ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (πρώην ΚΕΠΥΟ, Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο) σήμερα Πέμπτη 7/6 και ώρα 10 π.μ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων και στη συνέχεια ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμφιθέατρο που βρίσκεται στο χώρο.

Σε Καβάλα - Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη

Αύριο, Παρασκευή 8/6, και το Σάββατο 9/6 η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Αύριο, Παρασκευή, στην Καβάλα:

-- 10.30 Επίσκεψη στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» - Συνάντηση με το ΔΣ. Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- 12.30 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

-- 18.00 Επίσκεψη στη Ν. Πέραμο - Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή, φορείς και κατοίκους που αντιτάσσονται στην κατασκευή ΝΑΤΟικού λιμανιού στην περιοχή.

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία της Καβάλας.

Το Σάββατο 9/6, στην Κομοτηνή:

-- 11.00 Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στο ξενοδοχείο «Ξενία».

-- 13.00 Συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Το Σάββατο 9/6, στην Αλεξανδρούπολη:

-- 18.00 Επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ - Συνάντηση με το προσωπικό και το Σύλλογο Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Κιβωτός».

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία (Φάρος).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποδυναμωθεί η δικομματική εναλλαγή

Απόσπασμα από συνέντευξη στο «ΑΛΦΑ ΡΑΔΙΟ»

«Η λογική του ΚΚΕ είναι καθαρή. Εμείς λέμε να φύγει ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ μαζικά, να απεγκλωβιστεί και να πάει στο ΚΚΕ. Να φύγει από τη ΝΔ και να ψηφίσει το ΚΚΕ». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του χτες στο «ALPHA RADIO» και στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου, απαντώντας σε ερωτήματα του δημοσιογράφου σχετικά με την επίθεση του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ με αφορμή την υπερπροβολή του ΛΑ.Ο.Σ. από φιλικά προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Εμείς θεωρούμε αρνητικό - συμπλήρωσε - αυτήν τη μετάγγιση ψήφων που γίνεται κάθε 4ετία, να φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και να πηγαίνουν στη ΝΔ και το αντίστροφο. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που ενοχλεί και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η πολιτική του ΚΚΕ, που μιλά για δικομματισμό που πρέπει να αποδυναμωθεί, πατά ακριβώς σε αυτή την εμπειρία του κόσμου. Εμείς λέμε να αποδυναμωθούν κόμματα και σχηματισμοί που κυβερνούν εναλλάξ και που έχουν ίδια στρατηγική. Είναι καθαρή η θέση μας».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «πολιτική ανοησία» τις εκτιμήσεις και τα επιχειρήματα του ΚΚΕ για το θέμα, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Δε νομίζω ότι είναι πολιτικά ανόητη η κ. Διαμαντοπούλου, όσο και αν εμφανίζεται ως τέτοια με τις χθεσινές δηλώσεις της. Η ίδια και συνολικά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υποτιμά τη στοιχειώδη νοημοσύνη του κόσμου και φυσικά και τη δική της».

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Τον Τζ. Μπους περιμένει η κυβέρνηση...

Να υποβαθμίσει την έκθεση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, επιχειρεί η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα περιμένει με αγωνία την τοποθέτηση του Τζ. Μπους στο τέλος της βδομάδας.

Με δεδομένο ότι συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας και την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να δημιουργήσει το παραμικρό «πρόβλημα» στην περιοχή, αφήνοντας τα πράγματα «να πάρουν το δρόμο» που έχουν χαράξει οι ΗΠΑ και στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, μιλάνε για άσκηση βέτο προκειμένου να μην μπει η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο κάθε άλλο παρά τέτοιο κλίμα υπάρχει στο Μ. Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών», περιορίστηκε να σχολιάσει ο Θ. Ρουσόπουλος την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε περαιτέρω απάντηση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας και των ΗΠΑ - ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρ. Πρόντι δήλωνε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «όλες οι βαλκανικές χώρες πρέπει να καταστούν μέλη της ΕΕ. Η Κροατία είναι έτοιμη για αυτό και η ΠΓΔΜ βαδίζει πολύ καλά προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόοδος στα πολιτικά κριτήρια είναι από τα σημαντικά θέματα ώστε να υπάρξει το Νοέμβρη θετική έκθεση της ΕΕ και η χώρα να λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, όπως υπογράμμισε, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στα Σκόπια, η αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Γκαμπριέλα Κόνεβσκα Τράικοβσκα.

Η Τράικοβσκα ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει θέματα που συνδέονται με την ΕΕ, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη σύσκεψη με την Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία θα διεξαχθεί στις 14 Ιούνη. Προβλέπεται ότι η σύσκεψη αυτή θα επιδράσει στην τελική έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ, που θα ανακοινωθεί το Νοέμβρη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Σκοπίων εργάζεται ενεργά πάνω στην έκθεση, η οποία πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Ιούλη και αφορά στα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών σε ορισμένους τομείς.

ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΑΣΚΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΗ
Μόνιμη απειλή για τους κατοίκους

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του πεδίου βολής Ασκού Προφήτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Με την τελευταία άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και του NATO στο πεδίο βολής Ασκού, επανέρχεται το ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της επαρχίας Λαγκαδά και συγκεκριμένα των οικισμών Ασκού, Προφήτη, Νυμφόπετρας, Σοχού, Μικροκώμης.

Γιατί ζουν εδώ και πολλά χρόνια με το φόβο των βλημάτων που πέφτουν συχνά κοντά στα σπίτια τους, στις καλλιέργειές τους και πολλές φορές οι συνέπειες είναι καταστροφικές (από άσκαστα βλήματα υπήρξαν και δύο θάνατοι).

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιούνται και βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο με ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι ενταγμένη στη συνθήκη Ramsar και ότι περνάει η Εγνατία οδός με πολύ αυξημένη κίνηση οχημάτων.

Είναι δίκαιη λοιπόν η αγανάκτηση των χιλιάδων κατοίκων και η απόφασή τους να κινητοποιηθούν, ώστε να απομακρυνθεί το πεδίο βολής από τη συγκεκριμένη περιοχή, που τους θέτει σε κίνδυνο και υποβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή.

Η Κυβέρνηση που ισχυρίζεται στα λόγια ότι επιδιώκει την ανάπτυξη της περιφέρειας, είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, που πάνω από τα συμφέροντα του λαού θέτει τα συμφέροντα των ευρωνατοϊκών δυνάμεων και σχεδιασμών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς, πότε θα απομακρυνθεί το πεδίο βολής Ασκού του νομού Θεσσαλονίκης και μέχρι την απομάκρυνσή του, πώς θα διασφαλιστεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και αν θα γίνει έρευνα από αρμόδιους φορείς για τυχόν ύπαρξη απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Τα «ΠΑΣΟΚικά» ψεύδη έχουν κοντά ποδάρια...

Αφού το ΠΑΣΟΚ πήρε την τεκμηριωμένη πολιτική και ιστορική απάντηση από το ΚΚΕ για το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος;» (ο παππούς του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γεώργιος Παπανδρέου, χρόνια πρωθυπουργός, είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα του Παπάγου), τράβηξε από το προβοκατόρικο οπλοστάσιό του το ...«βρώμικο '89».

Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, εντελώς ανυπόστατα, επιχείρησε να αποδώσει την αδειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού του Γ. Καρατζαφέρη στην «περίοδο της συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ενιαίο τότε Συνασπισμό». Μάλιστα, ο ίδιος αναρωτήθηκε «ποιοι συμφώνησαν τότε να πάρει άδεια τηλεοπτικού καναλιού ο κ. Καρατζαφέρης;».

Επειδή τα «ΠΑΣΟΚικά» ψεύδη και οι προβοκάτσιες της «Χαριλάου Τρικούπη» έχουν κοντά ποδάρια, θα θέλαμε να του τονώσουμε λίγο τη μνήμη του κ. Ευθυμίου και με στοιχεία (πάντα με στοιχεία απαντάει ο «Ρ») να του επισημάνουμε:

- Το κανάλι του Γ. Καρατζαφέρη, το «ΤελεΣίτι», πήρε επίσημη άδεια τοπικής εμβέλειας το 1993 επί κυβέρνησης ΝΔ, αναγνωρίζοντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις υπηρεσίες που πρόσφερε καθ' όλη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

- Η άδεια με αριθμό: 19230/3/ 10.9.1993, τοπικής εμβέλειας, για το «ΤελεΣίτι» επικυρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Το κανάλι εξέπεμπε και επί οικουμενικής κυβέρνησης το 1990, στην οποία συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ συνέχισε να εκπέμπει και μετά τον Απρίλη του 1990, όταν και κατέλαβε την εξουσία η ΝΔ.

- Στο 15μελές Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ), που γνωμοδότησε θετικά για την άδεια του «ΤελεΣίτι», το 1993 πλειοψηφία είχαν τα στελέχη της ΝΔ.

- Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ έδινε άδεια στο δικό της κανάλι το «ΤελεΣίτι», αλλά και του χουντικού εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλου «ΤηλεΤώρα», έκοβε και δεν έδινε άδεια λειτουργίας στο σταθμό του ΚΚΕ, τον «902 ΤV»!

Αυτά, για να θυμηθεί ο κ. Ευθυμίου και το ΠΑΣΟΚ και όταν επιχειρεί με λάσπη να χτυπήσει το ΚΚΕ, τουλάχιστον να καταθέτει και περισσότερα στοιχεία για να στηρίξει την αντιΚΚΕ μαύρη προπαγάνδα του κόμματός του.


Π. Θ.

Με ψέματα επιτίθενται στο ΚΚΕ

Σε δήλωσή του στη ΝΕΤ ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Θεωρούμε απόλυτα φυσική την αντιπαράθεση των κομμάτων της εξουσίας με το ΚΚΕ, δεδομένου ότι το Κόμμα μας έχει ριζικά διαφορετική πολιτική από τη δική τους.

Εκείνο που θεωρούμε επίθεση είναι τα ψεύδη και η χρησιμοποίηση από την πλευρά τους μεθόδων του παρελθόντος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ