ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πάνω από 8.000 υποψήφιοι στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Την ώρα που μαίνεται ο άδικος και βάρβαρος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ενάντια στο λαό του Ιράκ και συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα όλων των λαών και της νεολαίας, με την προώθηση σειράς αντιεκπαιδευτικών, αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, διεξάγονται οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, αύριο Τετάρτη 9 Απρίλη.

Ανοίγουν, λοιπόν, αύριο οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων όλης της χώρας, απ' όπου θα εκλεγούν οι εκπρόσωποι φοιτητών και σπουδαστών στα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων και οι αντιπρόσωποί τους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Ταυτόχρονα οι εκλογές αποτελούν ένα βήμα αντιπολεμικής έκφρασης και καταδίκης των αλλαγών που υποβαθμίζουν τις σπουδές και το μέλλον φοιτητών και αποφοίτων. Ετσι, φοιτητές και σπουδαστές καλούνται να κρίνουν τις δυνάμεις που ζητούν την ψήφο τους, με βάση τη στάση που κρατούν απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα και κυρίως με βάση τη δράση τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, είτε αυτός εμφανίζεται με τη μορφή του πολέμου και των σφαγών αμάχων, είτε με τη μορφή της επιβολής ενός επιχειρηματικού μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης, μέσω της αξιολόγησης.

Ενισχυμένη μέσα από τους αγώνες η ΠΚΣ

Η μόνη δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με συνεπή αγωνιστική δράση απέναντι σε όλα αυτά, είναι η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, που αναμένεται να βγει ενισχυμένη και από αυτές τις εκλογές, όπως φαίνεται και από τη δυναμική που παρουσίαζαν χθες, δυο μέρες πριν τις εκλογές, τα αγωνιστικά της ψηφοδέλτια.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι στα πανεπιστήμια που αναμένεται να κάνουν εκλογές, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΦΕΕ, είναι 177 (πέρσι έγιναν εκλογές σε 172) και η Πανσπουδαστική θα κατεβάσει τα αγωνιστικά της ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο και στους 177, όντας η μόνη παράταξη που εκπροσωπείται πανελλαδικά στο σύνολο των συλλόγων. Αντίστοιχα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που θα δώσει στη δημοσιότητα το βράδυ των εκλογών θα προέρχονται από το σύνολο των συλλόγων κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο της αδιαμφισβήτητης εγκυρότητας των αποτελεσμάτων της.

Στα ΤΕΙ αναμένεται να γίνουν εκλογές σε 57 (πέρσι έγιναν σε 53) συλλόγους και η Πανσπουδαστική κατεβάζει ψηφοδέλτια σε όλους.

Σημαντική άνοδο έχει η Πανσπουδαστική και στον αριθμό των υποψηφίων της. Συγκεκριμένα, ο τελικός αριθμός υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων θα «κλείσει» απόψε, ενώ μέχρι χθες το πρωί, οι υποψήφιοι με την ΠΚΣ φοιτητές και σπουδαστές έφταναν τους 8.000 (5.000 στα πανεπιστήμια και 3.000 στα ΤΕΙ). Τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ παρουσιάζουν, έτσι, μια άνοδο πάνω από 1.400 υποψηφίων, καθώς τα αντίστοιχα περσινά νούμερα ήταν 4.070 υποψήφιοι στα πανεπιστήμια και 2.510 στα ΤΕΙ, δηλαδή 6.580 υποψήφιοι συνολικά.

Προμήνυμα δυναμικής παρουσίας

Πετυχημένη η χτεσινή κεντρική εκδήλωση της ΠΚΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ

Motion Team

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ
«9 Απρίλη Πανσπουδαστική, αγώνας και ψήφος αντιπολεμική». Αυτό το σύνθημα-κάλεσμα σφράγισε την κεντρική εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο ΑΠΘ, που έγινε χτες το μεσημέρι και αποτέλεσε προμήνυμα της δυναμικής που έχει και θα εκφραστεί αύριο και μέσα από την κάλπη των φοιτητικών εκλογών.

Η κεντρική εκδήλωση της ΠΚΣ είχε αντιπολεμικό χαρακτήρα και έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής. Εισηγητές ήταν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Παρά το χιόνι και το τσουχτερό κρύο, φοιτητές από κάθε σχολή πλημμύρισαν το χώρο της εκδήλωσης και με τη ζωντάνια και το πάθος της νιότης τους πότισαν την ελπίδα. Ακουσαν, ρώτησαν, κατέθεσαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους, μίλησαν ακόμη και με τα συνθήματα.

Το θολό τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και οι υποκριτές να εισπράξουν την αμοιβή που τους αξίζει. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια πρώτη καλή αφορμή. Μπορεί και πρέπει να γίνουν βήμα καταδίκης των δυνάμεων της υποταγής, που σπέρνουν τη σύγχυση και αποπροσανατολίζουν λαό και νεολαία.

Δεν είναι αρκετό να λες «όχι» στον πόλεμο, ανέφερε η Λ. Κανέλλη, και ξεκαθάρισε πως είναι ανάγκη η ιδεολογική σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική που γεννά τους πολέμους. Με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, υπηρέτες της οποίας είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που από τη μία κρατούν το μαχαίρι και στηρίζουν το μακελειό στο Ιράκ και από την άλλη κρατούν κλαδί ελιάς, πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία στο φουαγιέ του κτιρίου. Για περισσότερες από δύο ώρες εκατοντάδες φοιτητές τραγούδησαν παρέα με τους Long Live και τους AROMA CARIBE.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ
Φασιστικές ενέργειες που θυμίζουν μαύρες εποχές...

Τη φασιστικού τύπου ενέργεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΤΕΙ της Αρτας καταγγέλλει το ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του. Στις 6/3/2003, στις 11.30 το βράδυ, ΔΑΠίτες προετοιμάζοντας την πολιτική εκδήλωσή τους με ομιλητή το στέλεχος της ΝΔ Μ. Λιάπη, έσκισαν όλες τις αφίσες της ΠΚΣ και έκαψαν προπαγανδιστικό υλικό της παράταξης, αφήνοντας στη θέση τους αποκαΐδια και αλκοολούχα ποτά. Φαίνεται πως το διασκέδασαν τα παιδιά... Προκλητική συμπεριφορά επέδειξαν και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, αναμένοντας την άφιξη του Κ. Καραμανλή. Τραμπούκοι με σπρωξιματάκια επιδίωκαν να απομακρύνουν την ΠΚΣ και άλλους φοιτητές από το χώρο. Είχαν, μάλιστα, και την απαίτηση να κάνουν έλεγχο σε δημοσιογράφο που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο... Οσο για την ομιλία του Κ. Καραμανλή σε σχέση με την Παιδεία, κινήθηκε στη λογική της παραπέρα εμπορευματοποίησής της.

Κλίμα πόλωσης και φόβου;

Σε προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης και αποπροσανατολισμού μπροστά στις εκλογές, έχουν επιδοθεί οι δυνάμεις του δικομματισμού, εκμεταλλευόμενες ένα κρούσμα αυταρχισμού, που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες της παράταξης ΕΑΑΚ (πρόσκειται στο ΝΑΡ και τις Συσπειρώσεις), μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτέθηκαν κατά μιας φοιτήτριας (μέλους της ΕΑΑΚ) και την κακοποίησαν, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στο γεγονός αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταδικάζοντάς το και καλώντας τη ΝΔ να κάνει το ίδιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καταδίκασε, επίσης, το γεγονός, όπως είχε κάνει από την προηγούμενη βδομάδα και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων θυμήθηκαν μόλις χθες το γεγονός και επέλεξαν να ανεβάσουν τους τόνους, επικεντρώνοντας σ' αυτό, δυο μέρες πριν οι φοιτητές προσέλθουν στις κάλπες έτοιμοι να εκφράσουν πρώτα και κύρια τα αντιπολεμικά τους αισθήματα...

Η διαδικασία των εκλογών

Οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών ανοίγουν αύριο με την ανατολή του ηλίου και κλείνουν με τη δύση του. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα (καταλόγους) των Τμημάτων (δηλαδή, όσοι δεν έχουν πάρει πτυχίο), με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας ή του πάσο και της αστυνομικής ταυτότητας. Στις περισσότερες σχολές έχουν δικαίωμα ψήφου και οι φοιτητές που πήραν πτυχίο το Φλεβάρη του 2003, καθώς κι αυτοί που πήραν πτυχίο το Σεπτέμβρη του 2002, ενώ σε κάποιους συλλόγους - ανάλογα με τον εκλογικό κανονισμό κάθε συλλόγου - μπορούν να ψηφίσουν και αυτοί που πήραν πτυχίο τον Ιούνη του 2002.

Οι εκλογές διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα. Στο πανελλαδικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα και στη δύναμη της ΕΦΕΕ, δεν καταγράφονται τα αποτελέσματα των συλλόγων του εξωτερικού, ούτε αυτών όπου οι εκλογές γίνονται με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Επίσης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές σε στρατιωτικούς (μόνιμους αξιωματικούς) και σε μέλη Σωμάτων Ασφαλείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ