Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρώτοι ... και στη φτώχεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο όριο της φτώχειας ζουν 56 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ή το 15% των πολιτών. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό των ανθρώπων ανέρχεται στο 21%. Ποσοστό, που κατατάσσει τη χώρα μας στην ...πρώτη θέση, μαζί με την Πορτογαλία.

Τα στοιχεία είναι της «Γιουροστάτ», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, αφορούν στο 1999 και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Το μικρότερο ποσοστό εμφανίζουν η Σουηδία με 9% και η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία με 11% η καθεμία. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας θα ήταν μεγαλύτερο κατά εννιά ποσοστιαίες μονάδες - φτάνοντας το 24% των πολιτών της ΕΕ - αν δεν υπήρχαν οι κοινωνικές δαπάνες στα κράτη-μέλη. Οι κοινωνικές δαπάνες, όπως επιδόματα ανεργίας και οικογενειακά επιδόματα, μειώνουν το ποσοστό των πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας, κυρίως στη Σουηδία (κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Δανία (κατά 13 μονάδες), ενώ έχουν πολύ μικρότερο αποτέλεσμα στην Ιταλία (μείωση κατά τρεις μονάδες) και στην Ελλάδα (μείωση μιας μονάδας).

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι, σήμερα, τα προαναφερόμενα ποσοστά είναι αρκετά μεγαλύτερα...

Πού κατατάσσονται οι διευκολύνσεις;

Δήλωση του υφυπουργού Τύπου, Τηλέμαχου Χυτήρη: «Η επιχείρηση "Σοκ και Δέος" μου προκαλεί και σοκ και δέος. Σοκ για τα θύματα και τις συνέπειες στο διεθνές σύστημα ασφαλείας και δέος για την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σε μια ιστορική κοιτίδα της ανθρωπότητας».

Αραγε, τις παρεχόμενες από την κυβέρνηση πολεμικές διευκολύνσεις πού τις κατατάσσει ο κ. Χυτήρης, στο σοκ ή στο δέος..;

Το δέος και η οργή

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συμπίπτει φέτος με τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιράκ. Οι εικόνες από τα νοσοκομεία και τους τραυματίες αμάχους προκαλούν δέος. Ταυτόχρονα, όμως, μας κάνουν όλους να αντιληφθούμε, και μέσα από τη φρίκη του πολέμου, πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία».

Ετσι αρχίζει το χτεσινό μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής. Και, πράγματι, προκαλούν δέος οι εικόνες απ' τα νοσοκομεία της Βαγδάτης. Προκαλούν όμως και οργή οι εικόνες με τα κατακρεουργημένα παιδιά, τις γυναίκες και τους γέροντες. Κι όποιοι νιώθουν ιερή αγανάκτηση δεν μπορούν να μην εξεγερθούν εναντίον των φονιάδων του ιρακινού λαού και εκείνων που συνδράμουν το δολοφονικό έργο τους.

Αλήθεια, πόσοι από τους σκοτωμένους και τους τραυματίες, που προκαλούν δέος, μπορεί να ακρωτηριάστηκαν από πυραύλους που μεταφορτώθηκαν στην πατρίδα μας; ΄Η, από βομβαρδισμούς αεροπλάνων, όπως τα υπερ-φρούρια «Β-52», που πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας;

Και δεν έχουμε, βέβαια, την παραμικρή αντίρρηση ότι η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό και ακόμη περισσότερο η ίδια η ζωή. Τόσο η τελευταία, όμως, όπως και υγεία, προστατεύονται και υμνούνται με έργα και όχι με λόγια - τα οποία σε αντίθετη περίπτωση αποτελούν υποκρισία και άλλοθι για τη συγκάλυψη ευθυνών.

Τα δισ. του πολέμου

Με μια άνετη σχετικά πλειοψηφία, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε προχτές τα αιτούμενα από τον Τζ. Μπους συμπληρωματικά οικονομικά κονδύλια για τον πόλεμο. Κι όχι μόνον τα ενέκρινε. Περίπου 75 δισ. δολάρια ζήτησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, περίπου 80 τού ενέκριναν οι Αμερικανοί γερουσιαστές.

Βέβαια, αμερικανικά ινστιτούτα και αναλυτές εκτιμούν ότι τα ποσά αυτά, παρά το το δυσθεώρητο μέγεθός τους, δεν αποτελούν παρά μόνον την προκαταβολή του συνολικού οικονομικού κόστους του άδικου και εγκληματικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Μερικοί, μάλιστα, ανεβάζουν το τελευταίο σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο ιρακινός και οι άλλοι λαοί θα πληρώσουν τα σπασμένα, ενώ οι κεφαλαιοκράτες και, ιδιαίτερα, οι μεγαλομέτοχοι των πολυεθνικών των όπλων τρίβουν τα χέρια τους. Μόλις πρόσφατα, οι μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες «Λόκχιντ», «Ρέιθον» και «Ελιεντ» πήραν νέες παραγγελίες, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αντικαταστήσουν τους πυραύλους και τις βόμβες, που σκορπίζουν το θάνατο και την καταστροφή στον πολύπαθο ιρακινό λαό.

Ο «ρεαλισμός» της υποταγής

Πυκνώνουν, τις τελευταίες μέρες, οι φωνές «της λογικής και του ρεαλισμού». Πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων, γνωστοί αρθρογράφοι, ραδιοτηλεοπτικοί σχολιαστές, ζητούν από τον ελληνικό λαό να προσγειωθεί στην «πραγματικότητα», όπως αυτή διαμορφώνεται στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα των χωρίς τέλος εγκληματικών βομβαρδισμών, των χιλιάδων άμαχων νεκρών, της θηριωδίας των εισβολέων, των ακρωτηριασμένων παιδιών, των απελπισμένων ανθρώπων...

Μάταιη η αντίσταση του ιρακινού λαού, άσκοπη αιματοχυσία, αφού η τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αμερικανοβρετανική πολεμική μηχανή, λένε οι κήρυκες του «ρεαλισμού» και συμπληρώνουν: Ποιος ο λόγος για να είμαστε εμείς μ' αυτούς που είναι, από χέρι, χαμένοι;

Καλούν λοιπόν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να εγκαταλείψουν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, γιατί αυτές δεν είναι μόνο «εκτός πραγματικότητας», αλλά και επικίνδυνες αφού μπορούν να προκαλέσουν οργή των «νικητών».

Το γεγονός ότι αυτές οι φωνές πυκνώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι μια απόδειξη για το ποιος και πόσο ενοχλείται από το γεγονός ότι τρεις βδομάδες μετά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επιδρομής κατά του Ιράκ, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος.

Είναι, βεβαίως, η αμερικανική κυβέρνηση και ο τοποτηρητής της στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ, σφόδρα δυσαρεστημένοι. Γι' αυτό εξάλλου ο Αμερικανός πρέσβης δε χάνει ευκαιρία να προτρέπει τους συνομιλητές του, πολιτικούς, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, να «πέσουν οι τόνοι», να ανακοπεί αυτό το κύμα του «αντιαμερικανισμού».

Είναι, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση που θέλει να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της για τη συμμετοχή σ' αυτό το έγκλημα, που θέλει τώρα να εμφανίσει ως «εθνικό συμφέρον» τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο του κατακρεουργημένου Ιράκ.

Το δυστύχημα για τους θιασώτες του «ρεαλισμού», δηλαδή της υποταγής, είναι ότι αυτός ο λαός έχει μια ιστορία γεμάτη από τέτοιους «μάταιους», «εξωπραγματικούς», «άνισους» αγώνες. Από την Επανάσταση του '21, στον Οκτώβρη του 1940, στην Εθνική Αντίσταση, στο Πολυτεχνείο... Μέσα σ' αυτούς τους αγώνες συνέτριψε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, έγινε παράδειγμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Ωστόσο - ποιος ξέρει - ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου ανάμεσα σε σκουριασμένα σίδερα και κόκαλα ταύρων και αλόγων...» έγραφε ο «ποιητής της Ρωμιοσύνης», ο Γιάννης Ρίτσος, δίνοντας την απάντηση σ' αυτούς που μας ζητάνε τώρα να ζήσουμε με σκυμμένο κεφάλι και μας προκαλούν, ζητώντας να βαφτίσουμε το «εθνικό συμφέρον» στο αίμα ενός λαού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Της «επόμενης μέρας»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, όταν τα πράγματα ζορίζουν και οι αντιθέσεις οξύνονται, τότε πολλοί αναγκάζονται να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας. Η διεθνής διαμάχη, λοιπόν, αφήνει τους τύπους ...και μπαίνει στην ουσία. Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και λοιποί παραδέχονται ευθέως πλέον ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση των πετρελαίων του Ιράκ και επιδιώκουν να φέρουν το όλο θέμα στον ΟΗΕ.

Οπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση «επόμενη μέρα στο Ιράκ» αρχίζει να μπαίνει ...σε νέα βάση, με τους Αμερικάνους να προαναγγέλλουν κυβέρνηση στα χνάρια της μεταπολεμικής Γερμανίας και κατοχή χωρίς αρχή και τέλος. Να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν πολλοί «αντίθετοι» να τη νομιμοποιήσουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως καθυστερούν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

Αυτά, την ίδια ώρα που τα διεθνή Χρηματιστήρια αποδεικνύονται «βρικόλακες» και το αίμα που τρέχει στη Βαγδάτη, στη Βασόρα, στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη τα τρέφει τόσο καλά, ώστε να παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο.

ΔΕ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση στις 16 του μήνα, όπου θα μας επισκεφθούν εδώ όλα τα ...καλά παιδιά, όπως ο Τόνι Μπλερ και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Απλά - λέει - η Αστυνομία θα αποφασίσει τους χώρους πρόσβασης.

Αν αυτό το συνδυάσει κανείς με τα σχέδια ...εκδίωξης των Αθηναίων από την πόλη για το εν λόγω τριήμερο, μπορείτε να κάνετε τη σχετική ...μετάφραση και να καταλάβετε τι εννοεί.

ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΤΗ ιστορία με τις χωματερές ξανά στο προσκήνιο, με την Βάσω Παπανδρέου να δηλώνει «αποφασισμένη για λύσεις», τους κυβερνητικούς βουλευτές και δημάρχους να αγωνίζονται να της αλλάξουν γνώμη, κι όλοι μαζί να ταλαιπωρούν τους δημότες...

Και αυτή η ιστορία με τις χωματερές, όπως καταλαβαίνετε, δεν κινείται σε ...διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που μέχρι τώρα χαρακτηρίζει τις σχέσεις κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετάθεση ευθυνών, κανένας διάλογος, καθόλου χρήμα. Η γνωστή συνταγή...


Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ρόλο ... νεκροθάφτη

Γρηγοριάδης Κώστας

Πλώρη, για μια ακόμη ...επιτυχία βάζει η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Οπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα μέσα Ιούνη, θα συζητηθεί και το θέμα της «αναμόρφωσης» του ρόλου του ΟΗΕ, τόσο στα πλαίσια της «νέας τάξης πραγμάτων», όσο και ως μέσον «επανασύνδεσης» της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Και, βέβαια, τα επιτελεία της κυβέρνησης Σημίτη ετοιμάζουν τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ ξεκίνησε ήδη και η σχετική προετοιμασία της κοινής γνώμης. Τις προάλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για την ανάγκη αποσαφήνισης του «ρόλου του ΟΗΕ», χωρίς, όμως, να δώσει διευκρινίσεις για το νέο αυτό ρόλο, με το επιχείρημα ότι «είναι ακόμη νωρίς να διαγνώσουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση, που θα προκύψει μετά τον πόλεμο». Δυο μέρες μετά και αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, σημείωσε ότι «είναι η στιγμή να ξαναδούμε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν αυτά να γίνουν πιο αποτελεσματικά για να υπάρχουν λύσεις», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ο πόλεμος γίνεται γιατί, προφανώς, το πλαίσιο που καθορίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποδείχτηκε επαρκές...».

Με δυο λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται να «πρωταγωνιστήσει» σε μια ακόμη βρώμικη δουλιά και να παίξει το ρόλο του ...νεκροθάφτη μιας από τις θετικότερες κατακτήσεις των λαών του 20ού αιώνα.

Δεν είναι πρέπον...

«... Σύμφωνα με την ετερόκλητη "παρέα" ενός ιδιότυπου -καθεστωτικού - καθωσπρεπισμού, δεν είναι πρέπον, προοδευτικό και "ουμανιστικό" να λες άει σιχτίρ στους επιδρομείς, να καταριέσαι τους δολοφόνους και να τους ονοματίζεις γκάνγκστερ και συμμορίτες. Και πολύ περισσότερο: Συνιστά φρικώδη ρατσισμό, λέει η "παρέα", να είσαι παθιασμένος αντιαμερικανός και να κραυγάζεις στους δρόμους το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Εδώ ο κόσμος καίγεται, θα πεις, η κακουργία των ιμπεριαλιστών μαίνεται και 'μείς εστιάζουμε στον μικρόκοσμο των εφημεριδογραφικών συγκρούσεων; Ναι! Διότι καμιά σύγκρουση -γύρω από έναν πόλεμο - δεν είναι χωρίς ουσία και ενδιαφέρον... Επί της ουσίας τι να πρωτοπείς; Οτι πρέπει να είσαι (ιδεολογικός) συγγενής ή τσιράκι του Ράμσφελντ για να παρακάμπτεις ελαφρά τη καρδία, και θρασύτατα, το πρόσημο του αντιαμερικανισμού; (πολιτική στάση, ενάντια στην ηγεσία της κοσμοκράτειρας και όχι εναντίωση στον αμερικανικό λαό, γενικώς και αορίστως)... Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι όλες αυτές οι κακότεχνες φλυαρίες περί "απελευθέρωσης" του Ιράκ είναι προσβλητικές για τη νοημοσύνη; Κι αυτά τα ισοπεδωτικά περί δίδυμης κακουργίας (Μπους / Σαντάμ ή παλιότερα Κλίντον / Μιλόσεβιτς) πόσο αντέχουν σε μια στοιχειωδώς σοβαρή πολιτική προσέγγιση; (το ίδιο και τα περί... ίσων αποστάσεων από την προπαγάνδα των αντιμαχομένων)

Τέλος πάντων, αυτά είναι φυσιολογικό να εκπορεύονται από τους κατ' επάγγελμα ιδεολόγους του αμερικανισμού και από τους απολογητές του καπιταλισμού. Αλλά να τα διαβάζεις σε κείμενο του Δημοσθένη Κούρτοβικ είναι οδυνηρό. Και θλιβερό...». Του Γιάννη Τριάντη από τον χτεσινό «Τύπον των ήλων» της «Ελευθεροτυπίας».

Ευρω-μπάτλερ

«Ανάμεσα στον κυνισμό των ΗΠΑ και την υποκριτική ουδετερότητα της Ευρώπης, χίλιες φορές ο Μπους. Λεηλατεί, καταστρέφει και ξεκοιλιάζει με ...ειλικρίνεια. Εχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και λογαριασμό δε δίνει σε κανέναν. Η Ευρώπη, βολεμένη κάτω από την οπλική ομπρέλα του big boss, παριστάνει την τεθλιμμένη χήρα. Σηκώνει το βέλο και τα μάτια της λάμπουν από άγρια χαρά. Βγάζει τα γάντια και τα χέρια της απλώνονται κατά Ιράκ μεριά. Σαν να εκλιπαρεί μερικά τούβλα από την ανοικοδόμηση της Βαγδάτης. Οπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε μπάτλερ που σέβεται και τιμά τη βρετανική καταγωγή του. Ζεσταίνει την καρέκλα, σερβίρει το επιδόρπιο και το μόνο που τον χαροποιεί, η μοναδική στιγμή που τον επιβεβαιώνει, το μόνο πράγμα που τον κάνει να ονειρεύεται είναι όταν το αφεντικό του αποσυρθεί. Ορμάει με άγρια χαρά στο τραπέζι, καταβροχθίζει ό,τι απέμεινε από το μεγάλο φαγοπότι και βαυκαλίζεται με την ιδέα πως μια μέρα θα γίνει Μπους!». Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφο στην «Πανσπουδαστική»!

Είμαστε σε πόλεμο. Πόλεμο, που δεν περιλαμβάνει μόνον τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών στο Ιράκ - του Γολιάθ με τον Δαβίδ που αντιστέκεται με όσα μέσα διαθέτει. Οι ίδιοι, που ματοκυλάνε λαούς που εξαπολύουν προληπτικούς πολέμους για τα δήθεν ιδεώδη της «δημοκρατίας» τους, είναι ο εχθρός και ο δικός μας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, που πραγματοποιούνται αύριο, αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας και στα πλαίσια ακριβώς αυτού του πολέμου στα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλιά, που εξαπολύει το κεφάλαιο, πρέπει να αξιοποιηθούν. Από την κάλπη, στις 9 Απρίλη, απαιτείται να βγει πιο δυνατός ο πόλος του συνεπούς αγώνα και της ρήξης με τη σημερινή αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας με το γαρίφαλο, που συσπειρώνουν σ' αυτές τις εκλογές πάνω από 8.000 φοιτητές ως υποψηφίους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν είναι «μία από τα ίδια». Αντιπροσωπεύουν την ουσιαστική αγωνιστική φωνή και δύναμη, που δεν επιχειρεί να διαχειριστεί τη σημερινή πραγματικότητα της μετατροπής της Παιδείας σε εμπόρευμα και των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις. Η ΠΚΣ διεκδικεί και παλεύει για Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών, που θα αξιοποιεί και την επιστήμη στην υπηρεσία τους και όχι ως μοχλό στα χέρια της πλουτοκρατίας για την επιβολή της ταξικής της κυριαρχίας.

Μόνον η ψήφος στην ΠΚΣ, που στηρίζουν και πρωτοστατούν οι νέοι κομμουνιστές, είναι, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ψήφος ουσιαστικά αντιπολεμική. Γιατί δε μένει στην εντύπωση του «όχι στον πόλεμο», που οι όψιμοι φιλειρηνιστές των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ΣΥΝδιαχειριστών των ευρωμονοδρόμων επιδερμικά προπαγανδίζουν και προς άγραν ψήφων. Οι αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές της ΠΚΣ δε βλέπουν το δέντρο για να κρύψουν το δάσος. Προχωράνε στις αιτίες, που γεννούν πολέμους και αντιπαλεύουν τις πολιτικές που στηρίζουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η ΠΚΣ συμβάλλει, ώστε το φοιτητικό κίνημα να πάρει τη θέση που του ανήκει στη συμπόρευσή του με το φυσικό του σύμμαχο, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Η προοπτική του αγώνα για την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, της μόνης διεξόδου από τη σημερινή υποβαθμισμένη και κατατμημένη τριτοβάθμια εκπαίδευση, περνάει μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Υπόθεση, που δεν αφορά μόνον τη σπουδάζουσα νεολαία, αλλά, συνολικά, τα λαϊκά στρώματα. Το δυνάμωμα του πόλου στα πανεπιστήμια και τις σχολές και στις αυριανές εκλογές, με αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους, που θα παλεύουν στο δρόμο από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα, αποτελεί σημαντική συμβολή για να αλλάξουν οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί.

Οι μπόγιες

Δες τους μπόγιες του ντουνιά

πώς κρεμάνε στα σκοινιά,

πώς κρεμούν λαούς και κράτη

στην Καμπούλ ή τη Βαγδάτη!

*

Δες τους μπόγιες, τους σφαγείς,

τ' αποβράσματα της Γης

πώς ψυχές στέλνουν στον Αδη

στη Βοσνία, στο Βελιγράδι!

*

Δες τους μπόγιες, τα σκυλιά

πώς περνούν σ' όλους θηλιά

και πώς έχουν για κρεμάλα,

δυστυχώς, και κράτη άλλα!

*

Δες τους μπόγιες τους αισχρούς

πώς κρεμούν κατά σωρούς,

δες κι εμπόδισε τα κτήνη

που σκορπούν παντού οδύνη!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ