ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συζητούν για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία

Η συνάντηση αρχίζει σήμερα Σάββατο στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με εισηγητική ομιλία από την Αλέκα Παπαρήγα

Σήμερα Σάββατο αρχίζουν οι διήμερες εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων με θέμα συζήτησης τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα, η οποία θα φιλοξενηθεί από το ΚΚΕ στην Αθήνα και θα λάβει χώρα στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό. Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με ομιλία της στις 10 το πρωί. Η έναρξη των εργασιών θα είναι ανοιχτή για τους δημοσιογράφους.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι αλλαγές που έχουν επέλθει στα εκπαιδευτικά συστήματα ως συνέπεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα πάνω στο οποίο θα ξεδιπλωθεί η συζήτηση είναι: «Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν:

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας)

- Κόμμα Εργατών Βελγίου

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

- Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

- ΑΚΕΛ Κύπρου

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών Ρωσίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Ακόμα, έχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν και ορισμένοι κομμουνιστές επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως:

- Ο Ιταλός μαρξιστής ερευνητής Αντρέα Κατόνε και

- η Γαλλίδα ιστορικός Ανί Λακρουά - Ριζ, που διώκεται από το πανεπιστήμιό της, γιατί δεν αποδέχτηκε το αντικομμουνιστικό ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Είναι η πρώτη φορά που κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από τις χώρες της Ευρώπης, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητήσουν και θα αναλύσουν συλλογικά τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, της έντασης των ταξικών φραγμών και της μορφωτικής υποβάθμισης των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της Στρατηγικής της Λισαβόνας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στη χώρα μας, θα υπάρξει πλούσια ανταλλαγή γνωμών για την κατάσταση και την πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων στην εκπαίδευση, των γονιών, των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στις διάφορες χώρες. Επίσης, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της συνεργασίας των κομμουνιστών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Τίμησαν το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα

Αντιπρόσωποι από 14 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου

Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι αντιπρόσωποι 14 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Ευρώπης, που συμμετέχουν στη Συνάντηση με θέμα: «Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος», που οργανώνει το ΚΚΕ, κατέθεσαν χτες δάφνινο στεφάνι στο σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής και αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού, στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, που άνοιξε ειδικά για την περίσταση, καθώς όλο το χρόνο είναι κλειστή, με εξαίρεση τον τριήμερο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου μετέφερε τη «χαρά και την περηφάνια» με την οποία το ΕΜΠ υποδέχεται την αντιπροσωπεία «σε αυτή τη συγκινητική στιγμή της κατάθεσης ενός στεφανιού προς τιμήν των πεσόντων σε αυτόν τον ιερό χώρο. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, γιατί σε μια περίοδο που το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και χτυπιέται και από την ελληνική πραγματικότητα και από αυτά τα οποία συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο, νομίζουμε ότι η δική σας παρουσία, ανθρώπων που είναι εξοικειωμένοι με τα πανεπιστημιακά πράγματα και μπορούν να μας δώσουν τη δική τους άποψη στη δύσκολη αυτή περίοδο, θα είναι μια ιδιαίτερη ενίσχυση και στο δικό μας αγώνα, για να κρατήσουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία ψηλά και να κρατήσουμε τα ιδανικά τα οποία δίνουν στην κοινωνία μας μορφωμένους και χρήσιμους επιστήμονες».

Τους αντιπροσώπους υποδέχτηκαν μπροστά από το μνημείο δεκάδες μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, κρατώντας κόκκινες σημαίες. Το στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο Δήμος Μπαρτζώκας, καθηγητής στο Πολυτεχνείο και μέλος του τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, πλαισιωμένος από τους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κομμάτων. Παρόντες στην κατάθεση ήταν ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και αντιπρόσωποι του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Μπιλ Γκρίνσιλντς, εξομολογήθηκε ότι το πρώτο μέρος που ήθελε να επισκεφτεί φτάνοντας στην Αθήνα ήταν το Πολυτεχνείο, καθώς την περίοδο της εξέγερσης ήταν και ο ίδιος φοιτητής, σε Πολυτεχνείο στην Αγγλία και τα μηνύματα του αγώνα των φοιτητών και του ελληνικού λαού έδιναν πνοή και στον αγώνα των Αγγλων φοιτητών.

Η αντιπροσωπεία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων παρέμεινε αρκετή ώρα στο χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για την εξέγερση του '73.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδήλωση τιμής στη γενέτειρά του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, αύριο Κυριακή 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μνημείου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Πούλμαν για τη μετάβαση στην εκδήλωση δρομολογούνται αύριο Κυριακή από:

- Την Επιτροπή Ετεροδημοτών ΚΚΕ Ν. Ηλείας, στις 7 το πρωί, από την πλατεία Λαυρίου, Αθήνα. Συμμετοχή - Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.4620.467 και 6979109641 και 6972778939.

- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.8225.407, 210.8831.368 και 210.8234.296.

- Το παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, στις 7 π.μ., από την πλατεία Δημαρχείου.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΜΑΡΟΥΣΙ
Εκδηλώσεις για την Παιδεία

Με θέμα «Οι αντιλαϊκές εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Αύριο Κυριακή 9/4, στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Καλλιθέας, με ομιλήτρια την Σοφία Λυμπερόγιαννη.

- Τη Δευτέρα 10/4, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Β. Σοφίας 9), με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά.

Εκδήλωση της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Αχτίδα Κατασκευών της ΚΟΑ με θέμα: «Η απάντηση του ΚΚΕ στα αντιλαϊκά μέτρα και οι δημοτικές νομαρχιακές - εκλογές του 2006», τη Δευτέρα 10/4 και ώρα 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ