ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νέοι διαγκωνισμοί για τα εύσημα του κεφαλαίου

Νέο γύρο διαγκωνισμών ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, για το ποιος είναι καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων του κεφαλαίου, πυροδότησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Το στίγμα της συζήτησης έδωσε ο ίδιος ο τίτλος της Επερώτησης, που ήταν: «Ανάπτυξη: η (αυτ)απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται...», για να αναδείξει ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις συμπλέουν στρατηγικά και πως όλος ο «καβγάς» τους είναι για το «πάπλωμα» της καλύτερης διαχείρισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τσακίζοντας το λαό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, παρέθεσε ορισμένα από τα ...«επιτεύγματα» της κυβέρνησης για το κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα: «Το 2016 συνάψαμε συμφωνίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ, που είναι ρεκόρ πενταετίας και από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία», δηλαδή στα μονοπώλια, και πως «φέτος, τα ποσά αυτά θα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ», «ενεργοποιήσαμε και διοχετεύσαμε στην πραγματική οικονομία κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δισ.», «αυξήθηκε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο τώρα είναι στο 1 δισ. ευρώ και το 2019 θα φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ», «θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» κ.ο.κ. Ενώ στο πεδίο των διεργασιών κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να είναι «θλιβερή ουρά της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς των τελευταίων δεκαετιών» και να παραδειγματιστεί από τους «Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες εταίρους του».

Από την άλλη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους παίρνει την μπουκιά από το στόμα, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση (Θ. Μπούρας, Ανδρ. Λοβέρδος) για τα εμπόδια σε «στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού» και καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή μέσω του Ηλ. Παναγιώταρου αναρωτήθηκε «πώς να έρθουν επενδύσεις με την υψηλή φορολογία»...

Το ζήτημα είναι ανάπτυξη για ποιον

Απέναντι σε αυτό το μπλοκ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έβαλε το ζήτημα ανάπτυξη για ποιον, «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει». Οπως ανέφερε, το παράδειγμα του Τουρισμού, που εκθειάζουν κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, «αναδεικνύει πρακτικά τι σημαίνει ανάπτυξη για σας, που υπερασπίζεστε ακριβώς τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της ανάπτυξης».

Σημείωσε, ακόμη, πως «το ζήτημα είναι, θα έχουμε μια ανάπτυξη η οποία στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ή το καπιταλιστικό κέρδος;». Οπως τόνισε, αιτία για την καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας - ακόμα και πριν την κρίση είχαν καταστραφεί ολόκληροι κλάδοι - τη σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων και την ανεργία, όταν με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να δουλεύουν λιγότερο και αμείβονται περισσότερο, «είναι το καπιταλιστικό κέρδος και με αυτό πρέπει να ξεμπερδέψουμε. Δεν μπορεί να αποτελεί το κίνητρο, τον μοχλό της οικονομίας. Είναι παρασιτικό κίνητρο αυτό. Γι' αυτόν το λόγο καταστρέφει την εργατική δύναμη, γι' αυτόν το λόγο καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες. Γι' αυτόν το λόγο κάνει πολέμους για τη σωτηρία του. Αυτό το καπιταλιστικό κέρδος και η υπεράσπισή του βρίσκεται πίσω από τα μνημόνια, πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζετε εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σημείωσε, ακόμη, πως οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι απαίτησαν «να καταργήσετε με τα μνημόνια ό,τι κατακτήσεις και δικαιώματα είχε η εργατική τάξη, να μειώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις», ενώ ζητάνε νέα κίνητρα και προνόμια, με αναπτυξιακούς νόμους, φοροαπαλλαγές, φοροασυλίες, την απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους να επενδυθούν και σε άλλους τομείς. Αυτούς, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «πρέπει να σημαδέψει με την πάλη του ο λαός και βεβαίως και τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα».

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζονται συναντήσεις και διεργασίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην εγχώρια κεντροαριστερά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε χτες με τον πανεπιστημιακό Νίκο Αλιβιζάτο, τον οποίο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, πρότεινε ως επικεφαλής μιας «ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών», με αντικείμενο την πορεία προς τον νέο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς.

Η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε και με τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εσωκομματική κρίση που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και οδήγησε στην απόφαση για καρατόμηση των οργάνων και έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη. Στη χτεσινή τους συνάντηση, κατά πληροφορίες έγινε εφ' όλης της ύλης συζήτηση, με την Φώφη Γεννηματά να ζητά «ενότητα» και να συμβάλουν όλοι στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν.

Εξάλλου, προχτές Πέμπτη συναντήθηκαν στην Χαρ. Τρικούπη επικεφαλής και στελέχη των Κινήσεων της ΔΗΣΥ για ένα πρώτο απολογισμό του πρόσφατου Συνεδρίου και εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα με πρώτο τη συγκρότηση του 50μελούς οργάνου που θα αποτελέσει την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΣΥ. Κατά πληροφορίες, η συγκρότηση του οργάνου θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του Ιούλη θα έχει πραγματοποιήσει και την πρώτη του συνεδρίαση.

Τέλος, εντός του Ιούλη θα ανακοινωθεί και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται αρχές φθινοπώρου.

Μαγειρεύοντας με την «Εργάνη»...

Η τάση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης παραμένει το πιο βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Ιούνη, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ετσι, παρά τις προπαγανδιστικές δόσεις «αισιοδοξίας» και ικανοποίησης που εκπέμπει το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση, άλλος ένας δείκτης, οι ροές απασχόλησης στη μισθωτή εργασία, που καταγράφει η «Εργάνη», αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πραγματική αύξηση της απασχόλησης, αλλά ακόμα και η στατιστικά αναιμική αύξησή της προέρχεται από την αντικατάσταση σταθερών θέσεων εργασίας πλήρους ωραρίου, με συμβάσεις υποαπασχόλησης. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, αν και το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων είναι θετικό κατά 40.599 θέσεις απασχόλησης, εντούτοις μόνο το 43,23% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση, ενώ το υπόλοιπο 56,77% ήταν συμβάσεις ευελιξίας (42% συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 14,77% εκ περιτροπής εργασία).

Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στις νέες συμβάσεις που έγιναν, πλειοψηφούν εκείνες των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς με μερική ήταν το 38,07% των νέων συμβάσεων, με εκ περιτροπής εργασία το 13,66% και μόνο το 48,27% με πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων με πλήρη απασχόληση (δηλαδή με ολόκληρο ωράριο), είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι έχουν ημερομηνία λήξης και άρα οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με αυτές, σύντομα θα ξαναβρεθούν στην ανεργία. Στην πραγματικότητα, οι συμβάσεις αυτές κατά ένα μέρος τους ανακυκλώνονται και μαζί τους οι εργαζόμενοι. Ετσι εξηγείται και το «παράδοξο», για το οποίο χωρίς ντροπή πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας, να εμφανίζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο των ροών απασχόλησης κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα η απασχόληση έχει οριακή αύξηση και μόνο εξαιτίας της ευελιξίας.

Μάλιστα, όπως φανερώνουν τα στοιχεία από το 2001, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους πάντα προέκυπτε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, που οι πραγματικές θέσεις εργασίας χάνονταν κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο των ετών 2015 - 2017, το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων φτάνει τις 692.000 (!) θέσεις εργασίας, αριθμός που καμία σχέση δεν έχει με την αύξηση της πραγματικής απασχόλησης. Αν κάτι δείχνουν, επομένως, τα στοιχεία της «Εργάνης», είναι η τεράστια κινητικότητα και ευελιξία που έχει επιβάλει το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, με τους αντεργατικούς νόμους του κράτους, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017 ενώ έγιναν 1.197.696 νέες συμβάσεις εργασίας, καταγγέλθηκαν το ίδιο διάστημα 941.793. Δηλαδή, κοντά ένα εκατομμύριο μισθωτοί πήραν στο χέρι το χαρτί της απόλυσης. Ο αριθμός αυτός απολύσεων μέσα σε ένα εξάμηνο αντιστοιχεί στους μισούς περίπου μισθωτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα!

Και όμως, ενώ η εργατική τάξη στενάζει από την ανεργία και την υποαπασχόληση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, δήλωνε χτες προκλητικά πως «η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, που καταγράφονται στην ΕΡΓΑΝΗ και στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που καταγράφηκε και τους προηγούμενους μήνες στην αγορά εργασίας. Το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων που καταγράφει η ΕΡΓΑΝΗ, κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012, με ποσοστό 21,7% φέτος τον Απρίλιο». Η υπουργός ερμηνεύει αυθαίρετα τα στοιχεία της «Εργάνης», αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικά τα τελευταία που αναφέρονται στο σύνολο της απασχόλησης και όχι μόνο στη μισθωτή εργασία, είναι πραγματικός κόλαφος, αφού παρά την ποσοστιαία μείωση της επίσημης ανεργίας, η απασχόληση παραμένει στάσιμη, την ίδια ώρα μάλιστα που αυξάνονται τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Ετσι, τον Απρίλη του 2017, ο αριθμός των απασχολουμένων, ανεξάρτητα από μορφή απασχόλησης, ήταν 3.749.975 άτομα. Τον ίδιο μήνα του 2012, ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν 3.739.219 άτομα. Στην ουσία δηλαδή ο αριθμός των απασχολουμένων έμεινε στα ίδια επίπεδα, αυξημένος μόνο κατά δέκα χιλιάδες άτομα! Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της επίσημης ανεργίας εμφανίζεται μειωμένο, από 23,5% τον Απρίλη του 2012 σε 21,7% τον φετινό Απρίλη. Βέβαια, μπροστά στο ενδεχόμενο να ανακάμψει η οικονομία, μπορεί τους επόμενους μήνες να δούμε μια σχετική μείωση της ανεργίας. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έβαλε το νερό στο αυλάκι της ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές για τη μείωσή της γίνονται τώρα θεαματικές, για να στηρίξει τον ανταγωνισμό της με τη ΝΔ και να καλλιεργήσει προσδοκίες σε εργαζόμενους και ανέργους και να τους κρατάει σε αναμονή απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της. Το «αφήγημα» αυτό της κυβέρνησης τίποτα δεν έχει να τους προσφέρει. Διέξοδο είναι ο αγώνας για ουσιαστική προστασία των ανέργων, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, που συνθλίβει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, όσα γιατροσόφια κι αν σκαρφιστούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.


Γ. ΖΑΧ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ