ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΠΟΥΣ
Αισιοδοξία για οικονομία, επίθεση στην Κούβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αισιόδοξος, παρά τις δυσοίωνες εξελίξεις στην ασθμαίνουσα οικονομία των ΗΠΑ, εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, κάνοντας λόγο για «επιβράδυνση», αλλά επ' ουδενί ότι η αμερικανική οικονομία «επαπειλείται με ύφεση».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Μπους μετά τη δημοσιοποίηση των αρνητικών στοιχείων από την αμερικανική αγορά εργασίας, όπου το Φλεβάρη έγιναν 63 χιλιάδες απολύσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων φτάνει το 4,8% του επίσημου «ενεργού» πληθυσμού, ύστερα και από τις 22 χιλιάδες απολύσεις του Γενάρη, φέτος, στους τομείς: οικοδομή, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανία και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στον κλάδο των τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά την Κούβα, ο Μπους συνέχισε τις προκλήσεις του και «επέπληξε» πολλές χώρες που δε μιλούν ξεκάθαρα ενάντιά της. Επανέλαβε τα γνωστά ψεύδη περί ανελευθερίας, ενώ δήλωσε ότι για να βελτιώσουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις τους με την Κούβα πρέπει να γίνουν «δίκαιες» εκλογές (όπως αυτές που γίνονται στις ΗΠΑ;) και να απελευθερώσει τους «πολιτικούς κρατούμενους», δηλαδή όσους αποδεδειγμένα είναι μισθοφόροι ξένης δύναμης.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Το «πολεμικό» κλίμα συνεχίζεται

Χαρακτηριστικές στιγμές έντασης από τη Σύνοδο του Γκρουπ του Ρίο όπου οι πρόεδροι Εκουαδόρ(αριστερά) και Κολομβίας «αντάλλαξαν τα ξίφη» τους

Associated Press

Χαρακτηριστικές στιγμές έντασης από τη Σύνοδο του Γκρουπ του Ρίο όπου οι πρόεδροι Εκουαδόρ(αριστερά) και Κολομβίας «αντάλλαξαν τα ξίφη» τους
ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λατινική Αμερική, εξαιτίας της εισβολής της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ, με στόχο τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC-ΕΡ), που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Νο2 των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες και τουλάχιστον ακόμη 22 ανταρτών, επισκίασε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των χωρών της Ομάδας του Ρίο, που άνοιξε τις πύλες της χτες στο Σάντο Ντομίνγκο.

«Η Σύνοδος πιστεύω θα έχει θετικά αποτελέσματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες πριν την έναρξη της Συνόδου, που έχει ως κύρια θέματα την περιφερειακή συνεργασία κυρίως στον ενεργειακό τομέα και την έγκριση της εισόδου δύο ακόμη μελών, της Αϊτής και της Γουιάνας. Πρόσθεσε όμως ότι «εμείς ακολουθούμε το δρόμο της ειρήνης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά η κυβέρνηση της Κολομβίας επιζητεί τον πόλεμο». Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα τόνισε ότι είναι αίτημα του Εκουαδόρ η Ομάδα του Ρίο να «καταδικάσει σαφώς την κολομβιανή επιθετική πολιτική».

Παρών και ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, που στην ομιλία του παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε, ως θα όφειλε, τις αρχές του Εκουαδόρ, μόνο και μόνο για να «μην αποτύχει η όλη επιχείρηση», αφού «ο πρόεδρος του Εκουαδόρ δε συνεργάζεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Και για να το «τεκμηριώσει», έκανε λόγο για επιστολή που κατασχέθηκε και την είχε ο Ρέγιες όπου αναφέρεται ...ότι οι «FARC-ΕΡ έδωσαν τη βοήθεια προς τον πρόεδρο Κορέα όπως διατάχθηκε»...

Ο Κορέα τον διέκοψε και τον κατηγόρησε για «αθλιότητα» και ότι «για άλλη μία φορά ψεύδεται».

Στο μεταξύ, η Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές επαφές με την Κολομβία «σε ένδειξη αλληλεγγύης» προς το Εκουαδόρ. Τέλος, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή Κάλδας, στην Κεντρική Κολομβία, ο Μανουέλ Χεσούς Μουνιός Ορτίς, γνωστός με το αντάρτικο όνομά του Ιβάν Ρίος, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Διοίκησης των FARC, επικεφαλής του Κεντρικού Μπλοκ των ανταρτικών δυνάμεων και ένας εκ των διαπραγματευτών τόσο κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Παστράνα όσο και στις πρόσφατες για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι ενδεχόμενα στην επίθεση της 1ης Μάρτη στο Εκουαδόρ, ενδεχομένως στα θύματα να συγκαταλέγονται έως και 10 Μεξικανοί που επισκέπτονταν τους αντάρτες. Αυτό δήλωσε μια 21χρονη Μεξικανή, που επέζησε από την επιδρομή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία επ' αόριστο στο δημόσιο τομέα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται όλη η χώρα, καθώς την Παρασκευή στο Πότσνταμ κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας, δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των τοπικών αρχών και μέρους του δημόσιου τομέα και της συνδικαλιστικής ένωσης Ver.di, με την εργοδοσία να καλεί επιδιαιτησία για την εξεύρεση λύσης.

Από την πλευρά της, η Ver.di, που εκπροσωπεί 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, εμμένει στην αρχική της πρόταση που είναι αύξηση 8% στις μηνιαίες αποδοχές και απέρριψε κατά τις διαπραγματεύσεις τη νέα, υποτίθεται, βελτιωμένη πρόταση της εργοδοσίας που πρόσφερε αύξηση κατά 5% για δύο έτη, σε συνδυασμό, όμως, με την αύξηση των ωρών εργασίας τουλάχιστον σε 40 εβδομαδιαίως. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει απεργία επ' αόριστον. Η απεργία στο δημόσιο τομέα προστίθεται στον απεργιακό πυρετό των τελευταίων ημερών, που άρχισε να ανεβαίνει από την Τετάρτη, 5 Μάρτη, όταν τα συνδικάτα των δημόσιων συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα Βερολίνο, κήρυξαν δεκαήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων για όλα τα μέσα, όπως τραμ, μετρό και λεωφορεία. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων θα αποτελέσει η αορίστου χρόνου απεργία των μηχανοδηγών, τόσο στις εμπορικές, όσο και στις επιβατικές αμαξοστοιχίες, που η έναρξή της εξαγγέλθηκε για τη Δευτέρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο γερμανικό κρατίδιο της Εσσης Αντρέα Υψηλάντη ανακοίνωσε ότι δε θα επιδιώξει συνεργασία με το Κόμμα της Αριστεράς - Die Linke για τη διακυβέρνηση του κρατιδίου.

ΜΠΑΜΠΕΪΝ.-- Απεργιακό αγώνα περίπου μίας βδομάδας συμπληρώνουν χιλιάδες εργάτες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στη (νοτιοαφρικανική) Σουαζιλάνδη, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις τουλάχιστον 12% και καλύτερες συνθήκες εργασίας από την εργοδοσία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι Ταϊβανέζοι επιχειρηματίες. Χτες, η αστυνομία διέλυσε απρόκλητα με βροχή δακρυγόνων ειρηνική διαδήλωση τραυματίζοντας δεκάδες απεργούς.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εως το τέλος του μήνα θα έχει σχηματιστεί η νέα κενυατική κυβέρνηση, προέβλεψε χτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πιθανότερος νέος πρωθυπουργός, Ράιλα Οντίνγκα.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Ομάδα Αγκολέζων αυτονομιστών από την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή Καμπίντα ανέλαβε χτες την ευθύνη για την ενέδρα που υποστηρίζει πως έστησε την περασμένη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις πορτογαλικής εταιρείας, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτών και το σοβαρό τραυματισμό ενός Πορτογάλου εργαζόμενου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονία πριν την κάλπη

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι του στην πόλη Μαντραγκόν της Χώρας των Βάσκων έπεσε χτες ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος» Ησαΐας Καράσκο, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Τόσο το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα» όσο και το αντιπολιτευόμενο «Λαϊκό Κόμμα» ανακοίνωσαν αμέσως την ακύρωση των χτεσινών προεκλογικών συγκεντρώσεων, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο υποσχέθηκε τη σύλληψη όσων ευθύνονται για τη δολοφονία και την προσαγωγή τους στη Δικαιοσύνη και σημείωσε ότι «η ισπανική δημοκρατία έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τις προκλήσεις εκείνων που αντιτάσσονται στις βασικές αρχές και τις ουσιώδεις αξίες της».

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα έριξε την ευθύνη της δολοφονίας του πρώην δημοτικού συμβούλου σε μέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης της ΕΤΑ, καταδικάζοντας παράλληλα την επίθεση ως «αισχρή και άνανδρη». Ωστόσο, μέχρι αργά χτες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Παράλληλα, ο ηγέτης του «Λαϊκού Κόμματος» Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ενότητα στους Ισπανούς «για να νικήσουμε την ΕΤΑ».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ενταση για τις αμερικανικές κυρώσεις

ΜΙΝΣΚ.--

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ζήτησε χτες από τον Αμερικανό πρέσβη Κάρεν Στιούαρτ να επιστρέψει στις ΗΠΑ «για διαβουλεύσεις», ενώ ανακάλεσε και τον δικό της πρέσβη από την Ουάσιγκτον Μιχαήλ Κβοστόφ, εξαιτίας των απειλών της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει νέες κυρώσεις στην εθνική εταιρεία πετρελαϊκών προϊόντων «Belneftekhim». Οι κυρώσεις αφορούν τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στις χώρες της Βαλτικής, τη Γερμανία και την Κίνα, καθώς και τη «δέσμευση» των τραπεζικών καταθέσεων της εταιρείας στις αμερικανικές τράπεζες.

Από τη μεριά του, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «τη λύπη του για την αδικαιολόγητη ενέργεια», όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπός του, Γκόρντον Τζόντρο και πρόσθεσε ότι με αυτή την απόφαση «η Λευκορωσία απομακρύνεται περισσότερο και από την Ευρώπη και από τη διεθνή κοινότητα», ενώ επανέλαβε τα περί... καταπίεσης του λαού της Λευκορωσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συμπαρασταθούν και στο μέλλον στους Λευκορώσους πολίτες στην αναζήτησή τους για την ελευθερία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ