ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Επιχείρηση «ξεπλύματος» των πολιτικών ευθυνών

Να σβήσει τα «ίχνη» του καραμπινάτου σκανδάλου με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και συνάμα να «ξεπλύνει» τις δικές της αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες, επιχειρεί συστηματικά και οργανωμένα η κυβέρνηση.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι συνεχίζεται το τζογάρισμα της περιουσίας των ταμείων στο χρηματιστήριο και την αγορά των ομολόγων, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε νέες απώλειες των ταμείων και συνεχή διαχειριστικά σκάνδαλα με χρηματισμό και μίζες.

Προκειμένου να «ξεπλύνει» τις πολιτικές ευθύνες και να περιορίσει την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί από την υπόθεση, που διατηρείται τρεις μήνες τώρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, να πείσει ότι δε συγκαλύπτει το σκάνδαλο και δεν καλύπτει τους ενόχους, σε αντίθεση με τους προκατόχους της. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί, αν και δεν το παραδέχεται δημόσια, τη σύγκληση της ολομέλειας των Εφετών για το διορισμό ειδικού εφέτη στην υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προφυλακίσεις ορισμένων υπόπτων πριν τις εκλογές και άρα θα ενισχυθεί στην «κοινή γνώμη» η αίσθηση ότι «απονέμεται δικαιοσύνη». Δεύτερον, κινείται παρασκηνιακά για το ξεμπλοκάρισμα του παζαριού που γίνεται μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και της «JP Morgan», ώστε να συνεχίσει το αστείο παραμύθι ότι «τα λεφτά επέστρεψαν» και άρα έγινε πράξη η δέσμευσή της ότι «δε χάθηκε ούτε ένα ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές και στη Δικαιοσύνη. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας, τα οποία διακινεί κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουν αποδειχθεί - από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα - ότι ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας», δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το πότε θα κατατεθεί το πόρισμα Ζορμπά.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έμμεσα, κάλυψε την ενέργεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα να ζητήσει τη σύγκληση της ολομέλειας των εφετών για να οριστεί εφέτης ανακριτής, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Κ. Καραμανλή που παραδεχόταν ότι είναι σοβαρή υπόθεση. Από κει και πέρα, βέβαια, κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι «δε σχολιάζει κινήσεις και ενέργειες της Δικαιοσύνης».

«Ολοι θέλουμε να τελειώνει η ιστορία των ομολόγων μια ώρα αρχύτερα και πρώτη από όλους η κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι το θέμα ερευνάται με τον καλύτερο τρόπο, στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν μπορώ να δεχτώ ότι σε μια ύποπτη διαδρομή ενός ομολόγου, που φαίνεται να βγήκαν κάποιες μεγάλες μίζες, ότι τελικά δε θα αποδοθούν κάποιες ποινικές ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά φταίγανε, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

Στο μεταξύ, το πρώτο πολιτικό πρόσωπο, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος, θα περάσει τη Δευτέρα την πόρτα του εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων γύρω από την υπόθεση του ομολόγου. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου αναμένεται να καταθέσουν όλοι οι κληθέντες από τον εισαγγελέα σαν ύποπτοι, ενώ από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, στην υπόθεση θα αναλάβει εφέτης ανακριτής.

  • Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που προκλήθηκε στο ΤΑΠ ΟΤΕ από την αγορά δομημένου ομολόγου, θα καταθέσουν σήμερα οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΟΜΕ ΟΤΕ, ΠΟΣΤ και ΠΟΣ.
ΠΑΣΟΚ
Θεωρεί ότι «δικαιώνεται»

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασε το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή το αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα για σύγκληση του Συμβουλίου Εφετών και την επιχειρούμενη επαναγορά των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι «στην ουσία η δικαιοσύνη έρχεται μετά από 90 ημέρες στις διαπιστώσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα».

Βέβαια, πίσω από τις εξελίξεις της έρευνας, αλλά και τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει για την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης την υπόθεση των ομολόγων κρύβεται η σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ να αφήσει στο απυρόβλητο την πολιτική - και που σήμερα ακολουθεί η ΝΔ - για συνέχιση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι οι εξελίξεις της έρευνας «επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες συγκάλυψης», εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα» και υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί «μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του κοινωνικού κινήματος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έκανε μεγάλο πολιτικό λάθος να επιχειρήσει να κοροϊδέψει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, δίνοντας λίγα και ανεπαρκή στοιχεία για τις συμβάσεις». Και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα αφήσει αυτή η κυβέρνηση να γίνει πλυντήριο ευθυνών». Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι είχε τον «πολιτικό σχεδιασμό» αυτής της «εγκληματικής δράσης» με τα αποθεματικά των ταμείων και τα ομόλογα. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει «τα κείμενα των συμβάσεων για τα ομόλογα».

  • Χτες το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη Τσαρλς Ρις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, αλλά και η κατάσταση στην Τουρκία σε σχέση με τους Κούρδους του Ιράκ.
Στο απυρόβλητο ο ένοχος της λεηλασίας των Ταμείων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις που αφορούν στο σκάνδαλο των ομολόγων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σχετικά με την εξαγγελθείσα διαδικασία σύγκλησης της Ολομέλειας των εφετών, προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής που θα διερευνήσει και θα αποδώσει κατηγορίες για τις προμήθειες, τις μίζες, που αφορούν το τελευταίο σκάνδαλο των ομολόγων, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ο καθένας για τους δικούς του λόγους κάνει.

Ακόμα κι αν αυτή η έρευνα προχωρήσει ως το τέλος, ακόμα κι αν βρεθούν οι πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου σκανδάλου, αυτοί που χρηματίστηκαν, και οδηγηθούν στη φυλακή, ο μεγάλος ένοχος, που οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία στη λεηλασία και στην κλοπή τους, θα μείνει συνειδητά στο απυρόβλητο. Η κλοπή των Ταμείων θα συνεχίζεται αμείωτη, όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική και όσο τα αποθεματικά των Ταμείων οδηγούνται στον τζόγο του χρηματιστηρίου και των τραπεζιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να μείνει άθικτη, τα σκάνδαλα και ο χρηματισμός θα συνεχίσουν να ανθούν και να μεγαλώνουν. Αυτά δεν αποτελούν μόνο αποτέλεσμα, αλλά οργανικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής και της λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς και του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αρκεστούν σήμερα μόνο στο αίτημα της διαλεύκανσης και τιμωρίας των ενόχων για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αλλά να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν να σταματήσει το τζογάρισμα, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για την έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Θετικά και αρνητικά σημεία καταγράφει η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Στα θετικά σημεία καταγράφονται, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, η επιμονή στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιούλη, η συνεχιζόμενη θεώρηση της τουρκικής κυβέρνησης ως υπεύθυνης για τα Βαρώσια, αλλά και η θέση του Γενικού Γραμματέα ότι η συνεχιζόμενη οικοδόμηση σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα είναι ανησυχητική.

Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, συνέχισε ο Α. Κυπριανού, καταγράφει ανάμεσα στα αρνητικά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας κρατά ίσες αποστάσεις σε σχέση με τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, την αναφορά για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όπως και την επαναφορά της θέσης για ενδεχόμενη μελλοντική κατάργηση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Αναφορικά με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λιν Πάσκοε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι το κόμμα θα προτιμούσε να αναλάβει το Κυπριακό «κάποιος, ο οποίος θα είχε το τεκμήριο της αντικειμενικότητας σε σχέση πάντα με το θέμα της Κύπρου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ