ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα σε άνιση κοινωνία

Ανακοίνωση για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Σε ανακοίνωσή του, για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, σημειώνει:

«Η πάλη για την ισοτιμία είναι πάλη ενάντια στην πλουτοκρατία!

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απευθύνεται σε όλες τις νέες γυναίκες, τις νέες εργαζόμενες, τις μαθήτριες και φοιτήτριες, τις νέες μετανάστριες και τις καλεί να ενταχθούν μαζικά, αποφασιστικά στην πάλη ενάντια σ' εκείνους, οι οποίοι αναπαράγουν και ωφελούνται από τις διακρίσεις που υπάρχουν σε βάρος τους. Ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν.

Ισότητα των δύο φύλων δεν μπορεί να υπάρξει σε μια κοινωνία που συντηρεί και συντηρείται από την ανισότητα, από την εκμετάλλευση.

Η πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια, η πολιτική που εφαρμόζουν και προωθούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα των γυναικών. Είναι πολιτική που βαθαίνει τη γυναικεία ανισοτιμία. Είναι η πολιτική που οδηγεί στην ανεργία μία στις τέσσερις νέες, που καλλιεργεί την ασυδοσία της εργοδοσίας, που περιφρουρεί τους νόμους της "ανταγωνιστικότητας" και αφήνει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν νέες ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση, να απολύουν έγκυες ή μητέρες επειδή είναι ασύμφορες για τον πλουτισμό τους! Είναι η πολιτική που μετατρέπει τη μητρότητα σε εμπόρευμα και ουσιαστικά αρνείται στα νέα ζευγάρια τη χαρά της απόκτησης ενός παιδιού, την ώρα που οι ρυθμοί αύξησης των κερδών των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας ξεπερνούν ακόμα και το 1.000%!

Η ΚΝΕ καλεί όλες τις νέες, ειδικά τις νέες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν τις δυνάμεις που με την πολιτική τους υπονομεύουν το μέλλον συνολικά της νεολαίας. Να απορρίψουν και να αγωνιστούν ενάντια στο "συγκερασμό των επαγγελματικών και των οικογενειακών υποχρεώσεων" που προωθούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Ενα "συγκερασμό" που πάει χέρι - χέρι με την επέκταση της "ελαστικής" απασχόλησης, με την πλήρη παράδοση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας στους ιδιώτες. Που πάει χέρι - χέρι με την "ισότητα" που προπαγανδίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μια "ισότητα" που πετάει στα σκουπίδια όλες τις ιδιαίτερες ανάγκες της νέας γυναίκας, μια "ισότητα" που σημαίνει φόρτωμα όλων των βαρών στην οικογένεια και εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών προς τα κάτω.

Η ΚΝΕ καλεί τις νέες να ενισχύσουν τους φορείς του μαζικού κινήματος και να δράσουν μέσα από αυτούς, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, να συγκρουστούν με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Να παλέψουν για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του παλεύει για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας. Από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε την ταξική φύση του "γυναικείου ζητήματος", δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν οι γυναίκες να κατακτήσουν ισότητα σε μια κοινωνία που βασίζεται στην ανισότητα.

Ο αγώνας για την κατάκτηση της ισοτιμίας των δύο φύλων συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για το Σοσιαλισμό».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεσηκωμός για δουλειά, μητρότητα, ζωή

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Απασχόλησης

Από τη χτεσινή πικετοφορία
Από τη χτεσινή πικετοφορία
Ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μητρότητα και στη ζωή διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι γυναίκες εργαζόμενες, νέες, αλλά και νέοι, ενόψει και της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, γυναίκες εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ορια ηλικίας και συντάξεις, με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης», πορεύτηκαν προς το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου, προκειμένου να παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην υπουργό.

Εχοντας ξεκάθαρο ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πλήττουν πρώτα και κύρια τις γυναίκες, οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν δυναμική πορεία, δηλώνοντας «Αυτά τα νέα μέτρα, τα αντιασφαλιστικά, με ταξικό αγώνα θα μείνουν στα χαρτιά» και κρατώντας πικέτες που έγραφαν: «Υποκριτές! Επικαλείστε το δημογραφικό, χτυπάτε τη μητρότητα».

«151 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατριών στη Νέα Υόρκη, σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ να ξεσηκωθούμε, να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», είπε η Αγγελική Σουλτανιά, μέλος της Γραμματείας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. «Την απογοήτευσή μας, την αγανάκτηση και την οργή μας, να την κάνουμε δράση», τους κάλεσε.

Οι εργαζόμενες και οι νεολαίες φώναζαν αμείωτα έξω από το υπουργείο «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και κεφαλαιοκράτες, την ασφάλιση χτυπούν και τους εργάτες». Να σημειωθεί ότι η υπουργός απουσίαζε κι έτσι δεν παρέδωσαν το υπόμνημά τους.

Αφιερωμένη στις γυναίκες της Παλαιστίνης

Μήνυμα της ΠΣΟ για τη σημερινή επέτειο

Στις γυναίκες της Παλαιστίνης, στις μητέρες της Γάζας και στα κορίτσια της Ραμάλας, που βρίσκονται σήμερα σε νέες βάρβαρες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, αφιερώνει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Στο μήνυμά της σημειώνει ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο οι γυναίκες εργαζόμενες αποτελούν αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης, μαστίζονται από την ανεργία, αμείβονται λιγότερο από τους άντρες και παίρνουν μικρότερες συντάξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημειώνει η ΠΣΟ, 1,2 δισεκατομμύρια είναι οι γυναίκες εργαζόμενες παγκόσμια (40% του εργατικού δυναμικού).

Για την ΠΣΟ η διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες βρίσκεται στην κοινή δράση ανδρών και γυναικών ενάντια στο κοινωνικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. «Εχουμε το καθήκον να παλέψουμε σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για τα μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα, μέχρι την απελευθέρωση της εργατικής τάξης» σημειώνεται στο μήνυμα για την 8η του Μάρτη.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ένα κόκκινο γαρίφαλο...

«Θα είμαστε όλες εκεί. Και στην απεργία και στα συλλαλητήρια. Ετσι κι αλλιώς σκοπεύουν να μας τα πάρουν όλα. Θέλουν να γεράσουμε και να πεθάνουμε στη δουλειά. Μόνο ο αγώνας μάς μένει». Με αυτά τα λόγια υποδέχονταν χτες την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή ΚΚΕ Πειραιά, οι εργαζόμενες στο «Χόντος Σέντερ», στο «Νότος Γκάλερι» και σε άλλα καταστήματα του Πειραιά, όπου κλιμάκιο του Κόμματος μοίρασε κόκκινα γαρίφαλα για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Γνωρίζοντας πλέον το μέλλον που τις περιμένει, αλλά και τους αγώνες που οι ταξικές δυνάμεις έχουν δώσει, συζήτησαν με τους κομμουνιστές την ανάγκη να αντισταθούν στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, να βρεθούν στις πανεργατικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 13 και στις 19 του Μάρτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Περιοδεία στα πολυκαταστήματα της περιοχής αεροδρομίου θα πραγματοποιήσει σήμερα Σάββατο 8 Μάρτη, στις 10 το πρωί, κλιμάκιο της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Μαϊκίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων (περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις) για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που πραγματοποιούνται σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Εξόρμηση και ημερίδα από την ΟΓΕ

Σήμερα, Σάββατο, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνει μαζικές εξορμήσεις, με ειδικό υλικό που έχει τυπωθεί, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Την Τετάρτη 12 του Μάρτη διοργανώνει ημερίδα στο ξενοδοχείο «Εσπέρια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ