ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τιμήθηκε η 88η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης

Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις τιμής σε όλη τη Ρωσία. Στιγμιότυπο από τη Μόσχα

Associated Press

Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις τιμής σε όλη τη Ρωσία. Στιγμιότυπο από τη Μόσχα
Για πρώτη φορά φέτος στη Ρωσία η 7η Νοέμβρη δεν ήταν αργία, αφού η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη συναίνεση, αν όχι με το σχεδιασμό του Κρεμλίνου, προχώρησε στην κατάργησή της και στην καθιέρωση μιας νέας αργίας, 3 μόλις μέρες νωρίτερα, στις 4 Νοέμβρη, που καθιερώθηκε ως «μέρα της εθνικής ενότητας». Η εξέλιξη αυτή, σε αντίθεση με τους εμπνευστές της, όχι μόνο δεν οδήγησε στη μείωση του μεγέθους των γιορτασμών της Επανάστασης, που κάθε χρόνο πραγματοποιούν οι κομμουνιστές της Ρωσίας, αλλά στην αύξηση των εκδηλώσεων, της συμμετοχής, αλλά και στη σύνδεση του νοήματος της Οκτωβριανής Επανάστασης με τα καθήκοντα που θέτει σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, καθιερώνοντας τη νέα επέτειο της «εθνικής ενότητας», έδωσαν την αφορμή και επέτρεψαν σε περίπου 3 χιλιάδες νεοναζιστικά στοιχεία να παρελάσουν στις 4/11 στους δρόμους της Μόσχας, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, όπως «η Ρωσία στους Ρώσους» και «έξω οι ξένοι». Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φασιστικά στοιχεία ήρθαν αντιμέτωπα με την οργή των Μοσχοβιτών.

Οι εκδηλώσεις

Ο Οκτώβρης τιμήθηκε απ' άκρη σ' άκρη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο μισό της μέρας έγιναν καταθέσεις λουλουδιών στα μνημεία του Λένιν, ενώ μετά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και υπέρ της υπεράσπισης του Μαυσωλείου του Λένιν.

Στη Μόσχα στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 25 χιλιάδες λαού, ενώ κυρίαρχο ήταν το μπλοκ των διαδηλωτών του ΚΚΡΟ. Στη διαδήλωση στη Μόσχα έλαβε μέρος και ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος απευθύνθηκε με χαιρετισμό στους διαδηλωτές, ζητώντας να παίξουν ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση της σοβιετικής ιστορίας της χώρας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαστρέβλωσης.

Στην πόλη των τριών επαναστάσεων, στο Λένινγκραντ, χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τον Κόκκινο Οκτώβρη, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε σε συγκέντρωση δίπλα από το πλοίο της Επανάστασης, το «Αβρόρα». Εδώ πιο έντονη ήταν και η παρουσία του μπλοκ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, ενώ στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Μαζικές εκδηλώσεις έγιναν και σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, όπως και στην πρωτεύουσα Κίεβο. Οι διαδηλωτές, ξεκινώντας από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, κατέληξαν στο άγαλμα του Λένιν, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

Ανακοινώσεις των ΚΚ της Ρωσίας

Σε ανακοίνωσή του για τη μέρα της Επανάστασης, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Πολλές κατακτήσεις της σοβιετικής εποχής μπήκαν ως βάση για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Ολα αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε. Μιας κι η αγάπη προς την Πατρίδα δεν μπορεί να είναι μισή. Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στο παρελθόν της χώρας. Η κατάργηση της γιορτής της 7ης Νοέμβρη δε θα στέψει κανέναν με τις δάφνες των ηρώων. Το τεράστιο δυναμικό της σοβιετικής ιστορίας θα υπηρετήσει και την υπόθεση της αναγέννησης των λαών μας. Μόνο με στήριγμα την απογείωση της σοβιετικής εποχής μπορεί να πραγματοποιηθεί το ρωσικό πέρασμα στον 21ο αιώνα».

Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) σημειώνει την αύξηση της επίθεσης «ενάντια στον κομμουνισμό και την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος» και προσθέτει πως «σήμερα οι ρωσικές αρχές σε πολλές πόλεις προσπαθούν να απαγορεύσουν στους κομμουνιστές και στους ανθρώπους της εργασίας να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις προς τιμήν της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Απειλούν τον κόσμο με τα αστυνομικά ρόπαλα, δικαστικές διώξεις και πρόστιμα». Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, με την ανακοίνωσή του σημειώνει πως αυτές οι απειλές δεν είναι σε θέση να κλονίσουν τους κομμουνιστές, όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και καλεί τους ανθρώπους της εργασίας σε ενίσχυση της ταξικής πάλης, του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Μήνυμα Λουκασένκο για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Με καταθέσεις λουλουδιών στο μνημείο του Λένιν στο Μινσκ, εκ μέρους των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, τιμήθηκε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Λευκορωσία. Εκεί η 7η Νοέμβρη παραμένει αργία, ενώ με μήνυμά του προς λαό για τη Μέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση άλλαξε τη μοίρα της Λευκορωσίας, έδωσε μια ισχυρή ώθηση στην κοινωνική και πνευματική αναγέννηση του λαού μας. Οι Λευκορώσοι απέκτησαν το δικό τους κράτος, συγκρότησαν μια υψηλή τεχνολογικά βιομηχανία, μια σύγχρονη αγροτική οικονομία, μια πρωτοπόρο επιστήμη και πολιτισμό.

Ιδιαιτερότητες της σύγχρονης Λευκορωσίας είναι η πολιτική κι οικονομική σταθερότητα, η πολιτική συναίνεση και η φροντίδα για όλους. Η χώρα μας με σιγουριά βαδίζει στο δρόμο που διάλεξε ο λαός, στη βάση του οποίου βρίσκονται τα κληρονομημένα από τον Οκτώβρη ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».


Ι. Π.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Μετεκλογική εκτράχυνση;

ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε σύγκρουση οδεύει η πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες το κόμμα Yeni Azerbeijan (Νέο Αζερμπαϊζάν) του προέδρου Ιλχαμ Αλίεφ υποστήριζε χτες ότι κέρδισε τις 63 από τις συνολικά 125 έδρες στο Κοινοβούλιο, με τη «φιλοδυτική] αντιπολίτευση, το συνασπισμό Azadlyq (Ελευθερία) να διατείνεται ότι σημειώθηκε μαζική νοθεία και να αξιώνει επανάληψη της ψηφοφορίας έως και στο 80% των εκλογικών κέντρων. Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι θα διοργανώσει λαϊκές κινητοποιήσεις για να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος Αλίεφ έκανε επανειλημμένες δηλώσεις περί της ανάγκης οι εκλογές να είναι «αδιάβλητες» προεκλογικά, όμως οι Δυτικοί παρατηρητές της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποστήριξαν ότι η διαδικασία είναι διαβλητή, αφού η ψηφοφορία έγινε υπό καθεστώς εκφοβισμών, συλλήψεων, διώξεων και φημών περί «πραξικοπήματος» (που υποτίθεται ότι διοργάνωναν κυβερνητικοί υπουργοί σε συνεργασία με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που καθαιρέθηκαν και κρατούνται) που η αντιπολίτευση υποστήριξε πως ήταν «στημένες». Ο Γκαϊντάρ Αλίεφ κατηγορούσε συχνά αντιπάλους του για απόπειρες ανατροπής του. Στον καταγγελτικό λόγο των στελεχών της αντιπολίτευσης προστίθενται αναφορές για έτοιμες, γεμάτες κάλπες, επηρεασμό και εξαγορές ψήφων και εκδίωξη παρατηρητών από «μπράβους» της κυβέρνησης.

Ο Αλίεφ μοιάζει αποφασισμένος να καταστείλει κάθε απόπειρα της αντιπολίτευσης, η οποία εμπνεόμενη από τα «υποδείγματα» των λεγόμενων επαναστάσεων της Γεωργίας και της Ουκρανίας, και υιοθετώντας το πορτοκαλί χρώμα της τελευταίας, επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία με - ηθική, πολιτική οικονομική και οικονομική, μέσω των συνηθισμένων υπόγειων καναλιών - στήριξη της Δύσης και, ειδικά, της Ευρώπης. Ωστόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν πάνω απ' όλα τη διατήρηση του ελέγχου των πετρελαιαγωγών, των κοιτασμάτων μαύρου χρυσού, αλλά και των στρατιωτικών βάσεων στο σχετικά μικρό (8 εκατ. κάτοικοι) αλλά εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας Αζερμπαϊτζάν.

Η ρητορική του Αλίεφ περί πάταξης της διαφθοράς - μεγάλο μέρος των πετροδολαρίων της χώρας έχουν καταλήξει σε ξένες τράπεζες, καταναλωτικά είδη, πολυτελή αυτοκίνητα και πάει λέγοντας -, ευρύτερης κατανομής του πλούτου (επίσημα, το 40% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια) και ένταξης της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις που δέχεται από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Το μπλοκ της «Ελευθερίας» δεν έχει πολιτικούς «αστέρες» διαμετρήματος ανάλογου των Ουκρανών Γιουσένκο/Τιμοσένκο ή του Γεωργιανού Σαακασβίλι. Ο Αλί Κερεμλί και οι σύμμαχοί του δεν έχουν τόσο μεγάλη απήχηση όσο ισχυρίζονται, ούτε μοιάζουν να μπορούν - με δεδομένη τη βίαιη καταστολή που ο Αλίεφ έχει προαναγγείλει - να επιχειρήσουν ανατροπή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεκάδες συλλήψεις - 47 κατά πληροφορίες του Γαλλικού και του Γερμανικού Πρακτορείου - έκαναν χτες οι τουρκικές αρχές στη διάρκεια κινητοποίησης στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας από φοιτητές που διαμαρτύρονταν κατά του Συμβουλίου Ανώτερης Εκπαίδευσης (YOK) στην 24η επέτειο από την ίδρυσή του. Το YOK ελέγχει στενά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Τουρκία. Οι περίπου 300 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του Συμβουλίου και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) απαιτώντας «δημοκρατικό πανεπιστήμιο». Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τη διαδήλωση ως παράνομη - ως συνήθως - οι φοιτητές απάντησαν με πέτρες και στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ