ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκκλήσεις στελεχών για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Η σωστή επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», που θα κυβερνήσει ουσιαστικά με ορίζοντα διετίας, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ώστε να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ωστόσο, η βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε πως οι κάλπες θα έχουν τεράστιο κόστος για τη χώρα (βλ. την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία), με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και εκτίμησε ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει ούτως ή άλλως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Η Ντ. Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον Γ. Βαρουφάκη σημείωσε ότι αν και «η πολιτική ευθύνη δεν ποινικοποιείται», η υποκλοπή ΑΦΜ είναι «μέγα» ποινικό αδίκημα.

Αναφερόμενη, τέλος, στα εσωκομματικά της ΝΔ, η Μπακογιάννη είπε πως αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις εκλογές από την προεδρία του κόμματος, το θέμα ηγεσίας θα είχε πλέον λυθεί.

Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές, κατά τις οποίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

«Η "γέφυρα" δεν είναι λύση»

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», μεταξύ άλλων, είπε: «Θέλω να ευχηθώ να καταλήξει η κυβέρνηση στην υπογραφή κάποιας συμφωνίας - πακέτου, διότι η συμφωνία - "γέφυρα" δεν αποτελεί οριστική λύση. Ούτως ή άλλως θα έχει προαπαιτούμενα, μεταθέτει το θέμα για το μέλλον και συντηρεί το κλίμα της ανασφάλειας. Με την υπογραφή της συμφωνίας, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ολοκληρώνεται μια συμφωνία, η οποία ξεκίνησε εδώ και κάμποσους μήνες. Ωστόσο, η υπογραφή αυτής καθεαυτής της συμφωνίας δεν λύνει και το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα το λύσει μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και κυρίως η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε: «Προσωπικά είμαι από αυτούς που εύχονται να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τους καλύτερους, μια εθνική Ελλάδος, με άτομα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας». Συμπλήρωσε όμως ότι: «Φαίνεται όμως ότι αυτή η πρόταση δεν συζητείται και πάρα πολύ».

«Να έχουμε διάλογο με τη μεσαία τάξη»

Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» είπε, σκιαγραφώντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβλέποντας, ουσιαστικά, προσφυγή της κυβέρνησης στις κάλπες:

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το οιονεί φρενοκομείο της σημερινής πολιτικής ζωής της χώρας είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση». Εκτίμησε και αυτός ότι οι εκλογές θα είναι ζημιά για την οικονομία ενώ σημείωσε ότι: «Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία του. Καίτοι νέος στην ηλικία εκπροσωπεί ό,τι παλαιότερο και παλαιοκομματικό έχει εμφανιστεί στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα. Αρνείται να πει στην κοινωνία τη σκληρή αλήθεια έστω και την έσχατη ώρα. Αν η κυβέρνηση κατέθετε μία αναπτυξιακή πρόταση για την οικονομία θα το συζητάγαμε. Ολα αυτά που πράττει τώρα είναι στο πλαίσιο απλώς μίας προεκλογικής εκστρατείας».

Σχετικά με τις προοπτικές της ΝΔ σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε στη ΝΔ από εδώ και πέρα είναι να τοποθετηθούμε στο πολιτικό σκηνικό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε διάλογο με όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά κυρίως με τη μεσαία τάξη. Αυτούς που κυρίως έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Αν δεν μπορέσουμε να διατηρήσουμε επαφή με αυτά τα στρώματα δεν θα μπορέσουμε να ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα».


Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τη σύμπλευσή τους

Τα όρια του εμπαιγμού αγγίζει η κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για τον αν και πώς απαντήθηκαν «προκλήσεις» από μέρους της ΠΓΔΜ.

Το γαϊτανάκι δηλώσεων και απαντήσεων ξεκίνησε η ΝΔ, εμφανιζόμενη «ευαίσθητη» και «θιγμένη από το γεγονός» ότι - όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε με τον πρέποντα τρόπο στη,ν κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Το ΥΠΕΞ εξέδωσε απάντηση ότι «πράττει τα δέοντα, άνευ υποδείξεων και χωρίς τυμπανοκρουσίες». Η ΝΔ ανταπάντησε ότι το ΥΠΕΞ «υπεκφεύγει» κ.ο.κ.

Και οι δύο πλευρές ωστόσο αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να θίξουν την ουσία του ζητήματος: Οτι ο αλυτρωτισμός της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως και ο αλβανικός εθνικισμός, αλλά και κάθε άλλος στην περιοχή των Βαλκανίων, τροφοδοτείται και ενισχύεται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπου ομνύουν όλες οι αστικές τάξεις της περιοχής.

Εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπου (και) η ελληνική αστική τάξη επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, παίζοντας βασικό ρόλο στην υλοποίηση των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τους οποίους συμφωνούν και συμπλέουν άπασες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όποια προβιά κι αν φοράνε. Οι δε αντιδικίες τους αφορούν τελικά στο ποια είναι ικανότερη να διαχειριστεί αποδοτικά τα τέτοια ζητήματα σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων.

Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεδρίασε στις 22 Ιούλη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με αντικείμενο τις κινήσεις της κυβέρνησης προς ενίσχυση της παρουσίας του εγχώριου κεφαλαίου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων. Συνεδρίαση στον απόηχο του ταξιδιού, προηγουμένως, του Ν. Κοτζιά σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για «τις συναντήσεις, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που έκανα στο ταξίδι μου σε επτά από τις οκτώ βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια και η πολιτική μας, όπως εξήγησα, έχει δύο στοιχεία: Το ένα στοιχείο είναι να υποστηρίζουμε τη συνεργασία μας με κάθε χώρα και την πορεία της προς την ΕΕ. Το δεύτερο είναι να ξαναβρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε έναν εσωτερικό βαλκανικό χώρο, να ξαναφτιαχτεί η περιφέρεια των Βαλκανίων, εξέλιξη που θα διευκολύνει και τη μελλοντική θέση όλων αυτών των κρατών στην ίδια την ΕΕ».

Σημειωτέον, ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν οι ενέργειες του Κοτζιά στην επίσκεψή του στο Κόσσοβο, το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ακριβώς στο πλαίσιο εκτέλεσης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ευρωατλαντικού άξονα στα Βαλκάνια, και με προηγούμενη αναζωπύρωση εθνικισμών της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι στην επίσκεψή του, στην Πρίστινα, ο Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς», ενώ, στην ίδια βάση, προσκάλεσε τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του στην Ελλάδα, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα. Κινήσεις που θεωρήθηκε ότι ανοίγουν δρόμο για αναγνώριση του προτεκτοράτου και από την Αθήνα, όπως επιθυμεί το ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στην κριτική για τις εν λόγω ενέργειές του, ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καλυφτεί λέγοντας ότι εφαρμόζει όσα δρομολόγησαν οι προηγούμενοι, στη γνωστή λογική «συνέχειας του κράτους» από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», αλλά καρφώνοντας και τα αστικά κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τώρα σηκώνουν τους τόνους της κριτικής στη συγκυβέρνηση για την πολιτική της στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

«Κατά τη συζήτηση», ανέφερε, «έγινε σε όλους φανερό ότι συνεχίζουμε μία πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασισθεί από το παρελθόν, που στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Γραφείου στην Ελλάδα, συμφωνία που δεν είναι δηλαδή - όπως κακώς ειπώθηκε - δική μας επιλογή. Είναι μια πολιτική που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασισθεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη 2010 μέχρι 2013 με τα Σύμφωνα Σύνδεσης που κάνανε τα περισσότερα απ' αυτά τα κράτη με την ΕΕ».

Ισως εξ αυτού, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ, Α. Λοβέρδος, δήλωσε για το Κόσσοβο ότι «ο υπουργός έδωσε εξηγήσεις πολύ πειστικές. Υπήρξαν διευκρινίσεις για ευρύτερα θέματα στρατηγικής για τα οποία ενδεχομένως να επείγετο η συγκεκριμένη δήλωση από την Πρίστινα. Οι εξηγήσεις ήταν επαρκείς»...


Θ. Μπ.


Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα τους αγώνες της θρυλικής ΟΕΝΟ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αλιβιζάτος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον σ. Αντώνη Αμπατιέλο, που κλείνουν σήμερα 20 χρόνια από το θάνατό του, ενώ θα παρουσιαστεί και βίντεο σχετικό με την ΟΕΝΟ.

-- Οι ΤΟ Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο «Πουλάκου» στις Αιγιές Γυθείου, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στο Διακοπτό, στην πλατεία, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Χρήστος Απόκης, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Στις Πόρτες Αχαΐας, στην πλατεία, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Αλέκος Θανόπουλος, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 9/8

-- Οι ΤΕ Πάτρας και Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στις 11 π.μ., στα Σουδενά Καλαβρύτων. Θα μιλήσει ο Σταμάτης Ανδριόπουλος, μέλος της ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και τη ναζιστική θηριωδία στα Καλάβρυτα. Θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Στο Σταυροδρόμι Ερυμάνθου, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Νιάχος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, στο καφενείο «Καραμέλα», στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Χέρσου - Δοϊράνης διοργανώνουν συνεστίαση - πολιτική εκδήλωση στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα του Μουστάκα στο Δροσάτο. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ