ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Μαζικά λουκέτα και απολύσεις

Επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα διάλυσης για επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Σε απόλυτη συγχορδία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει τώρα να «ανακαλύψει» τις καθυστερήσεις» στην εφαρμογή της λεγόμενης «ενιαίας αρχής πληρωμών μόνο και μόνο προκειμένου να διαμορφώσουν κλίμα και να περάσουν στο «ψητό», δηλαδή σε μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις εκατοντάδων επιχειρήσεων και φορέων και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με αυτό το στόχο αλλά και ενόψει καθιέρωσης του «ενιαίου μισθολογίου», που θα σηματοδοτήσει και παραπέρα μειώσεις αποδοχών, εμφανίζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην «ενιαία αρχή», μέχρι σήμερα, έχει ενταχθεί το 34% -περίπου 263.700 εργαζόμενοι στο Δημόσιο-, ποσοστά που είναι πίσω από τα χρονοδιαγράμματα και τις νόρμες που συναποφάσισαν με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Τα τελικά στοιχεία που θα ταξινομήσουν σε ενιαίο «κωδικό» είναι εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου, από το β' εξάμηνο του 2011 ή και ακόμη νωρίτερα, να δρομολογήσουν και εφαρμόσουν τα πρόσθετα μέτρα, για τους «ποσοτικούς» στόχους που αφορούν στην επιπλέον καρατόμηση δαπανών.

Χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο τριήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση, μία πρώτη συζήτηση έγινε για τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, τα οποία αναλογούν περίπου στο 5% του ΑΕΠ ή τα 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου, η αναλυτική παρουσίαση των νέων μέτρων θα πρέπει να γίνει ως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη

Η αντιλαϊκή συγχορδία αρχίζει να ξετυλίγει νέα σενάρια ως προς τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των εμφανιζόμενων «ελλειμμάτων», για τα οποία φαίνεται να «καταλήγουν» μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τώρα βάζουν στο στόχαστρο,τα οικονομικά στοιχεία και τους ισολογισμούς για τους λεγόμενους ΟΤΑ, τις πρώην ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση και τις κυβερνητικές διαρροές:

  • Ο στόχος τους για μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» ανεβαίνει σε αναλογία 1 προς 8, στην οποία επίσης υπάγονται και όλοι όσοι μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, δηλαδή όσοι θα τους «περισσέψουν» μετά και τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις που ετοιμάζουν. Από το συγκεκριμένο μέτρο περιμένουν να «εξοικονομούν» επιπλέον 600 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Προχωρούν στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου διάλυσης για πρώην ΔΕΚΟ το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2011.
Αλλοι φταίνε...

Η επισήμανση, από την πλευρά της τρόικας, τριών εκκρεμοτήτων στη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, είχε ως αποτέλεσμα ενδοκυβερνητικά «καρφώματα». Στο ζήτημα του νομοσχεδίου για την ίδρυση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων, που έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, επισημάνθηκε στα στελέχη της τρόικας - σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου - ότι η καθυστέρηση της προώθησής του οφείλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ εκκρεμεί και η συνεισφορά του υπουργείου Μεταφορών. Η δεύτερη εκκρεμότητα είχε να κάνει με τις ρυθμίσεις για το Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο, τις «επενδύσεις μιας στάσης» και τις προμήθειες, όπου υπήρξε η δέσμευση προς την τρόικα, ότι προς τα τέλη του Μάρτη θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο. Σχετικά με την ενιαία αρχή για δημόσιες συμβάσεις, επισημάνθηκε ότι έχει ήδη κατατεθεί. Η τρόικα έδωσε, παρ' όλα αυτά, προθεσμία μέχρι τον Απρίλη για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων.

Στα υπόλοιπα θέματα που έλεγξε η τρόικα, το αρμόδιο υπουργείο παρουσίασε με «περηφάνια» τις επιδόσεις του, αφήνοντάς την ικανοποιημένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Επαναλήφθηκε η δέσμευση για απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο 36% μέσα στο 2011, από το 18% που βρίσκεται σήμερα. Ο αριθμός των μεγάλων έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 11, αντί των 10 προβλεπομένων. Στις 15 του Μάρτη αναμένεται η ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου με προϋπολογισμό 2,15 δισ. ευρώ για το 2011, από τα οποία 650 εκατ. ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και 1,5 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές. Επίσης, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για τις εξαγωγές. Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό, με τις ενστάσεις της τρόικας να έχουν ικανοποιηθεί. Εγινε επίσης ενημέρωση για τις συμφωνίες... μείωσης των τιμών και ειπώθηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Βροχή τα χαράτσια στους ΕΒΕ

Με μαζικά χαράτσια απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες επιχειρεί η κυβέρνηση να αναπληρώσει τις εξοργιστικές φοροελαφρύνεις, που με το άλλο χέρι έδωσε στα μονοπώλια και τις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων δεν υπέβαλαν την κατάπτυστη ρύθμιση της «περαίωσης», όσων, δηλαδή, δεν προσήλθαν «οικειοθελώς» να πληρώσουν και τα συμπληρωματικά χαράτσια που αξιώνει το μαύρο μέτωπο - κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Η «ειδική ομάδα» θα αναλάβει να καθορίσει τα κριτήρια επιλογής των «δειγματοληπτικών ελέγχων», με βάση τον κλάδο δραστηριότητας, την «επικινδυνότητα» - «παραβατικότητα», την «εν γένει φορολογική εικόνα» κ.ά.

Είναι απόλυτα φανερό ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν στην «περαίωση εκκρεμών υποθέσεων», στην οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν προβλέψει αντίστοιχη ρύθμιση για τον προσδιορισμό του προς απόδοση ΦΠΑ, με βάση όχι την κατάσταση για τον κάθε ξεχωριστό επαγγελματία, αλλά με τους «στατιστικούς δείκτες», όπως «εμφανίζονται» συνολικά για τον κλάδο δραστηριότητας ή σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Νέα απόσυρση αυτοκινήτων

Στη στήριξη των εισαγωγέων και εμπόρων αυτοκινήτων, αποβλέπει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης οχημάτων ηλικίας άνω των 12 ετών.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς εξέφρασε την άποψη ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση θα υπογραφεί την τρέχουσα βδομάδα και θα τεθεί σε ισχύ σε 10 μέρες από τη δημοσίευσή της. Αναφερόμενος στην εφαρμογή του νόμου, υποστήριξε ότι θα περιλαμβάνει τη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας κάθε πολίτης θα μπορεί να αποσύρει το παλιό αυτοκίνητό του. Ειδικότερα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πάει στις πιστοποιημένες εταιρείες απόσυρσης, στο υπουργείο Συγκοινωνιών, στις ΔΟΥ και μετά στο Τελωνείο... Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν το πιστοποιητικό, με βάση το οποίο θα μειώνεται το τέλος ταξινόμησης για αγορά καινούριου αυτοκινήτου.

Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης θα είναι κλιμακωτή και ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΧ
Προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε αιφνιδιαστικά χτες το πρωί ομάδα ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης μαζί με τα οχήματά τους, επιδιώκοντας συνάντηση με τον υπουργό Δ. Ρέππα για να ζητήσουν την αναστολή εφαρμογής του νόμου για την «απελευθέρωση» των εμπορευματικών μεταφορών, κάτι που απέκλειαν κύκλοι του υπουργείου.

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, προειδοποίησαν ωστόσο ότι αν δεν γίνουν σύντομα δεκτοί από τον υπουργό, δε θα αργήσουν να ξεκινήσουν και απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Τετάρτη η ετήσια Γενική Συνέλευση

Την ετήσια Γενική Συνέλευσή της θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αύριο Τετάρτη, 9 το Φλεβάρη. Η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί μεταξύ 5-5.30 το απόγευμα και οι εργασίες θα γίνουν στην αίθουσα του Συνδέσμου Υδραυλικών Αθήνας (Σαλαμινίας 9).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε9
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Στο επόμενο διάστημα αρχίζουν να «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την αποστολή των φορολογικών εντύπων Ε9, όπου αποτυπώνονται τυχόν μεταβολές της ακίνητης περιουσίας, κατά το 2010.

Για πρώτη φορά φέτος, η ημερομηνία κατάθεσης του Ε9 υποβάλλεται ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες της φορολογικής δήλωσης (έντυπα Ε1). Ετσι οι προθεσμίες για το Ε9 και όλες τις κατηγορίες (μισθωτοί - συνταξιούχοι, επαγγελματίες κ.ά.) αρχίζουν να τρέχουν από την ερχόμενη Τρίτη 15 Φλεβάρη και ανάλογα με το καταληκτικό ψηφίο ΑΦΜ, μέχρι και την 1η Μάρτη.

Τα έντυπα Ε9 υποβάλλονται σε περίπτωση αλλαγών στην ακίνητη περιουσία που έγινε μέχρι το τέλος του 2010, καθώς και της οικογενειακής κατάστασης. Επίσης από όσους πρόκειται να υποβάλουν δήλωση εισοδήματος για πρώτη φορά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ