ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Η πολιτική και η παροχολογία που ευαγγελίζεται ο δικομματισμός είναι ξεπερασμένες ακόμα και για τα κριτήρια της δεκαετίας του '50, υπογράμμισε, στη χτεσινή της περιοδεία στο Αιγάλεω, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δίνοντας σαφή απάντηση, στις επερχόμενες εκλογές, στηρίζοντας το ΚΚΕ. Τους κάλεσε να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλιά, το 35ωρο, τη Δωρεάν Παιδεία και Υγεία, να διεκδικήσουν μια ζωή που να ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα.

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το δημαρχείο του Αιγάλεω, όπου μίλησε στους εργαζόμενους ενώ, νωρίτερα, είχε περιοδεύσει στα Τεχνικά Συνεργεία του Δήμου. Επίσης συναντήθηκε με τη διοίκηση του Δήμου αλλά και το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων. Εκτός των γενικότερων πολιτικών ζητημάτων αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των συμβασιούχων και ανέλυσε τη θέση του ΚΚΕ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καταγγέλλοντας την κοροϊδία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Γιώτης Σαντζαρίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο δικομματισμός μάς γυρνάει στο '50

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω

Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δημαρχείο
Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δημαρχείο
Στην ομιλία της στους εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για τις πραγματικές, για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Μίλησε για τις ξεπερασμένες, για το λαό, πολιτικές και πρακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με χαρακτηριστικό τρόπο μίλησε για τους δύο δρόμους που έχουμε μπροστά μας:

«Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να καταγγείλουν ιδιαίτερα τα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία μπροστά στις εκλογές επαγγέλλονται παροχές οι οποίες είναι ξεπερασμένες ακόμα και με τα κριτήρια των αναγκών της δεκαετίας του '50.

Ο εκμοντερνισμός και ο εκσυγχρονισμός περνάει πρώτα απ' όλα από την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά, από την εξασφάλιση του δικαιώματος της λαϊκής στέγης, της 35ωρης εργασίας την εβδομάδα, από τις αυξημένες αποδοχές και συντάξεις, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, τη δυνατότητα αναψυχής και διακοπών, δηλαδή μια ζωή που ανταποκρίνεται στις αρχές του 21ου αιώνα και όχι στη δεκαετία του '50 που μας γυρνάνε».

Λύσεις υπάρχουν

«Εδειξε» τους ενόχους για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι: «Υπάρχουν και μέσα και πλούτος να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Χρήματα υπάρχουν πολλά και τα χρήματα δεν εξαερώνονται. Από κάπου φεύγουν και κάπου πάνε, οι ιδιοκτησίες οι μεγάλες δε χάνονται, δεν εξατμίζονται. Δεν έγινε κανένας σεισμός να τα ισοπεδώσει όλα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Μπορούν να ικανοποιηθούν πολλά πράγματα στη ζωή μας και δεν ικανοποιούνται γιατί υπάρχει ταξική εκμετάλλευση. Και γιατί κυβερνάνε τα κόμματα που ενδιαφέρονται να αναπαράγεται και να οξύνεται αυτή η εκμετάλλευση. Λύσεις υπάρχουν».

Αυτά τα έργα προηγούνται

Στην ομιλία της αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται απ' τις «γαλάζιες» και «πράσινες» κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του λαού και έθεσε τις προτεραιότητες του ΚΚΕ: «Είναι τα έργα που έχουν σχέση με την ύδρευση, τη λαϊκή στέγη, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά, με τις ακτές και φυσικά η κοινωνική πολιτική, Δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Αυτά τα έργα προηγούνται. Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας να μας βάλουν δε θα τους προσέξουμε, τα ωραιότερα θεάματα να μας φέρουν δε θα έχουμε κουράγιο να τα κοιτάξουμε χωρίς αυτά».

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους στράφηκε γύρω από πολλά θέματα. Κυρίαρχο, όμως, ήταν το θέμα των συμβασιούχων, αφού στο δήμο υπάρχουν 110 που βρίσκονται στον «αέρα». Εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, αλλά και τη μονιμοποίησή τους. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχουν πληρωθεί μισθούς πέντε μηνών, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες το χρέος έφθανε το έναν ολόκληρο χρόνο. Το θέμα των συμβασιούχων του Αιγάλεω έχει φέρει, με Αναφορά του, στη Βουλή το ΚΚΕ, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση.

«Αποδείχτηκε ότι το μπλέξιμο της μονιμοποίησης των συμβασιούχων με τη δικαιοσύνη, τα δικαστήρια και τους νόμους έγινε σκόπιμα, ακριβώς για να αφήσουν έξω τους περισσότερους», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Εμείς ζητάμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατί εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γιατί υπάρχουν τόσα κενά στον τομέα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι, που κι αυτοί αν μονιμοποιηθούν, θα χρειαστούν και άλλοι διορισμοί ακόμα. Είναι ντροπή να κοροϊδεύουν τα άλλα κόμματα τους εργαζομένους ότι θα λυθεί το ζήτημα αυτό μέσω της δικαιοσύνης».

Τέλος, απευθυνόμενη στους συμβασιούχος είπε: «Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό σας γιατί έχετε δίκιο, αλλά και εσείς πρέπει να σκεφτείτε ότι πρέπει να πάρουν μάθημα όσοι σας κορόιδεψαν και θα σας κορόιδεψαν. Πιστέψτε μόνο στο δίκιο σας και στη δύναμή σας, μην πιστεύετε κανέναν που σας έχει πουλήσει».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
«Το δικαιούστε να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ»

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός με τους εργαζόμενους στα Τεχνικά συνεργεία

Με τους εργαζόμενους στα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αιγάλεω
Με τους εργαζόμενους στα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αιγάλεω
«Το δικαιούστε να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ, δε λέω το δικαιούμαστε. Λέω πως εσείς έχετε αυτό το δικαίωμα γιατί το ΚΚΕ με την πολιτική του μπορεί να είναι ο πιο συνεπής, μαχητικός εχθρός της εξουσίας και της πλουτοκρατίας». Με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο μίλησε στους εργαζόμενους των τεχνικών συνεργείων του Δήμου Αιγάλεω, αφού προηγήθηκε μια πλούσια συζήτηση, η οποία επεκτάθηκε σε πολλά ζητήματα.

Λέει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - πως «θα δώσουν ευκαιρίες στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Τα δικαιώματα έγιναν ευκαιρίες!». Καυτηρίασε αυτή την... καινούρια αντίληψη σχολιάζοντας: «Τι θα πει ευκαιρία; Ευκαιρία σημαίνει βάζω τον κόσμο σε ένα μαραθώνιο, όπου ξεκινάνε πολλοί και φτάνουν λίγοι. Αυτή η λογική αφορά τα πάντα, τη δουλιά, τη μόρφωση, τα πάντα. Δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες όταν υπάρχει εκμετάλλευση».

Μετά την περιοδεία στους εργαζόμενους στα Τεχνικά Εργα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε, στο δημαρχείο, με το ΔΣ των εργαζομένων όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τέλος, στη συζήτηση με τη διοίκηση του δήμου, μετέφερε τη θέση του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους.

«Εικόνες» από την περιοδεία

- «Πιστέψτε, είμαστε "ως εδώ" για να μπορέσει να σπουδάσει ο γιος μου. Την έκπτωση για τους φοιτητές στα καράβια την κόψανε. Πήγαμε να πάρουμε και τα χίλια ευρώ και, για 212 ευρώ στο ετήσιο εισόδημα, μας είπανε πως δεν τα δικαιούμαστε, δε μας τα δώσανε». Απ' την παρέμβαση ενός εργάτη στα Τεχνικά Συνεργεία.

- «Αυτό που ζητάμε δεν είναι διάφορα μικροεπιδόματα, ζητάμε δουλιά για να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Πολλά ζητάμε;». Από παρέμβαση συμβασιούχου, πολύτεκνης μητέρας.

- «Οταν λένε ανταγωνιστικότητα εννοούν η εργατική τάξη να ζει χειρότερα και να κερδίζουν οι λίγοι για να μπορούν να ανταγωνίζονται τους συναδέλφους τους, τους άλλους λίγους των άλλων χωρών». Ενας «ορισμός» της ανταγωνιστικότητας, που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

- Ερ: Τι θα κάνει το ΚΚΕ για να έχουν «προτεραιότητα» οι Ελληνες έναντι των μεταναστών;

- Απ: «Μήπως να πούμε πάρτε τους όλους αυτούς πετάξτε τους στη θάλασσα και στη θέση τους φέρτε τους Ελληνες; Αυτά τα λέει ο Καρατζαφέρης και χαϊδεύει αυτιά για ψήφους. (...) Το ζήτημα είναι ταξικό και όχι ζήτημα εθνικής καταγωγής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ