ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προωθεί την ενίσχυση του στρατού με νέες τεχνολογίες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ανάγκη της προώθησης της καινοτομίας της τεχνολογίας στο στρατό και την ανάπτυξη υψηλών δεξιοτήτων στις τάξεις του στρατεύματος, τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας (ΕΠΑΤ) της Κίνας, στην επαρχία Χιουνάν, υπογραμμίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. O Σι Τζίνπινγκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για καλύτερη πολιτική κατάρτιση των στρατιωτικών και τόνισε το «μέγιστο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ιδεολογική και πολιτική δουλειά στο στράτευμα, για την επίτευξη των στόχων του, με βάση τις αρχές του ΚΚ Κίνας». Βέβαια, η ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής έχει ακριβώς οδηγό την κομματική και κρατική ηγεσία.

Σε ό,τι αφορά το ΕΠΑΤ, ιδρύθηκε το 1953 και θεωρείται ότι έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο όσον αφορά την κατάρτιση επιστημόνων της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και στην ανάπτυξη όπλων και εξοπλισμού, προηγμένης τεχνολογίας για τη χώρα. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τον Ιούνη ότι κατασκεύασε τον ταχύτερο σούπερ - υπολογιστή, στον κόσμο το Tianhe-2, ο οποίος ξεπερνά τον αμερικανικό Titan (οι ΗΠΑ, ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους σούπερ υπολογιστές που βέβαια αξιοποιούνται ποικιλόμορφα στην κατασκοπεία και τις στρατιωτικές βιομηχανίες). Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η τεχνολογία είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητα του στρατεύματος στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια στιγμή, ο Σι Τζίνπινγκ είχε χτες συναντήσεις στο Πεκίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια και τον Αντιπρόεδρο της Βραζιλίας Μάικλ Τεμέρ. Στη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Κουβανό ΥΠΕΞ έγινε αναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών και την ανάγκη ενίσχυσής τους, με στενότερες εμπορικές σχέσεις. Στη συνάντηση του Σι Τζίνπινγκ και του Βραζιλιάνου αντιπροέδρου συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - ΑΝΤΑΡΤΕΣ
Ανακοινώθηκε συμφωνία για την πολιτική εκπροσώπηση

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας στην έδρα των διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας
Ο επικεφαλής των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας στην έδρα των διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας
Την κοινή κατάληξη της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο για την πολιτική εκπροσώπηση ανακοίνωσαν προχτές οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) από την Αβάνα έδρα των διαπραγματεύσεων, που διαρκούν εδώ και ένα χρόνο.

Πρόκειται για το δεύτερο θέμα της κοινής ατζέντας που αφορά τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που βρίσκονται υπό συνεχείς διώξεις από το κράτος, το κεφάλαιο και τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς του (στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 πολιτικοί κρατούμενοι με την κατηγορία της «εξέγερσης κατά του καθεστώτος», από τις τάξεις των ανταρτών και αγωνιστικών δυνάμεων του λαϊκού κινήματος). Προηγήθηκε το πρώτο ζήτημα της ατζέντας, αυτό της αναδιανομής γης, όπου υπήρξε, όπως λένε οι δύο πλευρές, συμφωνία, με την υπογράμμιση ότι για να μπει σε εφαρμογή η όποια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εφ' όλης της ύλης.

Την κοινή ανακοίνωση ανέγνωσε ο Κουβανός διπλωμάτης Ροντόλφο Μπενίτες (η Κούβα μαζί με την Νορβηγία είναι εγγυήτριες χώρες για τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία συνοδεύουν επίσης η Βενεζουέλα και η Χιλή). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα εξασφαλιστούν στην πολιτική αντιπολίτευση και τα κοινωνικά κινήματα οι εγγυήσεις ώστε να μπορούν να δρουν. Επίσης, αναγνωρίζει το δικαίωμα πρόσβασης στα ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι η ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών και στους μηχανισμούς επιβεβαίωσης της συμφωνίας ειρήνευσης και καταλήγεται ότι θα πραγματοποιηθεί μια πανεθνική συνάντηση κομμάτων και κινημάτων για να καθοριστεί συγκεκριμένα ο τρόπος της πολιτικής εκπροσώπησης και γίνεται λόγος για πολιτική συνεννόησης, συμβίωσης και ανοχής στην αντίθετη άποψη.

Τη συμφωνία αυτή, οι αντάρτες που μάχονται πάνω από 40 χρόνια την κρατική καταστολή, την χαρακτήρισαν «σημαντικό βήμα που ανοίγει ένα δρόμο για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη». Πάντως, η μερίδα της αστικής τάξης που εκφράζει ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε καταδίκασε τη συμφωνία με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς περί «τρομοκρατικών οργανώσεων», που πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά και «είναι μη αποδεκτό να γίνονται διαπραγματεύσεις μαζί τους».

Στην κοινή ατζέντα υπάρχουν άλλα 4 σημεία διαπραγμάτευσης που προβλέπουν: Τη διαδικασία τερματισμού της ένοπλης αντιπαράθεσης (αυτό που εμφανίζεται ως εγκατάλειψη των όπλων και όχι παράδοσή τους), το ζήτημα του ναρκεμπορίου, τα δικαιώματα των θυμάτων από την πολύχρονη σύγκρουση και την επιστροφή εδαφών και περιουσιών στα 4 εκατομμύρια εκτοπισμένων λόγω της ένοπλης αντιπαράθεσης (κυρίως της δράσης των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, που δρουν για λογαριασμό των πλουτοκρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων), τη διαδικασία επιβεβαίωσης της εφαρμογής της ειρήνης όταν αυτή υπογραφεί.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΩ ΣΑΞΟΝΙΑ.-- Το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο στην ΕΕ διερευνούν εισαγγελείς στη βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Κάτω Σαξονία, ελέγχεται ότι εξέδιδε ψευδείς επιγραφές και έγγραφα. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε σε μια σειρά επεξεργασμένων προϊόντων και έτοιμων γευμάτων, που εμφανίζονταν να είναι βοδινό, θέμα που παραπέμπει στη χρήση φτηνής προέλευσης προϊόντος προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν από χτες τα σπίτια τους στην περιοχή των κεντρικών Φιλιππίνων ενόψει της έλευσης του τυφώνα «Χαϊγιάν», για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός. Ο τυφώνας αναμένεται να περάσει από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σήμερα με ταχύτητα 225χλμ/ ώρα και χαρακτηρίζεται ως ο εντονότερος για όλο το χρόνο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τον Μουλά Φαζουλάχ, ο οποίος διέταξε την επίθεση εναντίον της έφηβης μαθήτριας Μαλάλα Γιουσουφζάι, εξέλεξαν τελικά ως επικεφαλής τους οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, μετά και το θάνατο του Χακιμουλάχ Μεχσούντ, την περασμένη βδομάδα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αντίποινα αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, που είχε αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, η επίθεση αποδίδεται σε έναν άνδρα ο οποίος οργίστηκε από την έφοδο της κινεζικής αστυνομίας σε τζαμί και την καταστροφή του, σε χωριό της επαρχίας Σινζιάνγκ.

ΛΑΣΙΝΓΚ (ΜΙΣΙΓΚΑΝ - ΗΠΑ).-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν χτες τα ξημερώματα σε ένοπλο περιστατικό βίας στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Καταζητούνται ως βασικοί ύποπτοι δύο άτομα που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εγκατέλειψαν το σημείο μετά τους πυροβολισμούς με δύο διαφορετικά αυτοκίνητα.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν χτες τον Χοσέ Λουίς Σάντσες στην Τάμπα της Φλώριδας, τρίτο ανώτερο αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με εκτενές δίκτυο δωροδοκίας, μαστροπείας και πολυτελών ταξιδιών στην Ασία από πολυεθνική ναυπηγική εταιρεία με έδρα τη Μαλαισία.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο ανώτατος διοικητής της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης Μ23 που δρα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και περίπου 1.700 μέλη της παραδόθηκαν στις αρχές της Ουγκάντας, η οποία θεωρείται μία από τις γειτονικές χώρες που την υποστήριξε.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Πέντε άτομα, ηλικίας από 23 έως 29 ετών, όλοι συγγενείς μεταξύ τους έχασαν τη ζωή τους, από ασφυξία σε εγκαταλελειμμένο ορυχείο στο χωριό Μπεραγκόζντ στο Πόγραδετς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, όπου μπήκαν για να συλλέξουν απορρίμματα σιδήρου.

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Αναμενόμενη» χαρακτήρισε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς την ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας δύο Γάλλων δημοσιογράφων το περασμένο Σάββατο στο βόρειο Μάλι από την οργάνωση «Αλ Κάιντα» στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) που υποστήριξε ότι ήταν «μόλις ένα μικρό μέρος του τιμήματος που θα πληρώσει ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο λαός του για την στρατιωτική επέμβαση το Γενάρη».

ΚΕΝΥΑ
Αστυνομικές αυθαιρεσίες στο κυνήγι «τρομοκρατών»

NAΪΡΟΜΠΙ.--

Κανόνας και όχι εξαίρεση για τις αυθαιρεσίες και τις βιαιοπραγίες των κενυατικών αστυνομικών αρχών φαίνεται πως ήταν η εφιαλτική περιπέτεια που έζησε προ βδομάδων ένας 17χρονος Κενυάτης μαθητής λυκείου.

Σύμφωνα με χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ του BBC ο νεαρός Αλι Μουχσίν Αλι αρπάχθηκε κυριολεκτικά από το θρανίο από μασκοφόρους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής στις 7 Οκτώβρη σαν ύποπτος για συμμετοχή στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εμπορικού κέντρου του Ναϊρόμπι τον περασμένο Σεπτέμβρη και μεταφέρθηκε με χειροπέδες σε άγνωστο χώρο όπου βασανίστηκε, ξυλοκοπήθηκε ανελέητα για 10 μέρες ώσπου απελευθερώθηκε δίχως τελικά να του απαγγελθούν κατηγορίες...

«Οταν με άφησαν, δεν αισθάνθηκα ελεύθερος, γιατί όταν με συνέλαβαν αποκάλυψαν δημοσίως το όνομά μου, την ηλικία μου και το σχολείο μου. Επειδή στη συνέχεια δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι συνέλαβαν και ανέκριναν λάθος άνθρωπο, αποσιώπησαν την αθωότητά μου», είπε ο νεαρός.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, το ΒΒC σημειώνει πως η κενυατική αστυνομία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, προσθέτοντας πως πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις αυθαίρετες συλλήψεις και «ανακρίσεις» χιλιάδων ατόμων στην προσπάθεια των κενυατικών αρχών να δείξουν πως συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της σφαγής στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ και πάταξης της τρομοκρατικής δράσης ισλαμιστών από την οργάνωση «Αλ Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία και εξαπολύει κατά διαστήματα επιθέσεις και στην Κένυα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ