ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία

Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, το Σάββατο

Αποψη από τη συγκέντρωση του Σαββάτου

MotionTeam

Αποψη από τη συγκέντρωση του Σαββάτου
Αγρότες και κτηνοτρόφοι και μαζί τους εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και σπουδαστές, συμμετείχαν το Σάββατο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ με το ΠΑΜΕ την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου .

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και κρατώντας πανό, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς τη ΔΕΘ, όπου λειτουργεί η κλαδική έκθεση ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν τρακτέρ, ενώ από τους αγρότες και εργαζόμενους που ακολουθούσαν ακούγονταν τα συνθήματα «Αγρότες, εργάτες, ΕΒΕ και φοιτητές - με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Οχι στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

«Η ενίσχυση της ΠΑΣΥ και η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, τόσο στο αγροτικό κίνημα όσο και στο πολιτικό επίπεδο, καθώς και η συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρχει προοπτική και ελπίδα στους αγώνες», τονίστηκε από τους ομιλητές της εκδήλωσης.

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις την ίδια ώρα που η φτώχεια και η εξαθλίωση που φέρνει η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ αγκαλιάζει όλο και περισσότερους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. «Την ώρα που κυβέρνηση, τραπεζίτες και μεγαλέμποροι μετέτρεψαν τη ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ σε φόρουμ μεγαλοεπιχειρηματιών, εμείς οικοδομούμε το μέτωπο με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία, τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο Βασίλης Ρέβας στο χαιρετισμό του από μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Φλεβάρη. Σημείωσε ότι το ξεκλήρισμα της αγροτιάς σημαίνει ότι ο λαός θα καταναλώνει ακόμη πιο ακριβά κι όχι ασφαλή είδη διατροφής, σημαίνει πολλαπλασιασμό της ανεργίας, μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Επίσης, μιλώντας ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να κάνουν πέρα τις συμβιβασμένες ηγεσίες (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ), που παίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των αντιαγροτικών πολιτικών και να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο διαμαρτυρίας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης. «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες, με όποιες μορφές είναι πρόσφορες σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Με μπλόκα, με ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, με καταλήψεις, με συσκέψεις και κινητοποιήσεις κατά περιοχή για να αναδειχτούν τα προβλήματα και να μάθει ο λαός για τα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η Νέα Αγροτική Πολιτική της ΕΕ», είπε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Οταν οι διαδηλωτές λίγο αργότερα φτάνοντας στη ΔΕΘ πέρασαν μέσα στο χώρο που διεξάγονταν η κλαδική έκθεση, ο Βαγγέλης Μπούτας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους δήλωσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται πιο δυναμικά, να σπεύσουμε να ενημερώσουμε τους αγρότες για τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται, αγώνας για ριζική αλλαγή».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Κώστας Αβραμόπουλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.7

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα επιβίωσης
  • Με τα ΜΑΤ επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΑΣΥ

Δυνάμεις των ΜΑΤ εμποδίζουν τους αγρότες στο Σιδηρόκαστρο

Motion Team

Δυνάμεις των ΜΑΤ εμποδίζουν τους αγρότες στο Σιδηρόκαστρο
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αντιστεκόμενοι στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης και αντιπαλεύοντας τη φτώχεια και το ξεκλήρισμά τους. Χτες, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συγκεντρώσεις στην Βόρεια Ελλάδα, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, στο Αντίγωνο Φλώρινας και αλλού.

Η κυβέρνηση, με βάση τις πρωθυπουργικές εντολές και με πρόσχημα να μη στηθούν αγροτικά μπλόκα, προσπαθεί να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις. Με αστυνομοκρατία, αυταρχισμό και τρομοκρατικές συλλήψεις επιχείρησε να απαντήσει στα αιτήματα των αγροτών των Σερρών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν στο δρόμο Σερρών - Προμαχώνα εμπόδισαν χτες το πρωί κομβόι με τρακτέρ να προχωρήσουν προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι αγρότες κατάφεραν σε πολλά σημεία να «σπάσουν» τα αστυνομικά μπλόκα για να ακολουθήσουν νέες επιχειρήσεις καταστολής από τα ΜΑΤ που υπήρχαν σε σημεία πλησίον του τελωνείου. Η αστυνομία μετά από εντολή εισαγγελέως προχώρησε σε συλλήψεις έξι αγροτών, οι οποίοι είχαν καταφέρει ακολουθώντας παρακαμπτήριους ορεινούς δρόμους να φθάσουν στο τελωνείο. Μέχρι αργά το βράδυ οι συλληφθέντες κρατούνταν σε αστυνομικά οχήματα πλησίον του τελωνείου, ενώ διάβημα στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των αγροτών. Αργά το βράδυ κλιμάκιο της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη επισκέφθηκε τους αγρότες στα μπλόκα και τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές του νομού ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Οι αγρότες των Σερρών ήταν αγανακτισμένοι για την αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε στο νομό τους και δήλωναν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Παρέμεναν με τα τρακτέρ τους, τα οποία ενισχύονταν μέχρι αργά το βράδυ στο δρόμο προς τον Προμαχώνα, περίπου 15 χλμ από το σταθμό. Επίσης ένα δεύτερο αγροτικό μπλόκο υπήρχε λίγα μόνο χιλιόμετρα μακρυά από το συνοριακό σταθμό.

Επίσης πληροφορίες ανέφεραν ότι συνελήφθησαν δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου που επιχείρησε να περάσει το αστυνομικό οδόφραγμα των ΜΑΤ, αλλά λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην αστυνομική δύναμη στο Νομό Σερρών συμμετέχουν διμοιρίες των ΜΑΤ από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και τις Σέρρες, αλλά ακόμη και από την Ημαθία.

Η ΠΑΣΥ

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας βρίσκονται εδώ και μέρες σε αγωνιστικό αναβρασμό. Τα προβλήματά τους με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ από την κυβέρνηση συνέχεια διογκώνονται και τους φέρνουν πιο κοντά στην εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής τους.

Ο δικός τους μονόδρομος, ο δρόμος της αγωνιστικής αντίδρασης στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές έχει αγκαλιάσει τους αγροτο-κτηνοτρόφους από τον Εβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τα Νησιά.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της εφαρμόζει για μια ακόμη φορά τη γνωστή τακτική του "καρότου και του μαστίγιου". Από τη μια προσπάθησε και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με τις "περιοδείες-φιέστες χειροκροτητών" ανά τη χώρα παρουσιάζοντας το νέο αντιαγροτικό της οπλοστάσιο (Νόμος "αντιασφάλισης" με τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ με περικοπές του προϋπολογισμού της για τη Γεωργία από το 2014-2020 κλπ) .

Και από την άλλη, αρχικά από τον ίδιο τον υπουργό κ. Σκανδαλίδη, χαρακτήρισε τις δίκαιες αγροτικές κινητοποιήσεις "άκαιρες , άδικες και αψυχολόγητες" και έρχεται με τις σημερινές συλλήψεις τρομοκράτησης των αγροτών των Σερρών να δείξει και τον πραγματικό στόχο για τσάκισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, που θέλησαν να διαδηλώσουν τη φτώχεια τους. Ούτε και αυτό είναι επιτρεπτό από την κυβέρνηση του μνημονίου και της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ)!

Η κυβέρνηση, με τις τρομοκρατικές συλλήψεις των εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών των Σερρών, καταφεύγει για μια ακόμη φορά στον αυταρχισμό.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης να σταθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες, που αντιπαλεύουν τη φτώχεια και το ξεκλήρισμά τους. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπόρευση κατά της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

Να αφεθούν όλοι οι αγρότες ελεύθεροι άμεσα, χωρίς καμιά κατηγορία ή δίωξη!

Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δε θα περάσει!».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΘΕΝΤΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Στην Αθήνα στις 03-02-2011 και με την με αριθ. 9761 Ε' έκθεσή μου επίδοσης εγώ ο Δικαστικός Επιμελητής του Πρωτοδικείου Αθήνας Δημήτρης Φρ. Χρυσός, Σόλωνος 128, Αθήνα, τηλ. 210-3210114, κατόπιν γραπτής παραγγελίας της κ. Ευτυχίας Κωστουλάκου ως πληρεξούσιας δικηγόρου των 1) Αυγής Τζιφοπούλου του Γεωργίου, 2) Ουρανίας Τζιφοπούλου του Στεργίου, 3) Σταματίας Τζιφοπούλου του Στεργίου, 4) Ισμήνης χας Στεργίου Τζιφοπούλου, 5) Κων/νου Σιόρμπα του Ιωάννη, κατοίκων Αθηνών, 6) Γεωργίας θυγ. Ιωάννη Σιόρμπα συζ. Βασιλ. Πληθάρα, 7) Ουρανίας θυγ. Ιωάννη Σιόρμπα συζ. Κων/νου Καλογιάννη, κατοίκων Λάρισας και 8) Ευανθίας συζ. Αθαν. Παπαναστασίου το γένος Λαζάρου Χαλκίδη, κατοίκου Θεσ/νίκης, επέδωσα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας για την Κωνσταντίνα σύζυγο Τέρι Βακάλη, το γένος Ιωάννη και Παναγιώτας Λεοντσίνη, κάτοικο ΗΠΑ 1203 Dusky Thru SH Trail Austin T.X. 78746 και ήδη αγνώστου διαμονής, ακριβές αντίγραφο των από 17-09-2010 Πρακτικών Συνεδρίασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, Διαδικασία Απαλλοτριώσεων (για να συζητηθεί η από 08-01-2010 Αίτηση των πρώτων κατά της δεύτερης, κοινοποιούμενης προς τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής και προς τους λοιπούς σε αυτήν αναφερομένους με γεν. αριθμό κατάθεσης: 4823/2010 και αριθμό κατάθ. Δικογράφου: 45/13-01-2010) η συζήτηση της οποίας ανεβλήθη, σύμφωνα με τα ως άνω Πρακτικά για τις (06-05-2011) ενώπιον του ιδίου ως άνω Δικαστηρίου, Διαδικασία Απαλλοτριώσεων. Συνεπέδωσα επίσης και ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της προαναφερόμενης αίτησης, με την οποία οι ως άνω αιτούντες ζητούν να καθορισθεί προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης των προσκυρωτέων και ρυμοτομουμένων εδαφικών εκτάσεων που περιγράφονται στο ιστορικό της αίτησης και στην υπ' αριθ. 13/07 πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας της Δ/σης Πολεοδομίας Τομέα Βόρειας Αθήνας στο ποσό των 1.5000 ευρώ ανά τ.μ., να αναγνωριστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης που θα καθορισθεί κατά το ποσοστό που αιτείται έκαστος και να καταδικαστεί η καθής στην δικαστική τους δαπάνη και αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου τους. Η δημοσίευση γίνεται για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενης να παραστεί στην μετ' αναβολή δικάσιμο για τη συζήτηση της ως άνω αίτησης.

Αθήνα 03-02-2011

Ο Δικαστικός Επιμελητής

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στην Τρίπολη με τρακτέρ και φορτηγά!

Μαζικά και μαχητικά απάντησαν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στην κυβερνητική κοροϊδία των αγροτικών «καλαθιών»

Τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα αντέταξαν στα «αγροτικά καλάθια» της κυβέρνησης οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, πραγματοποιώντας χτες μια μαζική - μαχητική κινητοποίηση στην Τρίπολη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πήγε χτες στην Τρίπολη, για να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σκετσάκι με το λεγόμενο «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η πραγματικότητα λέει πως τα αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Απέναντι στην πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ και έδωσαν ηχηρό αγωνιστικό «παρών». Στη χτεσινή κινητοποίησή τους είχαν και την έμπρακτη συμπαράσταση όσων πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική. Στο κέντρο της Τρίπολης μαζί με τα πολλά τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, βρέθηκαν χτες και πολλά φορτηγά ΔΧ, δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση στον αγώνα.

Στη μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, βασικός ομιλητής ήταν ο Δ. Κολοβός, μέλος της Γραμματείας Αρκαδίας της ΠΑΣΥ, ο οποίος τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως η τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο έλεγχος υγείας της ΚΑΠ και η επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013 - 2020 προωθούν μια γεωργία ανταγωνιστική και επιχειρηματική που εξασφαλίζει το μέλλον των μεγαλοαγροτών και επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρών ακόμα και των μεσαίων αγροτών. Αυτήν την πολιτική πρεσβεύουν ο κύριος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κύριος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τα αγροτικά καλάθια... είπε χαρακτηριστικά. Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο Ν. Αγγέλου μέλος της Γραμματείας Αργολίδας της ΠΑΣΥ, η Φ. Στρέμπα μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αρκαδίας και εκ μέρους των φορτηγατζήδων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Πενέσης.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η συνεδρίαση για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου. Εκεί παρέδωσαν το ψήφισμά τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φώναξαν συνθήματα και άδειασαν στο οδόστρωμα λάδι και γάλα, ενώ επίσης πέταξαν και πορτοκάλια. Δηλαδή, τα βασικά προϊόντα της περιοχής, που εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής έχουν πέσει στο «καλάθι» των εξευτελιστικών τιμών. Οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποίηση υπέρ των μεγαλοαγροτών!

Με αιτήματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, οργάνωσαν κινητοποίηση, βγάζοντας, χτες το μεσημέρι, τρακτέρ στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Γυρτώνης, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Επειδή, όμως, ο αριθμός των τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν δεν είναι αρκετός, δεν προχώρησαν σε μετακίνησή τους στον σταθμό διοδίων του Μακρυχωρίου και στο άνοιγμα των «μπαρών», όπως είχαν ανακοινώσει ότι προτίθενται να κάνουν, αλλά παρέταξαν τα αγροτικά μηχανήματα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να τον κλείνουν.

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν (π.χ. να ολοκληρωθεί το Μητρώο Αγροτών που χωρίζει τους αγρότες σε «κατά κύριο επάγγεγλμα, ή μη», να δημιουργηθεί Μητρώο Εμπόρων, να ανοίξουν «αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα», να γίνει «διάλογος» για τη νέα ΚΑΠ κ.ά. ) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και περάσματος της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Στο «διεκδικητικό» τους πλαίσιο δεν περιλαμβάνονται διεκδικήσεις που στρέφονται κατά της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής αγροτικής ανάπτυξης - π.χ., κατώτερες, εγγυημένες τιμές για όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, κατάργηση όλων των περιορισμών στην αγροτική παραγωγή, κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» κ.ά. - ούτε και αυτές που σχετίζονται με την ανάγκη άμεσης αντίδρασης του αγροτικού κόσμου στην επίθεση κυβέρνησης - τρόικας, (π.χ. πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, απαγόρευση, με νόμο, κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων, κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους κ.ά.).

Αλλά και τα αιτήματα που φαίνονται να είναι ίδια μ' αυτά που προβάλλει η ΠΑΣΥ (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στο βαμβάκι κι άλλα προϊόντα, ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων), επί της ουσίας διαφέρουν, καθώς είναι «σκόρπια» και ασύνδετα και δεν τίθενται σε αντιπαράθεση με την αντιαγροτική πολιτική και την καπιταλιστική αγροτική ανάπτυξη.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, η κινητοποίηση που οργανώνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, λειτουργεί για τον αποπροσανατολισμό και για την υπονόμευση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατά των κινητοποιήσεων

Κατά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μορφών πάλης που επιλέγουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στρέφεται η ηγεσία της ΝΔ.

Χτες το γραφείο Τύπου της ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση για να δηλώσει ότι «διαφωνούμε με τα μπλόκα στους δρόμους».

Η ΝΔ μπροστά στις αγωνιστικές διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων δείχνει το αντιαγροτικό πρόσωπό της. Η ΝΔ στην πράξη στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ, της ΚΑΠ και του μνημονίου. Στηρίζει, επίσης, την κυβερνητική πρακτική αστυνομική βίας, παρεμπόδισης των αγροτικών κινητοποιήσεων και διώξεων των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων. Και αποτελεί προκλητική κοροϊδία να καταγγέλλει η ΝΔ: «απουσία ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής και η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο...».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην περάσει η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις συλλήψεις αγροτών στις Σέρρες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση, με τις τρομοκρατικές συλλήψεις εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών στις Σέρρες, καταφεύγει στον αυταρχισμό, προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς που φουντώνουν. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν πρέπει να περάσει, να αφεθούν όλοι αμέσως ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία ή δίωξη.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να σταθούν δίπλα στους αγρότες που αντιπαλεύουν τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα στο οποίο τους οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο αυταρχισμός πρέπει να προσκρούσει σε κοινό μέτωπο εργατών, αυτοαπασχολουμένων, φτωχής αγροτιάς. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπόρευση των λαϊκών δυνάμεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Διαμαρτυρήθηκαν για την αντιαγροτική πολιτική

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας πραγματοποίησαν το Σάββατο το πρωί μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πέλλας. Στο Πνευματικό Κέντρο ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης. Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό και φώναζαν συνθήματα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα έδωσαν στον υπουργό λίστα με τα προβλήματά τους, ανάμεσά τους ο καινούριος νόμος για τον ΕΛΓΑ και το χαράτσι που περιμένει τους αγρότες, η αύξηση του κόστους παραγωγής και άλλα σημαντικά ζητήματα που αποφασίζονται σε βάρος των αγροτών. Κατόπιν οι συγκεντρωμένοι επιβιβάστηκαν στα αγροτικά τους αυτοκίνητα και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ