ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Δεν ξεχνάμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με εκδήλωση στο Θησείο, που οργανώθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίμησε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Πριν από 75 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα, και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τα θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πολλαπλασιάστηκαν τα επόμενα χρόνια λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή εκδήλωση, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι έστειλαν μήνυμα πως 75 χρόνια μετά δεν ξεχνούν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τους ενόχους του. Εστειλαν μήνυμα πως στις σημερινές συνθήκες όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, ο κίνδυνος του πολέμου, της προσφυγιάς, της χρήσης πυρηνικών όπλων προβάλλει απειλητικός, η ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα μεγαλώνει. Αυτό αποτύπωσε και το σύνθημα - κάλεσμα που πρόβαλε η ΕΕΔΥΕ μπροστά στη φετινή εκδήλωση: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές».


Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Την εκδήλωση άνοιξε ο μουσικός Γιώργος Σαρρής, παρουσιάζοντας ένα νέο του τραγούδι αφιερωμένο στην ειρήνη, με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο πολέμους», ενώ αμέσως μετά την ομιλία η συνέχεια δόθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΚΕΘΑ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευά και Θ. Χιώνη.

Από το βήμα της εκδήλωσης οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τις πρόσφατες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό.

75 χρόνια μετά ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη

Στην ομιλία του ο Στ. Τάσσος σημείωσε πως «στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 το πυρηνικό μανιτάρι που εξαφάνισε από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δήλωνε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού», τονίζοντας πως σήμερα, 75 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός «κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο». Στοιχεία της πραγματικότητας αυτής αποτυπώνονται στην όξυνση της επιθετικότητας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Ο Στ. Τάσσος
Ο Στ. Τάσσος
«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που είναι πάγια πολιτική του ΝΑΤΟ», υπενθύμισε, ενώ αντίστοιχα «Ρωσία και Κίνα αλλά και άλλες δυνάμεις κλιμακώνουν τους εξοπλισμούς και αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων».

Στο φόντο αυτό, υπογράμμισε τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει το λαό η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία βαδίζει όπως οι προκάτοχοί της στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. «Εχει αποδειχθεί πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οδηγεί στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυώνται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά, στο πλαίσιο της υπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων, ανάβουν το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου», τόνισε. Ιδιαίτερα όσον αφορά την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, επισήμανε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «στη λογική της συνδιαχείρισης αναφέρονται σε "αμφισβητούμενα ύδατα" νότια του Καστελόριζου. Προωθούν τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και την πρόσδεσή της στο ΝΑΤΟικό άρμα. Στηρίζουν την πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη».

Ο Γ. Σαρρής έκανε το άνοιγμα της εκδήλωσης με μουσικό πρόγραμμα
Ο Γ. Σαρρής έκανε το άνοιγμα της εκδήλωσης με μουσικό πρόγραμμα
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σχετικά με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα πριν από την εκδήλωση.

Σημείωσε ακόμη πως «καταρρέει στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός, αλλά και το επιχείρημα, που από κοινού καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, περί της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει στη χώρα μας η ένταξή της σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μέτρα ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση», δηλαδή ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους, που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ καθώς και η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τον πρόσφατο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. «Είναι γεγονός ότι οι φόβοι των ιμπεριαλιστών για τη "ριζοσπαστικοποίηση" των λαών, και ειδικά των νέων, έχουν τελευταία ενταθεί», τόνισε, σημειώνοντας πως «η πανδημία του κορονοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε όλα τα συστήματα Υγείας των καπιταλιστικών χωρών. Φανέρωσε τη σαπίλα και το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος της εκμετάλλευσης με τους ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ, με την Υγεία και το Φάρμακο να είναι εμπορεύματα προς πώληση με σκοπό το κέρδος και όχι κοινωνικά αγαθά».


Ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι στη χώρα μας, τη στιγμή που το σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο και αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση δαπανά «πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών είναι η άλλη όψη του νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις πυρηνικές απειλές».

«Απαιτείται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Συσπείρωση νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, την οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των λαών», κατέληξε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕΔΥΕ θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή με όλες τις δυνάμεις της.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η ΕΕΔΥΕ διεκδικεί:

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.


-- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-- Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

-- Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

-- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Με μαζικές συγκεντρώσεις η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων

Συγκεντρώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ και της σημερινής εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πραγματοποιήθηκαν και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργάνωσε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, όπου μίλησε ο Αποστόλης Σκούφας, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, και ακολούθησε πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ, που στη συνέχεια κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τηρώντας παραδειγματικά τις αναγκαίες αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, ο λαός της πόλης, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές και συνταξιούχοι δεν άφησαν τις μάσκες που φορούσαν να καλύψουν την οργή τους για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και με την πειθαρχημένη παρουσία τους στη συγκέντρωση έστειλαν μήνυμα πως ο λαός δεν υποτάσσεται μπροστά στη βαρβαρότητα, στους πολέμους, στη φτώχεια και την προσφυγιά που γεννά το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού.

Στην ομιλία του, ο Αποστόλης Σκούφας κάλεσε το λαό να τιμήσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος με ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, καλώντας παράλληλα σε αγωνιστική επαγρύπνηση μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί να συναντήσουν την αντίσταση των λαών


Στη συνέχεια, στάθηκε στην πολύ βαθιά και επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. «Οι λαοί πληρώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την οικονομική κρίση του καπιταλισμού και τους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική, στον Καύκασο, στην Ουκρανία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ολόκληρης της Ανατ. Μεσογείου, στον Περσικό Κόλπο και τη Βενεζουέλα», είπε, προσθέτοντας πως «η επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, δημιουργούν τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

Ακόμα αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για τους λαούς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών για τις αγορές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον πλούτο των λαών και τους δρόμους μεταφοράς του, αν δεν συναντήσει την αντίσταση των λαών.

Επίσης, μίλησε για την τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η ΝΔ, με την οποία, όπως τόνισε, η χώρα μας «μετατρέπεται σε μια γιγαντιαία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», αναφέροντας τη βάση της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και της Αλεξανδρούπολης αλλά και τις άλλες περιοχές όπου γιγαντώνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, στις οποίες πρόσθεσε και το Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ NRDC-GR, το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών, βιολογικών, την ίδια ώρα που, όπως είπε, «75 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις κοινές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για τον στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα».


Κατέληξε σημειώνοντας πως 75 χρόνια μετά, «τιμούμε τα θύματα του ιμπεριαλισμού στις δύο μαρτυρικές ιαπωνικές πόλεις. Τα τιμούμε με ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η μόνη δύναμη, που είναι ικανή να το κάνει αυτό, είναι οι ίδιοι οι λαοί, η αλληλεγγύη τους, η κοινή τους δράση και αγώνας».

Ακολούθησε πορεία, που έφτασε έξω από το αμερικανικό Προξενείο. Εκεί κι ενώ ηχούσε από τους διαδηλωτές το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, έλαβε το λόγο και τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και ειδικά κατά της συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις και αποστολές στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, ενώ ακόμα εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΔΥΕΘ στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.

Συγκεντρώσεις σε Καβάλα και Ξάνθη

Στην Καβάλα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του τελωνείου, όπου και μίλησε η Ρούλα Παληκύρα, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας. Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική λαμπαδηδρομία - με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - στην προβλήτα Καβάλας, ενώ μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ και συζήτησαν με τον λαό της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις που απορρέουν από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αντίστοιχα, συγκέντρωση πραγματοποίησε και η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης, στην κεντρική πλατεία, όπου μοιράστηκαν στον λαό της πόλης οι ανακοινώσεις της ΕΕΔΥΕ. Το ενδιαφέρον στο χώρο της συγκέντρωσης τράβηξε η έκθεση αντιιμπεριαλιστικής φωτογραφίας που είχε στηθεί.


ΠΑΤΡΑ
Για να μην υπάρξουν ποτέ πια Χιροσίμες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Σε μια εκδήλωση με μαζική συμμετοχή στο θεατράκι της μαρίνας, το βράδυ της Τετάρτης 5/8, και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας τίμησε τα θύματα της 6ης και 9ης Αυγούστου του 1945 με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση στιγμών πριν από τη ρίψη της βόμβας στη Χιροσίμα, που συνοδευόταν από οπτικοακουστικό υλικό, ενώ ακολούθησε απαγγελία αποσπασμάτων («Ποτέ πια Χιροσίμες») από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ο δωδεκάλογος της Γ' Μαραθώνιας πορείας».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διονύσης Πλέσσας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου του 1945 και το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, που στόχος του ήταν η επίδειξη ισχύος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της Γης και η τρομοκράτηση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, που με επικεφαλής την ΕΣΣΔ είχε νικήσει το φασισμό - ναζισμό, αλλά και στις σημερινές εξελίξεις, στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στις εστίες πολέμου που καίνε στην Ανατολική Μεσόγειο, στην τουρκική προκλητικότητα και τους κινδύνους για τους λαούς με την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Δ. Πλέσσας
Ο Δ. Πλέσσας
Κλείνοντας τόνισε: «Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη μέσω των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, δυναμώνει τον αγώνα του για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει. Για έναν κόσμο όχι των πολέμων, αλλά για έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Ακόμα πιο δυνατά με τη φωνή και τη δράση μας, με τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη απέναντι στον ένοχο και την αιτία, που είναι οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών για τα συμφέροντά τους, και οι οποίοι δεν υπολογίζουν λαούς, σύνορα, πατρίδες, προσφυγιά και που στην ατζέντα τους για τους σκοπούς τους έχουν και τον πυρηνικό όλεθρο».

Ακολούθησαν προβολή βίντεο, απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και απαγγελία του ποιήματος «Το μικρό κορίτσι» του Ναζίμ Χικμέτ. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Επιτροπή Ειρήνης κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος και μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα να εντείνουν τη δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την πάλη για κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, καθώς και για την πραγματική ειρήνη που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.


75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Με αίτημα την κατάργηση των πυρηνικών όπλων οι εκδηλώσεις

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Πάρκο της Μνήμης στη Χιροσίμα

Copyright 2020 The Associated

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Πάρκο της Μνήμης στη Χιροσίμα
ΤΟΚΙΟ.--

Την υποκρισία των ιαπωνικών κυβερνήσεων διαδοχικά που αρνούνται να υπογράψουν τη Διεθνή Συνθήκη κατάργησης των πυρηνικών όπλων, ενώ υποτίθεται πως είναι υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, αποδοκίμασαν χτες οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της μαρτυρικής Χιροσίμα, η οποία πριν από 75 χρόνια βίωσε το ολοκαύτωμα που προκάλεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στις 6 Αυγούστου του 1945 με τη ρίψη ατομικής βόμβας. Ακολούθησε στις 9 Αυγούστου το Ναγκασάκι.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ το οδυνηρό παρελθόν να επαναληφθεί», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, καλώντας τους πολίτες να απορρίψουν την εσωστρέφεια και τους εθνικισμούς. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, απέφυγε να απαντήσει στις αιχμές του δημάρχου. Διαβεβαίωσε υποκριτικά πως θα κάνει «ό,τι καλύτερο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, με διαρκή ειρήνη». Στη συνέχεια κατέφυγε σε υπεκφυγές όταν συναντήθηκε με εξαμελή αντιπροσωπεία επιζησάντων του πυρηνικού ολοκαυτώματος που απαίτησε την υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης κατάργησης των πυρηνικών όπλων. Ο Αμπε ψέλλισε κάτι περί «διαφορετικής προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή και της δικής του κυβέρνησης να αρνείται τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η πανδημία Covid-19 επηρέασε τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης στη Χιροσίμα καθώς περιορίστηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Οι περισσότεροι Ιάπωνες πάντως παρακολούθησαν την κύρια τελετή απευθείας μέσω διαδικτύου ενώ αρκετές άλλες εκδηλώσεις και τελετές ακυρώθηκαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ