ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας»

Σχόλιο για τις συγχωνεύσεις του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στις συγχωνεύσεις του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αναφέρεται το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές των Ιδρυμάτων να μπουν αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση του αγώνα τους για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, για δουλειά με δικαιώματα, τονίζοντας τα εξής:

«Μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πριν από μερικούς μήνες, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση σε σχέση με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αναγνωρίζοντας την αυτονόητη ανάγκη αναβάθμισης των σπουδών μας, όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικήσαμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας, να περιέχεται όλη η απαραίτητη γνώση για το επάγγελμά μας στο πτυχίο, να υπάρχει ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο και να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

Οι δίκαιες διεκδικήσεις μας όχι μόνο δεν καλύπτονται, αλλά βρίσκουν απέναντι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Τα κριτήρια με τα οποία διαμόρφωσε και θα εφαρμόσει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού. Οι αλλαγές αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν την προσαρμογή των σχολών μας ως προς τη δομή και το περιεχόμενό τους με τις ανάγκες της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών των κλάδων που ιεραρχούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, με την ανάπτυξη της Ερευνας να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Αυτά, την ώρα που θα παραμείνουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, η υποχρηματοδότηση, η άθλια κατάσταση που απορρέει από αυτά στη φοιτητική μέριμνα. Παράλληλα εντείνεται η κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, με την ίδρυση διετών προγραμμάτων, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί και ενισχύει καθημερινά τον εργασιακό μεσαίωνα που περιμένει τους αποφοίτους.

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές της Ηπείρου και του Ιονίου σε επαγρύπνηση! Να μπουν αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση του αγώνα τους κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοεπιχειρηματιών, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, για δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας με σύγχρονα δικαιώματα!».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται και αυτήν τη βδομάδα οι εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Αύριο, Τετάρτη, κορυφώνεται το Φεστιβάλ στην Ικαρία, με εκδήλωση στον Καραβόσταμο (Ρέμα). Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από ομάδα της ΚΝΕ. Εκθεση και προβολή βίντεο για τις ηρωικές μορφές του νησιού και την Ιστορία του Κόμματος. Εκθέσεις με θέμα «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το ψωμί» και «Γιατί γεμίζουν με αντικομμουνισμό τα βιβλία μας;». Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι με το συγκρότημα του Κυριάκου Σταυριανουδάκη. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου και παιδότοπος.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, εκδήλωση πραγματοποιείται στη Θάσο, στα Λιμενάρια, στις Αποθήκες Μεταλλείων, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και παρουσίαση αφιερώματος για το ελληνικό τραγούδι από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε:

-- Χανιά, στο Λιμανάκι Καλυβών Αποκορώνου, στις 10 Αυγούστου στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Αγριμάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παρουσίαση συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών Λυκείου, Γυμνασίου Βάμου - Γυμνασίου Βρυσσών με θέμα: «Ψάχνουμε την αλήθεια που μας κρύβουν τα σχολικά βιβλία». Προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους τελευταίους αντάρτες της Ευρώπης, Τζομπανάκη Γιώργο και Μπλαζάκη Σπύρο, που μιλάνε οι ίδιοι για τη ζωή τους. Μεγάλο κρητικό γλέντι.

-- Χίο, στην πλατεία Νενήτων στις 10 Αυγούστου στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Αγγελίνα Σκούφαλου, μέλος του ΤΣ Χίου της ΚΝΕ, ενώ θα προβληθεί ταινία.

-- Νάξο, στις 11 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Ορέστης Σιώπης, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, θα προβληθεί βίντεο του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και θα ακολουθήσουν παραδοσιακό Ναξιώτικο γλέντι (με τους Γιάννη Φραντζέσκο λαούτο/τραγούδι και τον Πέτρο Φραντζέσκο στο βιολί) και λαϊκό γλέντι από νεανικό συγκρότημα.

-- Λιτόχωρο, στις 11 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ. στο Θεατράκι. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μουσικοθεατρικό αφιέρωμα και προβολή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, πολιτική ομιλία από τον Ευθύμη Δημάκη μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας, καθώς και λαϊκό γλέντι με τους Σίσσυ Πολυδώρου, Κωστή Μπαλανίκα, Γιάννη Μπουντόλα, Βαγγέλη Καρακίτσιο.

-- Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 12 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που επιμελήθηκε η ΟΒ Λήμνου της ΚΝΕ και συναυλία από νεανικό συγκρότημα.

Το επόμενο διάστημα οι αλλαγές στο Λύκειο

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας οι αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο Κ. Γαβρόγλου δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά επανέλαβε πως «είμαστε μια χώρα χωρίς Γ' Λυκείου», όπου θα δοθεί και η έμφαση. Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β' Λυκείου και η τελευταία τάξη θα είναι ακόμα πιο προσανατολισμένη στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη και στο διάστημα του καλοκαιριού, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την αναδιαμόρφωση του χάρτη σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους σχεδιασμούς για στενότερη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους στόχους της περιφερειακής και κλαδικής ανάπτυξης. Οπως ανακοίνωσε, θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο και Λαμία, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου συνεργιών μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το προηγούμενο διάστημα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις σε Ηπειρο και Ιόνιο, ο υπουργός είχε δηλώσει στη Βουλή πως το επόμενο βήμα θα είναι να έρθει το Σεπτέμβρη στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις που επεξεργάζεται το υπουργείο για έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία στις 9 το πρωί και ολοκλήρωση των μαθημάτων 45 λεπτά αργότερα το μεσημέρι, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από αυτό το Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Θα ξεκινήσει άλλη μια σχολική χρονιά με χαλασμένη σκεπή;

Ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεκινήσει άλλη μια σχολική χρονιά χωρίς να έχει κατασκευαστεί η καινούρια σκεπή στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, καθώς μπήκε ο Αύγουστος και το έργο που έχει δημοπρατηθεί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς διαμαρτύρονται και δηλώνουν πως δεν θα ανεχτούν να ξαναδούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σ' ένα σχολείο με χαλασμένη τη σκεπή και το γυμναστήριο κλειδωμένο, λόγω της επικινδυνότητας της σκεπής.

Το συγκεκριμένο σχολείο, που φιλοξενεί 150 μαθητές, χρήζει μιας σειράς ακόμη παρεμβάσεων για την καλύτερη λειτουργία του. Εκκρεμούν επιδιορθώσεις βλαβών σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ενώ δεν υπάρχει παροχή για τριφασικό ρεύμα. Επιπλέον, απαιτείται η κατασκευή καινούριων τουαλετών, καθώς δεν επαρκούν τέσσερις τουαλέτες (2 αγοριών και 2 κοριτσιών) για 150 παιδιά και μία τουαλέτα για τους δασκάλους.

Ερώτηση για το θέμα προς τη δημοτική αρχή Ελασσόνας κατέθεσαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακράτσας που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητώντας να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή της σκεπής και σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και στις τουαλέτες του σχολείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ