ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Από τις 17 Ιούνη αρχίζουν τα χαράτσια

Το χαράτσι των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία και 20 ευρώ για κάθε αυτόνομο βοηθητικό χώρο (αποθήκες, γκαράζ κ.ά.) θα αρχίσουν να πληρώνουν από τις 17 Ιούνη εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 περιοχές της χώρας (68 δήμων της Αττικής, 16 δήμων της Θεσσαλονίκης και 23 πρωτευουσών νομών), καθώς αυτές εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ολοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» της κακοδιαχείρισης του έργου επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί από την ΕΕ πρόστιμο επιστροφής κονδυλίων 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία είχε συγχρηματοδοτήσει τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα. Με πρόσχημα το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε την αυτοχρηματοδότηση του έργου από τον ίδιο το λαό, που καλείται να πληρώσει προκαταβολικά με τα «κτηματόσημα» των 35 και 20 ευρώ, αλλά και με το χαράτσι του 1 τοις χιλίοις αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι κτηματογραφήσεις, συνολικά 1.150 εκατ. ευρώ!

Πέρα από εργαλείο χαρατσώματος του λαού, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται σε εργαλείο εμπορευματοποίησης του δημόσιου δασικού πλούτου:

  • Με τη ρύθμιση επί ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, τις οποίες καταπάτησαν και τσιμεντοποίησαν!
  • Με το έργο που ανατέθηκε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο, που σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20% με 30% του δημόσιου δασικού πλούτου!

Με το νέο πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, αναμένεται να κτηματογραφηθούν 6,7 εκατ. ιδιοκτησίες. Οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση ιδιοκτησίας στα 76 Κτηματολογικά Γραφεία που θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, εκτός αν είναι κάτοικοι του εξωτερικού, οπότε η προθεσμία λήγει στις 30 Δεκέμβρη. Η δήλωση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.

Δήλωση ιδιοκτησίας πρέπει να καταβάλλουν ιδιοκτήτες που έχουν κάθε είδους δικαιώματα επί των ακινήτων (ιδιοκτήτες με πλήρη ή μερική κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή άλλη προσωπική ή πραγματική δουλεία, εμπράγματη ασφάλεια, κατάσχεση κ.ά.).

Το τέλος των 35 ευρώ ή των 20 ευρώ προκαταβάλλεται σε τράπεζα και το αποδεικτικό κατατίθεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας. Αγρότες με παραπάνω από δύο αγροτεμάχια θα καταβάλλουν τέλος μόνο για δύο από αυτά (συνολικά 70 ευρώ).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάψει κάποιος ιδιοκτήτης μαζί με το έντυπο της δήλωσης που θα συμπληρώσει και εκτός της απόδειξης πληρωμής του τέλους, είναι φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ. συμβόλαιο), φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου και η επίδειξη εγγράφου από το οποίο θα προκύπτει το ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας). Καλό θα ήταν, όμως, και για την ασφαλέστερη καταχώριση του ακινήτου, εφόσον υπάρχουν, να προσκομίσει απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό διάγραμμα, ιδιαίτερα για αγροτεμάχια, και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Κυριακή:

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο νομό Λασιθίου θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ στα πλαίσια του γιορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο θεατράκι του Δήμου Ιεράπετρας στις 8.30 το βράδυ με κεντρικό ομιλητή το Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Κομμουνιστική Διεθνής» στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Κύριλλος Παπασταύρου.

-- Στις 11.30 π.μ. εκδήλωση για τις γυναίκες στη Σκιάθο, (αίθουσα εκδηλώσεων στο Μπούρτζι). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο Δευτέρα:

-- Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας, η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο Τομέας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τα κτίρια του Δημοτικού Βρεφοκομείου στις οδούς Ρόδου 181 και Αυλώνος 26, Αθήνα.

-- Στις 8 μ.μ., στη συνοικία Αγία Παρασκευή, θα μιλήσει ο Κ. Νίκου, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 11/6:

Εκδήλωση αφιερωμένη στο «Κάστρο του Υμηττού» και στην αντοχή, στην προσφορά και τις θυσίες του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού, διοργανώνουν η Νοτιοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι ΤΟ Ν/Α και Κ/Α Συνοικιών της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Υμηττού. Θα μιλήσει ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στους τρεις ΕΠΟΝίτες του Κάστρου και θα κλείσει με πορεία μέχρι το Κάστρο όπου θα υπάρξει σύντομη τελετή.

-- Εκδήλωση με θέμα: «Αεροδρόμιο - Αερομεταφορές για τις λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των μονοπωλίων;» θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στον Πολύχωρο του Γυμνασίου Καστελίου στις 8 το βράδυ με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 15/6:

-- Στις 11.30 π.μ., στο «ΚΑΖΑΝΑΚΙ», η ΝΕ Μαγνησίας, το ΝΣ της ΚΝΕ, και το παράρτημα Βόλου - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ, στα πλαίσια γιορτασμού των 90χρονων του Κόμματος, συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Την Πέμπτη 19/6:

-- Στις 7.30 μ.μ., στη πλατεία Αμαλιάπολης για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και τις θέσεις του για την Υγεία, θα μιλήσει ο Β. Τίρχας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Στεφανοβίκειο, με θέμα «Η νέα διοικητική δομή της χώρας και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Κ. Νίκου.

Το Σάββατο 21/6:

-- Στις 7.30 μ.μ. στη πλατεία Λαύκου, για ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Απ. Νάνος, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη πλατεία Σούρπης, θα μιλήσει ο Ν. Γκατζής.

Την Πέμπτη 7/7:

-- Στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο Βόλου, εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή στον τομέα της Υγείας και παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε στις 15 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Οινόη - Κοζάνης, το 40ήμερο μνημόσυνο του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, που υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ευθυμία, προσφέρει 70 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ