ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Αναγκαίο να σπάσει η «σιγή ιχθύος» για το ρόλο του ΝΑΤΟ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον ναύτη Στ. Παπαδάκη που κατήγγειλε τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές αποστολές

Η φρεγάτα «Ναβαρίνον», στο βάθος του πλάνου, περιπολεί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ. αρχείου)
Η φρεγάτα «Ναβαρίνον», στο βάθος του πλάνου, περιπολεί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ. αρχείου)
Κύμα αλληλεγγύης σήκωσε όλο το προηγούμενο διάστημα η υπόθεση του ναύτη Στ. Παπαδάκη, στρατεύσιμου δίοπου μηχανικού (Τ/ΜΗΧ) που ήταν στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ναβαρίνον» και ο οποίος βγήκε στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική αποστολή «Sea Guardian» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη διοίκηση να τον μεταθέτει σε άλλο πλοίο του στόλου, προφανώς για να μην είναι στα «πόδια της».

Ο «Ριζοσπάστης» συναντήθηκε με τον ναύτη, που κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, έχει σπουδάσει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου στη Σχολή Μηχανικών και είναι μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Ακολούθησε συζήτηση μαζί του για τους λόγους που τον οδήγησαν να βγει στην αναφορά.

-- Σταύρο, θα θέλαμε να μας πεις ποιο ήταν το γεγονός που σε έκανε να βγεις στην αναφορά;

-- Ο λόγος που με έκανε να βγω στην αναφορά, ήταν ότι η φρεγάτα στην οποία ήμουνα, συμμετείχε στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian», κι ενώ σε καθημερινή βάση με ένταση ακούγεται ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τάχα «σταθεροποιητή» και «εγγυητή» της ειρήνης των λαών. Θεώρησα αναγκαίο να σπάσει αυτή η σιωπή «ιχθύος» που επικρατούσε και ήθελε μόνιμους και ναύτες να ενταχθούμε κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα των ισχυρών.

Γι' αυτόν το λόγο ζήτησα ακρόαση Υπάρχου, που είναι η αντίστοιχη ενέργεια με την αναφορά στον Στρατό Ξηράς, και δήλωσα την αντίθεσή μου στη συμμετοχή της φρεγάτας στην επιχείρηση αυτή. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μου, αποσπάστηκα σε βοηθητικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα, με στόχο και σκοπό να με απομονώσουν από τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Πρέπει πάντως να τονίσω ιδιαίτερα την αλληλεγγύη που έδειξαν με την παλικαρίσια στάση τους οι στρατευμένοι, οι μαζικοί φορείς, τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

-- Η περήφανη αυτή αντιμετώπιση και όλα όσα μας ανάφερες, τι μηνύματα στέλνουν στη νεολαία για τη στάση που πρέπει να κρατάει στη ζωή;

-- Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος που στάθηκα σχετικά με το ΝΑΤΟ, είναι ο ίδιος με τη στάση που πρέπει να κρατάμε και κρατάμε στους καθημερινούς αγώνες, στις διεκδικήσεις στους χώρους δουλειάς, μαθητείας, στη γειτονιά. Ολα αυτά τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται για τα συμφέροντα των ισχυρών. Αυτές τις πολιτικές δεν πρέπει να τις αφήνουμε να περνάνε αμαχητί. Πρέπει να τις αναδεικνύουμε, να ξεσκεπάζουμε τις αιτίες και τους λόγους για τους οποίους αυτές έχουν προκύψει. Είναι απαραίτητος ο μαζικός αγώνας και η δράση μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση που εκφράστηκαν, αποδεικνύουν ότι κανένας δεν είναι μόνος του και ότι είναι αναγκαίο ο αγώνας να είναι υπόθεση όλων.

«Η κίνησή του δίνει δύναμη σε εμάς τους νεοσύλλεκτους»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αλληλεγγύη προς τον ναύτη από στρατευμένους. Πλάι στις δεκάδες σχετικές επιστολές που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα ο «Ριζοσπάστης» από στρατευμένους που καταδικάζουν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ξεχωρίζει και η παρακάτω, που μας ήρθε από νεοσύλλεκτους στο ΚΕΠΒ Θήβας:

«Φαντάροι του ΚΕΠΒ Θήβας χαιρετίζουμε την ανυποχώρητη στάση του συναδέλφου μας, διόπου Σταύρου Παπαδάκη, που είχε το σθένος να βγει στην αναφορά του πλοίου "Ναβαρίνον", όπου υπηρετεί, και να καταγγείλει τη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση "Sea Guardian". Η κίνησή του δίνει δύναμη σε εμάς τους νεοσύλλεκτους και μας θυμίζει ότι μέσα στα στρατόπεδα δεν σταματούν τα δικαιώματά μας ούτε αποκοπτόμαστε από την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να μην εμπλακεί η χώρα μας σε έναν πόλεμο μοιράσματος του κόσμου, που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και θα κάνει τους γείτονες λαούς να σφάζονται γι' αυτά. Επίσης, καταδικάζουμε τη μετάθεσή του σε βοηθητικό πλοίο, που σκοπό έχει να φιμώσει τις φωνές που ενοχλούν, για να κυλήσουν ομαλά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια μοιράσματος της Ανατολικής Μεσογείου».

Απαράδεκτη πειθαρχική δίωξη σε πυροσβέστη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Λευτέρη Παράλαιμο, πυροσβέστη, μέλος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) και του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σχετικά με τη δίωξη συνδικαλιστή πυροσβέστη καθώς και για τα προβλήματα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Ριζοσπάστης»: Τι προσπαθεί η κυβέρνηση να πετύχει μέσα από την άδικη άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος στελέχους της ΕΑΚΠ στη Στερεά Ελλάδα;

Λ. Παράλαιμος: Η οργάνωση του αγώνα των πυροσβεστών από την ΕΑΚΠ είναι η μοναδική αντίσταση στην πολιτική που μας έχει επιβάλει και η σημερινή κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης με την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης στον συνάδελφο είναι να φιμώσει τον αγωνιστικό συνδικαλισμό. Να φοβίσει τους πυροσβέστες που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Να ποινικοποιήσει τους αγώνες και να επιβάλει την τρομοκρατία στο χώρο μας, για να συνεχίσει να καταργεί τα δικαιώματά μας.

Η δίωξη είναι στημένη, οι κατηγορίες κατασκευασμένες. Διώκουν συνδικαλιστή με εφαρμογή χουντικών διαταγμάτων και αγνοούν προκλητικά τα δικαιώματά του που κατοχυρώνονται με τον νόμο 1264/1982.

Ο συνάδελφος αναφέρθηκε μέσω ανακοίνωσης της ΕΑΚΠ στα προβλήματα που αντιμετώπισαν πυροσβέστες σε δασική πυρκαγιά στην Εύβοια, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων στην πρόληψη, σε προσωπικό, εξοπλισμό, Μέσα Ατομικής Προστασίας. Στην εξαντλητική εργασία που παρείχαν και στην ελλιπή μέριμνα της υπηρεσίας για χορήγηση φαγητού και νερού.

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις αυτές έχουν διαμαρτυρηθεί συνάδελφοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Τα γνωρίζουν και τα έχουν παραδεχτεί επίσημα κυβέρνηση και φυσική ηγεσία.

Εμείς απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η άδικη πειθαρχική δίωξη κατά του συναδέλφου μας.

Δεν πτοούμαστε από απειλές και στημένες πειθαρχικές διώξεις. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη τον αγώνα, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων.

«Ριζοσπάστης»: Τι σηματοδοτεί η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2019 για το Πυροσβεστικό Σώμα, με δεδομένο ότι οι δαπάνες τα τελευταία χρόνια είναι συρρικνωμένες;

Λ.Π: Σηματοδοτεί ότι και την επόμενη χρονιά θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, εκτός από τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της φύσης του επαγγέλματος στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στις διασώσεις και τα μεγάλα προβλήματα που οφείλονται στις ελλείψεις που έχει η υπηρεσία μας. Τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα προστασίας, εξοπλισμό, που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε με επάρκεια και ασφάλεια τη δουλειά μας για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους, τις υποδομές, τον φυσικό πλούτο της χώρας. Σηματοδοτεί ότι θα παραμείνει η εργασιακή ανασφάλεια για τους πενταετείς πυροσβέστες και το φάσμα της ανεργίας για τους εποχικούς.

Θα συνεχιστεί η πολύωρη και απλήρωτη εξαντλητική εργασία ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, για μέρες μακριά από τα σπίτια μας, χωρίς την απαιτούμενη μέριμνα και υποστήριξη από την υπηρεσία μας. Θα εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η υγεία και η σωματική μας ακεραιότητα και δεν θα εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στη δουλειά μας.

Οι μισθοί μας θα μειώνονται από τις μεγάλες προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές και άλλες εισφορές που μας επιβάλλει συνεχώς η κυβέρνηση, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με αναδρομική ισχύ. Δεν θα ενταχθεί το επάγγελμά μας στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά. Θα συνεχιστεί το ξεσπίτωμα με μεταθέσεις, μετακινήσεις και νέες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι οι πυροσβέστες έχουν πικρή πείρα από την πολιτική της κυβέρνησης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διατήρησε τη γύμνια των υπηρεσιών και των υποδομών που σχετίζονται με την προστασία της ζωής του λαού από φυσικές καταστροφές. Ολοι θυμόμαστε τη Μάνδρα, το Μάτι κ.λπ. Ολες αυτές οι τεράστιες ελλείψεις σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται. Δεν είναι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης αυτό. Συνεπώς χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, η διεκδίκηση με όλους τους τρόπους. Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν μεγάλη ευθύνη οι συνάδελφοι εκλεγμένοι στις πρωτοβάθμιες ενώσεις. Η ΕΑΚΠ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα των πυροσβεστών και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να συμμετέχει και να συμβάλλει κάθε συνάδελφος που αγανακτεί και δεν συμβιβάζεται με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Αλωνίζουν οι Αμερικανοί στη χώρα μας

Πάνε κι έρχονται οι κάθε λογής τοποτηρητές των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη χώρα μας. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει περίτρανα με την πολιτική της την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, αμερικανική αντιπροσωπεία στρατιωτικών επιθεώρησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρόδο, στη συνέχεια πήγαν μέχρι την Κύπρο και επέστρεψαν στην Κρήτη για να δουν και εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ», τη στρατιωτική βάση της Σούδας. Κατόπιν πήγαν στο αεροδρόμιο του Αραξου, όπου επιθεώρησαν χώρους αποθήκευσης όπλων. Η επικίνδυνη αυτή επιθετική δραστηριότητα των ιμπεριαλιστών δεν είναι άσχετη με την κατά καιρούς αναζωπύρωση δημοσιευμάτων, σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποθηκεύσουν ξανά πυρηνικά όπλα στο αεροδρόμιο του Αραξου ή τις «έξυπνες» βόμβες που πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε να πουλήσει στο ΝΑΤΟ και θα τις προμηθευτούν 11 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για να χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμούς σε υπερπόντιες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Επίσης, την ίδια περίοδο έκανε την «περατζάδα» της η βοηθός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Σκοπός του ταξιδιού της η προετοιμασία του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Frontex, με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Καθόρισε με όλους αυτούς την ατζέντα του «Στρατηγικού Διαλόγου» για τα ζητήματα «ασφάλειας», προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ στην περιοχή, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός με το ΚΚΕ μπορεί να τους κόψει το θράσος.


Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ