Η Σαβίνα Λίτση, ο Τάκης Βαρελάς και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στο πάνελ της εκδήλωσης |
Στην εκδήλωση μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, η ιστορικός Τέχνης και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ Σαβίνα Λίτση, η Αννα Βασάλου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, και ο δημιουργός Τάκης Βαρελάς.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Τάκης Βαρελάς δώρισε έργα του στο ΚΚ Βελγίου, σε Ελληνες εργάτες βιομηχανίας και χαλυβουργούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι ίδιες οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία της σημερινής εκδήλωσης, «ανοίγοντας τη συζήτηση για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Διότι, από τα εγκλήματα σε βάρος των μεταναστών - Ιταλών, Ελλήνων, Τούρκων - στις στοές του Βελγίου πριν 70 χρόνια, στα φραουλοχώραφα Μανωλάδας και της Φότζια, στα φασονατζίδικα, μέχρι τις εκατόμβες νεκρών ξεριζωμένων και κατατρεγμένων στα χερσαία και θαλάσσια "ευρωπαϊκά σύνορα" ο στόχος του κεφαλαίου είναι ο ίδιος: Αλλοτε το άνοιγμα κι άλλοτε το κλείσιμο της στρόφιγγας, ανάλογα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας του κεφαλαίου για φθηνό, ευάλωτο εργατικό δυναμικό σε κάθε φάση του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου».
Ο Urbano Ciacci, ανθρακωρύχος που εργαζόταν στο Bois du Casier όταν έγινε το ατύχημα, ξενάγησε τους επισκέπτες στο ορυχείο |
Η Α. Βασάλου αναφέρθηκε στο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στη Marcinelle, που αποτέλεσε και την «έμπνευση» για την Farindola και στοίχισε τη ζωή σε 262 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 136 Ιταλοί, 95 Βέλγοι, 6 Ελληνες.
Ο Τ. Βαρελάς δήλωσε πως «βαθιά πίστη μου είναι πως η αστική τάξη στην ιστορία της δεν έχει επιδείξει ούτε μια σταγόνα ανθρωπιά. Το έργο του καθενός καπιταλιστή αρχίζει από το γράμμα "κ" και τελειώνει στο γράμμα "ς", που σημαίνει "κέρδος" με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή τη λέξη και αυτά τα γράμματα ταξιδεύουν οι διεθνείς οργανισμοί τους, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και δυστυχώς έχουν αποδέκτες τις αστικές τους κυβερνήσεις, που τα υλοποιούν κατά γράμμα!
Στο έργο μου, τη μισή δουλειά την έχει κάνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα έργα τους. Η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι πόλεμοί τους, η βία τους! Τι μου απόμεινε; Να στρέψω τους προβολείς και επάνω τους, να υψώσω την τάξη των δημιουργών!».
Σε συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Bois du Cazier, το ανθρακωρυχείο στην πόλη Marcinelle του Βελγίου, όπου έγινε το «εργατικό ατύχημα» - εργοδοτικό έγκλημα με τους 262 νεκρούς ανθρακωρύχους το 1956. Τους επισκέπτες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, εργαζόμενους από την Ελλάδα και το Βέλγιο καλωσόρισε ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Την ξενάγηση έκανε ο Urbano Ciacci, τελευταίος εν ζωή ανθρακωρύχος, ο οποίος εργαζόταν στο ανθρακωρυχείο όταν έγινε το δυστύχημα. Αναφέρθηκε στο ότι τη δεκαετία του '80 υπήρχαν σχέδια κατεδάφισης του χώρου και ανέγερσης σούπερ μάρκετ, αλλά «μια γροθιά οι ανθρακωρύχοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανέτρεψαν τα σχέδια αυτά για να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη.
Η Ελλη Αλεξίου στη σκηνή από το Θέατρο «Στοά»
Το κείμενο αυτό δώρισε πρόσφατα στο ΚΚΕ, μαζί με κασέτες από συνομιλίες τους, η Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος - συγγραφέας.
Οι ελπίδες, οι αγωνίες, τα καρδιοχτύπια της μοναδικής Ελλης Αλεξίου, περιμένοντας τον επαναπατρισμό της απ' το Βουκουρέστι, θα μεταφερθούν στη θεατρική σκηνή, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θανάση Παπαγεωργίου. Είναι μια χρονογραφία με όλα τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που έζησε.
Η ίδια η Ελλη Αλεξίου έλεγε ότι η αγάπη έχει πάντα έναν προορισμό, γι' αυτό όσο πιο πολύ αγαπάς τόσο πιο πολύ θέλεις να δώσεις. Το ΚΚΕ ανταποδίδοντας την αγάπη της, με σεβασμό στο έργο της, θα το αναδείξει μέσα από την τέχνη.
Στη χτεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου.
Στην επιστολή σημειώνεται:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών - Μουσείο Διονυσίου Σολωμού, προκειμένου να τιμήσει τον σημαντικότατο εκπρόσωπο της νεοελληνικής λογοτεχνίας αποφάσισε ομόφωνα (σε συνεδρίαση στις 18 Οκτώβρη 2022) να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων (μεταξύ αυτών, συνέδριο και έκθεση), προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω στο ευρύ κοινό η πολύπλευρη προσωπικότητα του ευρυμαθούς και χαρισματικού Κερκυραίου λόγιου, πρωτοπόρου ανθρωπιστή και εισηγητή κοινωνικών αξιών, πηγή έμπνευσης και διαμορφωτή συνειδήσεων, μέσω του γραπτού λόγου.
Με την παρούσα επιθυμούμε να σας προτείνουμε να εισηγηθείτε και να κηρυχθεί το έτος 2023 ΕΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ».
Με «άξονα» το άγαλμα που λέγεται «Το βοσκόπουλο με το κουταβάκι», γνωστό και ως «Προσφυγάκι», που βρίσκεται στην αίθουσα 29 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ξετυλίγεται στα παιδιά μια συναρπαστική ιστορία... Ταξιδεύουν σε εποχές μακρινές και φτάνουν στο λιμάνι της Σμύρνης, πριν 100 χρόνια. Προσπαθώντας να γλιτώσουν από την καταστροφή, οι άνθρωποι επιβιβάζονταν στα καράβια κουβαλώντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν... Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης ένα αγαλματάκι, η Κυρά Λένη, μια Σμυρνιά νοικοκυρά, ένα εικόνισμα και μία συνταγή της γιαγιάς της και ο Κυρ Ιορδάνης, ένας Σμυρνιός νταής, τον τζουρά του.
Το παρελθόν συναντά το παρόν και η ιστορία μας προχωρά μέσα στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τρεις επισκέπτες βρίσκονται μπροστά στο «Προσφυγάκι» και ανακαλύπτουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν μαζί στο ίδιο καράβι που τους πήρε από τη Σμύρνη που καιγόταν. Θυμούνται και μιλάνε για τους πρόσφυγες πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες, που μετά τον ξεριζωμό μόχθησαν και πρόκοψαν στις νέες τους πατρίδες και πλούτισαν την Ελλάδα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη μουσική, τα τραγούδια, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
Παίζουν οι: Θόδωρος Ιγνατιάδης, Μαρία Βλάχου, Μέμος Ρούσσος, Ανδρομάχη Μακρίδου, Εφη Σισμανίδου, Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου, Δημήτρης Νάστος.
Οι ΤΟ Εμπορίου -Υπηρεσιών και Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στις 8.30 μ.μ., στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών), σε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό Rock με τους Kollektiva. Προσκλήσεις διακινούνται από τις αντίστοιχες ΚΟ. Για κρατήσεις προσκλήσεων στο τηλέφωνο 6936.553.832.