ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρεις σημαντικές εκδόσεις για την ιστορική διαδρομή του Κόμματος

Με τρεις σημαντικές εκδόσεις από τη «Σύγχρονη Εποχή» συνοδεύεται ο γιορτασμός των 90χρονων του ΚΚΕ.

Εν αρχή είναι το Λεύκωμα για τα 90χρονα, μια εξαιρετική έκδοση που περιέχει πολύ μεράκι, ώρες και ώρες αναζήτησης αδημοσίευτων φωτογραφιών και ντοκουμέντων από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Και όπως βεβαιώνουν οι συντελεστές της έκδοσης το υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν πολλαπλάσιο αυτού που συμπεριλήφθηκε καθώς τα 90 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ δεν μπορούν να χωρέσουν στις σελίδες ενός Λευκώματος, όσες και αν είναι αυτές. Μπορούν όμως αυτές οι σελίδες να δώσουν γνώση για την Ιστορία του ΚΚΕ, να διεγείρουν το ενδιαφέρον για μελέτη και βαθύτερη γνώση, δημιουργική κριτική σκέψη σχετικά με την ηρωική πορεία του, να εμπνεύσουν για νέα δημιουργία και πάνω από όλα για ένταξη στην ταξική πάλη μέσα από τις γραμμές του.

Η δεύτερη έκδοση είναι τα Προγραμματικά Κείμενα, μέσα από τις σελίδες των οποίων αναδεικνύεται όλη η ιστορική εξέλιξη της διαμόρφωσης της στρατηγικής του ΚΚΕ στα 90 χρόνια της ύπαρξής του. Τον πρόλογο, μάλιστα, της έκδοσης, υπογράφει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η τρίτη έκδοση είναι επίσης σημαντικής ιστορικής και ιδεολογικής αξίας καθώς περιέχει τα πρακτικά της 12ης Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1968, της Ολομέλειας όπου δόθηκε αποφασιστική μάχη με τον οπορτουνισμό.

Μια σύντομη παρουσίαση αυτών των εκδόσεων επιχειρούμε στο σημερινό φύλλο του «Ρ».

ΛΕΥΚΩΜΑ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ Πρωτοπόρα Θεωρία - Πρωτοπόρα Δράση

Η παρούσα έκδοση εντάσσεται σε μια σειρά εκδόσεων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕ του Κόμματος.

Πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, με τη σκληρή δουλειά των κομμουνιστών και κομμουνιστριών του εκδοτικού μας.

Είναι προϊόν σύνθεσης της εξειδικευμένης δουλειάς κομμουνιστών και κομμουνιστριών, ιδιαίτερα στον εικαστικό κλάδο, και της πολύπλευρης εργασιακής δραστηριότητας, της δημιουργικής φλόγας που συχνά διακατέχει τα στελέχη του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ειδίκευση ή και την κομματική τους χρέωση.

Δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί το Λεύκωμα: «90 χρόνια ΚΚΕ, 1918 - 2008», χωρίς το προσωπικό μεράκι κομμουνιστών και κομμουνιστριών που αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες στην αναζήτηση κάποιας αδημοσίευτης φωτογραφίας και στη διατύπωση της λεζάντας, στην αναζήτηση κάποιας σελίδας από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, στην επιλογή του ενός ή του άλλου από τα χιλιάδες ντοκουμέντα του Κόμματος, από τα ποιήματα και άλλα λογοτεχνήματα στα οποία μετουσιώθηκε σε δημιουργία η φλόγα και η έμπνευση που προκάλεσε η δράση του ΚΚΕ.

Το έργο της επιλογής του υλικού αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολο από το προβλεπόμενο, αφού το αρχειακό και οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε έχει πολλαπλάσιο όγκο σε σχέση με αυτό που συμπεριλήφθηκε (εικόνες και φωτογραφίες) σ' αυτό το Λεύκωμα.

Τα 90 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, αφοσιωμένα στην ιστορική αποστολή της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και μαζί της όλων των καταπιεσμένων από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, δεμένα με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, δεν μπορούν να χωρέσουν στις σελίδες ενός Λευκώματος, όσες και αν είναι αυτές.

Μπορούν όμως αυτές οι σελίδες να δώσουν γνώση για την Ιστορία του ΚΚΕ, να διεγείρουν το ενδιαφέρον για μελέτη και βαθύτερη γνώση, δημιουργική κριτική σκέψη σχετικά με την ηρωική πορεία του, να εμπνεύσουν για νέα δημιουργία και πάνω από όλα για ένταξη στην ταξική πάλη μέσα από τις γραμμές του.

Γι' αυτό, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια θα μας επιτρέψουν να ισχυριστούμε ότι είναι μια «νεανική» έκδοση που ιδιαίτερα απευθύνεται στους νέους και στις νέες, στα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, στους μισθωτούς των νεότερων γενιών, γενικότερα στους νεότερης ηλικίας κοινωνικά προβληματιζόμενους ανθρώπους.

Η ροή του φωτογραφικού - γεγονότων και αρχειακού - υλικού και των κειμένων δεν αποσκοπεί σε μια στατική, μνημειακή παρουσίαση. Απευθύνεται στο ταξικό αντανακλαστικό, αλλά και στην ταξική συνείδηση, στο συναίσθημα και στην κρίση κάθε άνδρα και γυναίκας που λιγότερο ή περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι η ανθρώπινη ατομικότητα είναι αδιάσπαστη από την κοινωνικότητά της.

Τα 90 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, αντικειμενικά ως τμήματος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ανεξάρτητα από τη δομή του, ρέουν στην παρούσα έκδοση μέσα από έξι διαδοχικές θεματικές ενότητες.

Τόσο οι ενότητες, όσο και οι υποενότητες διάταξης του υλικού αναδεικνύουν την κομμουνιστική ταυτότητα του ΚΚΕ στην 90χρονη πορεία του, ακόμα και τον εσωτερικό αγώνα για τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Η έκδοση των Προγραμματικών Ντοκουμέντων του ΚΚΕ αποτελεί μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Κόμματός μας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκδοτική, προς τιμή των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, το Νοέμβρη του 1918. Μέσα από τις σελίδες των Προγραμματικών Ντοκουμέντων αναδεικνύεται όλη η ιστορική εξέλιξη της διαμόρφωσης της στρατηγικής του ΚΚΕ μέσα στις διάφορες ιστορικές συνθήκες στις οποίες έδρασε, τα 90 χρόνια ύπαρξής του.

Προλογίζοντας την έκδοση, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

Η συμπλήρωση των 90 χρόνων της ηρωικής πορείας του ΚΚΕ υπογραμμίζει το καθήκον των κομμουνιστών να μελετούν με αντικειμενικό τρόπο και να βγάζουν συμπεράσματα από την Ιστορία του Κόμματός τους και την Ιστορία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η ιστορική αποτίμηση της πορείας του Κόμματος είναι καθήκον που συνδέεται αδιάρρηκτα με τον επαναστατικό χαρακτήρα του, αφού τα διδάγματα από την ιστορική διαδρομή του μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του καθώς και στον εμπλουτισμό της επαναστατικής θεωρίας, το μαρξισμό - λενινισμό.

Στη μακρά διαδρομή του Κόμματος μέχρι σήμερα γίνεται μια ορισμένη αποτίμηση της πορείας μέσα από τα συνέδρια και τις άλλες συλλογικές διαδικασίες που καθορίζει το Καταστατικό, και μάλιστα τις προσδιορίζει και σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια. Αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται αν εξεταστούν τα ντοκουμέντα όλων των συνεδρίων, όπου γίνεται και κριτικός απολογισμός και σε αρκετές περιπτώσεις σημειώνονται και αλλαγές στο πρόγραμμα ή σε προηγούμενες εκτιμήσεις, ανεξάρτητα τελικά αν κρίνονται ή μπορεί να κριθούν όλες σωστές και εύστοχες. Ωστόσο, η κριτική αποτίμηση δεν επαρκεί, καθώς ως ένα βαθμό και από τα ίδια τα πράγματα περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το ένα συνέδριο στο άλλο. Η μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος και της εξέλιξής του, όπως και γενικότερα των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, με επιστημονικό τρόπο είναι απολύτως αναγκαία, καθώς από απόσταση μπορεί κάποιος να δει τα πράγματα με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και όχι κάτω από το πρίσμα των απαιτήσεων της καθημερινότητας ή και τάσεων, αποφάσεων που οι συνέπειές τους εκτείνονται σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για το Κόμμα μας έχει μεγάλη σημασία να μελετά συνεχώς, να θέτει σε δοκιμασία πείρας τη δράση, την πείρα της ταξικής πάλης, αλλά εξίσου πολύ μεγάλη σημασία έχει η διαμόρφωση και της εκ των υστέρων πείρας.

Μια ολοκληρωμένη αντικειμενική μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ απαιτεί την εκτίμηση των επεξεργασμένων στρατηγικών θέσεων και της δράσης του σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, τις διεθνείς εξελίξεις, τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κ.ά. Η αξιολόγηση ενός πλήθους στοιχείων, με εργαλεία τον ιστορικό υλισμό και τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία για το κόμμα και την επαναστατική πολιτική (επιστημονικό κομμουνισμό) οδηγεί σε αντικειμενικά συμπεράσματα χωρίς απολυτοποιήσεις, απλουστεύσεις και υποκειμενισμούς.

Η μελέτη της ανάπτυξης της στρατηγικής του ΚΚΕ μέσα στα 90χρόνια ύπαρξης και δράσης του, έχει κεντρική σημασία στην αξιολόγηση της πορείας του και αποτελεί αντικείμενο μελέτης του Β΄ τόμου του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ (1950 -1974) που επεξεργάζεται η Κεντρική Επιτροπή. Η παρούσα έκδοση των προγραμματικών ντοκουμέντων του ΚΚΕ αποτυπώνει την εξέλιξη της στρατηγικής σκέψης του Κόμματος, δίνει συγκεκριμένο απαραίτητο υλικό για τη μελέτη της στρατηγικής του.

Η 12η ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Πρακτικά)

Η έκδοση των Πρακτικών της 12ης ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στη Βουδαπέστη πριν από 40 και πλέον χρόνια, αποτελεί ένα μόνο μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Κόμματός μας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκδοτική, προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, το Νοέμβρη του 1918.

Αναδεικνύονται, και από τις σελίδες των Πρακτικών της 12ης Ολομέλειας, οι συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασε το ΚΚΕ εκείνα τα χρόνια, καθώς και η σκληρότητα της ταξικής πάλης που συνεχίζεται στη νέα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αντεπανάσταση των χρόνων 1989-1991. Πρόκειται για συνθήκες πρωτοφανείς, άρα και πιο δύσκολες για το διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, για το ΚΚΕ.

Η παγκόσμια εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος επιβεβαιώνει ότι η ανάγκη ύπαρξης του ΚΚ προκύπτει και επιβάλλεται αντικειμενικά, ανεξάρτητα από της πολιτικές συνθήκες κάθε χώρας. Οι συνθήκες της νομιμότητας ή της παρανομίας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο αυτών ή εκείνων, των μεγαλύτερων ή μικρότερων δυσκολιών. Σε καμία περίπτωση, δεν καθορίζουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος. Την επαναστατική ιδεολογία και πολιτική, η εργατική τάξη δεν την κατακτά μόνη της, αυθόρμητα. Μόνο ένα ΚΚ, που κάνει πράξη το σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - Πρωτοπόρα δράση», είναι σε θέση να οργανώσει την πάλη της εργατικής τάξης, των δυνάμει συμμάχων της κατώτερων τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων, να μπολιάσει την τάξη με την επαναστατική ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού, με το πρόγραμμα που αντιστοιχεί στο ρόλο και στα συμφέροντά της και στην πιο συμφέρουσα πολιτική για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Προλογίζοντας την έκδοση, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει:

Η 12η ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ μπόρεσε, παρά τις αντιφάσεις της, να δει το κομματικό οργανωτικοπολιτικό πρόβλημα του ΚΚΕ και να το αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Ακριβώς εδώ βρίσκεται η ιστορική σημασία της. Η 12η Ολομέλεια άφησε παρακαταθήκη ισχυρά κομμουνιστικά αντανακλαστικά, πολύ χρήσιμα στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Θα ήταν διαφορετική η πορεία του ΚΚΕ, αν δεν είχε επέλθει η οριστική ρήξη στη 12η Ολομέλεια ή αν είχε κυριαρχήσει στο Κόμμα η αναθεωρητική ομάδα, που διαμορφώθηκε στο καθοδηγητικό όργανο του ΚΚΕ σε μία πορεία.

Η 12η Ολομέλεια ανέκοψε τη φθίνουσα οργανωτική πορεία του ΚΚΕ. Εξαιτίας της ανυπαρξίας κομματικών οργανώσεων, είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ανάδειξης νέων κομματικών στελεχών, γενικότερα πρόβλημα ανανέωσης των γραμμών του ΚΚΕ, ενώ είχαν αδυνατίσει οι δεσμοί του με την εργατική τάξη. Ταυτόχρονα, είχαν εξασθενήσει οι κομματικές αρετές, αφού οι κομμουνιστές δε ζούσαν την οργανωμένη κομματική ζωή (συλλογικότητα, κριτική και αυτοκριτική, συνειδητή πειθαρχία, αντιμετώπιση της ομαδοποίησης στο Κόμμα, της σημασίας ανάδειξης κατά κύριο λόγο εργατικών στελεχών κ.ά.).

Η ανακοπή αυτής της πορείας συνδέεται και με την ιστορική απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, λίγους μήνες μετά τη 12η Ολομέλεια (Αύγουστος 1968), να δημιουργηθεί η ΚΝΕ. Ηταν η πρώτη φορά μετά το 1943, χρονιά αυτοδιάλυσης της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), προκειμένου να δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ, που ιδρυόταν οργάνωση με τα μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να προσελκύει στην πολιτική του ΚΚΕ τη νεολαία, πρωταρχικά την εργατική, να διαπαιδαγωγεί τα πιο πρωτοποριακά τμήματα των νέων γενεών στις αρχές της ταξικής πάλης, του σοσιαλισμού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Αφιέρωμα με τίτλο «ΚΚΕ και νεολαία»

Η ΚΟΜΕΠ, στο τεύχος 5/2008, φιλοξενεί αφιέρωμα με τίτλο «ΚΚΕ και νεολαία» προς τιμήν των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ (Σεπτέμβρης του 1968).

Στα σημαντικά ζητήματα του ρόλου που καλείται να παίξει η ΚΝΕ στις σημερινές συνθήκες, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο του ΚΚΕ στη στήριξη της ΚΝΕ, τοποθετείται το άρθρο της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος με τίτλο: «Στα 40 χρόνια της ΚΝΕ». Στο άρθρο αναδεικνύεται ότι η πρωτοποριακή δράση του Κόμματος στη νεολαία και η καθοδηγητική βοήθεια στην ΚΝΕ αποκτά επείγοντα επιτακτικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι, με ευθύνη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, νέοι με ριζοσπαστική συνείδηση που δεν έχουν καμία άμεση γνώση και εμπειρία από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, να μάθουν την προσφορά του, την ανωτερότητά του σε σύγκριση με τον καπιταλισμό, αλλά και τι έφταιξε και νίκησε η αντεπανάσταση. Ενα καθήκον ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την περίοδο, που συνδέεται με το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, θα έχει ως θέμα και τα ζητήματα εκτίμησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, τον εμπλουτισμό της αντίληψης του Κόμματος για το σοσιαλισμό.

Στο άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ «Η ιδεολογικοπολιτική πάλη στη νεολαία. Για την ιδεολογική ισχυροποίηση της ΚΝΕ», αναδεικνύονται οι αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται από τα επιτελεία και τα κόμματα της κεφαλαιοκρατίας μέσα στη νέα γενιά και το κίνημά της. Δίνεται απάντηση στον αντικομμουνισμό και στην αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Ως κύριο καθήκον για την ΚΝΕ, μπαίνει η δουλειά για την απόσπαση της νεολαίας από την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Στην εξειδίκευση της δουλειάς του Κόμματος στην εργατική και εργαζόμενη νεολαία, στη θετική και αρνητική πείρα, στις δυσκολίες, αλλά και στις δυνατότητες παρέμβασης του Κόμματος σ' αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης, αναφέρεται το άρθρο «Για τη δουλειά του ΚΚΕ στην εργαζόμενη νεολαία».

Η αύξηση του ρόλου και της πολιτικής, ιδεολογικής επιρροής της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, στην πάλη για μια Παιδεία στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών αναγκών, στους στόχους δράσης της ΚΝΕ στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αναφέρεται το άρθρο «Ανύψωση της πολιτικής δράσης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα».

Στο αφιέρωμα της ΚΟΜΕΠ «ΚΚΕ και νεολαία», περιλαμβάνεται σημαντικό αρχειακό - φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και της ΚΝΕ, το ρόλο της τελευταίας στην κινητοποίηση της νεολαίας στους εργατικούς αγώνες.

Στην ενότητα «Υγεία - Πρόνοια», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Κριτική της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημόσια υγεία». Το ΚΚΕ διοργάνωσε καμπάνια για την Υγεία, με δημοσίευση των «Θέσεων για την Υγεία» στον «Ριζοσπάστη» το Μάη του 2008 και διαμορφώνει σχέδιο δράσης, παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα μέτωπα πάλης, που αφορά τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με ευρύτερες διαστάσεις από αυτό του συστήματος υγείας και των υπηρεσιών του.

Στην ενότητα «Σοσιαλισμός», συνεχίζεται η δημοσίευση εισηγήσεων από το συμπόσιο της ΚΟΜΕΠ που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2007. Σε αυτό το τεύχος φιλοξενείται η εισήγηση των Ρ. Κίραν και Τ. Κένι, Αμερικάνων μαρξιστών με θέμα: «Η θέση για τη δεύτερη οικονομία στο βιβλίο "προδομένος σοσιαλισμός". Νέα στοιχεία και ευρύτερα συμπεράσματα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ