ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΚΑΡΑΖ ΒΟΥΛΗΣ
Θα θυσιαστούν μνημεία;

Περίεργες μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟ

Μία οθωνικής εποχής δεξαμενή (1846), που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής είναι η "πέτρα του σκανδάλου" σχετικά με το υπό κατασκευή υπόγειο γκαράζ,από την κοινοπραξία "Κορωνίς - ΓΕΚΑΚ".

Η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνει και τις υποψίες για ύπαρξη αρχαίων και νεότερων λειψάνων και την πάγια τακτική να θυσιάζονται οι αρχαιότητες στο βωμό των δημόσιων έργων,αν και αμφιβάλουμε για το "δημόσιο" χαρακτήρα του εν λόγω έργου.Και εν ονόματι του γκαράζ της Βουλής κινδυνεύουν αρχαιότητες.

Η άριστα σωζόμενη δεξαμενή, αποκαλύφθηκε πριν την έγκριση της συνολικής μελέτης του γκαράζ από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Το λογικό είναι, όταν βέβαια δεν... παρεμβάλλονται μεθοδεύσεις, η μελέτη για το γκαράζ να εγκριθεί σε συνάρτηση με τη διατήρηση ή μη της δεξαμενής.Αλλά, πληροφορούμαστε,... τελικά παρεμβλήθηκαν μεθοδεύσεις, που προκάλεσαν μάλιστα αντιδράσεις μελών του Συμβουλίου. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, αν και επρόκειτο να συζητηθούν μαζί ως "συγκοινωνούντα" θέματα η μελέτη κατασκευής και ο χαρακτηρισμός της δεξαμενής - μνημείου, παρέπεμψε το χαρακτηρισμό στο αόριστο μέλλον.Αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί η μελέτη, αν και από αρκετούς θεωρήθηκε ελλιπής.

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ διαβεβαιώνει ότι η οθωνική δεξαμενή "θα" συζητηθεί. Οποίος παραλογισμός (!), αφού δύο τινά μπορεί να συμβούν: Η η εταιρία να ξεκινήσει (με εγκεκριμένη μελέτη) τις εκσκαφές, οπότε το Συμβούλιο θα βρεθεί προ τετελεσμένης καταστροφής,ή ο χαρακτηρισμός θα συζητηθεί από το Συμβούλιο, αλλά υπό την, εκ του πονηρού, "απειλητική" σκιά του κόστους τροποποίησης της μελέτης και της ρήτρας για την καθυστέρηση, που θα επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο.Ετσι ή αλλιώς, σίγουρα ωφελημένη θα είναι η εταιρία.

Δ. Μ.

Οι συνέπειες του Μάαστριχτ στον πολιτισμό

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο ΥΠΠΟ και συζήτηση με τους εργαζόμενους

Περιοδεία, στα πλαίσια του δεκαήμερου που οργανώνει το ΚΚΕ για τις επιπτώσεις από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ,πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Πολιτισμού κλιμάκιο του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρο Παπαθανασίου.

Το κλιμάκιο, επικεντρώνοντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην απαίτηση να γίνει δημοψήφισμα για τη συνθήκη, τους ενημέρωσε και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους για τις δυσμενέστατες επιπτώσεις της συνθήκης όχι μόνο στα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και στον ίδιο τον πολιτισμό.

Της συζήτησης με τους εργαζόμενους προηγήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Μπάσδρα,με τον οποίο θίχτηκαν τα προβλήματα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", καθώς και με το γενικό διευθυντή του ΥΠΠΟ, κ. Βασιλόπουλο, με τον οποίο συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα ανανέωσης των συμβάσεων των ωρομίσθιων και η γενικότερη απαγορευτική πολιτική των προσλήψεων, ακόμα και σε νευραλγικούς τομείς, όπως λ. χ. η αρχαιολογική μας κληρονομιά.Ο Σταύρος Παπαθανασίου τόνισε ότι "η τακτική της μη ανανέωσης των συμβάσεων των ωρομίσθιων δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ομηρίας".

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους εργαζόμενους σημειώθηκε ότι "η συνθήκη επιβάλλει λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και περισσότερα προνόμια για την πλουτοκρατία. Μόνο ο αγώνας των εργαζόμενων μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική".

Οσο για τις επιπτώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ στον πολιτισμό, επισημάνθηκε ότι "χρόνο με το χρόνο όλο και πιο καθοριστικό ρόλο παίζουν μια χούφτα επιχειρηματίες, που θέλουν να καθορίσουν τον προσανατολισμό της πολιτιστικής πολιτικής.Ταυτόχρονα το ΥΠΠΟ δρα με τον "αυτόματο πιλότο" των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες απλώς υλοποιεί αγνοώντας το χαρακτήρα τους και τις επιπτώσεις που έχουν στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της χώρας.Δρα, επίσης, ισοπεδωτικά όσον αφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία.Ουσιαστικά θέλει να εξαφανίσει κάθε ιστό που συνδέει το χτες με το σήμερα και κάθε υγιή προσπάθεια των φορέων για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.Αντίθετα, αυτό που θέλει να τονώσει, είναι τα δεκάδες δισ. στον Χ. Λαμπράκη για το Μέγαρο Μουσικής, στον Βαρδινογιάννη και σε άλλους, που έχουν αποφασίσει να τζογάρουν στο χώρο του πολιτισμού".

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Σταύρος Παπαθανασίου σημείωσε: "Ζητήσαμε από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να αντιδράσουν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού έτσι κι αλλιώς βιώνουν τις συνέπειες.Διαπιστώσαμε ότι κάθε παρέμβασή τους ήταν προωθητική της δικής μας λογικής, της λογικής του ΚΚΕ. Οι απόψεις του Κόμματος βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και δε θα αργήσει το μέτωπο ενάντια στο Μάαστριχτ να πάρει τέτοιες διαστάσεις, που η ίδια η συνθήκη θα ανατραπεί στην πράξη".

Νέοι ποιητές

Δεκαέξι νέους ποιητές, πρωτοεμφανιζόμενους, κάτω από 30 χρόνων, παρουσιάζει η "Πράξη",από την προσεχή Τρίτη και κάθε Τρίτη (8 μμ), στα πλαίσια των λογοτεχνικών εκδηλώσεών της, στο "Θέατρο οδού Κεφαλληνίας".Τους ποιητές που θα παρουσιαστούν επέλεξε 5μελής επιτροπή, ανάμεσα στους 100 περίπου που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση. Τα ποιήματα θα διαβάζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Σοφοκλής Πέππας, Μάνος Βακούσης, Αριστοτέλης Αποσκίτης και οι ποιητές. Στις 11/3 θα παρουσιαστούν οι: Χαρά Θλιβέρη, Ηλίας Μαγκλίνης, Νατάσα Πολύδωρα, Ανάργυρος Παλούκας.Διαβάζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας.

Πνευματικό μνημόσυνο

Η οικογένεια του Σπύρου Ν. Γαλαίου και η ετήσια πολιτιστική έκδοση "Επίλογος" πραγματοποιούν πνευματικό μνημόσυνο του Σ. Γαλαίου, στις 11/3(9 μμ), στο θέατρο "Αθηνών", όπου Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι 15/4) παρουσιάζεται το έργο του "Ο φωταγωγός".Θα μιλήσουν οι: Αννα Συνοδινού, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Πολιτόπουλος.Θα ακολουθήσει η παράσταση του "Φωταγωγού",από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας,σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου,σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου,μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη.Πρωταγωνιστεί η Α. Συνοδινού Παίζουν επίσης: Ηλίας Γιαννάκης, Νίκος Σκουλάς, Τέλης Ζώτος.Το έργο απεικονίζει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με τη γενική κρίση των αξιών, τα δύσκολα υπαρξιακά προβλήματα, την αντιπαράθεση των γενεών, μεταφέροντας συγχρόνως μηνύματα αισιοδοξίας.

"Πρεσβευτές του ελληνισμού"

Το θεσμό του "Πρεσβευτή του ελληνισμού" καθιέρωσε η Νομαρχία Αθηνών. Η απόφαση για την καθιέρωση του θεσμού πάρθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και ως μέρα απονομής του καθορίστηκε η 6η του Μάρτη, μέρα θανάτου της Μελίνας Μερκούρη.Πρόκειται για "τίτλο τιμής", που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες, Ελληνες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που με τη δράση τους έχουν προβάλει, χωρίς οικονομικά οφέλη, τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η 20μελής επιτροπή επιλογής, με πρόεδρο τον νομάρχη Αθηνών, απαρτίζεται από εκπροσώπους των πνευματικών και εκπαιδευτικών Ανώτατων Ιδρυμάτων, που εδρεύουν στην Αθήνα, των Επιμελητηρίων Γραμμάτων και Τεχνών και των Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Ο τίτλος τιμής θα απονεμηθεί για πρώτη φορά, στις 6/3/1998 και οι προτάσεις για υποψηφιότητες θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31/12/1997.

Γκαίτε και Αραμπάλ

Ο "Φάουστ" του Γκαίτε,το τραγικότερο φιλοσοφικό - υπαρξιακό ποίημα του νεότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ανεβαίνει την ερχόμενη Τρίτη από το "Θέατρο του Νότου",στον "Εξώστη" του Θεάτρου "Αμόρε".Η παράσταση, που δίνεται με τη μορφή έργου σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια δύο θεατρικών περιόδων(1996 - 1997 και 1997 - 1998), ανεβαίνει σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά,σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη,σκηνικά - κοστούμια Θεώνης Χρ. Βαχλιώτη,μουσική Δημήτρη Ιατρόπουλου.Η πάλη του πνεύματος με την ύλη, του νέου με το παλιό, της αθανασίας με το θάνατο, ζωντανεύει μέσα από το ανέβασμα του μέρους εκείνου του έργου, που τιτλοφορείται "Η τραγωδία της Μαργαρίτας".Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ναταλία Δραγούμη, Αννα Μάσχα, Θέμις Πάνου, Ακις Βλούτης.

  • "Ο Αρχιτέκτονας και ο Αυτοκράτορας της Ασσυρίας" του Αραμπάλ παρουσιάζεται, στο "Φούρνο",από το θίασο "Πιρόγα".Τόπος δράσης, ένα ερημικό νησί όπου έχει φτιάξει την καλύβα του ο Αρχιτέκτονας και εμφανίζεται ο Αυτοκράτορας, μοναδικός επιζών αεροπορικού δυστυχήματος. Ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ο Αυτοκράτορας αναποδογυρίζει τη ζωή μέσα από τις μεταμφιέσεις. Μάσκες, κοστούμια, όπλα, ρόλοι οδηγούν στην αποκάλυψη, τιμωρία και εξιλέωση. Μετάφραση Γιώργου Πρωτόπαπα,σκηνοθεσία Αργύρη Παυλίδη,σκηνικά - κοστούμια Παντελή Δημητρίου,μουσική επιμέλεια Μαρτίν Κριθαρά.Παίζουν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Αννέτα Παπαθανασίου.
Καταδίκη του σκοταδισμού

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) με ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την "αντίθεσή της σε κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας", καταδικάζει την "αποτρόπαιη εγκληματική ενέργεια του εμπρησμού" στις 5/3 στο βιβλιοπωλείο του μέλους της, Μάριου Βερέττα. Πρόκειται, υπογραμμίζει η ΕΕΛ, για "ενέργεια που στρέφεται, εκτός των άλλων, κι ενάντια στη διακίνηση του βιβλίου και, συνεκδοχικά, ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης".

Την επίθεση κατά του βιβλιοπωλείου καταδικάζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου,που αναφέρει: "Αυτό το όχι πρωτόγνωρο γεγονός θυμίζει άλλες εποχές και πρέπει να καταγγελθεί και να χτυπηθεί στη γένεσή του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταδικάσουν την επίθεση. Καλούμε, επίσης, την πολιτεία και τους πολίτες να περιφρουρήσουν την έκφραση ιδεών και τα δημοκρατικά δικαιώματα".

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ψυχικού "Γκ. και Ν. Μπενετάτου" (Δρόση και Δροσίνη, πλ. Σολωμού), σήμερα, με ελεύθερη είσοδο και με την ευκαιρία της αυριανής Μέρας της Γυναίκας, ο καραγκιοζοπαίκτης Αθως Δανέλλης (ιδρυτής των "Καραγκιοζοπαικτών χωρίς σύνορα ΑΕ") θα παρουσιάσει το έργο "Γαμπρός απ' το παράθυρο".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ