ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σχέδιο των ΗΠΑ κατά του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων προκαλούν οι αποκαλύψεις του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy» σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θα παρουσιάσει ο σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο προβλέπει τη διάλυση της υπηρεσίας αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, που φτιάχτηκε το 1949, μετά τους διωγμούς 750.000 Παλαιστινίων και τις σφαγές πολλών χιλιάδων αμάχων ώστε να δημιουργηθεί το Ισραήλ πάνω σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στόχος του σχεδίου είναι ο οργανισμός αυτός να μη συμπεριλαμβάνεται στις μελλοντικές ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, και έτσι αμφισβητείται το δικαίωμα επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων στις εστίες τους. «Πρέπει να κάνουμε μία έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια για διακοπή της UNRWA», έγραψε ο Κούσνερ σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Η Χάναν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), κατήγγειλε ως απαράδεκτο το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να διαλύσουν τον οργανισμό, ούτε να στερήσουν από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τα δικαιώματά τους.

Νεκρός και άλλος 17χρονος Παλαιστίνιος

Το ίδιο 24ωρο, νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα επιβεβαίωσαν το θάνατο του 17χρονου μαθητή που είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά στις 30 του περασμένου Μάρτη, όταν πρωτάρχισαν οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τα πυρά Ισραηλινών σκοπευτών του στρατού, που έχουν ακροβολιστεί κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί μέσα στο τελευταίο τετράμηνο πάνω από 170 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες χιλιάδες άλλοι.

Χτίζουν και υποθαλάσσιο τείχος - απαρτχάιντ

Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ αποκάλυψε προχτές ότι εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία υποθαλάσσιου τσιμεντένιου τείχους κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, τάχα για να αποτραπούν οι «διελεύσεις» ενόπλων της ισλαμικής «Χαμάς».

Το υποθαλάσσιο τείχος ,που φτιάχνεται στην ακτή Ζικίμ, κοντά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ, θα έχει 200 μέτρα μήκος, 50 μέτρα πλάτος, θα είναι 6 μέτρα πάνω από το νερό και αναμένεται να κοστίσει πάνω από 6,7 εκατ. δολάρια.

  • Ξυλοδαρμό, στέρηση βασικών δικαιωμάτων και κλοπή χρημάτων, κινητών και άλλων αντικειμένων από τον ισραηλινό στρατό κατήγγειλαν ακτιβιστές που επέβαιναν σε πλοιάριο με σημαία Ολλανδίας το οποίο συμμετείχε σε νέα αποστολή «Στολίσκος για τη Γάζα», η οποία αναχαιτίστηκε πριν από λίγες μέρες σε διεθνή ύδατα από 12 πολεμικά ισραηλινά σκάφη.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναθερμαίνεται το διχοτομικό παζάρι

Διεργασίες είναι σε εξέλιξη για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη. Οπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης είναι διατεθειμένη να δεχτεί μια τέτοια πρόταση αν ζητηθεί από τον γγ του ΟΗΕ. Επίσης, σε ερώτημα πώς θα πορευθεί η Λευκωσία το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, σημειώνουν: «Η θέση μας παραμένει σταθερή: Επανέναρξη διαλόγου, μέσα από τις γνωστές διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών».

Το παζάρι ουσιαστικά για τη διχοτόμηση της Κύπρου, που επανέρχεται, γίνεται ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στην Ενέργεια. Να σημειώσουμε ότι στην ΑΟΖ του νησιού έχουν συγκεντρωθεί ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι. Η κυπριακή αστική τάξη εμφανίζει το ζήτημα ως ευκαιρία για ανάδειξη του νησιού σε ενεργειακό κόμβο που δήθεν θα ωφελήσει το λαό, όταν έχει αποδειχτεί ότι όσο οι όμιλοι κάνουν κουμάντο στον ορυκτό πλούτο και την οικονομία, οι εργαζόμενοι θα χάνουν και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε νέους σφοδρούς ανταγωνισμούς στη γεωστρατηγική «σκακιέρα». Επίσης, έγινε γνωστό πως η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα έχει συνάντηση και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ στις 11 Σεπτέμβρη. Η τουρκική αστική τάξη, από την άλλη, αξιοποιεί και το ψευδοκράτος για να προωθήσει τα δικά της σχέδια και στην Ενέργεια, ενώ μιλάει για «μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου ανάμεσα σε συνεταίρους» και όλο και περισσότερο προβάλλει τη «λύση της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών». Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία σχετική δήλωση του Προέδρου Ερντογάν: «Ξεκινώντας γεωτρήσεις στα βαθιά και ρηχά νερά της Μεσογείου δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας. Κάποιοι συναντήθηκαν και συζήτησαν για το τι θα κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει».

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταλλάσσουν ... κυρώσεις

Το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στην Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους αντίστοιχους υπουργούς της Τουρκίας, με αφορμή την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι για υποστήριξη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το ζήτημα βεβαίως αποτελεί έκφραση της ευρύτερης αντιπαράθεσης των δύο κυβερνήσεων εταίρων στο ΝΑΤΟ, που αφορά τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των αστικών τάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε το μεσημέρι του Σαββάτου, με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της γυναικείας οργάνωσης του κόμματός του στην Αγκυρα, να δηλώνει ότι έχει δώσει οδηγία για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν κατέχουν στην Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε «παράλογες» τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το θέμα Μπράνσον τέθηκε και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας, Μ. Πομπέο και Μ. Τσαβούσογλου αντίστοιχα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της Συνόδου της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN). Ο Πομπέο είπε ότι πιστεύει σε σύντομη λύση του ζητήματος, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του σημείωσε ότι οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Πάντως, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα ανταλλαγής του Μπράνσον με τον Γκιουλέν, κάτι που απορρίπτουν οι ΗΠΑ, αλλά και για απειλές της Τουρκίας να διώξει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από τις ΝΑΤΟικές βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Σμύρνη, κάτι που θα αποτελέσει μία πολύ σοβαρή κλιμάκωση της διένεξης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΛΟΝΙΑ.-- Τουλάχιστον δύο νεκροί και εξήντα τραυματίες ήταν μέχρι χτες το βράδυ ο απολογισμός από καραμπόλα αυτοκινήτων που σημειώθηκε έξω από την Μπολόνια. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη σύγκρουση που έγινε το απόγευμα υπήρχε και βυτιοφόρο με καύσιμα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ισχυρή έκρηξη και να έχει προκληθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ οι αρχές έκαναν εκκλήσεις ο κόσμος να κλειστεί στα σπίτια του.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη μέρα στη νότια επαρχία Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, όπου είναι και τουριστικό θέρετρο. Οι ισχυροί άνεμοι και οι συνθήκες καύσωνα δυσχεραίνουν το έργο των 800 πυροσβεστών που βρίσκονται στην περιοχή, η οποία έχει εκκενωθεί, ενώ πολλά είναι τα σπίτια και οι περιουσίες που έχουν αποτεφρωθεί, χωρίς να αναφέρονται ανθρώπινες απώλειες. Αλλη επίσης πυρκαγιά σημειώθηκε το Σάββατο αλλά κατασβέστηκε στα σύνορα με την Ισπανία, στην περιοχή Εστραμόζ, ενώ νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Μπανταχόθ στη νοτιοδυτική Ισπανία με μεγάλο κίνδυνο σε όλη την επαρχία της Εστρεμαδούρα.

ΡΙΑΝΤ - ΟΤΤΑΒΑ.-- Την απέλαση του Καναδού πρέσβη στο Ριάντ, Ντένις Χόρακ, και την ανάκληση του Σαουδάραβα πρέσβη στον Καναδά αποφάσισε χτες η Σαουδική Αραβία, αντιδρώντας έτσι στις επικρίσεις που έκανε ο Καναδός διπλωμάτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δυσχερή θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία και τις πρόσφατες συλλήψεις αγωνιστριών, στο Ριάντ, για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι επικρίσεις του διπλωμάτη θεωρήθηκαν από τη μοναρχία της Σ. Αραβίας «επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας. Παράλληλα ανακοινώθηκε «πάγωμα» των «νέων εμπορικών συμφωνιών» με τον Καναδά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος Τραμπ κήρυξε την Καλιφόρνια σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής» και διέταξε να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, που έχουν μέσα στις τελευταίες 2,5 βδομάδες προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 7 ατόμων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε προχτές στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο 3 ατόμων και τον τραυματισμό 7 άλλων. Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο-βόμβα ανατινάχθηκε μπροστά σε εστιατόριο σε πολυσύχναστη λεωφόρο.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, και ο πρώην αντιπρόεδρος και αρχηγός των ένοπλων αντικαθεστωτικών, Ρίεκ Μάτσαρ, υπέγραψαν χτες άλλη μία «ειρηνευτική συμφωνία» με στόχο το μοίρασμα της εξουσίας και τη συγκρότηση «μεταβατικής κυβέρνησης» που θα τερματίσει τον πενταετή πόλεμο που μαστίζει τη χώρα η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ανταγωνισμού διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο 66χρονος Αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σιγκάλ, που έχει ρωσική υπηκοότητα από το 2016, ορίστηκε χτες απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η θέση θεωρείται παρόμοια με αυτή του «πρεσβευτή καλής θέλησης του ΟΗΕ» και δεν προβλέπει χρηματική αμοιβή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η 51χρονη Τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, που φυλακίστηκε επί 136 μέρες, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια στην Τουρκία (ζει στη Γερμανία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πλέον η κατάσταση στη χώρα της «θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία» της δεκαετίας του 1930 χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν «φασιστικό καθεστώς».

ΣΑΝΑΑ.-- Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ξένων μισθοφόρων και αντικαθεστωτικών Χούτι συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο σε νότιες περιοχές της Υεμένης, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων ατόμων. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι χώρες σύμμαχοι της Σ. Αραβίας που πραγματοποιεί από το 2015 ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη πληρώνουν αδρά τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» ώστε να φύγουν από περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Καταστροφικός σεισμός με πολλά θύματα

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Ινδονησία, στο νησί Λομπόκ (μια βδομάδα μετά από επίσης ισχυρή δόνηση), με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους 98 άνθρωποι, ενώ έχουν προκληθεί και μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, ενώ εκφράζεται φόβος ότι σε ορεινές περιοχές, όπου είναι και τα περισσότερα θύματα, θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες να φτάσουν τα συνεργεία.

Σε εξέλιξη είναι και η επιχείρηση απεγκλωβισμού πάνω από 2.000 τουριστών που βρίσκονταν σε πολλά θέρετρα της περιοχής, όπου ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ο αριθμός των κατοίκων που απομακρύνονται μπορεί να φτάσει τουλάχιστον τους 20.000 στο Λομπόκ, δηλώνουν οι Αρχές, που έκαναν έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ