ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Η αγωνιστική στάση είναι η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με νεοσύλλεκτους που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση

Η εκπαίδευση της τελευταίας ΕΣΣΟ γι' αυτήν τη χρονιά ολοκληρώθηκε. Ο «Ριζοσπάστης» συναντήθηκε με νεοσύλλεκτους που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στη μονάδα τους και συζήτησε μαζί τους τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ένας νέος στρατεύσιμος.

Ο Κώστας από το ΚΕΠΒ Θήβας είπε: «Τα έξοδα ξεκινούν από πριν μπεις μέσα. Είναι γύρω στο 80άρι αυτά που πρέπει να πληρώσεις για να έχεις μέσα, από ξυριστικά μέχρι αλλαξιές. Κάναμε πλάκα με κάποιους άλλους ότι θα 'ταν αστείο αν πήγαινες μόνο με τα ρούχα που φοράς και τους έλεγες ντύστε με».

Πρόβλημα αποτελεί και η μετακίνηση προς τα κέντρα υποδοχής, τόσο στις μονάδες του Εβρου όσο και σ' εκείνες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο Παύλος από το 219 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Διδυμότειχο μας είπε ότι για να φτάσει από την Αθήνα εκεί, έκανε συνολικά 18 ώρες, με μία αλλαγή για το τρένο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να πηγαίνουν με λεωφορείο, ακόμη και με αεροπλάνο, και να επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά.

Ο Γιώργος από τον 16ο Λόχο Διαβιβάσεων στο Διδυμότειχο μας είπε ότι το φύλλο πορείας δικαιολογεί μόνο το τρένο που κάνει 12 ώρες για να πάει, τον «Μουτζούρη», όπως τον λέγανε μεταξύ τους, το οποίο έφτανε την προηγουμένη από τη μέρα που έπρεπε να παρουσιαστούν οι νεοσύλλεκτοι, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν ξενοδοχεία για διανυκτέρευση.

Ο Κώστας από τη Σάμο είπε ότι στο νησί «υπήρχε πρόβλημα με τις συγκοινωνίες. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάθε μέρα καράβι, έπρεπε να πας 2 μέρες πριν παρουσιαστείς και να μείνεις σε ξενοδοχείο ή να πας με αεροπλάνο. Λόγω αυτής της κατάστασης αρκετοί φαντάροι, που κάνουν εκεί τη θητεία τους, χάνουν μέρες από τις άδειές τους, αναγκάζονται να μένουν στο στρατόπεδο και κάνουν και υπηρεσίες, παρά το ότι είναι αδειούχοι». «Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε και μετά την ορκωμοσία», συνέχισε. «Αποκλειστήκαμε στο νησί, λόγω του μη απόπλου, οι νεοσύλλεκτοι και οι οικογένειές μας».

Επιδεινώνονται τα προβλήματα το χειμώνα

Από τη συζήτηση με τους νεοσύλλεκτους φαντάρους φαίνεται ότι τα κέντρα υποδοχής δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τον όγκο των νέων που στέλνονται σε αυτά. Παράλληλα, τα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά τώρα το χειμώνα, επιδεινώνονται και καθιστούν τις συνθήκες επιβίωσης αρκετά δύσκολες.

Ο Χρήστος από το 285 Μηχανοκίνητο Πεζικό στη Λήμνο μάς είπε ότι σε ένα στρατόπεδο με 100 άτομα, από τις 4 τουαλέτες που υπήρχαν, λειτουργούσαν 3, κι αυτές εκ περιτροπής, υπήρχε ένας θάλαμος που λόγω της έντονης βροχής έμπαζε νερά, «πλημμύρισε κι ήταν σαν λίμνη», ενώ πρόβλημα υπήρχε και με το νερό που δεν ήταν πόσιμο και δεν υπήρχε ούτε βυτίο, ενώ ο Αντρέας από το ΔΑΝ Αγ. Ευστρατίου στη Λήμνο ότι «οι μερίδες του φαγητού ήταν για γέλια, δεν έφταναν ούτε για δείγμα. Πόσιμο νερό δεν υπήρχε. Είχαμε χρυσοπληρώσει το ΚΨΜ. Στο 285 ΣΥΠΟ οι θάλαμοι έσταζαν νερά και οι φαντάροι ξυπνούσαν βρεγμένοι. Είχαμε αρρωστήσει οι μισοί». «Για όλα τα προβλήματα που υπήρχαν βγήκαμε στην αναφορά», σημείωσαν, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να λυθούν, έστω με προσωρινές λύσεις.

Ο Παύλος (Υγειονομικό) μας είπε ότι στα μαγειρεία «επικρατούσε ένα χάος. Η μονάδα ήταν κι εντός του νοσοκομείου κι αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Αν περνούσε το Υγειονομικό για επιθεώρηση θα έβλεπε ποντικοκούραδα και τον "Τζίμμυ" - έτσι τον λέμε - τον βάτραχο με όλη του την οικογένεια να κάνουν βόλτα εκεί που ετοιμάζαμε τα φαγητά μας».

Ο Βασίλης από τη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» μας είπε ότι «μέσα στο χώρο δεν υπάρχει ουσιαστικά ΚΨΜ, ήταν κάποιες φορές ένας ναύτης που έδινε μόνο νερό. Πηγαίναμε σε ένα ιδιωτικό κυλικείο, για να παίρνουμε καφέ. Κάποια μέρα ήρθε ένας σμηναγός να μας κάνει διάλεξη για την ασφάλεια των χώρων. Κάποιοι ναύτες είπαμε "Ποια ασφάλεια; Εδώ μας πέφτουν τα κρεβάτια στο κεφάλι". Ο σμηναγός πάγωσε και μας είπε ότι θα επιληφθεί ο ίδιος για να λυθεί το θέμα τουλάχιστον στην επόμενη ΕΣΣΟ».

Απάντηση η διεκδίκηση

Ο Κωνσταντίνος από το 564 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στο Λαγό Διδυμότειχου μας είπε ότι «με το που φτάσαμε, δεν είχε ζεστό νερό καθόλου, είχε χαλάσει το boiler. Τις ζεστές μέρες στον Εβρο είχε 2 βαθμούς και τις κρύες -4. Ζητήσαμε από τον διοικητή πολλές φορές να λύσει το πρόβλημα. Μας απάντησε ότι κοστίζει 1.500 ευρώ, αν έκανε 150 θα τα έβαζε ο ίδιος από την τσέπη του και ότι περίμεναν την έγκριση από το υπουργείο. Η λύση που βρήκαμε είναι να πηγαίνουμε σε μία άλλη μονάδα για μπάνιο, αλλά το να περπατάς στους μείον βαθμούς και βρεγμένος δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Υπήρχαν παιδιά που στις εξόδους πηγαίνανε σε ξενοδοχείο. Πλήρωναν 10 άτομα ένα δίκλινο για να μπορέσουν να κάνουν ένα μπάνιο. Κάποια μέρα μαζεύτηκα με κάποιους φαντάρους και τους λέω: "Δεν πάει άλλο. Θα το βγάλουμε στον «Ριζοσπάστη»". Το ίδιο βράδυ ο διοικητής μάς ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το κονδύλι από το υπουργείο και θα το εγκαθιστούσαν λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία».

Ο Κώστας από το ΚΕΠΒ Θήβας μας είπε ότι στο στρατόπεδο κόπηκε για δύο μέρες το νερό και όταν βγήκε παραπονούμενος του είπαν ότι έσπασαν οι σωληνώσεις και να κάνουν υπομονή μέχρι να φτιαχτούν. «Συζήτησα με τους άλλους φαντάρους γι' αυτό, ότι δεν γίνεται να υπάρχει ανοχή γι' αυτό. Προετοιμαστήκαμε να βγούμε 27 άτομα στην αναφορά την επόμενη μέρα. Το θέμα φαίνεται διαδόθηκε, και το νερό ήρθε».

Το μήνυμα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και οι απόστρατοι

Με μαζική παρουσία και ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετείχαμε φέτος οι απόστρατοι στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πολλοί απόστρατοι πρώτη φορά μαζί μας, για να καταθέσουν λίγα λουλούδια στο χώρο - σύμβολο του αγώνα ενάντια στη χούντα. Συγκίνηση που πήγαζε όχι μόνο από την ανάγκη να δηλώσουν ότι ΕΔ και ΣΑ δεν πρέπει να στρέφονται κατά του λαού, αλλά και από την πεποίθηση ότι ο αγώνας των φοιτητών και των εργατών στο Πολυτεχνείο έχει διαχρονικά αδικαίωτα μηνύματα, για τα οποία αξίζει να μάχονται και σήμερα οι νέοι.

Σήμερα το τρίπτυχο «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» εκφράζει για μας τους απόστρατους, όπως και για όλο τον αγωνιζόμενο λαό μας, την αντίθεση στη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών πολιτικών της φτώχειας, της ανεργίας, της διάλυσης του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιμάχεται τη συνεχή υποβάθμιση της δωρεάν δημόσιας Παιδείας και τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης και των πανεπιστημίων. Δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο λαϊκό κίνημα, που πέρα από τα γκλομπς και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει με τις νέες υδροφόρες αύρες, τους λεγόμενους «Αίαντες» και τα drones, όπως και με το γενικό φακέλωμα των επιβατών των αεροπορικών συγκοινωνιών με εφαρμογή των Οδηγιών της ΕΕ, που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες.

Επίσης, στο σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» επικεντρώνεται σήμερα η βούλησή μας να διαμαρτυρηθούμε για την όλο βαθύτερη και επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την παραχώρηση όλων των υποδομών της για τις πολεμικές τους εξορμήσεις ενάντια στους λαούς της περιοχής. Να αντιδράσουμε στη συνεχιζόμενη λειτουργία, αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και στην παρουσία του ΝΑΤΟικού στόλου στο Αιγαίο και στη συμμετοχή των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε αποστολές ενάντια σε γείτονες λαούς με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτε.

Η αξία των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου γίνεται σήμερα περισσότερο κατανοητή από τους απόστρατους. Αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η επιχειρούμενη διαστρέβλωσή τους από πολλές πλευρές έχει σκοπό τον αποπροσανατολισμό του λαού μας από τον πραγματικό λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα. Γίνεται φανερό ότι το ετήσιο ραντεβού ΜΑΤ και κουκουλοφόρων εξυπηρετεί την αλλοίωση των στόχων του και την αναβάθμιση της καταστολής. Τους ίδιους στόχους, όπως και τον εξωραϊσμό της δικτατορίας, εξυπηρετούν και οι νοσταλγοί της, χρυσαυγίτες και φασίστες, που χύνουν το δηλητήριό τους στις ενώσεις των αποστράτων και ζητούν να ξεχάσουμε ότι η χούντα ήταν ένα φασιστικό καθεστώς που οδήγησε στην καταστροφή και διχοτόμηση της Κύπρου. Ακόμη πιο ύπουλα, την αλλοίωση των στόχων του και τη μετατροπή του σε μουσειακή επέτειο επιχειρούν αστικά κόμματα και ΜΜΕ που απαιτούν προσαρμογή στη νέα εποχή του «διαβολικά καλού Τραμπ» και στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ και να αγνοήσουμε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στήριξαν τη χούντα.

Καθήκον των αποστράτων αλλά και των συναδέλφων μας στις ΕΔ και τα ΣΑ είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο των πραγματικών μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, επιμένοντας στον αγώνα για τη διασφάλιση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων, απομονώνοντας τους υμνητές της χούντας και τους φασίστες στο χώρο μας, καταδικάζοντας την καταστολή σε βάρος του λαϊκού κινήματος και διατρανώνοντας την αντίθεσή μας στην εμπλοκή της πατρίδας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

Σημαντικό είναι οι νεοσύλλεκτοι να δίνουν απάντηση και σε στελέχη και άλλους που προσπαθούν να χύσουν το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριό τους μέσα στα στρατόπεδα.

Ο Γιάννης από τη Σάμο, που το κέντρο του μπορούσε να φιλοξενήσει 60, αλλά φιλοξενούσε 143 φαντάρους, με αποτέλεσμα μια τραγική κατάσταση, μας περιγράφει το εξής περιστατικό: «Κάποια στιγμή μάλιστα πέρασε ένας λοχίας από ένα θάλαμο και είπε: "Τι κατάσταση είναι αυτή εδώ; Σαν να μένουν λαθρομετανάστες". 7 από τους φαντάρους εκείνου του θαλάμου πήγαν στον διοικητή και του ανέφεραν το περιστατικό. Ο λοχίας αναγκάστηκε τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη».

Ο Λουκάς από τη Μυτιλήνη μάς είπε: «Η μονάδα μου ήταν κοντά στη Μόρια. Μια μέρα ένας φαντάρος μάς είπε με ξενοφοβικό ύφος ότι αν μας πάνε εκεί να μην ακουμπήσουμε κανέναν, "γιατί έχουν αρρώστιες" και ότι πρέπει να φύγουν. Εγώ του απάντησα ότι αυτά που λέει είναι ρατσιστικά και θα έπρεπε να ντρέπεται, ενώ δεν λέει κουβέντα που αυτούς τους ανθρώπους τούς έχουν να ζούνε σαν τα ζώα. Αυτός θορυβήθηκε κι έλεγε ότι "δεν το εννοούσα έτσι", ότι δεν είναι εθνικιστής κι άλλα τέτοια. Με τους άλλους φαντάρους τον απομονώσαμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ