ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Μελέτα το ποιος με ποιον

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
- Με μια εξαιρετικά εκτεταμένη, καθημερινή πολιτική εξόρμηση, στην οποία μετέχει το σύνολο των μελών του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος, όλων των στελεχών του, το ΚΚΕ, αυτήν την περίοδο, διατυπώνει στο δημόσιο χώρο την απάντησή του στις αντιλαϊκές πολιτικές, παρουσιάζει στοιχεία - που τσακίζουν κόκαλα - για το «ποιος χάνει - ποιος κερδίζει», καλεί σε ταξική συσπείρωση και προβάλλει την πρόταση των κομμουνιστών για τη διέξοδο, με άμεση αναφορά για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν στο σύνολό τους οι λαϊκές δυνάμεις, ενόψει και των τοπικών εκλογών.

- Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, στελέχη από τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ λιώνουν σόλες καθημερινά, για να οργανώσουν την ταξική απάντηση της εργατικής τάξης, ενόψει της απεργίας που οργανώνουν για τις 13 Απρίλη και αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις.

Είδε κάποιος έστω και μία λέξη για όλη αυτήν τη δραστηριότητα στον αστικό Τύπο;

Απολύτως τίποτα. Πρόκειται για τον απόλυτο εκφυλισμό και του πολιτικού, και του εργατικού ρεπορτάζ; Είναι μια ευγενική ερώτηση, για να μη διατυπώσουμε θέση - απάντηση στο ερώτημα «ποιος με ποιον». Οταν, ήδη, πριν από τρεις μέρες, η Αλ. Παπαρήγα μιλούσε για την ταξική αποστολή που εκτελούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρέπει, πλέον, να 'χουμε καθαρό ότι μέρος αυτής της ταξικής αποστολής εκτελείται και από τον αστικό Τύπο.

Να, που η μοναδικότητα του «Ρ» έρχεται να υποδειχτεί, πλέον, όχι μόνον από τη δική μας θεωρητική επεξεργασία για το ρόλο που καλείται να παίξει ο κομματικός Τύπος, αλλά από την ίδια τη δράση του αστικού Τύπου, που σου κάνει καθαρή μια εχθρική στάση απέναντι στην εργατική τάξη και το κίνημά της.

Κανείς δεν μπορεί να ξεγελιέται από το γεγονός ότι έντιμοι συνάδελφοι διατηρούν μια γωνιά έκφρασης και διατυπώνουν αλήθειες. Αυτοί δεν είναι και η κεντρική έκφραση του αστικού Τύπου. Ο σκλάβος χτες και σήμερα δεν είχε ανάγκη κάποιον να του περιγράψει το χαμό του. Από διέξοδο είχε ανάγκη. Κάθε σιωπή για το εργατικό κίνημα - πόσο μάλλον η διαβολή του - είναι συμβολή στην επικράτηση του κεφαλαίου.

Θα πεις: Είναι ώρα τώρα, Σαββατιάτικα που 'χουμε ανάγκη από λίγη χαλάρωση, να κουβεντιάζουμε για δύσκολα; Κι όμως, έτσι όπως έχουν στριμωχτεί οι χρόνοι μας στο κυνήγι του «κάθε μέρα», τέτοιες ώρες είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε για λίγο περισσότερο διάβασμα, για μιαν άλλου τύπου κούραση, τόσο αναγκαία για όποιον εννοεί ότι βάζει πλάτη για να γυρίσει ο ήλιος.

Κατά τ' άλλα, όσο λιγότερη συζήτηση γίνεται για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα κρίσιμα, όπως το Εργασιακό, τόσο καλύτερα για το σύστημα. Φάε σκοτάδι μυστικών υπηρεσιών και υποκλοπές, αρκεί να μη μιλάς για το Εργασιακό.

Ασε, που, τελικά, για όλα φταίνε οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους. Το καταγγέλλει, το ξανακαταγγέλλει ο ΣΥΝ, μέχρι να εμπεδώσεις ότι η μόνη σου επιλογή είναι ο «κοινωνικός διάλογος». Στείλ' τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ...

ΤΗΝ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ... ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ: «Με τη θέσπιση τριών νέων τελών καταλήγει τελικά στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο (...) βασίζεται αναγκαστικά στην αυτοχρηματοδότηση, αλλά αφήνει εκτός την "καυτή πατάτα" των δασικών χαρτών και του αιγιαλού» (από το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΤΙ Ε.Σ.Υ. ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ: «Η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ για την υγεία, αλλά την ίδια στιγμή το 48% του συνολικού ποσού βαραίνει την τσέπη των πολιτών» (από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας/ ΤΟ ΒΗΜΑ).

ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 'Η ΑΛΑΒΑΝΟ: «Η 2η διετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι η περίοδος όπου θα δοθεί περισσότερη έμφαση στα μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής όχι με τη λογική της ψηφοθηρίας, κάτι άλλωστε που δεν ταιριάζει στο πολιτικό ήθος και την ιστορία της ΝΔ. Αλλά με μια αξιόπιστη κοινωνική πολιτική, η οποία θα οδηγεί στην αναδιανομή του εθνικού πλεονάσματος υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων» (ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΚΑΙ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΨΗΤΟ: «Οι είκοσι πρώτες εταιρίες αύξησαν τα κέρδη τους από 168,2% μέχρι 13.900% και καταβρόχθισαν καθαρά κέρδη από 61,4% έως και 1.657% με μοναδικές εξαιρέσεις δύο - τρεις, του 10% και 20%. Την ίδια στιγμή, μετά τη χειραψία Πολυζωγόπουλου - Κυριακόπουλου, το μεροκάματο για τους πρώτους εννιά μήνες του 2006 θα αυξηθεί εβδομήντα λεπτά, δηλαδή ίσαμε τρεις τζούρες τσιγάρου ημερησίως για έκαστο μισθωτό! Αγαπητοί μου, το ψητό είναι ακριβώς αυτό. Ολα τ' άλλα, από τα ράντζα μέχρι τους σοβάδες που αιωρούνται στα ταβάνια των σχολείων, κρέμονται απ' αυτό το δυσθεώρητο χάσμα ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Και όλα τ' άλλα, από τις σκιαμαχίες Αβραμόπουλου - Κακλαμάνη, μέχρι το τζαμί και τις ψιλοκόντρες Μαριέττας - Ντόρας, είναι σκόνη για να γίνεται από πίσω παιχνίδι χοντρό και δολοφονικό! Κράτα κομματικές σημαίες κορόιδο καλό. Κάποτε σε γδύνανε, τώρα σε γδέρνουνε και σε τρώνε ωμό!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ των 77 λεπτών τη μέρα!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ελεύθερες απολύσεις προτείνει το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ «έφαγαν» τον Φλωρίδη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΗΛΩΣΕ ΤΟΝ ΦΛΩΡΙΔΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.000 μονιμοποιήσεις στους Δήμους

ΕΘΝΟΣ: ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ κάλυψον κοριούς...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σιωπηλοί μάρτυρες Κορωνιάς, Ζήκου για τις υποκλοπές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο ψυγείο της Βουλής η έρευνα για το Μαβίλη-γκέιτ

Η ΑΥΓΗ: Συμπαιγνία Ericsson και Vodafone

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό χαράτσι σε όλα τα ακίνητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επέστρεψαν οι ξένοι με αγορές μετοχών

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΕΤΥΧΑΝ οι αλλαγές»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τι φταίει, τι φταίει;

«Ο Νίκος Καρούζος είχε αποδώσει την απόγνωση των ανέργων με δύο στίχους εκρηκτικούς: "Μην του μιλάτε, είναι άνεργος. Εχει στις τσέπες τα χέρια του σαν χειροβομβίδες". Και καθώς πληθαίνουν οι άνεργοι - πληθαίνουν, κι ας λένε το αντίθετο οι ψευτοστατιστικές - τόσο ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα, έτοιμη να εκραγεί... Στην αγορά εργασίας, σχεδόν ίδιος ο ζόφος: τετράωρη απασχόληση με γλίσχρο ημερομίσθιο, πολύωρη εργασία (ποιο οκτάωρο;) χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες, απολύσεις για ψύλλου πήδημα (ποια νομική κατοχύρωση;) και με την ανασφάλεια των εργαζομένων να ιδρύει καθεστώς... Ξέρει ο κόσμος, γιατί το ζει: ούτε η ήπια προσαρμογή του Καραμανλή αποδίδει, ούτε η "ευελιξία με ασφάλεια" που υπόσχεται ο Παπανδρέου καθησυχάζει. "Παγκόσμιο το φαινόμενο" θα πουν ορισμένοι, προσπαθώντας αμήχανα να υπερασπίσουν τις πολιτικές τους και να αποφύγουν το καίριον. Οτι τα κέρδη εταιριών και βιομηχάνων αυξάνονται, ενώ πλήθος εργαζομένων εκτοπίζεται σταθερά στο περιθώριο... Και όλα τούτα συμβαίνουν στην εποχή της πολύφημης παγκοσμιοποίησης, την οποία έφτασαν να υμνούν οι όψιμοι ζηλωτές του συστήματος, οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης» (ο Γιάννης Τριάντης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το 'πε ο ΣΥΝ: για όλα φταίει... το ΠΑΜΕ!

«Σε αυτή τη μάχη πάντως, εκτός από τη συμβιβαστική στάση της ηγεσίας ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αξιοσημείωτη είναι η μυωπική πολιτική στάση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, η οποία με τη διασπαστική πρακτική της διευκόλυνε και την κυβέρνηση και τους εργοδότες, αλλά τελικά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να χειριστεί όπως χειρίστηκε τα ζητήματα» (στην ΑΥΓΗ, ποιος άλλος, ο Αλέκος Καλύβης!).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ