ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΦΡΟΝΩΦ
Ψήφος - αντίβαρο στην αντιλαϊκή λαίλαπα

Στο νοσοκομείο Βέροιας και στο κονσερβοποιείο ΒΕΝΟΥΣ, περιόδευσε η Ιωάννα Σοφρόνωφ, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας του ΚΚΕ

Να κάνουν το βήμα και να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, το κόμμα που αποτελεί το σταθερό στήριγμά τους και το μοναδικό αντίβαρο στην αντιλαϊκή - αντεργατική λαίλαπα, κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Βέροιας και τους εποχιακούς εργάτες στο κονσερβοποιείο ΒΕΝΟΥΣ όπου περιόδευσε, η Ιωάννα Σοφρόνωφ, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας του ΚΚΕ.

Στο νοσοκομείο της Βέροιας μίλησε με τους εργαζόμενους στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της συντήρησης που απασχολούνται μέσω εργολάβων και βιώνουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη δουλιά χωρίς δικαιώματα, τους μισθούς πείνας. Στο κονσερβοποιείο της ΒΕΝΟΥΣ μίλησε με τους εποχιακούς εργάτες που μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για να βγουν στο ταμείο ανεργίας.

Η Ι. Σοφρόνωφ, κάλεσε τους εργαζόμενους να κρίνουν με βάση την πείρα τους. Να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές των οποίων γεννούν ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια, ανασφάλεια, εργασιακό μεσαίωνα, περιβαλλοντική υποβάθμιση, ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να αντιταχθεί με συνέπεια και συνέχεια, στα σενάρια του δικομματισμού και της διαχείρισης του πολιτικού συστήματος, που έχουν στόχο τη μείωση των κατακτήσεων των εργαζομένων και των λαϊκών εισοδημάτων, προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα δώσει φτερά και θα ενισχύσει τους αγώνες που έρχονται. Θ' ανοίξει δρόμο για μια άλλη πορεία και προοπτική του τόπου», σημείωσε.

ΠΙΕΡΙΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ από τον Κώστα Ζουράρι

Στο πλευρό των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ δίνει τη μάχη και ο πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις. Το βράδυ της Τετάρτης, περιόδευσε στην Κατερίνη, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στο Νομό Πιερίας, Κώστα Ρούτσα, Κασσιανή Παταρίδου και Παναγιώτη Σαββίδη. Μαζί μετέφεραν στο λαό της πόλης το κάλεσμα για ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές και αποφασιστική καταδίκη του δικομματισμού. Στη διάρκεια της περιοδείας ο Κώστας Ζουράρις, εξήγησε τη συστράτευσή του με το ΚΚΕ στην εκλογική μάχη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους:

«Νομίζω ότι με αποκορύφωμα αυτές τις πυρκαγιές αποκαλύφθηκαν τα όρια και τη χρεοκοπία του δικομματισμού. Είναι αναμφισβήτητο ότι τη Δευτέρα το πρωί πρέπει να έχουμε μία πολιτική κονίστρα στην οποία να υπάρχει πια συγκεκριμένη αποδυνάμωση του δικομματισμού, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την καταστροφή και νομίζω ότι ο κύριος μοχλός, ο κύριος δίαυλος για την εξύψωση του πολιτικού βίου σε αυτήν τη χώρα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί γύρω από το ΚΚΕ με την ιστορία του, την αγωνιστική του παρουσία και την αταλάντευτη πίστη σε ορισμένες αξίες, οι οποίες είναι αξίες ανθρωπιάς, δικαιοσύνης και ελευθερίας, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα σύστημα, μια καθημερινή διαχείριση της χώρας, η οποία θα οδηγήσει τουλάχιστον την κοινωνία μας σε αυτό που πάντα προσπάθησε ο ελληνικός πολιτισμός, δηλαδή την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ 2007
Ευθεία επίθεση σε Ασφάλιση και Πρόνοια

Με το νόμο Σιούφα (2084/92) η ΝΔ ανάγκασε όσες γυναίκες μπαίνουν στην παραγωγή (στον ιδιωτικό τομέα) μετά την 1/1/93 να δουλεύουν τουλάχιστον μέχρι τα 65 τους χρόνια για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Με το νόμο Ρέππα (3029/02) το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα όρια ηλικίας στα 67, μιλώντας για δήθεν «εθελοντική» παραμονή στην εργασία. Κι οι δύο εξίσωσαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών προς τα πάνω. Κατάργησαν την πενταετή διαφορά στη συνταξιοδότηση των γυναικών, που αποτελούσε κατάκτηση στο πλαίσιο των θετικών ρυθμίσεων υπέρ των γυναικών, μέσα σε μια ανισότιμη κοινωνία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεπερνούν κάθε όριο. Η ΝΔ έχει φτάσει στο σημείο να διαφημίζει ότι θα δίνει στις έγκυες ένσημα κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης και 12 μηνών μετά («θεσμοθέτηση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας» το λένε). Ομολογούν απροκάλυπτα πως η πολιτική τους δεν εξασφαλίζει σταθερή εργασία με δικαιώματα στις γυναίκες κι από πάνω λανσάρουν τον εμπαιγμό αυτό ως «μέτρο στήριξης»..!

Στον τομέα της Πρόνοιας, τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι τα εξής:

  • Τα λαϊκά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από 284,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών στο σπίτι, για τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους προκειμένου να δουλεύουν κι οι 2 γονείς (στοιχεία ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ).
  • Τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αυξάνονται ασταμάτητα. Π.χ. στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με «πράσινη» δημοτική αρχή, οι αυξήσεις κυμαίνονται φέτος από 33% μέχρι 66%. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με «γαλάζια» δημοτική αρχή, τα τροφεία φτάνουν μέχρι και 192,50 ευρώ το μήνα.

Για να «εξισορροπήσει» η γυναίκα τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ανάμεσα σ' άλλα την κατασκευή υποδομών βρεφονηπιακής φροντίδας με ΣΔΙΤ, δηλαδή ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης. 'Η, δημιουργία συνεταιρισμών γονέων. Αντίστοιχες είναι κι οι προτάσεις και της ΝΔ, που κάνει λόγο για «άτυπη οικογενειακή εργασία», «ευέλικτα» δίκτυα υπηρεσιών πρόνοιας κλπ.

Μόνο το ΚΚΕ μιλά καθαρά και σταράτα και διεκδικεί δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια και υψηλής ποιότητας Πρόνοια. Διαφωνώντας κατηγορηματικά με την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας όχι μόνο γιατί συνεπάγεται οικονομική αιμορραγία για τη λαϊκή οικογένεια. Αλλά και γιατί κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται ποτέ να νοιαστεί για την παροχή υπηρεσιών με την απαραίτητη επιστημονική και εξειδικευμένη ποιότητα. Αναζητούν, σε βάρος της ποιότητας, το μέγιστο δυνατό κέρδος. Για παράδειγμα, με ανεπαρκώς ή πρόχειρα εκπαιδευμένο ή προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό όχι μόνο δεν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια του αποτελέσματος, αλλά πληθαίνουν και οι κίνδυνοι...

Οι αγρότες έχουν βιώσει στις πλάτες τους το δικομματισμό

Στα χωριά του Δήμου Ανακτορίου περιόδευσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες που βιώνουν στις πλάτες τους χρόνια τώρα το βίαιο ξεκλήρισμα και τον οικονομικό στραγγαλισμό από την αντιαγροτική πολιτική που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν με οδηγό την ΕΕ μπορούν στις 16 Σεπτέμβρη να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση μαζί με τους εργάτες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, μετατρέποντας τη διαπιστωμένη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους σε έμπρακτη καταδίκη της πολιτικής του δικομματισμού, στηρίζοντας το ΚΚΕ».

Αυτό ήταν το μήνυμα που απεύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία Νίκος Μωραΐτης σε αγρότες των χωριών στο δήμο Ανακτορίου όπου περιόδευσε χτες το πρωί, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα που έχουν οι αγρότες και συνολικά οι κάτοικοι της υπαίθρου να υψώσουν το ανάστημά τους στην πολιτική που ερημώνει και μαραζώνει την ύπαιθρο, διεκδικώντας και προβάλλοντας παράλληλα μια άλλη μορφή ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες που θα στηρίζει το αγροτικό εισόδημα μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς και μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία.

«Καμία αναμονή είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. «Είναι αδήριτη ανάγκη και μπορεί να αποτυπωθεί και μέσα στην κάλπη η αρνητική εμπειρία από την πολιτική που έχουν εφαρμόσει οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις και στην αγροτική παραγωγή, αποδυναμώνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας το ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ