ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενίσχυση της εύθραυστης εκεχειρίας και αντιπαραθέσεις

Από τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Αλ Ισαβίγια της Συρίας 15 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία
Από τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Αλ Ισαβίγια της Συρίας 15 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων από τα μέτωπα του πολέμου σε περιοχές της Συρίας, που τίθενται κυρίως υπό τον έλεγχο των δεκάδων αντικαθεστωτικών ομάδων και οργανώσεων, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, ούτε απαντά ευθέως στο ερώτημα εάν θα γίνουν στα μέσα της βδομάδας οι έμμεσες ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι αναβολές στην ημερομηνία έναρξής τους αλλάζουν σχεδόν ανά 48ωρο, αφού ακόμη και οι προσκλήσεις που στέλνει στις δύο πλευρές ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δημιουργούν σύγχυση γύρω από το χρόνο πραγματοποίησής τους. Χτες, για παράδειγμα, ο Ντε Μιστούρα επέμενε ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Τετάρτη (9/3), μετά δόθηκε ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξής τους η ερχόμενη Πέμπτη και ακολούθως έγινε γνωστό (από το Γαλλικό Πρακτορείο) ότι στάλθηκε πρόσκληση στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης για συνομιλίες στις 14/3... Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε χτες ότι θα μετάσχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την Πέμπτη στη Γενεύη.

Παρά τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες στο πεδίο των διπλωματικών παζαριών, η εύθραυστη παύση πυρός φαίνεται προς το παρόν να «ενισχύεται» καθώς η Κυριακή χαρακτηρίστηκε ως «η πιο πετυχημένη μέρα» από την παύση εχθροπραξιών στη Συρία στις 27 Φλεβάρη... Οι Ρώσοι διαπίστωσαν 15 παραβιάσεις την Κυριακή και ανακοίνωσαν πως θα διευκολύνουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε ξένες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής, διαθέτοντας μέρος της αεροπορικής τους βάσης Χμέιμιμ στη Λαττάκεια και της ναυτικής τους βάσης στο Ταρτούς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαπίστωσαν, επίσης, την Κυριακή σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, «αισθητή μείωση της βίας», ζητώντας να μην καθυστερήσουν οι συνομιλίες της Γενεύης.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν ήδη την πρώτη αεροπορική τους βάση στο Ρμέιλαν της επαρχίας Χάσακα στη βόρεια Συρία και προχωρούν στην κατασκευή και δεύτερης άτυπης βάσης νοτιοανατολικά του Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικάνικου Στρατού κληθείς να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες τις χαρακτήρισε «ανακριβείς», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν αεροπορικές βάσεις ή αεροδιαδρόμους στη Βόρεια Συρία.

Νέα σφαγή στο Ιράκ

Στο γειτονικό Ιράκ, πάντως, την Κυριακή, στην πόλη Χίλα που βρίσκεται 80 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 61 νεκρούς (οι 52 άμαχοι!) και 8 αγνοούμενους. Αλλοι 95 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ίδια επίθεση. Την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Παράλληλα, οι ιρακινές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή της Βαγδάτης και κυρίως κοντά στα σημεία ελέγχου πέριξ της πρωτεύουσας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, υποστήριξε ότι η απειλή του ΙΚ «ολοένα και εντείνεται» και μίλησε για σχεδιασμό μεγάλων επιθέσεων στη Βρετανία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε χτες από αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και τις επόμενες φάσεις κλιμάκωσης των επεμβάσεων σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ με το γνωστό πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα κατατροπώσουν τους τζιχαντιστές και εξήρε τις επιδόσεις των αεροπόρων στους πολέμους των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα αναμένεται σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη όπου θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις κυρίως της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου μπροστά σε ένα νέο σχέδιο δήθεν ειρηνευτικής διαβούλευσης που προωθούν οι Γάλλοι μέσα στους επόμενους μήνες για το Παλαιστινιακό. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιορδανία.

Ενα 24ωρο πριν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Αμπού Ντάμπι, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. βορείως της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, στρατόπεδο εκπαίδευσης της σομαλικής οργάνωσης ισλαμιστών «Αλ Σεμπάμπ», προκαλώντας το θάνατο 150 τζιχαντιστών.

Παράλληλα, χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους οι Πρόεδροι Ρωσίας και Αιγύπτου, Βλαντιμίρ Πούτιν και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αντίστοιχα, συμφώνησαν στην ανάγκη «να συνεχιστούν τα πλήγματα κατά των τρομοκρατών σε Λιβύη και Υεμένη», τονίζοντας ότι η ίδια ανάγκη «υφίσταται και στη Συρία».

Τέλος, ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Ραμντάν Λαμάμρα, μετά τη συνάντησή του στο Αλγέρι με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστολή διαδηλώσεων και αντιδράσεις για τη «Ζαμάν»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντιμέτωποι με την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής ήρθαν διαδηλωτές, που το περασμένο Σάββατο συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Ζαμάν», στην Κωνσταντινούπολη, για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την απόφαση των δικαστικών αρχών να τεθεί η εφημερίδα σε καθεστώς εποπτείας. Συγκεκριμένα, η αστυνομία επιστράτευσε δακρυγόνα, αλλά και αντλίες νερού. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη «επιχείρηση» και στα γραφεία της εφημερίδας, για να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αστική εφημερίδα της Τουρκίας, που συνδέεται με τον ισλαμιστή μεγαλοεπιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη και νυν αντιπάλου της σημερινής κυβέρνησης του ΑΚΡ και των Νταβούτογλου - Ερντογάν. Ολο το περιβάλλον και οι υποστηρικτές του Γκιουλέν (ο οποίος έχει στενές επαφές με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ) αντιμετωπίζουν εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια ευρείες διώξεις με κατηγορίες όπως η ίδρυση «τρομοκρατικών οργανώσεων» ακόμα και προσπάθειες «ανατροπής της κυβέρνησης».

Τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκε επίσης την Κυριακή συγκέντρωση γυναικών που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη σημερινή Μέρα της Γυναίκας. Πάντως, το ζήτημα του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών γίνεται και «μοχλός» έκφρασης ενδοαστικών αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ετσι μπορεί να ερμηνευτεί και το «ενδιαφέρον» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία κ.τ.λ. που διατύπωσαν την ανησυχία και τη διαφωνία τους με το νέο καθεστώς για τη «Ζαμάν» που τέθηκε σε ισχύ.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το φιλοκυβερνητικό πρωτοσέλιδο, με το οποίο κυκλοφόρησε η «Ζαμάν», μετά τη δικαστική απόφαση, εγκωμιάζοντας τη νέα, τρίτη γέφυρα που σύντομα θα λειτουργήσει συνδέοντας τις δύο όχθες του Βοσπόρου.

ΤΥΝΗΣΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές

ΤΥΝΙΔΑ.--

Καλά οργανωμένη επίθεση που εξαπολύθηκε παράλληλα σε στρατόπεδο και αστυνομικά τμήματα της τυνησιακής μεθοριακής πόλης Μπεν Γκερντάν, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, πραγματοποίησαν χτες τα χαράματα δεκάδες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» οπλισμένοι με «Καλάσνικοφ», προκαλώντας περίπου 50 νεκρούς και αυξάνοντας τις πιέσεις για αποσταθεροποίηση στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ο τυνησιακός στρατός απάντησε άμεσα στην επίθεση, σκότωσε τουλάχιστον 33 τζιχαντιστές και συνέλαβε άλλους 7. Επιπροσθέτως, άλλα 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις ίδιες συγκρούσεις, εκ των οποίων οι 6 ήταν άμαχοι και ένα 12χρονο κορίτσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι η επίθεση των τζιχαντιστών «ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για πολιτική λύση στη Λιβύη», προσθέτοντας ότι έστειλε ενισχύσεις των δυνάμεων του στρατού πέριξ της πόλης Μπεν Γκερντάν.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Χαμπίμπ Εσίντ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, και ο τελευταίος ζήτησε από το λαό να «επαγρυπνεί», μολονότι διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «ο στρατός και η αστυνομία θα νικήσουν τη βαρβαρότητα κατά μήκος των συνόρων».

Οι αμερικάνικες δυνάμεις ανεβάζουν σε 6.000 τους τζιχαντιστές στη Λιβύη, δυναμώνοντας τις προοπτικές για έναρξη της επόμενης φάσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη διαλυμένη αυτή χώρα τα τελευταία 5 χρόνια.

ΗΠΑ
Προηγούνται Τραμπ και Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου για τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο, με το δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ και την πρώην υπουργό Χίλαρι Κλίντον να προηγούνται αισθητά σε αριθμό εκλεκτόρων σε σχέση με τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους.

Μετά τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στις πολιτείες Φλόριντα, Κάνσας, Μέιν, Λουιζιάνα και Κεντάκι, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ο αντιδραστικός δισεκατομμυριούχος συγκεντρώνει πλέον 382 εκλέκτορες (από το σύνολο των 1.237 που πρέπει να μαζέψει έως το καλοκαίρι για να πάρει το χρίσμα του κόμματος) και ακολουθείται από τον Τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, που έχει εκλέξει 302 εκλέκτορες.

Οσον αφορά τους εκλέκτορες στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, μετά τις προκριματικές σε Κάνσας, Νεμπράσκα, Λουϊζιάνα προηγείται η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που έχει βγάλει ήδη 1.121 εκλέκτορες και έπεται ο μοναδικός αντίπαλός της, που αυτοπαρουσιάζεται ως «σοσιαλιστής», Μπέρνι Σάντερς, με 481.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ