ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Συμφωνίες και σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το διπλασιασμό της αξίας των εμπορικών συναλλαγών Κίνας - Αφρικής σε 400 δισ. δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας, αναπτυξιακά έργα υποδομής και δάνεια σε δεκάδες αφρικανικές χώρες, τη σιδηροδρομική σύνδεση με υπερταχεία όλων των αφρικανικών πρωτευουσών, αλλά και την αποφασιστική συμμετοχή της χώρας στη συγκρότηση της Αφρικανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης, που μελετά επί χρόνια η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) αλλά καθυστερεί μεταξύ άλλων και λόγω δυσεύρετων πόρων, υποσχέθηκε το περασμένο 48ωρο στη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα της ΑΕ, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ.

Ο Κεκιάνγκ, που ξεκίνησε την Κυριακή την αφρικανική περιοδεία του για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο, τον περασμένο Μάρτη, υπέγραψε ήδη 16 εμπορικές, οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με την πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, που εξήρε τις καλές διμερείς σχέσεις και μίλησε για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους στο μέλλον.

Στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε τη Δευτέρα στην έδρα της ΑΕ ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε «ενεργότερο διπλωματικό» ρόλο του Πεκίνου στις προσπάθειες για τερματισμό των καταστροφικών εμφύλιων συγκρούσεων που σπαράσσουν από τον περασμένο Δεκέμβρη το Νότιο Σουδάν, αναγγέλλοντας παράλληλα μεσολαβητική πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Ζιονγκ Τζιανχουά, και τη χορήγηση 10 δισ. δολαρίων για τη «στήριξη του Νότιου Σουδάν».

Ο Κεκιάνγκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει «δυναμικό ρόλο» στη βιομηχανοποίηση της Αφρικής, μεταξύ άλλων και μέσω της χρηματοδότησης υποδομών, όπως κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, οδοποιίας και δημιουργίας μηχανισμών για τον έλεγχο και αποτροπή ασθενειών.

Χτες, ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον (σπουδαγμένο στην Κίνα) Αιθίοπα Πρόεδρο, Μουλάτου Τεσόμε, διαβεβαιώνοντάς τον για την περαιτέρω βελτίωση των ήδη καλών διμερών σχέσεων. Ο Κεκιάνγκ αναχώρησε χτες βράδυ από την Αντίς Αμπέμπα προκειμένου να συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του στη Νιγηρία, όπου θα παραμείνει ένα 48ωρο ως τιμώμενος προσκεκλημένος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκόλα και στην Κένυα.

Αφρικανική περιοδεία και από τον Κέρι

Στην Αγκόλα βρέθηκε το περασμένο 48ωρο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά από επίσημες επισκέψεις σε Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, ΛΔ Κονγκό, επισημαίνοντας την ανάπτυξη των διμερών και κυρίως των οικονομικών σχέσεων αλλά και τις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων σε υποδομές και σημαντικά κατασκευαστικά έργα στην αφρικανική χώρα.

Μετά από τη συνάντησή του με τον Αγκολέζο Πρόεδρο, Ζοζέ Εδουάρδου Ντος Σάντος, είπε πως η Αγκόλα «θα παίξει μεσολαβητικό ρόλο» με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στην έναρξη γεωτρήσεων για σχιστολιθικό φυσικό αέριο προχώρησε χτες ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός «Chevron», σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στο χωριό Πουνγκέστι, 340 χλμ βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου, παρά τις έντονες και μαχητικές αντιδράσεις χιλιάδων κατοίκων της περιοχής για τους κινδύνους μόλυνσης των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων της περιοχής.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ξεκίνησε χτες, ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η δίκη εννιά μελών τρομοκρατικού «πυρήνα» της Αλ Κάιντα που σχεδίαζαν επιθέσεις στην Αραβική Χερσόνησο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το 1/3 του πληθυσμού της Βρετανίας θα προέρχεται από εθνοτικές μειονότητες μέχρι το 2050 εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες από το ερευνητικό κέντρο Policy Exchange, σημειώνοντας ότι οι πέντε από τις σημαντικότερες αυτές κοινότητες - των Ινδών, των Πακιστανών, των Μπανγκλαντεσιανών, των Αφρικανών και μεταναστών από την Καραϊβική - αριθμούν σήμερα 8.000.000 άτομα και αντιστοιχούν στο 14% του πληθυσμού της Βρετανίας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οι αρχές του Νεπάλ καταζητούν από χτες έναν άνδρα που πυρπόλησε την 25χρονη σύζυγό του στον έβδομο μήνα κύησης επειδή τα πεθερικά του δεν του έδιναν την προίκα που ζητούσε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) συνέστησε χτες να επεκταθεί από τις 30 στις 90 ημέρες η διάρκεια ζωής του υποθαλάσσιου ραδιοφάρου, των λεγόμενων «μαύρων κουτιών», των αεροσκαφών, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός τους στην περίπτωση που συντριβούν στη θάλασσα.

ΣΠΡΙΝΓΚΦΙΛΝΤ.-- Ο Αμερικανός γενετιστής και ένας από τους επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, Κρεγκ Βέντερ, ανακοίνωσε χτες πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με μονάδα της βιοτεχνολογικής εταιρείας «United Therapeutics Corp» με στόχο να αναπτύξουν πνεύμονες χοίρου, οι οποίοι θα έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι συμβατοί με τον άνθρωπο. Το φιλόδοξο εγχείρημα αποσκοπεί στην παραγωγή μοσχευμάτων σε μεταλλαγμένα θηλαστικά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, ανήγγειλε χτες διάλυση της Βουλής μέσα στις επόμενες μέρες, παραπέμποντας στο επόμενο κοινοβουλευτικό σώμα, που θα αναδειχθεί από τις πρόωρες εκλογές της 3ης Ιούνη, την ψηφοφορία για τη συγκρότηση «στρατού».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση εξαγοράς της γαλλικής βιομηχανίας «Alstrom» από την αμερικανική «General Electric» έναντι 17 δισ. δολαρίων εξέφρασε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναμένοντας καλύτερη προσφορά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η τραγωδία συνεχίζεται

KΑΜΠΟΥΛ.--

Με βραδείς ρυθμούς και ελάχιστα μέσα συνεχίζονταν και χτες οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των χιλιάδων θυμάτων φονικής κατολίσθησης που σημειώθηκε την Παρασκευή στο χωριό Αμπε-ε-Μπάρακ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, που καταπλακώθηκε από τόνους χώματος, πετρών και λάσπης.

Οι νεότερες εκτιμήσεις για τον πιθανό συνολικό αριθμό θυμάτων της κατολίσθησης αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον 2.700 τα άτομα που θάφτηκαν από την κατολίσθηση. Και δεν φτάνει ότι οι επιζώντες άστεγοι δεν έχουν τρόφιμα, χτες, η αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να απωθήσει πλήθος εκατοντάδων πεινασμένων χωρικών που περικύκλωσαν το πρώτο φορτηγό με βοήθεια σε τρόφιμα που κατέφθασε στον τόπο της τραγωδίας.

ΚΙΝΑ
Νέα επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό

Επίθεση με μαχαίριι σημειώθηκε χτες το πρωί σε σιδηροδρομικό σταθμό της Γκουανγκτσού (Καντόνα), στη Νότια Κίνα, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία στην οποία τραυματίστηκαν 6 άτομα. Αρχικά, γινόταν λόγος για πολλούς δράστες, ενώ αργότερα διευκρινίστηκε ότι ο δράστης ήταν ένας με λευκό σκούφο.

Η επίθεση σημειώνεται σε διάστημα λιγότερο από μια βδομάδα μετά την επίθεση με μαχαίρια και εκρηκτικά έξω από το σιδηροδρομικό του Ουρούμτσι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στην οποία σκοτώθηκαν δύο δράστες και ένας πολίτης και τραυματίστηκαν 79 άνθρωποι. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε αποδοθεί σε φανατικούς ισλαμιστές Ουιγούρους.

Στις 2 Μάρτη, επίσης, είχε σημειωθεί μακελειό με 29 νεκρούς και 143 τραυματίες από κομάντος οπλισμένους με μαχαίρια στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ στη Νοτιοδυτική Κίνα. Αλλη πολύνεκρη επίθεση είχε συμβεί και τον Οκτώβρη του 2013. Το φαινόμενο αυτό των επιθέσεων με μαχαίρια, γίνεται όλο και πιο συχνό στην Κίνα και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταστολή ενάντια σε κινητοποίηση αγροτών

ΑΓΟΥΑΤΣΙΚΑ.--

Τουλάχιστον 25 αγρότες τραυματίστηκαν χτες σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής σε διαδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης αγροτικής απεργίας που ξεκίνησε πριν οκτώ μέρες στην Κολομβία. Η διαδήλωση των αγροτών χτυπήθηκε στη νότια περιοχή της επαρχίας Μπολίβαρ, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν μια διαδρομή ανάμεσα στα χωριά Γκαμάρα και Αγουτσίκα.

Οι δυνάμεις καταστολής, επίσης, προσπάθησαν να εμποδίσουν εργάτες γης και φτωχούς αγρότες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η νέα κινητοποίηση έρχεται μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, που, αν και έδωσε κάποιες υποσχέσεις, δεν τις τήρησε, ενώ εξακολουθούν οι διώξεις σε αγωνιστές του κινήματος και η δράση των «ιδιωτικών στρατών» που έχουν οι μεγαλοτσιφλικάδες που ελέγχουν τη γη. Στα αιτήματα των απεργών περιλαμβάνονται η μείωση των τιμών σε γεωργικά εφόδια και καύσιμα, η αύξηση των κρατικών επενδύσεων για τις αναγκαίες υποδομές (δρόμοι, εγκαταστάσεις), η αύξηση των μισθών των εργατών γης.

ΒΕΛΓΙΟ-ΙΑΠΩΝΙΑ
Ιαπωνο-ΝΑΤΟϊκή συμφωνία «μεγαλύτερης συνεργασίας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην υπογραφή συμφωνίας για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΝΑΤΟ προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι και συνέχισε χτες στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία, που αποκαλείται «Πρόγραμμα Ατομικής Εταιρικότητας και Συνεργασίας» (IPCP), προβλέπει ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου ιδιαίτερα στους τομείς καταπολέμησης της μάστιγας της πειρατείας για το διεθνές ναυτιλιακό κεφάλαιο και εμπόριο, σε επιχειρήσεις διάσωσης και αντιμετώπισης ανθρωπιστικών καταστροφών. Η εξέλιξη θεωρείται συνέχεια ανάλογης συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον Απρίλη του 2013 στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην έδρα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο Αμπε αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, προώθησης μίας «νέας οικονομικής τάξης» στη βάση «δίκαιων κανονισμών για το διεθνές εμπόριο», επιχειρηματολογώντας υπέρ διεθνών ή περιφερειακών συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ