ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το λόγο έχει και η Δικαιοσύνη

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε με μηνυτήρια αναφορά ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, για να ερευνηθούν δόλιες ενέργειες που σχετίζονται με την επιχορήγηση του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του εφοπλιστή Περατικού, από το ελληνικό δημόσιο

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χτες το πρωί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο της ΓΣΕΕ Θ. Δεληγιαννάκη,ζητώντας να ερευνηθούν τυχόν δόλιες ενέργειες που σχετίζονται με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιχορήγηση με πολλά δισ. δραχμές των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του εφοπλιστή Περατικού.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" της 2.2.1995, που δε διαψεύστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ο βιομήχανος κ. Περατικός, ιδιοκτήτης (κύριος μέτοχος) από το 1992 των "Ναυπηγείων Ελευσίνος" εξασφαλίζει επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δραχμών από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνικές τράπεζες. Ο χορός των δισεκατομμυρίων, όπως από το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτει, παίρνει χαρακτήρα διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε περίοδο μάλιστα μακράς λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

1) Η αγορά του Ναυπηγείου Ελευσίνας το 1992 έγινε με αντίτιμο 12 δισ. δραχμές ενώ η αξία του ήταν 25 δισ. (τιμές 1992).

2) Πριν από τη μεταβίβαση τα χρέη της επιχείρησης κυρίως προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς διαγράφτηκαν σε ποσοστό 98%.

3) Ο αγοραστής δεν κατέβαλε μέχρι σήμερα καμία δόση.

4) Μείωσε τους απασχολούμενους στην επιχείρηση από 2.200 άτομα σε 1.670 παραβιάζοντας σχετικούς όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας.

5) Ενώ η επιχείρηση από το 1992 έως σήμερα έχει επιβαρυνθεί με χρέη ύψους 10,9 δισ. δραχμών η (κρατική) Εμπορική Τράπεζα του χορηγεί συνεχώς δάνεια τα οποία, ενόψει της πρακτικής που έχει ακολουθηθεί σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, δε φαίνεται ότι θα αποδοθούν.

6) Τελευταία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τού ενέκρινε επιχορήγηση 5,8 δισ. δραχμών, την ίδια περίοδο που αρνείται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση την επιχορήγηση των δημόσιων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

"Από την παράθεση των πιο πάνω περιστατικών - συνεχίζεται - προκύπτει ότι έγινε μια μετατόπιση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα (δημόσιο, κρατικές τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί) σε μια ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων η οποία εξακολουθεί να επιβαρύνει το δημόσιο τομέα - και σε τελική ανάλυση τους Ελληνες πολίτες που υπερφορολογούνται - με υπέρογκα ποσά.Οπως μάλιστα έχει γραφτεί στον Τύπο, η ίδια ομάδα συμφερόντων επιχειρεί να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα και με τα "Ελληνικά Ναυπηγεία" (Σκαραμαγκά).

Πέρα από τα πολιτικά ζητήματα και ευθύνες που αποτελούν αντικείμενο άλλων διαδικασιών, ανακύπτει το ερώτημα αν η τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στην οικονομία της χώρας είναι μόνον αποτέλεσμα πολιτικών χειρισμών ή μήπως έχουν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα με δόλιες και παράνομες ενέργειες.Την έρευνα αυτή που επιβάλλεται ενόψει και της ασφυκτικής ατμόσφαιρας σήψης και ηθικής παρακμής, μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί να ενεργήσει κάνοντας χρήση των ανακριτικών δυνατοτήτων που της παρέχει ο νόμος.

Θεωρώ ότι έχω καθήκον ως συνδικαλιστής και ως πολίτης να θέσω τα πιο πάνω στοιχεία υπόψη σας, ώστε να ενεργήσετε ό,τι επιβάλλεται". Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ έχει προτείνει σαν μάρτυρες συνδικαλιστικά στελέχη ομοσπονδιών, σωματείων και ασφαλιστικών οργανισμών.

Ο Γ. Μαυρίκος σε δήλωσή του στο "Ρ" σημείωσε: "Ζητάμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού προκλητικά διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα, που προέρχεται από την αιματηρή φορολόγηση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ενώ ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός της περιβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε βάρος των δημόσιων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε πορεία αγώνα

Τέσσερα χιλιόμετρα πορεία περπάτησαν χτες με τις μαύρες σημαίες της ανεργίας στα χέρια και το σύνθημα "ναυπηγεία κρατικά - όχι ιδιωτικά"

Πορεία τεσσάρων χιλιομέτρων, από το Ναυπηγείο ως το Παλατάκι στο Χαϊδάρι, πραγματοποίησαν χτες οι 3.000 εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά, κρατώντας στα χέρια τους τις μαύρες σημαίες της ανεργίας και φωνάζοντας το σύνθημα "ναυπηγεία κρατικά - όχι ιδιωτικά".

Η χτεσινή πορεία που αποτέλεσε την πιο μαζική αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων του Ναυπηγείου, έγινε στα πλαίσια 4ωρης στάσης εργασίας ενάντια στο ξεπούλημα του τελευταίου υπό δημόσιο έλεγχο Ναυπηγείου της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα συναποφασίζει με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση με 12 δισεκατομμύρια συνολικά, του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου Ελευσίνας, Περατικού!

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ,των Εργατικών Κέντρων Πειραιά και Ελευσίνας,των σωματείων των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ΝΑΥΣΙ,ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής,ο δήμαρχος ΧαϊδαρίουΚώστας Σπηλιώπουλος και άλλοι.

Να αντισταθεί η κυβέρνηση στην ΕΕ

"Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει το πολιτικό θάρρος να πει στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Δεν πουλάω τα ιερά και όσια του τόπου",τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Κοντάκης,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η διοίκηση του σωματείου στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, όπου κατέληξε η πορεία των απεργών. Οσον αφορά στη διυπουργική επιτροπή που συστήθηκε με την παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε: "Η σύνθεσή της την αποκαλύπτει, ότι αποκλειστικό της θέμα είναι η αποχώρηση των εργαζομένων από το Ναυπηγείο με το λιγότερο δυνατόν κόστος". Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πρωτόπαπας,ο οποίος δήλωσε: "Θέση μας είναι να παραμείνει το Ναυπηγείο στο δημόσιο έλεγχο. Αυτό μόνο μπορούμε να συζητήσουμε με οποιονδήποτε".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής στο τέλος της αγωνιστικής κινητοποίησης δήλωσε: "Οι εργαζόμενοι δείχνουν συσπείρωση και μαχητικότητα,που είναι ακριβώς τα πρώτα στοιχεία τα οποία θα στηρίξουν τις επόμενες κινητοποιήσεις για να ματαιωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου. Οι τελευταίες αποκαλύψεις σε σχέση με τον Περατικό και την επιδότησή του, αποκαλύπτουν το τεράστιο σκάνδαλο διαρκείας, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Πρέπει να αναπτυχθεί ένα πανίσχυρο μέτωπο από ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αποτραπεί η πώληση, για να ηττηθεί αυτή η πολιτική του ξεπουλήματος, της λιτότητας και του αυταρχισμού που συσσώρευσε τόσα δεινά στον τόπο.Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πρέπει να μείνει κατά 100% στο δημόσιο στα πλαίσια ενός ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικού και αμυντικού. Να επανέλθει στο δημόσιο και Ναυπηγείο Ελευσίνας και να ενταχθεί στον ενιαίο φορέα. Μπαίνει θέμα για μία κλαδική πολιτική και εκσυγχρονισμού των ναυπηγείων".

Προχωρούν απτόητοι...

Δηλώσεις Σημίτη - Ροκόφυλλου

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επανέλαβε για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ακόμη - εμμέσως πλην σαφώς - η πρόθεση της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τον εφοπλιστή Περατικό με 12 δισ. δραχμές, μετά το "πράσινο φως" που της έδωσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Κ. Σημίτης, όσο και ο Χρ. Ροκόφυλλος,σημείωσαν ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ο διαγωνισμός της 20ής Μάρτη θα προχωρήσουν κανονικά. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το έργο της αποτίμησης του ναυπηγείου το ανέλαβε όμιλος τριών εταιριών και συγκεκριμένα η Alfa Finance, η Deloitte and Touche και η Π. Μίχαλος TDZ. Το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 13 Μάρτη.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης απέναντι στην αξίωση του Περατικού για νέες κρατικές επιχορηγήσεις, τόσο ο υπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβαν ότι η Κομισιόν "απλά" έδωσε την έγκρισή της για το συγκεκριμένο αίτημα και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί Μάη με Ιούνη από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Βιομηχανίας.

Προαναγγέλθηκαν μαζικές απολύσεις!

"Ενισχυμένη δέσμη μέτρων, για τους απολυμένους", εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας

Εμμεση προαναγγελία μαζικών απολύσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,έκανε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης, δηλώνοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μεγάλο και ενισχυμένο "πακέτο" συνοδευτικών μέτρων της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, στα πλαίσια της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα εκπονείται δέσμη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που θα προκύψει με τους απολυμένους του Ναυπηγείου. Οπως φαίνεται, πρόκειται κυρίως για προγράμματα επιδότησης ανέργων ή επανακατάρτισης, αν και ο υπουργός αρνήθηκε να επεκταθεί στο θέμα. Δεν έδωσε απάντηση ούτε όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προωθεί μέτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ομως προσδιόρισε ότι το "πακέτο" μέτρων θα είναι ιδιαίτερα ευρύ, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κάνει "αίτηση για ειδική χρηματοδότηση, για όσα μας υποχρεώνει να κάνουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση".

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τα εν λόγω μέτρα οφείλονται στην... ευαισθησία που έδειξε ο πρωθυπουργός, του οποίου πρωτοβουλία είναι η σύσταση της διυπουργικής επιτροπής!

Να πλατύνει ο αγώνας

Εκδήλωση της Εργατικής Αχτίδας του ΚΚΕ

Με στόχο να πλατύνει ακόμα περισσότερο και να αγκαλιάσει όλο το λαό ο αγώνας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ,οργάνωσε χτες σύσκεψη στο γήπεδο του Αιγάλεω.

"Η θα παραμείνει το 100% του ναυπηγείου στο δημόσιο, με προοπτική τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας ή θα υπάρξουν καρνάγια". Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Θανάσης Βλόντζος,γραμματέας της Αχτίδας και κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη. Οπως είπε, "ο αγώνας είναι ενάντια στην αποβιομηχάνιση της χώρας, και αφορά όλους. Οι κομμουνιστές πριν από όλους πρέπει να είναι μποστάρηδες"!

Κατέληξε, καλώντας όλες τις κομματικές δυνάμεις μέσα από τους μαζικούς φορείς τους οποίους συμμετέχουν, να πάρουν πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα (ανακοινώσεις κλπ.), με στόχο να κορυφωθούν οι προσπάθειές τους με μια δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο που έχει οριστεί να γίνει στον Πειραιά στις 14 του Φλεβάρη.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Δ. Γόντικας και Κ. Παρασκευάς.

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ