επιδράσουν σταδιακά από την τρέχουσα περίοδο στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση αδειοδότησης επενδύσεων, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και τα μέτρα για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

«Η ανάγκη αποφασιστικής υποστήριξης της ανάκαμψης, ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί» αποτελεί το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας που διενεργήθηκε από τον ΣΕΒ σε στατιστικό δείγμα εγχώριων επιχειρήσεων.

Για τη συνέχεια και προκειμένου να εδραιωθούν οι όποιες προοπτικές ανάκαμψης το ΙΟΒΕ επισημαίνει: «Εμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση της συστηματικής βελτίωσης της παραγωγικής βάσης μέσω προσέλκυσης των επενδύσεων και συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων, συνεπούς αναπτυξιακής πολιτικής που θα συμπεριλαμβάνει την, χωρίς χρονοτριβή, ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης».

Θυμίζουμε ότι ο κύκλος της επόμενης «αξιολόγησης» περιλαμβάνει ένα μπαράζ αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, σε συνδυασμό βέβαια με το «κρίσιμο» ζήτημα της προσέλκυσης «άμεσων ξένων επενδύσεων». Μεταξύ άλλων, μέσα στο καλοκαίρι δρομολογούνται και άλλες παρεμβάσεις αναφορικά με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι αποκαλυπτική η νέα λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις «εκκρεμότητες» της επόμενης περιόδου, όπως για τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, σε ό,τι αφορά την προκήρυξη εργατικών απεργιών, την παραπέρα διάλυση ή και ολοκληρωτική κατάργηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια.

Διεργασίες για το μοίρασμα της «πίτας»

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση του ΣΕΒ, «το μικρό μέγεθος της μέσης ελληνικής επιχείρησης αποτελεί βασική διαρθρωτική αδυναμία της χώρας, η οποία συνδέεται άμεσα με την αδυναμία της να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της στα χρόνια της ταχείας και έντονης εσωτερικής υποτίμησης». Η έρευνα, που εντοπίζει επιχειρήσεις «πολλαπλών και διαφορετικών ταχυτήτων», αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ως νευραλγικό ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας» αυτό της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

Στην ίδια κατεύθυνση, στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων τονίζεται: «Οι τράπεζες οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας». Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, «να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστικά τονίζεται: «Η παραμονή σε λειτουργία μη βιώσιμων επιχειρήσεων, που αποκαλούνται και "εταιρείες ζόμπι", θα παρατείνει την κατάσταση στασιμότητας της οικονομίας και την υποαπασχόληση των διαθέσιμων πόρων».

Κίνητρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων που αξιώνει ο ΣΕΒ βρίσκεται το ζήτημα των νέων «κινήτρων» για την προσέλκυση επενδύσεων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα «ισχυρά οριζόντια φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές», η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα, η επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η εξεύρεση τρόπων εξωτραπεζικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τον ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, αφορούν: Μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, παράταση του χρόνου συμψηφισμού ενδεχόμενων ζημιών με τα μελλοντικά κέρδη, αποκατάσταση της «κανονικότητας» των φορολογικών ελέγχων σε ό,τι αφορά τους χρόνους παραγραφής, διευθέτηση του ζητήματος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ